Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

TheGodfather001

#101 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by TheGodfather001 »

Gray wrote:
Bosnolog wrote:
TheGodfather001 wrote:
Obzirom da sam ja vec jednom utvrdio da si ti insuficijentna osoba, ne vidim svrhu bilo kakvog objasnjavanja sistema koji u BiH egzistira.
Ali sve sto si ti naveo, postoji u zakonu, samo ga/ih treba iscitati.........................................................
I da, nisam budzetski, a pogotovo stranacki kadar, i zgrazavam se na iste, mada ima sjajnih izuzetaka i kadrova koji se bave pravom i imaju sve u malom prstu.
Umjesto da odgovoris na post i postavljena pitanja,das neko obrazlozenje i svoj stav,u nedostatku toga ti mlatis praznu slamu,....Kada kazes da imamo sjajnih pravnika,mozda msilis na Softica i slicne ublehase i nesposobnjakovice kao i neprijetelje BiH kojima ratni zlocinci presude slusaju u navodno pokvarenim autima na putu spasa za Srbiju umjesto u sudnici BiH,.....

Najvecem broju nasih pravnika su poslovi obicnih notara,...Imamo svakao izuzetaka koje vrijedi respektovati,.....

Pokusaj se vratit na post u kome sam dijagnosticirao probleme ali i predlozio neka rijesenja koja su pravedna,logicna i dobronamjerna,radi se o pitanjima mnogo sirim od obicne odjave i prijave prebivalista BH gradana,......

Misliš rješenja kao podnošenje tužbi nepostojećem sudu? ;)
To su njegova rješenja, "pravedna, logična i dobronamjerna, a važnija od od obicne odjave i prijave prebivalista BH gradana,...... "......................
Last edited by Anonymous on 30/07/2011 15:06, edited 1 time in total.
Reason: OPOMENA
kockica_kockica

#102 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by kockica_kockica »

pojedinac wrote:Kao prvo BiH je u specifičnom položaju u odnosu na svoje susjede a da ne pričamo na ostale zemlje svijeta. Cijelom svijetu je poznato šta se ovdje desilo u periodu 1992-1995 i kako su mnogi preživjeli postali “stranci” odnosno tzv. dijaspora. Najveći broj ovih ljudi je imao imovinu a samim tim i mjesto prebivališta a koje je većina vratila u svoje vlasništvo i za koje uredno plaća sve dažbine za tu imovinu.

Ovo će imati za posljedicu ne samo da će ljudi poput mene postati stvarni stranci, a što je želja onih koji su protiv BiH, već će biti zakonodavno i tretirani kao stranci, počevši od poreske politike pa nadalje.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Mi cemo jos 15000000000000000000 godina pricati kako su neki otisli u neki tamo svijet zbog rata.... Rat je zavrsio prije 17 godina i da im je lose vratili bi se oni ovdje da je ovdje bolje.... Neka se vrate ako im je lose tamo za ime Boga i nek se vise prestane kukati kako im je tesko... Zlo mi je vise od dijaspore i njenih "problema", zlo mi je jer je njima toliko tesko da sve treba biti podredjeno njima zato sto su oni Svojom odlukom ostali tamo... Ostali su tamo jer dobro zaradjuju, imaju auta i kuce i stanove, svake godine idu na ljetovanje i svake godine se hvale rodbini i prijateljima kako se ima i moze se.... Dobar iznos na svojim tekucim racunima i trebam ih zaliti jer ne rade kao ova sirotinja ovdje za bijednih 400 KM po cijele dane, koja ne ide ni u Makarsku sa filovanim paprikama i dekama, vec se kupaju u znoju svom...

Zlo mi je od sazaljevanja dijaspore koja je prije od 0 do 20 godina otisla odavde i trebaju imate sve povlastice ovog svijeta jer ne zive u svojoj drzavi... Zao mi ih je jer ce morati dati 120 eura za BH pasos... bas ih zalim :x

Ako ikad odem odavde a radim na tome da odem, BiH drazvljanstva cu se odreci i necu ni trepnuti jer mi je muka od ove price od ove drzave od ovih ljudi ovdje i ovog kukanja ....
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#103 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by KatarinaKosaca »

kockica_kockica wrote:Ako ikad odem odavde a radim na tome da odem, BiH drazvljanstva cu se odreci i necu ni trepnuti jer mi je muka od ove price od ove drzave od ovih ljudi ovdje i ovog kukanja ....
:( Što me uvijek rastuže ovakve izjave.
Ipak, ovaj zakon koliko sam shvatila se ne odnosi na dijsporu ni po kom osnovu (sem što vade pasoš ovdje sa BH adresom, radi uštede, što je potpuno ilegalno), ali se dijaspora prva pobunila kako je eto, sve, protiv njih. Ja živim u BIH jer tako želim, ali kad sam bila vani nije mi na um padalo da tražim ista prava kao ljudi koji tu plaćaju poreze samo zato što za vrijeme odmora odem frizeru i zubaru (opet radi uštede, a ne patriotizma)
Rosebud_

