Odlazak djece od kuce
-
DZONPI
#1 Odlazak djece od kuce
Vozdra forumasi.Pitanje za roditelje kako vi kad vam djeca odu od kuce pa bilo da su se ozenili udala radi posla studija.Ja nikako da naviknem.Naime sin studira vec 2 godina u pitanju susjedna zemlja i nekako sto vise vrjeme odmice ima covjek osjecaj da se sve vise gubi kontakt.Fala bogu stvorio sam mu uslove da moze studirat da stvori sebi buducnost i da ne zavisi od roditelja ali jebes ti to sve kad nema zajednice nema zajedno na tekmu pi pivku drmnut .Sa jedne strane ti drago a druga ona emocionalna te zajebaje.Ne kazu dzaba djete si necije sve dok ti je roditelj ziv ma kolko bio star.
- petunija
#2 Re: Odlazak djece od kuce
U sličnoj situaciji, naša ćerka je otišla da živi sa momkom (uskoro bi se trebali vjenčati), pa mi baš nedostaje. Njena stolica za stolom prazna
baš mi nekako tužno kad pravim doručak drugom djetetu, mužu kafu, a ona nije tu. Raduje me jedino činjenica što mi djeluje baš sretna.
I sreća je što nisu daleko pa se često posjećujemo.
I sreća je što nisu daleko pa se često posjećujemo.
- MJAU - da
#3 Re: Odlazak djece od kuce
Naviknućete, samo polako.
- dust in the wind
#4 Re: Odlazak djece od kuce
ja sam davno otisla od kuce... sa 18 godina... I mislim da nam je to popravilo odnos..manje je trzavica, svadja, glupih prepucavanja, mog tersluka. a naravno da cesto fale roditelji. pretpostavljam I ja njima 
-
stafi
#5 Re: Odlazak djece od kuce
siguran sam da je zbog toga zet presretanpetunija wrote: I sreća je što nisu daleko pa se često posjećujemo.
- sadie_forever
#6 Re: Odlazak djece od kuce
Odlucio si zapadnjacki zivot ,ocekuj posjete za bajrame(ili bozice ako ste krscani)DZONPI wrote:Vozdra forumasi.Pitanje za roditelje kako vi kad vam djeca odu od kuce pa bilo da su se ozenili udala radi posla studija.Ja nikako da naviknem.Naime sin studira vec 2 godina u pitanju susjedna zemlja i nekako sto vise vrjeme odmice ima covjek osjecaj da se sve vise gubi kontakt.Fala bogu stvorio sam mu uslove da moze studirat da stvori sebi buducnost i da ne zavisi od roditelja ali jebes ti to sve kad nema zajednice nema zajedno na tekmu pi pivku drmnut .Sa jedne strane ti drago a druga ona emocionalna te zajebaje.Ne kazu dzaba djete si necije sve dok ti je roditelj ziv ma kolko bio star.
