wanderer wrote:Evo, taksisti i na zapadu prosperiraju -- nekad je bilo dovoljno ono "od 18 do 24"
Odlazak iz BiH?
- taxi_driver
stela javio bih se ja ali valjda je red da ti meni posaljes fotografiju.
u toplesu

u toplesu
-
Cvako
Ja ne znam ljudi sta je vama. Neko gore rece da bi rado u Svabiju da zaradjuje 4000 euro mjesecno. Ko to zaradjuje 4000 eura mjesecno ako ne dila bijelo ili nije kakav manager ili doktor. Sta vi mislite, da je na zapadu sve med i mlijeko. Valja rintati, a vremena su takva dosla da se stvarno nista ne moze zaraditi. Ja sam sad s posla, mrtav umoran, nedjelja je, a buraz mi u Bosni sad sa Bjelasnice, pa ko bolje zivi? Jest da ja imam 3 puta vecu platu, al sta mi to znaci kad mi sve uzmi, kirija, rezije, jebeni mobitel skup ko zara, svaki SMS 40 centi u Bosnu sto posaljem. Dosta je stvari sredjenije u Evropi, ali vala se u Bosni ni ne rinta ko na zapadu, fala Bogu radio sam i dole i ovdje(Evropa), pa znam.
Pokusao sam aplicirati i za Australiju, klepili me po usima(vladina organizacija) oko 2000eura, da bi mi na kraju poslali odbijenicu, na kucnu adresu postom, fala im. Toliko da se zna da se i vani krade, pogotovu politicari i vlast, ali se ljudi ne zamaraju oko toga, vec rade i ne biraju sta, samo da zarade, i naravno, da je posteno, ko je posten. U Bih raja studira 10 godina, svi bi da odma nakon skole guzove uvale u direktorske fotelje, kao samo se pravnika i ekonoma, vjecnih studenata,ceka po firmama.
S druge strane, sto se tice slobode, pogotovu u Evropi, ona je qrac, moras rintati i smijuljit se sefu, inace noga. A da su fasisti, veci nego ovi iz Bosne, tapsu te po ramenima, a mrze te iz dna duse. I sto je najgore, moras duplo vise raditi od jednog domaceg sljakera da bi se dokazao, cak i ako imas vise skole.
Planiram povratak, a ko hoce u Evropu, bujrum, nikad se adaptirati necete, mozda vasa djeca. Sretno!
Pokusao sam aplicirati i za Australiju, klepili me po usima(vladina organizacija) oko 2000eura, da bi mi na kraju poslali odbijenicu, na kucnu adresu postom, fala im. Toliko da se zna da se i vani krade, pogotovu politicari i vlast, ali se ljudi ne zamaraju oko toga, vec rade i ne biraju sta, samo da zarade, i naravno, da je posteno, ko je posten. U Bih raja studira 10 godina, svi bi da odma nakon skole guzove uvale u direktorske fotelje, kao samo se pravnika i ekonoma, vjecnih studenata,ceka po firmama.
S druge strane, sto se tice slobode, pogotovu u Evropi, ona je qrac, moras rintati i smijuljit se sefu, inace noga. A da su fasisti, veci nego ovi iz Bosne, tapsu te po ramenima, a mrze te iz dna duse. I sto je najgore, moras duplo vise raditi od jednog domaceg sljakera da bi se dokazao, cak i ako imas vise skole.
Planiram povratak, a ko hoce u Evropu, bujrum, nikad se adaptirati necete, mozda vasa djeca. Sretno!