#104 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by Rosebud_ »

kockica_kockica wrote:
pojedinac wrote:Kao prvo BiH je u specifičnom položaju u odnosu na svoje susjede a da ne pričamo na ostale zemlje svijeta. Cijelom svijetu je poznato šta se ovdje desilo u periodu 1992-1995 i kako su mnogi preživjeli postali “stranci” odnosno tzv. dijaspora. Najveći broj ovih ljudi je imao imovinu a samim tim i mjesto prebivališta a koje je većina vratila u svoje vlasništvo i za koje uredno plaća sve dažbine za tu imovinu.

Ovo će imati za posljedicu ne samo da će ljudi poput mene postati stvarni stranci, a što je želja onih koji su protiv BiH, već će biti zakonodavno i tretirani kao stranci, počevši od poreske politike pa nadalje.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Mi cemo jos 15000000000000000000 godina pricati kako su neki otisli u neki tamo svijet zbog rata.... Rat je zavrsio prije 17 godina i da im je lose vratili bi se oni ovdje da je ovdje bolje.... Neka se vrate ako im je lose tamo za ime Boga i nek se vise prestane kukati kako im je tesko... Zlo mi je vise od dijaspore i njenih "problema", zlo mi je jer je njima toliko tesko da sve treba biti podredjeno njima zato sto su oni Svojom odlukom ostali tamo... Ostali su tamo jer dobro zaradjuju, imaju auta i kuce i stanove, svake godine idu na ljetovanje i svake godine se hvale rodbini i prijateljima kako se ima i moze se.... Dobar iznos na svojim tekucim racunima i trebam ih zaliti jer ne rade kao ova sirotinja ovdje za bijednih 400 KM po cijele dane, koja ne ide ni u Makarsku sa filovanim paprikama i dekama, vec se kupaju u znoju svom...

Zlo mi je od sazaljevanja dijaspore koja je prije od 0 do 20 godina otisla odavde i trebaju imate sve povlastice ovog svijeta jer ne zive u svojoj drzavi... Zao mi ih je jer ce morati dati 120 eura za BH pasos... bas ih zalim :x

Ako ikad odem odavde a radim na tome da odem, BiH drazvljanstva cu se odreci i necu ni trepnuti jer mi je muka od ove price od ove drzave od ovih ljudi ovdje i ovog kukanja ....
Kockice, potpisujem svaku tvoju rijec. Osim ovog za odricanje drzavljanstva. Meni je za to svejedno, imala il nemala.
Rosebud_

#105 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by Rosebud_ »

KatarinaKosaca wrote:
kockica_kockica wrote:Ako ikad odem odavde a radim na tome da odem, BiH drazvljanstva cu se odreci i necu ni trepnuti jer mi je muka od ove price od ove drzave od ovih ljudi ovdje i ovog kukanja ....
:( Što me uvijek rastuže ovakve izjave.
Ipak, ovaj zakon koliko sam shvatila se ne odnosi na dijsporu ni po kom osnovu (sem što vade pasoš ovdje sa BH adresom, radi uštede, što je potpuno ilegalno), ali se dijaspora prva pobunila kako je eto, sve, protiv njih. Ja živim u BIH jer tako želim, ali kad sam bila vani nije mi na um padalo da tražim ista prava kao ljudi koji tu plaćaju poreze samo zato što za vrijeme odmora odem frizeru i zubaru (opet radi uštede, a ne patriotizma)
Slazem se s tobom za ovo. Jos bih dodala i da sam ja protiv toga da dijaspora ima pravo glasa na bilo kakvim politickim izborima ovdje. Zasto da oni odlucuju ko ce meni (velikim dijelom) odlucivati o zivotu?
stari grad Visegrad

#106 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by stari grad Visegrad »

Zasto i z akoga je ovaj zakon dobar?
Bosanac sa dna kace

#107 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by Bosanac sa dna kace »

jedino sto sam skonto je da se nekako odnosi na mene, evo prakticno pitanje:
imam 26 godina, van BiH studiram vec godinama, obzirom da sam preso 25 godina nemam pravo na zdravstevno preko mamine penzije koju je naslijedila od rahmetli babe (tako mi je barem receno, i pokuso sam da to uganjam, al nista od toga), na biro nisam prijavljen jer su rekli da posle dodiplomskog studija nema potrebe ako idem direktno da ganjam studij dalje, posto je dio nepokretne imovine koju koristi mati na moje ima, zanima me sta ja sad ovdje trebam uradit? samo se odjavit? prevest imovinu na majku? ostavit punemoc majci( jel onu kod notara il onu u opstini sto ja napisem?), s druge strane posto planiram promijenit adresu a i drzavu u neko dogledno vrijeme, ne vidim smisao da dajem sadasnju privremenu adresu, a baska sto po nasim DKP-ima sve ide aljkavo, vadjenje pasosa traje i po 3 mjeseca, u vecini ne daju biometrijske pasose itd itd.....
iko da pomogne?
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#108 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

