Odlazak i traženje posla nakon srednje škole (USA)

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Pivot

#1 Odlazak i traženje posla nakon srednje škole (USA)

Post by Pivot »

Poz forumaši,

Registrovao sam se na ovaj forum da vas pitam kako doći u npr. USA nakon srednje škole, i kako pronaći prvi posao... tek toliko za početak. Ovdje ako ostanem, samo ću završiti ko konobar i radit' ću za 300KM, a mislim da to nije OK život.

Od rodbine u USA imam tetku i tetka, te oni imaju državljanstvo njihovo, i mislim da im nebi bio teret da živim kod njih dok ne stanem na svoje noge. Što se tiće znanja, znam sljedeće:
- njemački i engleski jezik (naučio na svoju ruku, uvijek odličan u školi što se tih predmeta tiće)
- rad na računaru (naučio na svoju ruku)
- popravke računara i smartphone-a, umrežavanje itd. (naučio na svoju ruku)
- održavanje web stranica/shopova (naučio na svoju ruku)

Sa strane srednje škole, vjerujem da mi diploma neće vrijedit pa zato želim da pitam koji će mi posao biti najlakše naći za početak? I šta je potrebno od papira da mi rodbina pošalje ili prijatelj koji je državljan USA?

Također, još kako da ostanem tamo zastalno i radim? Ne mislim biti ljenguz, a koliko sam shvatio radni ljudi su uvijek dobrodošli tamo.

P.S ako neko ima volje da mi pomogne, možemo se čuti i preko maila [email protected] :kiss:
P.S-2 imam 18 godina
melb26sa

#2 Re: Odlazak i traženje posla nakon srednje škole (USA)

Post by melb26sa »

Jah bas ces preko tetke i tetka uspjeti doci do Amerike. Ili prijatelja koji je americki drzavljanin.

Ako imas zavrsenu srednju skolu prijavi se na zelenu lutriju - to ti je otprilike jedna od opcija - termin za prijavu je obicno pocetkom novembra, rezultati oko 1 maja naredne godine. https://www.dvlottery.state.gov/

Ako imas novca za skolovanje, studentska viza.

Sorry, ali 18-godisnjak bez radnog iskustva ili zavrsenog koledza nema sanse da dobije radnu vizu za Ameriku. Mozda jedino H2B ako bi brao voce ili povrce ali i za to moras imati poslodavca koji ce sponzorisati vizu.
newlevel

#3 Re: AW: Odlazak i traženje posla nakon srednje škole (USA)

Post by newlevel »

Na osnovu tvog posta, i nedostatka informacija mogu zakljuciti da ti sa tetkom nisi o tome ni razgovarao, da odes tamo (jedno vrijeme na njenu grbacu, dok se ne snadjes). Da li bi se ona slozila time ?
Vjeruj, tetka u Americi je zajebana stvar. Imam jednu pa znam o cemu pricam. Kada je dosla prvi put iz Amerike, poljubi me, i dade mi 20$ i kopiju S.Oliver parfema, nikad necu zaboraviti kako su joj se ruke tresle dok mi je dala tu zelenu novcanicu. Taj mjesec dok je bila u BH, mislio sam da je odvedem u narodnu kuhinju koji put da se dobro najede. Nevjerojatno koliko je kukala da je tamo tesko.
Ovu cu priliku iskoristiti da je pozdravim.
Saljem pusu svojoj tetki u Bostonu. Tetka, ima western union, ne moras cekati ponovo da dodjes.

Fataj se Njemacke, dobre mistrije i fangle, hebala te Amerika.

Sent from my Nokia 3310
doboj71

#4 Re: Odlazak i traženje posla nakon srednje škole (USA)

Post by doboj71 »

Pa nisu sve tetke iste. :D
jefferson

#5 Re: Odlazak i traženje posla nakon srednje škole (USA)

Post by jefferson »

Pivot wrote:Poz forumaši,

Registrovao sam se na ovaj forum da vas pitam kako doći u npr. USA nakon srednje škole, i kako pronaći prvi posao... tek toliko za početak. Ovdje ako ostanem, samo ću završiti ko konobar i radit' ću za 300KM, a mislim da to nije OK život.

Od rodbine u USA imam tetku i tetka, te oni imaju državljanstvo njihovo, i mislim da im nebi bio teret da živim kod njih dok ne stanem na svoje noge. Što se tiće znanja, znam sljedeće:
- njemački i engleski jezik (naučio na svoju ruku, uvijek odličan u školi što se tih predmeta tiće)

Sa strane srednje škole, vjerujem da mi diploma neće vrijedit pa zato želim da pitam koji će mi posao biti najlakše naći za početak? I šta je potrebno od papira da mi rodbina pošalje ili prijatelj koji je državljan USA?

