Odlazak iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#301 Re: Odlazak iz BiH

Post by jefferson »

Hendrix wrote:Opet ću se ponavaljati...ali ono što sam napisao ja o iskustvima rada vani je veoma žalosno i tragično, ja nisam opisao ništa što je van normalnog poslovnog okvira, ništa specijalno, nikakav raj u dijaspori nisam opisao. Običan radni odnos, u jednoj običnoj firmi, koja čak u okvirima zapada i nije najpoželjnija za rad što se tiče uslova.

Pa opet, meni je to nešto neviđeno i još uvijek pomalo čudno, uvijek u glavi imam onaj jebeni bosanski genetski kod koji mi govori ''ovo je garant neka foluška, zajebaće te oni kad tad...'', to se dobije nakon godina treninga i prevara radeći kod bosanskog biznismena. Ja ba više ne vjerujem kad mi neko kaže da je sunčan dan iako vidim sunce kroz prozor, kroz takve folove sam ja prolazio i prevare da je postalo apsurdno očekivati bilo kakvi iskrenu izjavu od tzv. menadžmenta fime.

I na kraju što je mene dotuklo, svaki pokušaj napretka ili inovacije u radu se sasječe u startu...ko si ti da pametuješ mi ovako 30 godina radimo, šta će ti to, od šta ti je to ( Damir Nikšić ima perfektan opis ovoga). Ja pokušavam da ubrzam rad, a oni ga usporavaju jer valja navući radnih sati za sve ublehe u firmi, ne možeš ubrzati rad jer se sav sistem bazira na sporanju i ubleharenju tako da svi izgledamo kao da nešto radimo.

Zaključak nakon svega, jebo ti ovo sve ba i više mi je pun klinac bio gluposti i nerada, laži i nepotizma, gubljenja živaca i sikiranja radi rođaka direktora, slušanja iste glupe priče svaki dan godinama i lažnih obećanja...

Život je kratak da bi se proveo u nerviranju, dok čitav svijet napreduje mi nazadujemo, nisu svi spremni prihvatiti ovako stanje radi neke sreće što si u svojoj mahali, jebe mi se za mahalu ba ako ću robovat čitav život.
Ili sto je nekad to Zabranjeno Pusenje fino opisalo: ko igra za raju i zanemaruje taktiku, zavrsice karijeru u nizerazrednom Vratniku!
Svaka cast mojoj mahali, ali evo 9 godina vani, a svi iz moje mahale koji su ostali su na istim mjestima, "cuvaju zgradu," samo stariji. A mahala ko mahala, vazda mi isla na zivce, da moram ici u prodavnicu propisno obucen, jerbo komsinica sa 3 sprata pomno prati ko s kim dolazi, odlazi, kako je obucen. A kad neko zapali auto ispred zgrade, obije stan, pretuce nekog, nigjde mahale!
Keiko

#302 Re: Odlazak iz BiH

Post by Keiko »

Šveđanin wrote:
Naši ljudi su dosta nerealni, stalo nešto ne valja. Oni bi vrijeme kao u Španiji, plate kao u Norveškoj, kamate kao u Švicarskoj, poreze kao u Monaku.. a na to sve bh stil života sa kafe na kafu. Nema toga.
Najpametnija izjava u cijeloj diskusiji. :thumbup:
zapporius

#303 Re: Odlazak iz BiH

Post by zapporius »

Jeste losija ekonomija svugdje (osim ako nisi bankar ili politicar, onda je bolja) nego prije 10-20 godina, ali je jos uvijek dobro iz jednog razloga... politicari i gazde te manje lampaju nego oni seljaci dole u bosni, al' da ces biti frajer kao sto nasi bosanci fantaziraju da ce biti kad odu na zapad ... neces. Imaces ok zivot, puno bolji ako si u vezi sa osobom sa 3 chuke u glavi. Zato one pozerke i golddiggerke otpadaju ko kraste. Isto tako i pozeri sa marlborom, raybankama i mobitelom na stolu u kafani. Fuck that noise.
stakasa

#304 Re: Odlazak iz BiH

Post by stakasa »

zapporius wrote:Jeste losija ekonomija svugdje (osim ako nisi bankar ili politicar, onda je bolja) nego prije 10-20 godina, ali je jos uvijek dobro iz jednog razloga... politicari i gazde te manje lampaju nego oni seljaci dole u bosni, al' da ces biti frajer kao sto nasi bosanci fantaziraju da ce biti kad odu na zapad ... neces. Imaces ok zivot, puno bolji ako si u vezi sa osobom sa 3 chuke u glavi. Zato one pozerke i golddiggerke otpadaju ko kraste. Isto tako i pozeri sa marlborom, raybankama i mobitelom na stolu u kafani. Fuck that noise.
Nije losije svugdje. Njemacka, Holandija, Svedska... bolje stoje nego prije 15 - 20 godina
Šveđanin