KatarinaKosaca wrote:
Ima Bosne_Bice Bosne wrote:I jedno i drugo treba da trazim u BiH. Sta mi je potrebno, osim vremena, da izvadim ovo dvoje?
Ja sam u ambasadi samo na osnovu starog pasoša vadila. To valjda imaš sa sobom? I to da se netko odriče drž
avljanstva zato što čeka 15 dana... zaista smiješna priča. Slobodan je čovjek da uzme drugo ili se odrekne svog državljanstva, ali da ga se tjera na to... ma daj...
Gdje u ambasadi?
Ako ti je u susjedstvu, mocuce.
Ako si pet sati leta avionom, onda je druga prica.
Rekao sam da me je neki coban zajebavao mjesec dana zbog JMB. Ja sam tada imao hitan slucaj i posos mi je hitno trebao. Mjesec i po dana je trajala farsa da ga ne dobijem. Tada sam i odustao jer bi to trajalo jos najmanje mjesec dana. Po 5-6 dana sam zvao tel da bi mi neko odgovorio, a i onda je bilo; "Ne radim ja na pasosima, zovi ovaj broj", i tako u krug. Tako je radila nasa ambasada u USA tada (2003). Ne znam kako radi sada i ne interesuje me.
Nisam se odrekao bosanskog, ali ako donesu zakon da nemam izbora-bosansko ili ovo koje sada imam pored bosanskog- svakako da cu se odreci bosanskog.
To je to. 8-)
Last edited by Ima Bosne_Bice Bosne on 31/07/2011 01:23, edited 1 time in total.
atko

#109 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by atko »

stari grad Visegrad wrote:Zasto i z akoga je ovaj zakon dobar?
odlicno pitanje i odlican povratak na temu :thumbup:

polticari ce reci eto moramo uskladiti regulativu sa EU i ovo je jedan od zakona u setu koji se odnoste na popis, maticni broj i slicnu problematiku ... a sve to mora biti uskladjeno sa EU

i sad mi ko s kruske bubenmo neki zakon koji ce uzrocno posljedicno da dovede do niza tragikomicnih komplikacija.

jedan odlican primejr donosenja zakona na ooo-ruk je BOLONJA
UVODIMO BOLONJU ... mi smo evropski ... mi forsiramo znanje... obrazovanje je moc bla bla ...

I niko u drzavi ne zna da objasni ko je ko po novom odnosno po starom, ko bi s kim trebo da se uskladi ... jasno je i budali da se treba uskladiti prema novom sistemu ... al faskovi se namlatili love izdajuci potrde novim da su ekvivalentni sa starim :-)

E ovako cemo i kad ovaj pomenuti zakon o kojem se prica stupi na snagu ... ni TLN nam nece biti ravni :-)
luciferino

#110 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by luciferino »

Ne zelim otvarati novu temu, a imam par pitanja vezanih za ovu tematiku, pa ako mi neko moze pojasniti (cisto da vidim jel' dobro kontam).

Ok, potrebno je odjaviti prebivaliste ako se ide ziviti u inostranstvu na x vremenski period. To znaci da ono prebivaliste sto stoji u LK ne vazi, a i ta LK se treba onda vratiti koliko vidim. Sta se onda desava ako zelite glasati, a zivite u inostranstvu? Evo gledam vodic za registraciju biraca koji ne zive u BiH i postoje uslovi ko se moze prijaviti. Da li to znaci da onaj ko odjavi prebivaliste u BiH ne moze vise ni glasati u BiH za BiH vlasti?
poznanik

#111 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by poznanik »

luciferino wrote:Ne zelim otvarati novu temu, a imam par pitanja vezanih za ovu tematiku, pa ako mi neko moze pojasniti (cisto da vidim jel' dobro kontam).

Ok, potrebno je odjaviti prebivaliste ako se ide ziviti u inostranstvu na x vremenski period. To znaci da ono prebivaliste sto stoji u LK ne vazi, a i ta LK se treba onda vratiti koliko vidim. Sta se onda desava ako zelite glasati, a zivite u inostranstvu? Evo gledam vodic za registraciju biraca koji ne zive u BiH i postoje uslovi ko se moze prijaviti. Da li to znaci da onaj ko odjavi prebivaliste u BiH ne moze vise ni glasati u BiH za BiH vlasti?
Prenosim dio posta sa druge teme:
Državljanin BiH koji ima biračko pravo i privremeno živi u inostranstvu upisuje se u Centralni birački spisak za osnovnu izbornu jedinicu gdje je imao prijavljeno prebivalište u Bosni i Hercegovini prije odlaska u inostranstvo.