Također, još kako da ostanem tamo zastalno i radim? Ne mislim biti ljenguz, a koliko sam shvatio radni ljudi su uvijek dobrodošli tamo.

P.S ako neko ima volje da mi pomogne, možemo se čuti i preko maila [email protected] :kiss:
P.S-2 imam 18 godina
Nazovi tetku neka nadje community college ili jeftin 4-godisnji college u blizini (gdje tetka zivi by the way?). Neka te upise tamo, bude finansijski garant tvog skolovanja, ono skolarina, hrana, knjige, spavanje. E kada dobije F1 vizu odes tamo i tad pocinje patnja.
Nadjes posao na crno, i ides u skolu (zajebi rad sa srednjom skolom, bit ces konobar, samo u Americi). Radi sta znas da tetki vratis pare za skolu, i mlati knjigu najbolje sto znas, da bi mogao aplicirati za skolarine. Nakon 1-2g bi trebao bar da se izboris za 40-50% troskova skole da bude placeno kroz skolarine. Ganjaj nesto sto te fakat interesuje i volis raditi.
Kada zavrsis fax, bacaj se na rad i odmah na master.
Nakon 7-8 godina mozes ocekivati da ces stati na svoje noge kako treba.
Mucni mozgom

#6 Re: Odlazak i traženje posla nakon srednje škole (USA)

Post by Mucni mozgom »

Pivot wrote:Poz forumaši,

P.S-2 imam 18 godina
Nađi nekoga od svojih kolega po profesiji. Pokusajte ovdje pokrenuti neki posao. Nesto sitno za pocetak ako si tako voljan raditi i nadograđivati svoje znanje iskoristi to i uspjeces. Ovdje je previse onih koji misle da zavrsetkom skole posao treba da dođe na noge. Nigdje pa ni USA nije lako samo je mentalitet drugaciji. Napunis 18 god i roditelji te tamo sutnu pa se snalazi dok ovdje uzimaju kredit da bi kupili-platili radno mjesto svojoj djeci.
SAMO SI OVDJE U SVOJOJ ZEMLJI
klikerusa

#7 Re: Odlazak i traženje posla nakon srednje škole (USA)

Post by klikerusa »

Koliko god smjesno da zvucalo, nadji sebi neku BH amerikanku da se ozenis. Najbrze, najlakse, mozda spojis lijepo s korisnim. A vazda se desava. Neka ti se tetak i tetka pocnu raspitivati
newlevel

#8 Re: AW: Odlazak i traženje posla nakon srednje škole (USA)

Post by newlevel »

Dok tetka ne bude po humanitarnim sjelima u naškim restoranima pred drugim mamicama govorila:" Ima u mene mali, on bi se zenio", ne nadaj se plaho, ali iskreno, male su sanse na tvoj zamisljeni nacin da odes tamo.

Sent from my Nokia 3310
B6Redhell

#9 Re: Odlazak i traženje posla nakon srednje škole (USA)

Post by B6Redhell »

Ee moj care. Mnogi bi ovamo ali skoro pa "nemere". Koliko su ovi latino amerikanci navalili u zadnje vrijeme. Nemozes "rahat" posla dobit. Svugdje ih majku mu. Sto se tice poslova moras krenuti s nule odnosno: cistac hala i hotela, baustela mKdonalds, bez ikakvih "benificija". Kasnije zavisi ako si sposoban i imas štele mozda bolje stvari naidju. Mozda nesto poput kamijondjije, cirka 70% bosnja mota volan po americi. :izet:
newlevel

#10 Re: AW: Odlazak i traženje posla nakon srednje škole (USA)

Post by newlevel »

Cuo sam da to zna biti gadan posao, volan motati.

Sent from my Nokia 3310
doboj71

#11 Re: Odlazak i traženje posla nakon srednje škole (USA)

Post by doboj71 »

B6Redhell wrote:Ee moj care. Mnogi bi ovamo ali skoro pa "nemere". Koliko su ovi latino amerikanci navalili u zadnje vrijeme. Nemozes "rahat" posla dobit. Svugdje ih majku mu. Sto se tice poslova moras krenuti s nule odnosno: cistac hala i hotela, baustela mKdonalds, bez ikakvih "benificija". Kasnije zavisi ako si sposoban i imas štele mozda bolje stvari naidju. Mozda nesto poput kamijondjije, cirka 70% bosnja mota volan po americi. :izet:
Nije bolan bas 70%,ja mislim da je puno manje .U mom gradu (oko 4 hiljade Bosanaca ,oma oko 20-25 vozaca).Ima ih vise koji su isli u skolu i polozili testove ,pa vozili ,ali im se nije svidjelo ,pa odustali.

i jarane ,da se ne naljutis ,ako su ti konkurencija latinosi ,nesto ne stima .ganjaj kakav dobar zanat ili skolu.
newlevel

#12 Re: AW: Odlazak i traženje posla nakon srednje škole (USA)

Post by newlevel »

Ja bi volio poderat jednu dobru latino, ono crnka da je, posto se moze naci tamo kod vas ?

