Samo da ti kazem na ovo pa da idemKatarinaKosaca wrote:Ovo zavisi od puno faktora. U koju zemlju odeš. Ako odeš u zemlju koja sama ima 20% nezaposlenih i veliki švoinizam u odgoju i veliku diskriminaciju pri profesionalnim prilikama, onda se baš i ne može obogatiti. Znam prijateljicu u Kanadi koja je inžinjer i odlično živi od prvog dana radi u struci, a naša zajednička prijateljica je završila pravo i radi kao pomoćni kuhar u nekom staračkom domu. Izlišno je i reći koja je razlika u standardu.karanana wrote:moje pitanje je bilo malo drugacije naravi. vise sam govorio o materijalnoj dobiti koju je osoba pretpostavljam ostvarila vani, zatim sa tom dobiti se vratila u bosnu i sada je zadovoljna finansijski. ali sve uz pomoc rada i zivota vani, ma koliko mu se taj zivot nije svidjao. opet mu je omogucio nesto dobro i pozitivno ovdje.....zato mi nije jasno pljuvanje inostranstva i ljudi koji hoce da idu vani da rade i zarade.
naravno ovo gore su moje pretpostavke, mozda se covjek iz vana vratio siromasniji nego li je i otisao.
Da netko hoće da ode vani radi i zaradi, svaka čast. Ali, ne treba mu pričati bajke. Hoće li imati problem da legalizira status? I te kako. Hoće li morati pretpriti šovinizam? Svakako da hoće. Hoće li morati dijeliti stan sa nepoznatim ljudima i wc šolju? Hoće i te kako. Neće ga čekati ni crveni tepih na aerodromu, ključevi od vile sa bazenom i ugovor na neodređeno. Hoće, ali 0,0001% genijalaca, kakvih ne vidim na forumu
Kao sto svi znamo , vise i ptice na grani znaju. Pravo , ekonomija, ali pogotovo pravo , sa tim diplomama negdje drugo mozes guzicu obrisati, naravno da tvoja drugarica radi kao kuharica. Zbog toga ljudi pitaju sta je najbolje zavrsiti, sta se trazi vani, da to zavrsi da ne bude kuhar ili nesto.
Sovinizam ces naletiti samo kod zatucanih ljudi, kao sto sam bas tebi ranije rekao to se lijepo posjedne ispred sebe i objasnis mu neke stvari na nivou, da skonta.
Da dijeli stan , wc, mozda , mozda ne , opet kako se snadjes.
Zar iko od normalnih ljudi moze ocekivati crveni tepih , vile i sta ja znam vec, svi normalni ljudi znaju kad odu u stranu drzavu da mu je raditi vise nego u bosni i jos nize poslove nego u bosni sto je neko radio. Takodjer sam ranije napisao, kad legne plata , zaboravis na muku koju si prosli mjesec trpio, jer u bosni je sigurno nece zaraditi
U inostranstvu se rad cijeni , a u bosni???
Toliko od mene za sada .
Sent directly from hell!