#305 Re: Odlazak iz BiH

Post by Šveđanin »

Ma ljudi će uvijek kukati, nikad ne valja. Jedan stariji čiko koji je u SWE došao sredinom 70tih kaže da su i tada kukali.. iako su Balkanci tad bili većinski nepismeni, bez igdje ičega, radili su za novac koji je bio pojam i koji u YU nisu mogli zamisliti, imali su zaštitu, zasigurno veću toleranciju nego u drugim zemljama, ponuđena im integracija i sve to.. ipak su kukali jer stalno nešto ne valja. Na primjer Njemci nisu nacija koja će se hvaliti kako super žive ali jednog dana za jedno 50 godina da udari velika kriza, glad, bjeda, siromaštvo, i da ih tada pitate, kad vam je bilo najbolje.. šta mislite šta će vam reći?
Bodkin

#306 Re: Odlazak iz BiH

Post by Bodkin »

Šveđanin wrote:Ako neko planira ići.. neka što prije ode. oni što su otišli sa 35 žale što nisu sa 25, oni što su otišli sa 25 žale što nisu otišli sa 18 odmah poslije srednje pa bi se vani usavršavali. Moje lično iskustvo kaže da najbolje prolaze osobe koje su poslije srednje otišle vani, tamo se usavršavali, gledali kako i šta, i do kraja faksa oni su bili spremni za tržište rada. Pored obrazovanja ti se i gradiš kao osoba. A sa 18 godina ipak je malo lakše "modifikovati" osobu nego to raditi sa 35. Znam neke super ljude, solidne faksove završili, otišli vani malo kasno a radne navike nula. I to se dosta teško mijenja.. ako je neko naučio fušeriti, bježati sa posla ranije, sa kafe na kafu i sl i tako radio godinama, malo će se teže prilagoditi zapadu. Svako treba probati. Dalje.. ekonomija i pravo iz BIH no no.

Što se uslova života tiče.. pff. Ko je ovdje malo duže od '92, a i takvih ima, oni će vam reći da je prije bilo bolje. I stvarno jeste, moji roditelji, pa i ja pomalo pamtimo to vrijeme. Švedska prije 90tih i poslije 90tih nije ista zemlja. Kako god, ali i takva Švedska je i dalje u top 5 u evropi, naravno ako se uklapaš u obrazac.

Naši ljudi su dosta nerealni, stalo nešto ne valja. Oni bi vrijeme kao u Španiji, plate kao u Norveškoj, kamate kao u Švicarskoj, poreze kao u Monaku.. a na to sve bh stil života sa kafe na kafu. Nema toga.
najbolje i najlakse je otici na faks vani. i da ako ti je 25, nije kasno. perspektiva je puno bolja ako studiras. neces zaradjivati hiljade eura ali u njemackoj ili austriji sa nekim masterom sigurno 1500-2000 sto je kao 3000 u sarajevu.

ko ne zeli da radi neka zavrsi neki laksi faks ili nek upadne u ekonomiji u neku manje atraktivnu granu i nece raditi vise od 8-8ipo sati dnevno, a zaradjivace 1500 eura. ako si u astriji imas jos 13 i 14 platu. petak obicno oko 2 kuci i tako.

ili druga opcija je da upadnes u neki jacu stranu firmu u bosni i nakon 2 godine premjestaj vani.

ovo sve govorim za ljude sa visokim obrazovanjem
Šveđanin

#307 Re: Odlazak iz BiH

Post by Šveđanin »

ko ne zeli da radi neka zavrsi neki laksi faks ili nek upadne u ekonomiji u neku manje atraktivnu granu i nece raditi vise od 8-8ipo sati dnevno, a zaradjivace 1500 eura. ako si u astriji imas jos 13 i 14 platu. petak obicno oko 2 kuci i tako.
A šta za one koji hoće više od toga, a spremni su da žrtvuju dosta.... :izet: :wink:
zapporius