- Šveđanin
#7 Re: Odlazak djece od kuce
Dzonpi ti si u Holandiji cini mi se? Odlazak sa 18/19 od kuce je ocekivan, realan, normalan. Nista cudno, da nije otisao a imao mogucnost e to bi bilo cudno. A to osjecanje je vjerujem tipicno roditeljski.. 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8 Re: Odlazak djece od kuce
samo zamislitze da stze ih poslali u bolnicu
odmah ce vam lakse biti
odmah ce vam lakse biti
- insomnia78
#9 Re: Odlazak djece od kuce
Nekako mi se cini da ces nakon sto upoznas cari zivota sa svekrvom odjednom zavoljeti taj "zapadnjacki" zivotsadie_forever wrote:Odlucio si zapadnjacki zivot ,ocekuj posjete za bajrame(ili bozice ako ste krscani)DZONPI wrote:Vozdra forumasi.Pitanje za roditelje kako vi kad vam djeca odu od kuce pa bilo da su se ozenili udala radi posla studija.Ja nikako da naviknem.Naime sin studira vec 2 godina u pitanju susjedna zemlja i nekako sto vise vrjeme odmice ima covjek osjecaj da se sve vise gubi kontakt.Fala bogu stvorio sam mu uslove da moze studirat da stvori sebi buducnost i da ne zavisi od roditelja ali jebes ti to sve kad nema zajednice nema zajedno na tekmu pi pivku drmnut .Sa jedne strane ti drago a druga ona emocionalna te zajebaje.Ne kazu dzaba djete si necije sve dok ti je roditelj ziv ma kolko bio star.to je sve
-
Keiko
#10 Re: Odlazak djece od kuce
insomnia78 wrote:Nekako mi se cini da ces nakon sto upoznas cari zivota sa svekrvom odjednom zavoljeti taj "zapadnjacki" zivotsadie_forever wrote:Odlucio si zapadnjacki zivot ,ocekuj posjete za bajrame(ili bozice ako ste krscani)DZONPI wrote:Vozdra forumasi.Pitanje za roditelje kako vi kad vam djeca odu od kuce pa bilo da su se ozenili udala radi posla studija.Ja nikako da naviknem.Naime sin studira vec 2 godina u pitanju susjedna zemlja i nekako sto vise vrjeme odmice ima covjek osjecaj da se sve vise gubi kontakt.Fala bogu stvorio sam mu uslove da moze studirat da stvori sebi buducnost i da ne zavisi od roditelja ali jebes ti to sve kad nema zajednice nema zajedno na tekmu pi pivku drmnut .Sa jedne strane ti drago a druga ona emocionalna te zajebaje.Ne kazu dzaba djete si necije sve dok ti je roditelj ziv ma kolko bio star.to je sve
- sadie_forever
#11 Re: Odlazak djece od kuce
Sama ona,ja svoj posao ona svoj...drugo je da ja sjedim sama s svekrom i svekrvom i zavisim od njih,ovako cu imati svoju platuinsomnia78 wrote:Nekako mi se cini da ces nakon sto upoznas cari zivota sa svekrvom odjednom zavoljeti taj "zapadnjacki" zivotsadie_forever wrote:Odlucio si zapadnjacki zivot ,ocekuj posjete za bajrame(ili bozice ako ste krscani)DZONPI wrote:Vozdra forumasi.Pitanje za roditelje kako vi kad vam djeca odu od kuce pa bilo da su se ozenili udala radi posla studija.Ja nikako da naviknem.Naime sin studira vec 2 godina u pitanju susjedna zemlja i nekako sto vise vrjeme odmice ima covjek osjecaj da se sve vise gubi kontakt.Fala bogu stvorio sam mu uslove da moze studirat da stvori sebi buducnost i da ne zavisi od roditelja ali jebes ti to sve kad nema zajednice nema zajedno na tekmu pi pivku drmnut .Sa jedne strane ti drago a druga ona emocionalna te zajebaje.Ne kazu dzaba djete si necije sve dok ti je roditelj ziv ma kolko bio star.to je sve
- insomnia78
#12 Re: Odlazak djece od kuce
Ne radi se o tome
- vazi
#13 Re: Odlazak djece od kuce
Prve dvije godine su takve, praznina...ja sam prvu godinu provela u njihovoj sobi na kompu i po forumu ko da cu ih naci na forumuDZONPI wrote:Vozdra forumasi.Pitanje za roditelje kako vi kad vam djeca odu od kuce pa bilo da su se ozenili udala radi posla studija.Ja nikako da naviknem.Naime sin studira vec 2 godina u pitanju susjedna zemlja i nekako sto vise vrjeme odmice ima covjek osjecaj da se sve vise gubi kontakt.Fala bogu stvorio sam mu uslove da moze studirat da stvori sebi buducnost i da ne zavisi od roditelja ali jebes ti to sve kad nema zajednice nema zajedno na tekmu pi pivku drmnut .Sa jedne strane ti drago a druga ona emocionalna te zajebaje.Ne kazu dzaba djete si necije sve dok ti je roditelj ziv ma kolko bio star.
Djeca dodju, odemo mi kod njih, redovno se vidjamo ...msilim, ne zivimo u istim drzavama pa to redovno ne znaci svakog vikenda ali Bh dobro je, nek je njima dobro i nama je. A nama je mjesto jednom pored drugoga i polako naprijed.