- taxi_driver
ni ja zato sam jos uvijek samdebela wrote:ne znam takvutaxi_driver wrote:debelqa ja bih poslao papire zenskoj osobi od 18 do 24 godine.mjera 90-60-90,da lici na winonu ryder
-
mr2
e jebi ga stvarno ga pretjeracarsija wrote:sta vi mislite da u drugim drzavama nema lopova politicara i kriminala.izidjes vikendom u Amsterdam,Roterdam Den Hag a da li ces se ziv vratiti to ti je lutrija.Svaki dan su ti(ne lazem ni sekunde),neka ubistva,silovanja,kidnapovanja djece,rijesavanje racuna medju mafijom,evo prije 10 dana su cetvoricu ubili u 4 dana i uvijek nepoznati pocinioci
- taxi_driver
i ja kazem.zivim dosta dugo u amsterdamu i nesjecem se da je neko dozivio neku neugodnost.a sto se mafija roka izmedju sebe to je druga stvar.i jos nesto ja ne bih selio iz amsterdam,jer bi se u suprotnom morao navici na policijski sat od 1800mr2 wrote:e jebi ga stvarno ga pretjeracarsija wrote:sta vi mislite da u drugim drzavama nema lopova politicara i kriminala.izidjes vikendom u Amsterdam,Roterdam Den Hag a da li ces se ziv vratiti to ti je lutrija.Svaki dan su ti(ne lazem ni sekunde),neka ubistva,silovanja,kidnapovanja djece,rijesavanje racuna medju mafijom,evo prije 10 dana su cetvoricu ubili u 4 dana i uvijek nepoznati pocinioci![]()
![]()
....neznam nikoga za 14 godina da je dozivijo neko sra... u amsterdamu.....nego znam raje koja se boje amsterdama
![]()
![]()
![]()
sto ne ides za friesland
![]()
![]()
-
AenemA
Vani naravno nije idealno, ali kad se sve stvari izvagaju...Evo nekoliko informacija iz USA...bolje je nego u BiH, za "normalnog" covjeka naravno. U normalne ubrajam one:
-sto hoce da idu u skolu, zavrse nesto i ne moraju da peru sude u restoranima i sl,
-one sto ne puca nostalgija i sto ne zderu pivo i ne jedu janjetinu na bosanskim tefericima po dijaspori (i ne slusaju turbo folk naravno),
-sve one koji nisu do juce jahali konja do autobuske stanice a danas bi da voze auto od $30000 i zive u kuci od $250000 i onda moraju da rade po 3 posla da prezive i plate sve ovo, a jedva da se znaju potpisati kako treba
-one koji su spremni na fer igru, bez stela, bez potkradanja sistema, i sl...
Dakle ne padajte ni na kakve price, ne ocukujte puno kada odete vani, niko nikome nista ne daje nezasluzeno...znaci koliko ulozis, toliko dobijes...igra je fer za sve...npr. kompanija za koju radim, svaki resume (CV) koji prime, elektronski se izbrise ime sa njega i kadar se prima na osnovu kvalifikacija...ljude apsolutno ne zanima ko si, sta si...odakle si...ako imas ono sto traze, upadas bez problema.
Isto tako mi idu na zivce likovi sto govore kako moras raditi kao konj da prezvis i sl...djelimicno tacno (ako imas velike prohtjeve i zivis na kreditima , a nemas nikakve jebene diplome ili zvanja....u govnima si, svakako)...hocu reci, rijetko kada sam ostao raditi duze od 8 sati dnevno...znaci zavisi kako ko sebi organizuje zivot, tesko je generalizovati stvari. Na zalost vecina ljudi spada u onu drugu kategoriju bosanaca sto zamijenise konja sa strojem od $30000, pa im svako kriv i sad jebu zapad i demokratiju i kapitalizam i sta sve ne....Et' mozda nekome stvari budu jasnije izgledale...
-sto hoce da idu u skolu, zavrse nesto i ne moraju da peru sude u restoranima i sl,
-one sto ne puca nostalgija i sto ne zderu pivo i ne jedu janjetinu na bosanskim tefericima po dijaspori (i ne slusaju turbo folk naravno),
-sve one koji nisu do juce jahali konja do autobuske stanice a danas bi da voze auto od $30000 i zive u kuci od $250000 i onda moraju da rade po 3 posla da prezive i plate sve ovo, a jedva da se znaju potpisati kako treba
Dakle ne padajte ni na kakve price, ne ocukujte puno kada odete vani, niko nikome nista ne daje nezasluzeno...znaci koliko ulozis, toliko dobijes...igra je fer za sve...npr. kompanija za koju radim, svaki resume (CV) koji prime, elektronski se izbrise ime sa njega i kadar se prima na osnovu kvalifikacija...ljude apsolutno ne zanima ko si, sta si...odakle si...ako imas ono sto traze, upadas bez problema.