#308 Re: Odlazak iz BiH

Post by zapporius »

stakasa wrote:
zapporius wrote:Jeste losija ekonomija svugdje (osim ako nisi bankar ili politicar, onda je bolja) nego prije 10-20 godina, ali je jos uvijek dobro iz jednog razloga... politicari i gazde te manje lampaju nego oni seljaci dole u bosni, al' da ces biti frajer kao sto nasi bosanci fantaziraju da ce biti kad odu na zapad ... neces. Imaces ok zivot, puno bolji ako si u vezi sa osobom sa 3 chuke u glavi. Zato one pozerke i golddiggerke otpadaju ko kraste. Isto tako i pozeri sa marlborom, raybankama i mobitelom na stolu u kafani. Fuck that noise.
Nije losije svugdje. Njemacka, Holandija, Svedska... bolje stoje nego prije 15 - 20 godina
U svedskoj nezaposlenost za mlade je preko 25%, lakse je bilo bosancu dobiti posao 90-ih nego svedi danas.
stakasa

#309 Re: Odlazak iz BiH

Post by stakasa »

zapporius wrote:
stakasa wrote:
U svedskoj nezaposlenost za mlade je preko 25%, lakse je bilo bosancu dobiti posao 90-ih nego svedi danas.
Nace poso u Stockholmu za po sata
Bodkin

#310 Re: Odlazak iz BiH

Post by Bodkin »

Šveđanin wrote:
A šta za one koji hoće više od toga, a spremni su da žrtvuju dosta.... :izet: :wink:
Pa za takve su malo jaci fakulteti i borba. Jaran bio top 1% na najboljem faksu u austriji i mnije dobio intervju za mckinsey. Na kraju zavrsio u 2nd tier consultingu sto je i dalje odlicno. Dok drugi austrijanac bio onako na faksu( ja bolji od njega :D) i na kraju zavrsi u jp morganu u londonu.

Tu je vec borba jebiga. Ja sam mislio da pricamo kako otici iz bih, a ne kako napraviti nesto veliko :)
Šveđanin

#311 Re: Odlazak iz BiH

Post by Šveđanin »

Sin od jednog profesora sa kojim sam ostao u kontaktu se zaposlio u mckinseyju. :D Nakon mjesec dana mali dobio tikove, počeo se buditi ponoći, ne može spavati u komadu duže od sat vremena. Izgubio apetit, ruke mu se tresu.. kaže daće otkaz, ne može izdržati taj tempo. :-) Al zato oni Azijati rade kao sumanuti, pogledam ih nekad, pa se pitam, spavaju li kad oni. :o

Što se tiče studiranja u Austriji, čujem da masovno studenti iz BIH idu tamo.. to je jako, jako dobar potez, otvarate mnoga vrata, pogotovo ako odete direkt poslije srednje..
Bodkin

#312 Re: Odlazak iz BiH

Post by Bodkin »

Šveđanin wrote:Sin od jednog profesora sa kojim sam ostao u kontaktu se zaposlio u mckinseyju. :D Nakon mjesec dana mali dobio tikove, počeo se buditi ponoći, ne može spavati u komadu duže od sat vremena. Izgubio apetit, ruke mu se tresu.. kaže daće otkaz, ne može izdržati taj tempo. :-) Al zato oni Azijati rade kao sumanuti, pogledam ih nekad, pa se pitam, spavaju li kad oni. :o

Što se tiče studiranja u Austriji, čujem da masovno studenti iz BIH idu tamo.. to je jako, jako dobar potez, otvarate mnoga vrata, pogotovo ako odete direkt poslije srednje..
nije za svakoga, to je sigurno. ja sam jedno vrijeme furao drugi tempo spavanja. imas monofazni ciklus sto je od 12 do 7 i imas visefazni. ono sto sam ja radio je 2 sata u komadu i jos po pola sata 4 puta dnevno :D imas vremena za sve 8-)
a i izgubio sam postovanje za konsultante kad smo na jednom equity research takmicenju razbili tim sa par bain konsultanata :evil:

da. fakultet je jeftin. za zivot mozes relativno zaraditi. naucis jako jako vrijedan jezik i onda se kasnije ispalis iz male austrije u njemacku :D
HBD2975

#313 Re: Odlazak iz BiH

Post by HBD2975 »

AtleticoMadrid wrote:
AstorH wrote:@Love_MJ

Na zalost ne vrijedi jer BiH nije clanica EU.
Za drzavljane BiH, kao i za drzavljane RS, nuzna je radna viza.

Sent from my iPad using Tapatalk
Drzavljane RS ?????? Koja je to drzava RS ????????
Valda Republika Srbija
Bodkin

#314 Re: Odlazak iz BiH

Post by Bodkin »

AtleticoMadrid wrote:
AstorH wrote:@Love_MJ

Na zalost ne vrijedi jer BiH nije clanica EU.
Za drzavljane BiH, kao i za drzavljane RS, nuzna je radna viza.

