Od zla oca od gore matere
Odlazak iz BiH
- BadCopy
#51 Re: Odlazak iz BiH
@terra tlv je tarif lohn vertrag za zaposlene u sluzbi pokrajine Bavarske
- terra_incognita
#52 Re: Odlazak iz BiH
aaaaBadCopy wrote:@terra tlv je tarif lohn vertrag za zaposlene u sluzbi pokrajine Bavarske![]()
ober oder nieder
- amra67
#53 Re: Odlazak iz BiH
U holandiji oficijelno kao pocetnik za 400 eura mozes samo naci sobu ( u amsterdamu tesko i prikladnu sobu da nadjes za te pare) a ostale prostorije (kupatilo, wc, kuhinja...) moras dijeliti sa sukucanima..na to jos troskovi struje, vode, opstinski porezi koje placas sa ostaloma koji koriste stan..da iznajmis privatno stan od privatnika kosta + 900 eura..i naravno i tu dolaze jos troskovi struje i vode...na zapad se isplati doci samo sa porodicom tj. gdje bi dvoje radilo..ostalo je dan i komad ako zelis normalan zivot..biti smac na zapadu je najskuplje jer sve moras sam, a kad si sam hoces da izadjes a to sve kosta ...AstorH wrote:Za one koji dolaze radit, a nemaju osiguran smjestaj treba da znaju da je u DE zajebana stvar stan.Prvo, skupo je iznajmljivanje- 400€ i nadalje.Ovo 400€ je samo ako imate srece.Drugo, ide gotov sve preko agencija, koje te dodatno ogule, trece, i najzajebanije je to sto morate dati kaparu stanodavcu, znaci lovu unaprijed, za eventualnu stetu nastalu koristenjem stana.Kapara se krece oko 2000€.Dobra stvar je ta sto ce vam taj novac biti vracen pri napustanju stana - ako stan nema nikakvog ostecenja.Znaci nema tamo nista besplatno i na lijepe oci.Varate se ako mislite da cete imati neke pogodnosti od poslodavca, placanje smjestaja, hrane itd.Te pogodnosti uzivaju samo socijalni slucajevi i majke sa 5-6 djece za koje se drzava jako dobro brine.
Sent from my iPad using Tapatalk
- BadCopy
#54 Re: Odlazak iz BiH
Vazda ober
-
Love_MJ
#55 Re: Odlazak iz BiH
Ma nema se tu šta ljudi pričati brutto, netto, mislim da sa prosječnim poslom u NJ. il drugoj zemlji na kraju mjeseca dobijete na ruke nekih 1000-1100 € sa kojima možeš solidno živjeti sam.Ukoliko imaš porodicu koji trebaš izdržavat postaje teže da se snađeš dok si tamo, ali prilikom dolaska u Bosnu sa novcem koje uštediš za jedan mjesec onda si hadžija

- AstorH
#56 Odlazak iz BiH
I u DE je soba 300€ i navise.A manji stanovi garsonjere 700€.Medjutim znam za slucajeve koji su prosli sa garsonjerom od 400€ no to je rijtkost .amra67 wrote: U holandiji oficijelno kao pocetnik za 400 eura mozes samo naci sobu ( u amsterdamu tesko i prikladnu sobu da nadjes za te pare) a ostale prostorije (kupatilo, wc, kuhinja...) moras dijeliti sa sukucanima..na to jos troskovi struje, vode, opstinski porezi koje placas sa ostaloma koji koriste stan..da iznajmis privatno stan od privatnika kosta + 900 eura..i naravno i tu dolaze jos troskovi struje i vode...na zapad se isplati doci samo sa porodicom tj. gdje bi dvoje radilo..ostalo je dan i komad ako zelis normalan zivot..biti smac na zapadu je najskuplje jer sve moras sam, a kad si sam hoces da izadjes a to sve kosta ...
Da, potpuno tocno.Kao samac je jako tesko tamo.
Imam jednog prijatelja u DE, tamo je 9god. kaze da ne rade i on i zena ne zna kako bi izasao na kraj sa racunima, stanom i ostalim potrepstinama.
- friskyoreo
#57 Re: Odlazak iz BiH
Pa po vasoj prici jos malo i pocet ce nam svabe dolaziti u Bosnu u potrazi za boljim zivotom...
