Odlazak iz BiH?

Post Reply

Da li planirate trajno napustiti BiH?

DA
43
48%
NE
46
52%

Total votes: 89

edu

Post by edu »

A, zelis da kaze da je ista stvar ako si otisao '92. s prvim metkom..ili ako si otisao '99. ili ako si otisao prije rata?

podjela svakako postoji..i medju onima koji su ostali ima podjela..od boraca do profitera..ili je tebi do sve isto..?!

i..da.. :shock:
Baghira

Post by Baghira »

Pa moram malo...ulja doliti :D :D
edu

Post by edu »

crna_pantera wrote:A sto cemo sa onima koji su se u dijapori rodili? Gdje njih svrstati? :oops: :-) :D
vi cete braniti boje svojih drzava..k'o sto to zlaja cini u svedskoj.. :wink:
edu

Post by edu »

A wrote:
edu wrote:A, zelis da kaze da je ista stvar ako si otisao '92. s prvim metkom..ili ako si otisao '99. ili ako si otisao prije rata?

podjela svakako postoji..i medju onima koji su ostali ima podjela..od boraca do profitera..ili je tebi do sve isto..?!

i..da.. :shock:
Da, ali ima podjela toliko koliko ima u svakoj skupini ljudi - posteni / neposteni, dobri / losi, supci / raja, papci / kuleri...
I opet ne postoji neki "dijasporski stav". Ono sto mislim JA mozda lici na ono sto misli Novalicka, ono sto misli moj krug bh drustva ovdje "u tudjini", ali nema veze sa stavom svih dijasporaca.
znam ja da ti dobro razumijes sta ja zelim reci..i znam ja da je mali broj dijaspore koji razmislja k'o ti..isto kao sto je mali broj ljudi koji razmisljaju kao ja...
danas

Post by danas »

A wrote: ... i to sve kao odgovor na pitanje "Odlazak iz BiH" :shock: :shock: :shock:

pa da se vratimo na pitanje -- covjek koji je otisao vani na studiranje i kako i sam kaze -- privremeno i sa namjerom da se vrati -- je poceo ozbiljno razmisljati o ostanku zadnjih sedmica... sto da trpi suadu i terzica kad ne mora. vidis, to se svako ko je otisao vani zapita prije ili kasinije. sto da dajem da me budale jebu u mali mozak ako vec imam neki izbor...

divim se ljudima koji su dole ostali, ali daleko od toga da bih ikada mogla osudjivati nekoga ko zeli da ode. ljudi misle na svoju djecu, na njihovu buducnost. ja to potpuno razumijem.

PS onaj opis dijasporca koji je stari ponudio tamo negdje na pocetku mi je ipak malo onako naucna fantastika. ne znam nijednog bosanca koji zivi u getu, voza BMW zatamnjenih stakala, i nosa zlatne lancice... ali do mene je, ja sam ionako nikakva bosanka... :D sta ja znam... a glede konstatacija da ljudi rade "svakakve" poslove u dijaspori (spominjale su se nekakve guzice) -- da budem iskrena, nece bosna pomaci naprijed nijedne dok god se neciji posten rad ismijava i potcjenjuje.

svako malo se na ovakvim temama podsjetim sto mi se ne vraca... :roll:
edu

Post by edu »

A wrote:
edu wrote:znam ja da ti dobro razumijes sta ja zelim reci..i znam ja da je mali broj dijaspore koji razmislja k'o ti..isto kao sto je mali broj ljudi koji razmisljaju kao ja...
Hoces reci - rijetkost smo ti mi - hocu reci ti & ja :oops:
tako nekako..problem je sto kad mene nervira nesto kod dijaspore ti se nadjes prozvanom..a kad tebe nervira nesto u bih ili sarajevu ja se nadjem prozvanim..a oboje nemam veze s tim "prozvanim".. :-) :-) :-)
nineac

Post by nineac »