Mislim da je za djecu bolje da se ranije osamostale. Sto smo odgajali odgajali, sto smo im dali - dali, sad je na njima pa tako i na tvome sine da gradi svoj zivot. Lijepo je sto studira, jos ako mu fino ide, budi sretan i sucuraj, aminuj, amenuj, kako hoces
- insomnia78
#14 Re: Odlazak djece od kuce
Bravo
Naravno da je za djecu bolje, bolje je i za roditelje na kraju krajeva
Mada razumijem i roditeljsku stranu i sam sam roditelj, doduse moja ima jos fore do osamostaljenja
Naravno da je za djecu bolje, bolje je i za roditelje na kraju krajeva
Mada razumijem i roditeljsku stranu i sam sam roditelj, doduse moja ima jos fore do osamostaljenja
- Danguba
#15 Re: Odlazak djece od kuce
Otprilike to je to.vazi wrote:
Prve dvije godine su takve, praznina...ja sam prvu godinu provela u njihovoj sobi na kompu i po forumu ko da cu ih naci na forumus muzem se bila malke udaljila jer njemu je bilo lakse vec meni, on to puno realnije gleda od mene... a ja puhala na nega ko da mi je on bio kriv
(malo pretjerujem ali bilo je on u dnevnoj ja u djecjoj sobi
) I, malo po malo, navikli se....dans nam super ovako Bh, cak nam skoro pa smeta kad nam neko dodje, navikli sami, imamo svoj ritam, ko golubici pravi
![]()
Djeca dodju, odemo mi kod njih, redovno se vidjamo ...msilim, ne zivimo u istim drzavama pa to redovno ne znaci svakog vikenda ali Bh dobro je, nek je njima dobro i nama je. A nama je mjesto jednom pored drugoga i polako naprijed.
Mislim da je za djecu bolje da se ranije osamostale. Sto smo odgajali odgajali, sto smo im dali - dali, sad je na njima pa tako i na tvome sine da gradi svoj zivot. Lijepo je sto studira, jos ako mu fino ide, budi sretan i sucuraj, aminuj, amenuj, kako hoces
Blago onom ko dodje do te faze da djeca samostalno mogu da funkcionisu.
Krug se zatvara. Pocelo se kao dvoje se uzeli...djeca odrastaju...odlaze ovako ili onako...opet to dvoje sami.
- petunija
#16 Re: Odlazak djece od kuce
Moja mama više voli zeta nego menestafi wrote:siguran sam da je zbog toga zet presretanpetunija wrote: I sreća je što nisu daleko pa se često posjećujemo.
I ja svog zeta volim, kao i cijelu njegovu familiju, ljudi su super, ali svejedno kad god odem tamo ne ostanem dugo. Jasno mi je da svako voli svoj život.
Kako sam ja otišla, tako je i moja ćerka...sve normala, dok su odnosi među nama ok
- Tesla10
#17 Re: Odlazak djece od kuce
Otrovni roditelji su najgori roditelji. Pustite svoju djecu da idu, ali im budite podrška čitavog života. Vi roditelji ste lukovi a djeca su strijele koje treba odapeti. Zato ih odapnite što bolje možete
.
- SmokingMan
#18 Re: Odlazak djece od kuce
Ako imaš povjerenja u svoje djete ne trebaš da se brineš,neka ganja nauku ako ima iteresa za to,sutra će da postave veliki čovjek...Želim mu da nakon školovanja nađe dostojan posao vani,a ne da se po Bosni vucara i muči.Želim mu puno uspjeha u životu... 
-
kerima1
#19 Re: Odlazak djece od kuce
Black swan wrote:samo zamislitze da stze ih poslali u bolnicu
odmah ce vam lakse biti
Neka su zivi,zdravi jedva cekam da moji odu od mene
- Dozer
#20 Re: Odlazak djece od kuce
Eh...ko nece da mu djeca odlaze - pravac selo, drz' se ovaca i krava, ne daj mu na internet, mobitel i slicne moderne budalastine...i zivjecete sretno i bericetno do kraja zivota, bez praznih stolica, djecijih kreveta i sl. 