Sent from my Nokia 3310
B6Redhell

#13 Re: Odlazak i traženje posla nakon srednje škole (USA)

Post by B6Redhell »

doboj71 wrote:
B6Redhell wrote:Ee moj care. Mnogi bi ovamo ali skoro pa "nemere". Koliko su ovi latino amerikanci navalili u zadnje vrijeme. Nemozes "rahat" posla dobit. Svugdje ih majku mu. Sto se tice poslova moras krenuti s nule odnosno: cistac hala i hotela, baustela mKdonalds, bez ikakvih "benificija". Kasnije zavisi ako si sposoban i imas štele mozda bolje stvari naidju. Mozda nesto poput kamijondjije, cirka 70% bosnja mota volan po americi. :izet:
Nije bolan bas 70%,ja mislim da je puno manje .U mom gradu (oko 4 hiljade Bosanaca ,oma oko 20-25 vozaca).Ima ih vise koji su isli u skolu i polozili testove ,pa vozili ,ali im se nije svidjelo ,pa odustali.

i jarane ,da se ne naljutis ,ako su ti konkurencija latinosi ,nesto ne stima .ganjaj kakav dobar zanat ili skolu.
Ne ljutim se, nema frke. Ja to bukvalno. Sto se mene tice po trnju sam hod'o, dok nisam dosao dokle jesam. Nakon napustanja masinskog faksa u tuzli, dolazim u ameriCu. Gdje pocinjem na " konstrakŠunu" kao pomocnik elektroinstalacijama preko dana a navece po 4 sata u skoli i tako 4 god. Kasnije postepeno elek. Pa master electrician, pa poslovodja i na kraju mi trebalo nesto sa radnim stazom da se broji penziono etc... Poslednjih 6 god a namijeravam u penziju "odatle" na jednom povecem medjunarodnom airodormu kao elek. Na FAA pistama i rasvijeti i unutar zgrade po potrebi odrzavanje. Tako da mene latinos dokuciti ne mogu. Nego ja to kralju bukvalno jer ih je narastaj najveci i ako ti ne budes imo konkurenciju tvoja dijeca ce. Jer oni skoluju dijecu ko i ti svoju :izet: :)
jefferson

#14 Re: Odlazak i traženje posla nakon srednje škole (USA)

Post by jefferson »

B6Redhell wrote:
doboj71 wrote:

Ne ljutim se, nema frke. Ja to bukvalno. Sto se mene tice po trnju sam hod'o, dok nisam dosao dokle jesam. Nakon napustanja masinskog faksa u tuzli, dolazim u ameriCu. Gdje pocinjem na " konstrakŠunu" kao pomocnik elektroinstalacijama preko dana a navece po 4 sata u skoli i tako 4 god. Kasnije postepeno elek. Pa master electrician, pa poslovodja i na kraju mi trebalo nesto sa radnim stazom da se broji penziono etc... Poslednjih 6 god a namijeravam u penziju "odatle" na jednom povecem medjunarodnom airodormu kao elek. Na FAA pistama i rasvijeti i unutar zgrade po potrebi odrzavanje. Tako da mene latinos dokuciti ne mogu. Nego ja to kralju bukvalno jer ih je narastaj najveci i ako ti ne budes imo konkurenciju tvoja dijeca ce. Jer oni skoluju dijecu ko i ti svoju :izet: :)
Sta su navalili? Ja danas trebao dva irgeta, nigdje ih nema oko Home Depot-a. Jbt jos San Diego... :D
Nisu oni bas toliko vicni za edukacijom kao Azijati. Tu je konkurencija ubitacna. Ti danas u SAD imas oko 120,000 juznokoreanaca koji studiraju na F1 vizi, a gdje su ovi sto su imigrirali u SAD> Oko 150,000 indijaca, te oko 100,000 kineza. Ja jos nisam upoznao azijsku familiju da nisu sva djeca isla na fax.
Post Reply