Svi sto su tamo kukaju, a niko se ne vraca... Naravno da je tesko, da se mora puno raditi, da moras znati raspolagati novcem i gledati gdje ces potrositi koji euro... Ali barem imas neku sigurnost, ako hoces raditi mozes sebi naci posao kad god hoces i samim tim i zaraditi...
Zato ko god moze, neka ide i neka pokusa ako je u mogucnosti... Bolje ce vam sigurno biti nego u BiH.. U ovu vukojebinu se uvijek mozete vratiti i nastaviti gde ste stali-ionako se nista ne mijenja vec 20 godina.
Zato ko god moze, neka ide i neka pokusa ako je u mogucnosti... Bolje ce vam sigurno biti nego u BiH.. U ovu vukojebinu se uvijek mozete vratiti i nastaviti gde ste stali-ionako se nista ne mijenja vec 20 godina.
- agent_zero
#58 Re: Odlazak iz BiH
Pitanje za ove dijasporce - kakve su šanse za zaposlenje ekonomista i pravnika u zemljama EU, americi, kanadi, australiji? Ipak to su neka zanimanja kojih je najviše na birou kod nas, pa me zanima ima li šansi i kakvih za zaposlenje u inostranstvu? Naravno s radnim iskustvom.
- amra67
#59 Re: Odlazak iz BiH
Covjece zivi i provodi se tamo gdje radis i zivis..kakva bosna i bakraci? Nisam znala da je bosna najbolja drzava za provod i biznis? Zivjet ces vani mjesecima ko pas ( samo tako mozes ustedjeti za "bosnu") da bi se pokazao u Bosni da "imas" hahahaha...get a lifeLove_MJ wrote:Ma nema se tu šta ljudi pričati brutto, netto, mislim da sa prosječnim poslom u NJ. il drugoj zemlji na kraju mjeseca dobijete na ruke nekih 1000-1100 € sa kojima možeš solidno živjeti sam.Ukoliko imaš porodicu koji trebaš izdržavat postaje teže da se snađeš dok si tamo, ali prilikom dolaska u Bosnu sa novcem koje uštediš za jedan mjesec onda si hadžija![]()
-
Love_MJ
#60 Re: Odlazak iz BiH
@amra67
Pazi nije fora u tome da zaradiš tamo pa da dođeš ovamo i pokažeš da imaš.Već je to da u Bosni sa nekih 700-800 € možeš da uživaš tri puta bolje nego u Njemačkoj..A i veliki je problem što ti kada odeš tamo nećeš moći da budeš koliko želiš,max 6 mjeseci u početku pa nazad odakle si došao,nakon nekog vremena ponovo se vraćaš i eto.
Pazi nije fora u tome da zaradiš tamo pa da dođeš ovamo i pokažeš da imaš.Već je to da u Bosni sa nekih 700-800 € možeš da uživaš tri puta bolje nego u Njemačkoj..A i veliki je problem što ti kada odeš tamo nećeš moći da budeš koliko želiš,max 6 mjeseci u početku pa nazad odakle si došao,nakon nekog vremena ponovo se vraćaš i eto.
- amra67
#61 Re: Odlazak iz BiH
Da nema kredita vecina zapadnjaka ne bi znalo sta je ZIVOT..ako se ne znas snalaziti izvan sistema kojeg ti nude i u kojem zivis donji si..ovo govorim za one koji su samci..svaki prosjecni zapadnjak koji je samac ne zivi mnogo bolje od prosjecnog bosanca u bosni.to je cinjenica..i on zivi eat sleep and repeat.. Nakada je bilo mnogo bolje jer je bilo crnog novca u opticaju i moglo se zaraditi pored plate..sad je sve pod kontrolom drzave tako da je crnog novca sve manje u opticaju.a sami znamo da bez crnog novca nema nigdje zivota...sto je veca kontrola protoka novca tim je manje normalnog zivota..Boze moj ne zelim nikoga da odvracujem u namjeri da svoj zivot pokusa poboljsa...ali ovo su danasnje cinjenice..ja se u svakom slucaju ne bih mogla i ne bih zelila se vratiti u bosnu i da imam ovu platu iz nekih drugih razloga..tako mislim da bi dosta ljudi bilo presrecno da izadju iz onog sivila zvanog bosna pa makar imali dan i komad..friskyoreo wrote:Pa po vasoj prici jos malo i pocet ce nam svabe dolaziti u Bosnu u potrazi za boljim zivotom...Svi sto su tamo kukaju, a niko se ne vraca... Naravno da je tesko, da se mora puno raditi, da moras znati raspolagati novcem i gledati gdje ces potrositi koji euro... Ali barem imas neku sigurnost, ako hoces raditi mozes sebi naci posao kad god hoces i samim tim i zaraditi...