Sent from my iPad using Tapatalk
Drzavljane RS ?????? Koja je to drzava RS ????????
:lol: :lol: :zid: :zid:
pirmin

#315 Re: Odlazak iz BiH

Post by pirmin »

Bodkin wrote: da. fakultet je jeftin. za zivot mozes relativno zaraditi. naucis jako jako vrijedan jezik i onda se kasnije ispalis iz male austrije u njemacku :D
Ne kontam zasto je onda najbrojnija dijaspora u Austriji njemacka?
Šveđanin

#316 Re: Odlazak iz BiH

Post by Šveđanin »

Bodkin wrote:da. fakultet je jeftin. za zivot mozes relativno zaraditi. naucis jako jako vrijedan jezik i onda se kasnije ispalis iz male austrije u njemacku :D
Zar nije in tamo dole nakon faksa u AT ispaliti se u Švicarsku? :)
Bodkin

#317 Re: Odlazak iz BiH

Post by Bodkin »

pirmin wrote:
Bodkin wrote: da. fakultet je jeftin. za zivot mozes relativno zaraditi. naucis jako jako vrijedan jezik i onda se kasnije ispalis iz male austrije u njemacku :D
Ne kontam zasto je onda najbrojnija dijaspora u Austriji njemacka?
prvo, biznis jer je austrija kao mali brat :) drugo, masa studenata njemackih dolazi jer ne mogu da upadnu u njemackoj na faks ili je skupo i onda ostanu
Šveđanin wrote:
Bodkin wrote:da. fakultet je jeftin. za zivot mozes relativno zaraditi. naucis jako jako vrijedan jezik i onda se kasnije ispalis iz male austrije u njemacku :D
Zar nije in tamo dole nakon faksa u AT ispaliti se u Švicarsku? :)
puno puno lakse je naci nesto u njeamckoj. i zbog dozvola, i zbog velicine trziste i zbog cinjenice da i iz njemacke ljudi idu u svicarsku ili u usa :) itd...
amra67

#318 Re: Odlazak iz BiH

Post by amra67 »

Sasvim slucajno i u kontekstu ovog topika gledam na tv-u dokumentarac hong kong i profesori englekog voze lamborgini i miloneri su 25 godina :run: http://www.gemistvoornmt.nl/a.aspx/271568/8 ovdje mozete pogledati dokumentarac..dosta se prica engleski pa moze se razumiti dosta toga mada je holandki prevod ispod..
jefferson

#319 Re: Odlazak iz BiH

Post by jefferson »

amra67 wrote:Sasvim slucajno i u kontekstu ovog topika gledam na tv-u dokumentarac hong kong i profesori englekog voze lamborgini i miloneri su 25 godina :run: http://www.gemistvoornmt.nl/a.aspx/271568/8 ovdje mozete pogledati dokumentarac..dosta se prica engleski pa moze se razumiti dosta toga mada je holandki prevod ispod..
:-) :-) :-)
Ne preostajeti nista drugo engo da se spakujes i postanes milionerka.
jbg, na tHajlandu ti je bio vojni udar, ali Hong Kong garant samo tebe ceka :lol:
situacija11

#320 Re: Odlazak iz BiH

Post by situacija11 »

Moze li mi ko reci da li se moze normalno zivjeti u Austriji,normalno podrazumijevam pod tim da ne bude "dan i komad" sa bruto platom od 1800e? Koliki su troskovi za stan,struju i sl. otprilike :)
grmalj123

#321 Re: Odlazak iz BiH

Post by grmalj123 »

situacija11 wrote:Moze li mi ko reci da li se moze normalno zivjeti u Austriji,normalno podrazumijevam pod tim da ne bude "dan i komad" sa bruto platom od 1800e? Koliki su troskovi za stan,struju i sl. otprilike :)
Sve zavisi ako imas porodicu (zenu i djecu) sa sobom.
Kao samac, to bi trebalo biti vise nego dovoljno.
amra67

#322 Re: Odlazak iz BiH

Post by amra67 »