Isto tako mi idu na zivce likovi sto govore kako moras raditi kao konj da prezvis i sl...djelimicno tacno (ako imas velike prohtjeve i zivis na kreditima , a nemas nikakve jebene diplome ili zvanja....u govnima si, svakako)...hocu reci, rijetko kada sam ostao raditi duze od 8 sati dnevno...znaci zavisi kako ko sebi organizuje zivot, tesko je generalizovati stvari. Na zalost vecina ljudi spada u onu drugu kategoriju bosanaca sto zamijenise konja sa strojem od $30000, pa im svako kriv i sad jebu zapad i demokratiju i kapitalizam i sta sve ne....Et' mozda nekome stvari budu jasnije izgledale...
- taxi_driver
jedina falinka u usa je kratak godisnji.tako sam barem cuo.AenemA wrote:Vani naravno nije idealno, ali kad se sve stvari izvagaju...Evo nekoliko informacija iz USA...bolje je nego u BiH, za "normalnog" covjeka naravno. U normalne ubrajam one:
sto se evrope tice,jest sve skupo ali moze se i zaraditi.sve u svemu mozes imati zivot dostojan covjeka.i na kraju imas jaku socijalnu politiku tako da se ne moras brinuti sta ako me gazda otpusti.
nema stele kod policije,nema stele kod doktora tj ne moras nikakvu kesu ili kovertu nositi kad ides na pregled.i da dalje ne nabrajam...
-
PR80.
Reci mi samo koliko za tebe zvuci ovo gore navedeno sto si napisao "normalno"?AenemA wrote:U normalne ubrajam one:
-one sto ne puca nostalgija i sto ne zderu pivo i ne jedu janjetinu na bosanskim tefericima po dijaspori
Znaci ako covjeka nekad pukne nostalgija i ako nekad sjedne sa drustvom i pojede jagnjetinu nije normalan.
P.S. Slijedi ti "americku i zapadnu" tradiciju sa Mc Donalds` ovim hamburgerima.
I jos nesto mi odgovori: zar je stvarno tacno da svi koji jedu jagnjetinu slusaju i turbo folk?
U svakom pogledu sve vise i vise napredujemo citajuci tvojih par zadnjih komentara...
-
halo
Mnogi sto sanjaju zapad imaju sasvim pogresno misljenje o zapaduCvako wrote:Ja ne znam ljudi sta je vama. Neko gore rece da bi rado u Svabiju da zaradjuje 4000 euro mjesecno. Ko to zaradjuje 4000 eura mjesecno ako ne dila bijelo ili nije kakav manager ili doktor. Sta vi mislite, da je na zapadu sve med i mlijeko. Valja rintati, a vremena su takva dosla da se stvarno nista ne moze zaraditi. Ja sam sad s posla, mrtav umoran, nedjelja je, a buraz mi u Bosni sad sa Bjelasnice, pa ko bolje zivi? Jest da ja imam 3 puta vecu platu, al sta mi to znaci kad mi sve uzmi, kirija, rezije, jebeni mobitel skup ko zara, svaki SMS 40 centi u Bosnu sto posaljem. Dosta je stvari sredjenije u Evropi, ali vala se u Bosni ni ne rinta ko na zapadu, fala Bogu radio sam i dole i ovdje(Evropa), pa znam.