- Mišo_Kovač
#62 Re: Odlazak iz BiH
Imal arbajta za elektroinženjere u Dojčlandiji ?
Kakvog god, djo god, po mogucnosti bez opcije za povratak u ovu crnu rupu od zemlje xD 
-
Fact
#63 Re: Odlazak iz BiH
To preko noći skandinavske zemlje prestale biti bogate.Tutumrak wrote:
S hrvatskim pasošem se ne može raditi ni u jednoj bogatoj zemlji Evropske unije. Dakle, Austrija, Njemačka, Švedska, Holandija, Engleska... to sve otpada. Možete u Poljsku, Španiju, Italiju, Grčku... tamo odakle ljudi bježe.
.
- insomnia78
#64 Re: Odlazak iz BiH
Vrate oni tebi taj polog ali u slucaju da je stan tip top i naravno okrecen kad izlazis iz njegAstorH wrote:Za one koji dolaze radit, a nemaju osiguran smjestaj treba da znaju da je u DE zajebana stvar stan.Prvo, skupo je iznajmljivanje- 400€ i nadalje.Ovo 400€ je samo ako imate srece.Drugo, ide gotov sve preko agencija, koje te dodatno ogule, trece, i najzajebanije je to sto morate dati kaparu stanodavcu, znaci lovu unaprijed, za eventualnu stetu nastalu koristenjem stana.Kapara se krece oko 2000€.Dobra stvar je ta sto ce vam taj novac biti vracen pri napustanju stana - ako stan nema nikakvog ostecenja.Znaci nema tamo nista besplatno i na lijepe oci.Varate se ako mislite da cete imati neke pogodnosti od poslodavca, placanje smjestaja, hrane itd.Te pogodnosti uzivaju samo socijalni slucajevi i majke sa 5-6 djece za koje se drzava jako dobro brine.
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
- terra_incognita
#65 Re: Odlazak iz BiH
http://www.monster.de/Mišo_Kovač wrote:Imal arbajta za elektroinženjere u Dojčlandiji ?Kakvog god, djo god, po mogucnosti bez opcije za povratak u ovu crnu rupu od zemlje xD
i dok ti nisu javili da je minimalac u pitanju:
Was Ingenieure verdienen
Absolventen technischer Fächer sind gefragt. Wer Ingenieurwissenschaften studiert, hat beste Aussichten auf ein stattliches Gehalt. Oft geht es schon mit 50.000 Euro jährlich los - und dann weit hinauf, vor allem in der Luftfahrt-, Auto- oder Chemieindustrie.
i
Die Elektrotechnik-Ingenieure landen mit mehr als 51.000€ jährlich auf Platz 3 der Gehaltsskala. Elektrotechnik-Ingenieure haben in den Branchen Autoindustrie und aschinenbau, Pumpen, Schiffbau die besten Verdienstmöglichkeiten. Berufseinsteiger verdienen mit 42.000€ verglichen mit den Einsteigern der anderen Bereiche besonders gut.
- O'zone
- Globalni moderator
#66 Re: Odlazak iz BiH
E neš' vjerovat pričam neki dan sa švabom, radio čovjek 30 godina u Deutsche Post i 15 godina u Deutschen Telekom AG otišao u peMziju i doselio u Bosnu sa ženom. Žena mu je doduše sa ovih prostora.friskyoreo wrote:Pa po vasoj prici jos malo i pocet ce nam svabe dolaziti u Bosnu u potrazi za boljim zivotom...Svi sto su tamo kukaju, a niko se ne vraca... Naravno da je tesko, da se mora puno raditi, da moras znati raspolagati novcem i gledati gdje ces potrositi koji euro... Ali barem imas neku sigurnost, ako hoces raditi mozes sebi naci posao kad god hoces i samim tim i zaraditi...