jefferson wrote:
amra67 wrote:Sasvim slucajno i u kontekstu ovog topika gledam na tv-u dokumentarac hong kong i profesori englekog voze lamborgini i miloneri su 25 godina :run: http://www.gemistvoornmt.nl/a.aspx/271568/8 ovdje mozete pogledati dokumentarac..dosta se prica engleski pa moze se razumiti dosta toga mada je holandki prevod ispod..
jbg, na tHajlandu ti je bio vojni udar, ali Hong Kong garant samo tebe ceka :lol:
Kad budem trazila savjetnika ili dusobriznika mozda otvorim topik na tu temu , pa dotle se strpi:) :D Ovako ja ovdje uopste nisam vazna nego ljudi koji zele iz bosne da idu trbuhom za kruhom ili hljebom kako ko hoce..ja sam davnooo otisla pa zato ako imas kakvu pametnu pomozi sa savjetom da ljudi imaju nesto sto im moze pomoci ili prosiriti vidike, nemoj trolati ..ljudi su isli u afganistan,irak... rizikovali zivote, neki su i poginuli, neki u emirate gdje je serijat zakon za boljim zivotom i tebi je sve to smijesno? jer i tamo nisu najbolji uslovi pa ljudi bijese i vratise se i vecinom ne svojom voljom uprkos svemu i svacemu ..ovo sto pisem o juznoj aziji je zbog toga sto ljudi koji ne mogu da nadju nesto u zapadnoj evropi mogu da pokusaju takodje tamo jer tamo i te kako ima i zivota i prospektive tj alternativa.a tebi je to smijesno?smijesno ti je sto pisem o nekom svom vidjenju i iskustvu?.kad nesto napisem ovdje to je zbog toga da mozda nekome pomognem i objasnim..za razliku od tebe koji trolas....jel to sve sto znas? pokusati preko foruma ismijavati, ponizivati..znas koliko dajem tome znacaja? Evo ovoliko :lol: :lol: :lol:
Googlerica

#323 Re: Odlazak iz BiH

Post by Googlerica »

amra67 wrote:
jefferson wrote: :-) :-) :-)
Kad budem trazila savjetnika ili dusobriznika mozda otvorim topik na tu temu , pa dotle se strpi:) :D Ovako ja ovdje uopste nisam vazna nego ljudi koji zele iz bosne da idu trbuhom za kruhom ili hljebom kako ko hoce..ja sam davnooo otisla pa zato ako imas kakvu pametnu pomozi sa savjetom da ljudi imaju nesto sto im moze pomoci ili prosiriti vidike, nemoj trolati ..ljudi su isli u afganistan,irak... rizikovali zivote, neki su i poginuli, neki u emirate gdje je serijat zakon za boljim zivotom i tebi je sve to smijesno? jer i tamo nisu najbolji uslovi pa ljudi bijese i vratise se i vecinom ne svojom voljom uprkos svemu i svacemu ..ovo sto pisem o juznoj aziji je zbog toga sto ljudi koji ne mogu da nadju nesto u zapadnoj evropi mogu da pokusaju takodje tamo jer tamo i te kako ima i zivota i prospektive tj alternativa.a tebi je to smijesno?smijesno ti je sto pisem o nekom svom vidjenju i iskustvu?.kad nesto napisem ovdje to je zbog toga da mozda nekome pomognem i objasnim..za razliku od tebe koji trolas....jel to sve sto znas? pokusati preko foruma ismijavati, ponizivati..znas koliko dajem tome znacaja? Evo ovoliko :lol: :lol: :lol:
jefferson godinama pise o tome,tip ne trola :-D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#324 Re: Odlazak iz BiH

Post by mk ultra »

Šveđanin wrote:Ako neko planira ići.. neka što prije ode. oni što su otišli sa 35 žale što nisu sa 25, oni što su otišli sa 25 žale što nisu otišli sa 18 odmah poslije srednje pa bi se vani usavršavali. Moje lično iskustvo kaže da najbolje prolaze osobe koje su poslije srednje otišle vani, tamo se usavršavali, gledali kako i šta, i do kraja faksa oni su bili spremni za tržište rada. Pored obrazovanja ti se i gradiš kao osoba. A sa 18 godina ipak je malo lakše "modifikovati" osobu nego to raditi sa 35. Znam neke super ljude, solidne faksove završili, otišli vani malo kasno a radne navike nula. I to se dosta teško mijenja.. ako je neko naučio fušeriti, bježati sa posla ranije, sa kafe na kafu i sl i tako radio godinama, malo će se teže prilagoditi zapadu. Svako treba probati. Dalje.. ekonomija i pravo iz BIH no no.

Što se uslova života tiče.. pff. Ko je ovdje malo duže od '92, a i takvih ima, oni će vam reći da je prije bilo bolje. I stvarno jeste, moji roditelji, pa i ja pomalo pamtimo to vrijeme. Švedska prije 90tih i poslije 90tih nije ista zemlja. Kako god, ali i takva Švedska je i dalje u top 5 u evropi, naravno ako se uklapaš u obrazac.

Image

:lol:
jefferson

#325 Re: Odlazak iz BiH

Post by jefferson »

amra67 wrote:
jefferson wrote:
ccccc Amra, Amra, nisi ti bas skontala sta sam ja htio reci, ali hajde ele nez :D
Post Reply