Ode tema u PM! Ja sam postavio ovu temu da vidim koliko bi ljudi sada otislo s obzirom na sadasnju politicku situaciju, a ne ko je odakle otisao u inostranstvo. Znaci ako si kasnije otisao ispadas bolji bosanac, iako ne bas pravi bosanac. Siguran sam da ja vise volim BiH iako nisam dole nego jedna Seada Palavric ili Adnan Terzic koji su BiH okrenuli pogresnim smjerom, i koji su direktno odgovorni za ovakvo stanje. Mi jos uvjek diskutujemo o procentima koliko ljudi hoce da ide iz BiH, umjesto da biramo valst koja ce bar malo atmosferu u BiH okrenuti u pozitivnom pravcu. Siguran sam da bi se dosta raje vratilo dole makar dradilo za dosta manje pare, samo da je atmosfera pozitivna!
danas

Post by danas »

nineac wrote:Siguran sam da bi se dosta raje vratilo dole makar dradilo za dosta manje pare, samo da je atmosfera pozitivna!
ovo je tacno, slazem se...
edu

Post by edu »

danas wrote:
A wrote: ... i to sve kao odgovor na pitanje "Odlazak iz BiH" :shock: :shock: :shock:

pa da se vratimo na pitanje -- covjek koji je otisao vani na studiranje i kako i sam kaze -- privremeno i sa namjerom da se vrati -- je poceo ozbiljno razmisljati o ostanku zadnjih sedmica... sto da trpi suadu i terzica kad ne mora. sreca njegova pa ne morate trpjeti ni suadu ni terzica ali zasto onda kukate ako je suada postavljena..vama ni u dzep ni iz dzepa..najaktivniji su oni koje potezi geologa nece zakaciti..ali upravo ga ti najvise kritikuju..ja se slazem da losu stvar treba kritikovati..ali losu stvar treba i popraviti..a stvar se ne popravlja preko okeana..dodje se na "mjesto zlocina" i slucaj se rijesava..vidis, to se svako ko je otisao vani zapita prije ili kasinije. sto da dajem da me budale jebu u mali mozak ako vec imam neki izbor...a izbor ti je da odes vani? gore te ceka med i mlijeko? izbor ti je da se predas..da kazes ja bjezim..ne mogu protiv papaka..?!

divim se ljudima koji su dole ostali, ali daleko od toga da bih ikada mogla osudjivati nekoga ko zeli da ode. ljudi misle na svoju djecu, na njihovu buducnost. ja to potpuno razumijem. da nije dijaspore..izmedju ostalog..kome bi seka aleksic pravila malo pa malo festu..kome bi ceca pravila derneke?..kome bi don almir pjevao..al'dino..4 asa..pa se onda zagrlite i zapjevate za stara dobra vremena..zalosno je sto ljudi ne misle na svoju djecu kad im daju pare za te feste...(i mi imamo istih problema..)

PS onaj opis dijasporca koji je stari ponudio tamo negdje na pocetku mi je ipak malo onako naucna fantastika. ne znam nijednog bosanca koji zivi u getu, voza BMW zatamnjenih stakala, i nosa zlatne lancice... ali do mene je, ja sam ionako nikakva bosanka... :D sta ja znam... a glede konstatacija da ljudi rade "svakakve" poslove u dijaspori (spominjale su se nekakve guzice) -- da budem iskrena, nece bosna pomaci naprijed nijedne dok god se neciji posten rad ismijava i potcjenjuje. niko nije nista ismijavao..ali ako je tebi normalno da ljekar-specijalista pere neciju guzicu da bi zaradio onda je to tvoj problem...
svako malo se na ovakvim temama podsjetim sto mi se ne vraca... :roll:...i kad napises koju bude ti puno lakse...
edu

Post by edu »

danas wrote:
nineac wrote:Siguran sam da bi se dosta raje vratilo dole makar dradilo za dosta manje pare, samo da je atmosfera pozitivna!
a ko bi trebao napraviti tu "pozitivnu atmosferu"? vi koji ste otisli..ovi koji zele da idu..ili ove budale kojima se divite a koji su ostali???
Annela