Ja njemu onako prijateljski kažem da nije baš dobar u glavu, senilan il šta već
Elem čovjek sve rasprodao u Njemačkoj, odjavio se sa svih adresa i došao u Bosnu.
Lako je njemu sa penzijom od par hiljada Evrića
- Mišo_Kovač
#67 Re: Odlazak iz BiH
Dankešenterra_incognita wrote:
http://www.monster.de/
Was Ingenieure verdienen
Absolventen technischer Fächer sind gefragt. Wer Ingenieurwissenschaften studiert, hat beste Aussichten auf ein stattliches Gehalt. Oft geht es schon mit 50.000 Euro jährlich los - und dann weit hinauf, vor allem in der Luftfahrt-, Auto- oder Chemieindustrie.
i
Die Elektrotechnik-Ingenieure landen mit mehr als 51.000€ jährlich auf Platz 3 der Gehaltsskala. Elektrotechnik-Ingenieure haben in den Branchen Autoindustrie und aschinenbau, Pumpen, Schiffbau die besten Verdienstmöglichkeiten. Berufseinsteiger verdienen mit 42.000€ verglichen mit den Einsteigern der anderen Bereiche besonders gut.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#68 Re: Odlazak iz BiH
Prije u grob nego iz Sarajeva, poz.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#69 Re: Odlazak iz BiH
aha, ovo neces nikad dobiti tek kad dodjes....Mišo_Kovač wrote:Dankešenterra_incognita wrote:
http://www.monster.de/
Was Ingenieure verdienen
i
Die Elektrotechnik-Ingenieure landen mit mehr als 51.000€ jährlich auf Platz 3 der Gehaltsskala. Elektrotechnik-Ingenieure haben in den Branchen Autoindustrie und aschinenbau, Pumpen, Schiffbau die besten Verdienstmöglichkeiten. Berufseinsteiger verdienen mit 42.000€ verglichen mit den Einsteigern der anderen Bereiche besonders gut.Sasvim obećavajuće informacije
kad dodjes, radices 1 godinu sa studentima a 800€, pa onda ide 2-3k€ mjesec, pa nakon odredjenog vremena ako se pokazes dobar ide ova plata 50k godisnje... budala je ko ode a ovdje ima gdje da zivi (stan, kuca), a dobije posao sa zvanjem inzenjera...
- Russki
#70 Re: Odlazak iz BiH
ima li netko iskustva s radom u zemljama poput Lihtenštajna, Malte, Cipra, San Marina, Luksemburga, Danske i Finske?
- Mišo_Kovač
#71 Re: Odlazak iz BiH
Sve ko šta voli
Ko vidi budućnost u Bosni, široko mu polje da ostaje... Bolje raditi vani isprva za manje para, nego biti glorificirani serviser ovdje - u zemlji bez industrije, bez indicija da će ta industrija postojati, bez političke i socijalne sigurnosti, bez garancije da ti se sutra neće pucati po avliji...
Što se stambenog pitanja tiče - malo je smiješno - jer osim ako ne planira čovjek ostati sa roditeljima (a koja budala planira), sve se svede na podstanarstvo ili blentavo dugi kredit za škart gradnju na Stupu i inim pripizdinama 
- terra_incognita
#72 Re: Odlazak iz BiH
a koji si smjer ?
- friskyoreo
#73 Re: Odlazak iz BiH
I ja cu tako kad zaradim penziju, negdje na Tajland, ili neku slicnu zemlju treceg svijeta pa bit hadzija...O'zone wrote:E neš' vjerovat pričam neki dan sa švabom, radio čovjek 30 godina u Deutsche Post i 15 godina u Deutschen Telekom AG otišao u peMziju i doselio u Bosnu sa ženom. Žena mu je doduše sa ovih prostora.friskyoreo wrote:Pa po vasoj prici jos malo i pocet ce nam svabe dolaziti u Bosnu u potrazi za boljim zivotom...Svi sto su tamo kukaju, a niko se ne vraca... Naravno da je tesko, da se mora puno raditi, da moras znati raspolagati novcem i gledati gdje ces potrositi koji euro... Ali barem imas neku sigurnost, ako hoces raditi mozes sebi naci posao kad god hoces i samim tim i zaraditi...