Ti mislis ako neznas ko je seada na zapadu da ti je lakse.U bih je dosta toga otvoreno tj transparentno pa se ljutis nerviras a na zapadu te uzimaju a da nemas pojma.Kriminal do bola lopovi u rukavicama netrpeljivost prema strancima svakim danom sve veca Ima posla sto je istina al se radi radi nema ispijanja kafa i nekako te trpe dok mozes radit
Plate jesu bolje nego dole ali je sve skupo buraz do bola.A Ako si nekim slucajem na nekoj pozicije gdje se dobro zaradjuje onda nije lose ali tako je i u BIH.Sve u svemu bolje je igrajte loto i izadjite na izbore i glasajte za promjene.Ja se u svakom slucaju pripremam za povratak dole.Dobro da budem iskren imam jos jedan pasos ako lose krene
-
zlata
Sad ste me nasmijali!PR80. wrote:Reci mi samo koliko za tebe zvuci ovo gore navedeno sto si napisao "normalno"?AenemA wrote:U normalne ubrajam one:
-one sto ne puca nostalgija i sto ne zderu pivo i ne jedu janjetinu na bosanskim tefericima po dijaspori
Znaci ako covjeka nekad pukne nostalgija i ako nekad sjedne sa drustvom i pojede jagnjetinu nije normalan.![]()
P.S. Slijedi ti "americku i zapadnu" tradiciju sa Mc Donalds` ovim hamburgerima.![]()
![]()
I jos nesto mi odgovori: zar je stvarno tacno da svi koji jedu jagnjetinu slusaju i turbo folk?![]()
U svakom pogledu sve vise i vise napredujemo citajuci tvojih par zadnjih komentara...
- bug
reci bona da sidebela wrote:ne znam takvutaxi_driver wrote:debelqa ja bih poslao papire zenskoj osobi od 18 do 24 godine.mjera 90-60-90,da lici na winonu ryder
- muha_sa
ja znam jednog koji nikad nije neprijatnost u Sarajevu doživio a na čaršiji rasto i sad petobanku ima----taj sam.mr2 wrote:e jebi ga stvarno ga pretjeracarsija wrote:sta vi mislite da u drugim drzavama nema lopova politicara i kriminala.izidjes vikendom u Amsterdam,Roterdam Den Hag a da li ces se ziv vratiti to ti je lutrija.Svaki dan su ti(ne lazem ni sekunde),neka ubistva,silovanja,kidnapovanja djece,rijesavanje racuna medju mafijom,evo prije 10 dana su cetvoricu ubili u 4 dana i uvijek nepoznati pocinioci![]()
![]()
....neznam nikoga za 14 godina da je dozivijo neko sra... u amsterdamu.....nego znam raje koja se boje amsterdama
![]()
![]()
![]()
sto ne ides za friesland
![]()
![]()
- muha_sa
evo pitt se nudi--Jordan26 wrote:nakon svega sto sam procitala, vidjela u BiH i dozivjela..imam samo ovo da kazem
VADITE ME ODAVDE!!!!
HOCU KUCI!!! BILO GDJE!! AKO IMA NEKO RASPOLOZEN DA SPASI 1 FINU DUSU....NEK MI POSALJE PORUKU
MANITE SE GLLUPOSTI VI STO HOCETE DA SE VRATITE...OVDJE JE SVAKI DAN SVE LUDJE I LUDJE...![]()
![]()
![]()
-
zzzzz
Evo recimo podatak da Stokholm ima pet silovanja u prosjeku nedeljno. Ne vjerujem da ih u BiH toliko bude za godinu.mr2 wrote:e jebi ga stvarno ga pretjeracarsija wrote:sta vi mislite da u drugim drzavama nema lopova politicara i kriminala.izidjes vikendom u Amsterdam,Roterdam Den Hag a da li ces se ziv vratiti to ti je lutrija.Svaki dan su ti(ne lazem ni sekunde),neka ubistva,silovanja,kidnapovanja djece,rijesavanje racuna medju mafijom,evo prije 10 dana su cetvoricu ubili u 4 dana i uvijek nepoznati pocinioci![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
sto ne ides za friesland
![]()
![]()
Nisam siguran da vise strahuje jedna Sarajka, vracajuci se u kasne sate kuci, od djevojke iz Stokholma.
- muha_sa
šta će vam ko ? dovoljno je u aplikaciji navest da ste bosančeros i eto prolaza vani a ako vas pitaju za razlog,nešto im isfolirajte ili svalite na Seadu,sad je ona aktuelnastella_sa wrote:a da zamolimo diggera, mirci & co da i za nas organizuju jednu dobrotvornu akciju?