Državljanin BiH koji privremeno živi u inostranstvu, a koji ima biračko pravo i upisan je u Centralni birački spisak, da bi se nalazio u izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH, dužan je da za svake izbore podnese prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH.
Prijava mora biti primljena prije roka koji utvrdi CIK BiH u periodu nakon raspisivanja izbora. Uz ispunjenu prijavu, koju potpisuje, podnosilac prijave prilaže i dokaz o identitetu podnosioca prijave i podatke o tačnoj adresi u inostranstvu, te izjašnjenje o opciji glasanja u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH ili poštom.

Rok za ažuriranje promjena za glasače iz inostranstva - za raseljene osobe i ostale, je 24.07.2012. godine.
HM 2011

#112 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by HM 2011 »

poznanik wrote:
luciferino wrote:Ne zelim otvarati novu temu, a imam par pitanja vezanih za ovu tematiku, pa ako mi neko moze pojasniti (cisto da vidim jel' dobro kontam).

Prenosim dio posta sa druge teme:
Državljanin BiH koji ima biračko pravo i privremeno živi u inostranstvu upisuje se u Centralni birački spisak za osnovnu izbornu jedinicu gdje je imao prijavljeno prebivalište u Bosni i Hercegovini prije odlaska u inostranstvo.

Državljanin BiH koji privremeno živi u inostranstvu, a koji ima biračko pravo i upisan je u Centralni birački spisak, da bi se nalazio u izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH, dužan je da za svake izbore podnese prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH.
Prijava mora biti primljena prije roka koji utvrdi CIK BiH u periodu nakon raspisivanja izbora. Uz ispunjenu prijavu, koju potpisuje, podnosilac prijave prilaže i dokaz o identitetu podnosioca prijave i podatke o tačnoj adresi u inostranstvu, te izjašnjenje o opciji glasanja u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH ili poštom.

Rok za ažuriranje promjena za glasače iz inostranstva - za raseljene osobe i ostale, je 24.07.2012. godine.
Koliko ja razumijem stvari prema sadašnjem Zakonu o prebivalištu građana BIH vaše prebivalište je validno ako boravite u inozemstvu na duži vremneski period, dok god ste u mogućnosti dokazati vezu sa BiH (porodica, kuća itd...)....

Možda griješim ali ispravite me....
luciferino

#113 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by luciferino »

Ima jedna recenica u zakonu koja govori o tome, vjerovatno je to to:
Izuzetno od odredbi prethodnih stavki ovoga elanka
državljanin koji u inozemstvu boravi dulje od jedne godine,
nije dužan odjaviti prebivalište u BiH ukoliko ne namjerava da se stalno nastani u zemlji u kojoj
trenutno boravi i ukoliko održava djelotvornu vezu s BiH (npr. ako ima obitelj, clanove obitelji u
BiH, ili ako ima kuau, stan ili poduzeae u vlasništvu i sl.).
I hvala na odgovorima. :)
ljubicasti limun

#114 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by ljubicasti limun »

Da ne otvaram drugu temu, da li je moguce izvaditi novi pasos sa novim, udanim prezimenom u inostranstvu?
konami666

#115 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by konami666 »

ljubicasti limun wrote: 15/01/2022 09:32 Da ne otvaram drugu temu, da li je moguce izvaditi novi pasos sa novim, udanim prezimenom u inostranstvu?
Ako si se udala vani, ne.
ljubicasti limun

#116 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by ljubicasti limun »

konami666 wrote: 15/01/2022 15:27
ljubicasti limun wrote: 15/01/2022 09:32 Da ne otvaram drugu temu, da li je moguce izvaditi novi pasos sa novim, udanim prezimenom u inostranstvu?
Jesam. Dobila sam u medjuvremenu i odgovor oz naseg konzulata i od mog advokata. Vani se moze izvrsiti upos braka u maticne knjige, a licni dokumenti se moraju vaditi licno u BiH.
konami666

#117 Re: Odjaviti prebivalište ako ste tri mjeseca vani

Post by konami666 »

ljubicasti limun wrote: 15/01/2022 23:07
konami666 wrote: 15/01/2022 15:27

Jesam. Dobila sam u medjuvremenu i odgovor oz naseg konzulata i od mog advokata. Vani se moze izvrsiti upos braka u maticne knjige, a licni dokumenti se moraju vaditi licno u BiH.
Upravo tako. Najlakše bi ti bilo da zatražiš već sad nekad u konzulatu upis i onda kada imas godisnji dođeš par sedmica. Ali bi ti najlakše bilo da tražiš pasos po ubrzanoj proceduri, dobiješ ga onda za 2 dana (mislim da je tako u zakonu)
Post Reply