Post by Annela »

Edu ista ta Seka Aleksic i drugi prave koncerte i u Sarajevu.
edu

Post by edu »

Annela wrote:Edu ista ta Seka Aleksic i drugi prave koncerte i u Sarajevu.
pa napisah li ja da mi imamo istih problema?!
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

nineac wrote:Ode tema u PM! Ja sam postavio ovu temu da vidim koliko bi ljudi sada otislo s obzirom na sadasnju politicku situaciju, a ne ko je odakle otisao u inostranstvo. Znaci ako si kasnije otisao ispadas bolji bosanac, iako ne bas pravi bosanac. Siguran sam da ja vise volim BiH iako nisam dole nego jedna Seada Palavric ili Adnan Terzic koji su BiH okrenuli pogresnim smjerom, i koji su direktno odgovorni za ovakvo stanje. Mi jos uvjek diskutujemo o procentima koliko ljudi hoce da ide iz BiH, umjesto da biramo valst koja ce bar malo atmosferu u BiH okrenuti u pozitivnom pravcu. Siguran sam da bi se dosta raje vratilo dole makar dradilo za dosta manje pare, samo da je atmosfera pozitivna!
Evo jedan clanak i malo statistike na temu.

http://www.oscebih.org/democratization/youthpr.asp?d=3
mr2

Post by mr2 »

ko se divi.....nebi ni lud mjenjo amsterdam za sarajevo :lol: :lol: :lol:
kome se ide otiso je a kome se ostaje ,nek sjedi i trazi krivicu u drugima za osobnu situaciju.....
danas

Post by danas »

edu wrote:
danas wrote:

pa da se vratimo na pitanje -- covjek koji je otisao vani na studiranje i kako i sam kaze -- privremeno i sa namjerom da se vrati -- je poceo ozbiljno razmisljati o ostanku zadnjih sedmica... sto da trpi suadu i terzica kad ne mora. sreca njegova pa ne morate trpjeti ni suadu ni terzica ali zasto onda kukate ako je suada postavljena..vama ni u dzep ni iz dzepa..najaktivniji su oni koje potezi geologa nece zakaciti..ali upravo ga ti najvise kritikuju..ja se slazem da losu stvar treba kritikovati..ali losu stvar treba i popraviti..a stvar se ne popravlja preko okeana..dodje se na "mjesto zlocina" i slucaj se rijesava..vidis, to se svako ko je otisao vani zapita prije ili kasinije. sto da dajem da me budale jebu u mali mozak ako vec imam neki izbor...a izbor ti je da odes vani? gore te ceka med i mlijeko? izbor ti je da se predas..da kazes ja bjezim..ne mogu protiv papaka..?!

divim se ljudima koji su dole ostali, ali daleko od toga da bih ikada mogla osudjivati nekoga ko zeli da ode. ljudi misle na svoju djecu, na njihovu buducnost. ja to potpuno razumijem. da nije dijaspore..izmedju ostalog..kome bi seka aleksic pravila malo pa malo festu..kome bi ceca pravila derneke?..kome bi don almir pjevao..al'dino..4 asa..pa se onda zagrlite i zapjevate za stara dobra vremena..zalosno je sto ljudi ne misle na svoju djecu kad im daju pare za te feste...(i mi imamo istih problema..)