Ja njemu onako prijateljski kažem da nije baš dobar u glavu, senilan il šta veća on meni kaže da je ovo zemlja budućnosti i pođe mi objašnajvati da kad on hoće da jede u Njemačkoj pa ode u prodavnicu da kupi paradajz a on plastičan bez mirisa i okusa a ovdje dođe na pijacu pa uzme paradajz a on ljepota
![]()
Elem čovjek sve rasprodao u Njemačkoj, odjavio se sa svih adresa i došao u Bosnu.
Lako je njemu sa penzijom od par hiljada Evrića![]()
- Tutumrak
#74 Re: Odlazak iz BiH
Nikakve - osim ako imaš MBA, a da imaš, ne bi to pitao na forumu. Imaju oni pravnika i ekonomista k'o pljeve.agent_zero wrote:Pitanje za ove dijasporce - kakve su šanse za zaposlenje ekonomista i pravnika u zemljama EU, americi, kanadi, australiji? Ipak to su neka zanimanja kojih je najviše na birou kod nas, pa me zanima ima li šansi i kakvih za zaposlenje u inostranstvu? Naravno s radnim iskustvom.
- Tutumrak
#75 Re: Odlazak iz BiH
Prosječan Bosanac misli da vani pare rastu na grani i ne mogu shvatiti da to nije tako. Oni obično platu u eurima pretvore u marke i misle da tako isto mogu trošiti i u Njemačkoj, Švedskoj, Holandiji... Da mogu ne plaćati smetljarinu, vodu, održavanje stana, razne poreze itd... Može malo sutra to tako.amra67 wrote:Da nema kredita vecina zapadnjaka ne bi znalo sta je ZIVOT..ako se ne znas snalaziti izvan sistema kojeg ti nude i u kojem zivis donji si..ovo govorim za one koji su samci..svaki prosjecni zapadnjak koji je samac ne zivi mnogo bolje od prosjecnog bosanca u bosni.to je cinjenica..i on zivi eat sleep and repeat.. Nakada je bilo mnogo bolje jer je bilo crnog novca u opticaju i moglo se zaraditi pored plate..sad je sve pod kontrolom drzave tako da je crnog novca sve manje u opticaju.a sami znamo da bez crnog novca nema nigdje zivota...sto je veca kontrola protoka novca tim je manje normalnog zivota..Boze moj ne zelim nikoga da odvracujem u namjeri da svoj zivot pokusa poboljsa...ali ovo su danasnje cinjenice..ja se u svakom slucaju ne bih mogla i ne bih zelila se vratiti u bosnu i da imam ovu platu iz nekih drugih razloga..tako mislim da bi dosta ljudi bilo presrecno da izadju iz onog sivila zvanog bosna pa makar imali dan i komad..friskyoreo wrote:Pa po vasoj prici jos malo i pocet ce nam svabe dolaziti u Bosnu u potrazi za boljim zivotom...Svi sto su tamo kukaju, a niko se ne vraca... Naravno da je tesko, da se mora puno raditi, da moras znati raspolagati novcem i gledati gdje ces potrositi koji euro... Ali barem imas neku sigurnost, ako hoces raditi mozes sebi naci posao kad god hoces i samim tim i zaraditi...
Ja otkako sam stigao na zapad, snalazim se sa crnim novcem, a imam i fakultet i radim full time. U jednom trenutku dok je samo jedno od nas dvoje radilo taj crni novac nas je spašavao, klinac bismo preživjeli bez toga. Ali u pravu si da je sve teže, i da staju u kraj svima koji pokušaju, moraš baš biti maher.
Ovi što misle da imaju sigurnost vani, varaju se. Sigurnost dobiješ nakon 6-7 godina crnčenja i to u nekoj rijetkoj struci, dotad ti produžavaju ugovore na određeno, i nema nikakve sigurnosti. Otkaze dobijaju čak i ljudi sa stalnim ugovorima i ništa više nije sigurno. Socijalna pomoć se dijeli samo onima koji ne mogu raditi, inače ti ne gine metla u ruke i radi, jer ako odbiješ, nema više socijalne. I tako ukrug.