Pa, logicno je da se dijete odvoji od roditelja... iz ma kojeg razloga, a ako nista drugo, onda ce to biti kad se uda/ozeni. Bar u vecini slucajeva.
Zar nismo svi tako nekako...?
A ovdje, u BiH, cak je pozeljno da se dijete sto prije ispali vani. Koji ce qrac ovdje u ovoj dolini suza i jada, gdje samo podobni imaju sansu za normalan zivot, s vjecitom predispozicijom da se poroka s nekim samo radi imena ili vjere?
Neka, hvala. Ja svom najstarijem vec sad pripremam teren da ga ispalim sljedece godine na studiranje, pa ako bude srece - nece se ovamo nikad vratiti.
I drugo ce isto tako za 3-4 godine.
Pa cemo se vidjati kad se vidimo, i gotova stvar. Bitno je da im bude dobro u zivotu, da ih ne jasu kojekakvi hajvani, opet samo radi imena i/ili vjere, da mogu normalno zivjeti i odgajati svoju djecu, i vozdra.
Pa, logicno je da se dijete odvoji od roditelja... iz ma kojeg razloga, a ako nista drugo, onda ce to biti kad se uda/ozeni. Bar u vecini slucajeva.
Zar nismo svi tako nekako...?
A ovdje, u BiH, cak je pozeljno da se dijete sto prije ispali vani. Koji ce qrac ovdje u ovoj dolini suza i jada, gdje samo podobni imaju sansu za normalan zivot, s vjecitom predispozicijom da se poroka s nekim samo radi imena ili vjere?
Neka, hvala. Ja svom najstarijem vec sad pripremam teren da ga ispalim sljedece godine na studiranje, pa ako bude srece - nece se ovamo nikad vratiti.
I drugo ce isto tako za 3-4 godine.
Pa cemo se vidjati kad se vidimo, i gotova stvar. Bitno je da im bude dobro u zivotu, da ih ne jasu kojekakvi hajvani, opet samo radi imena i/ili vjere, da mogu normalno zivjeti i odgajati svoju djecu, i vozdra.
-
JKG
#21 Re: Odlazak djece od kuce
Djecu treba pustiti da idu svojim putem, nadati se da im je bar nesto ostalo u glavi od svih savjeta koje smo im dali. U pocetku je jako tesko, ali ne treba biti "sebican". Uostalom, kada covjek vidi svoje dijete sretno I zadovoljno, to bi mu trebala biti najveca satisfakcija!
Pustiti djecu neka idu za svojom srecom i biti im oslonac ma gdje bili-moja deviza!
Pustiti djecu neka idu za svojom srecom i biti im oslonac ma gdje bili-moja deviza!
-
bemi
#22 Re: Odlazak djece od kuce
Djeci samo dati vjetar u ledja, a bolje da ih zelimo nego da ih zalimo.
-
Nokija
#23 Re: Odlazak djece od kuce
Ja podrzavam odlazak djece od roditelja sto je prije moguce. Ali pod uslovom da se zadrzi dobar odnos. Nije bitna toliko ni finansijska pomoc roditelja kolko je vazna mentalna i emocionalna podrska.
- petunija
#24 Re: Odlazak djece od kuce
Nokija wrote:Ja podrzavam odlazak djece od roditelja sto je prije moguce. Ali pod uslovom da se zadrzi dobar odnos. Nije bitna toliko ni finansijska pomoc roditelja kolko je vazna mentalna i emocionalna podrska.
-
suspect_zero
#25 Re: Odlazak djece od kuce
Da mi je dočekat' da ovog svog malog prdulišana oženim
....tita'm neću biti zafrkana svekrva
Čemu vakat tome i vrijeme
sigurno da je u početku dosta teško, vjerujem više roditeljima nego djeci
al' vremenom se čovjek navikne i stvori sebi ugođaj ....posveti se više prtneru, ima vremena za neke druge stvari.....na kraju krajeva ima manje obveza i briga, naravno ako mu se dijete urahatilo 
Čemu vakat tome i vrijeme