PS onaj opis dijasporca koji je stari ponudio tamo negdje na pocetku mi je ipak malo onako naucna fantastika. ne znam nijednog bosanca koji zivi u getu, voza BMW zatamnjenih stakala, i nosa zlatne lancice... ali do mene je, ja sam ionako nikakva bosanka... :D sta ja znam... a glede konstatacija da ljudi rade "svakakve" poslove u dijaspori (spominjale su se nekakve guzice) -- da budem iskrena, nece bosna pomaci naprijed nijedne dok god se neciji posten rad ismijava i potcjenjuje. niko nije nista ismijavao..ali ako je tebi normalno da ljekar-specijalista pere neciju guzicu da bi zaradio onda je to tvoj problem...
svako malo se na ovakvim temama podsjetim sto mi se ne vraca... :roll:...i kad napises koju bude ti puno lakse...
mrzi me da odgovaram na licna prepucavanja pa cu se pokusati drzati teme -- ako je tom ljekaru specijalisti BOLJE prati necije guzice vani nego trpiti suadu i terzica i ostale majmune, valjda to sve govori. covjek je npravio svoj izbor, i odlucio sta mu je bolje. pa koja mu je nedaca gora; necija guzica ili guzica na vlasti. i to je poenta koju je postavljac teme i htio da naglasi. a koje se niko i ne dotice, nego se priziva dijaspora, ko i vazda...
edu

Post by edu »

e bas bih volio vidjeti ljekara-specijalistu koji ce radije prati neciju guzicu 365 dana negoli raditi svoj posao u svojo drzavi..ma ko bio na vlasti...
Annela

Post by Annela »

Nisam jos nijednog naseg ljekara u dijaspori srela da pere guzice. A srela sam ih puno koji rade svoj posao za koji su skolovani.
edu

Post by edu »

Annela wrote:Nisam jos nijednog naseg ljekara u dijaspori srela da pere guzice. A srela sam ih puno koji rade svoj posao za koji su skolovani.
e ja ih znam vise koji su prali guzice (vise od 2 godine..)..radeci u domu za stare osobe...
danas

Post by danas »

edu wrote:e bas bih volio vidjeti ljekara-specijalistu koji ce radije prati neciju guzicu 365 dana negoli raditi svoj posao u svojo drzavi..ma ko bio na vlasti...
pa sto navodis onda takve primjere. ja nikada nisam vidjela specijalistu da to radi, uglavnom ljudi rade posao za koji su se skolovali a pogotovo mladja generacija koja je pozavrsavala fakultete ovdje.
Annela

Post by Annela »

Edu jesu mozda dok nisu preveli svoju diplomu. Ali sad sigurno to ne rade.
furlan

Post by furlan »

Zavisi koliko dugo su vani.Poceti opet iz pocetka je malo zajebano.Da opet mogu da biram cetri godine rata ili prve dvije godine dijaspore nisam siguran sta bi izabrao.A sad kada su stvari dosle u normalu,mislim u dijaspori, rizikovati odredjenu sigurnost...Tesko.Dosle su godine kada ne odgovaramo samo za svoje dupe nego za jos necije.
A da je domovina tamo gdje ti je dobro to se ne slazem.
Fair, da je tako ne bi ti bio stalna postavka ovog foruma .Mozda nasi potomci nece imatri taj osjecaj pripadnosti ali mi...Hiljadu Australijskih pasosa to ne moze promijeniti.
edu

Post by edu »

edu wrote:
danas wrote:
a ko bi trebao napraviti tu "pozitivnu atmosferu"? vi koji ste otisli..ovi koji zele da idu..ili ove budale kojima se divite a koji su ostali???
izbjegavate odgovor na ovo pitanje...
mr2

Post by mr2 »

Annela wrote:Nisam jos nijednog naseg ljekara u dijaspori srela da pere guzice. A srela sam ih puno koji rade svoj posao za koji su skolovani.
ma daba je to objasnjavat :lol: :lol: gubis vrijeme.....
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

Sredjujem papire za odlazak u inostranstvo. Povoljno!!!
Annela

Post by Annela »

To je bas onaj nas Balkanski mentalitet. Za sve dance, svedjane itd rad u starackom domu gledaju kao i sve druge poslove. Jer znaju da ce i oni sami jednog dana biti stari i nemocni i da ce im trebati neko da im pomaze oko licne higijene.
Kolliko bi nasih stari ljudi u Bosni bili sretni da ima ko da im pomogne.
Last edited by Annela on 12/12/2005 16:54, edited 1 time in total.
Post Reply