Odjava direktora - likvidacija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Komšinica

#1 Odjava direktora - likvidacija

Post by Komšinica »

Zanima me slijedeća situacija, ako neko zna... meni ovo baš i nije blisko.

U pitanju je d.o.o. firma koja je još prije nekoliko mjeseci donijela Odluku o prestanku društva, međutim na sudu još uvijek nije predala zahtjev za pokretanje likvidacionog postupka jer čeka uvjerenje Porezne uprave, bez kojeg ne zaprimaju zahtjev. Sad želi i da odjavi direktora, i da li neko zna da li zahtjev za odjavu ide sa danom donošenja Odluke o prestanku društva, jer oni žele odjavu sa ovim mjesecom a Odluku su donijeli prije par mjeseci, ili bi trebala odjava sa danom pokretanja postupka likvidacije na sudu odnosno predaje zahtjeva?

Znam da su dužni u roku od 7 dana od dana pokretanja postupka likvidacija na sudu odjaviti sve radnike, ali mene buni koji datum bi to trebao biti, konkretno za direktora? Ako neko slučajno je upoznat sa ovim...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2 Re: Odjava direktora - likvidacija

Post by KatarinaKosaca »

Do kraja likvidacionog postupka preduzeće postoji. Dakle, mora postojati i direktor.
Miki123

#3 Re: Odjava direktora - likvidacija

Post by Miki123 »

Komšinica wrote:Zanima me slijedeća situacija, ako neko zna... meni ovo baš i nije blisko.

U pitanju je d.o.o. firma koja je još prije nekoliko mjeseci donijela Odluku o prestanku društva, međutim na sudu još uvijek nije predala zahtjev za pokretanje likvidacionog postupka jer čeka uvjerenje Porezne uprave, bez kojeg ne zaprimaju zahtjev. Sad želi i da odjavi direktora, i da li neko zna da li zahtjev za odjavu ide sa danom donošenja Odluke o prestanku društva, jer oni žele odjavu sa ovim mjesecom a Odluku su donijeli prije par mjeseci, ili bi trebala odjava sa danom pokretanja postupka likvidacije na sudu odnosno predaje zahtjeva?

Znam da su dužni u roku od 7 dana od dana pokretanja postupka likvidacija na sudu odjaviti sve radnike, ali mene buni koji datum bi to trebao biti, konkretno za direktora? Ako neko slučajno je upoznat sa ovim...
Ako direktor bude određen za likvidatora, morat će biti prijavljen sve do okončanja postupka i rješenja kojim se doo briše iz sudskog registra.
Komšinica

#4 Re: Odjava direktora - likvidacija

Post by Komšinica »

KatarinaKosaca wrote:Do kraja likvidacionog postupka preduzeće postoji. Dakle, mora postojati i direktor.
Zar se po novom Zakonu o jedinistvenom sistemu, odnosno po Pravilniku o podnošenju prijava za upis i promjene upisa u jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, ne treba odnosno ne može odjaviti u roku od 7 dana od dana pokretanja postupka likvidacije na sudu?

Ja nešto nisam sigurna kako sve ovo ide pa zato pitam...
Miki123 wrote:
Ako direktor bude određen za likvidatora, morat će biti prijavljen sve do okončanja postupka i rješenja kojim se doo briše iz sudskog registra.
A šta ako direktor nije određen za likvidatora?

I koje je propise najbolje pročitati vezano općenito za direktore, mislim na postavljanje, razrješavanje dužnosti, u kom roku se treba imenovati, odjave, i slično... Ako neko zna?
Miki123

#5 Re: Odjava direktora - likvidacija

Post by Miki123 »

Komšinica wrote:
KatarinaKosaca wrote:Do kraja likvidacionog postupka preduzeće postoji. Dakle, mora postojati i direktor.
Zar se po novom Zakonu o jedinistvenom sistemu, odnosno po Pravilniku o podnošenju prijava za upis i promjene upisa u jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, ne treba odnosno ne može odjaviti u roku od 7 dana od dana pokretanja postupka likvidacije na sudu?

Ja nešto nisam sigurna kako sve ovo ide pa zato pitam...
Miki123 wrote:
A šta ako direktor nije određen za likvidatora?

I koje je propise najbolje pročitati vezano općenito za direktore, mislim na postavljanje, razrješavanje dužnosti, u kom roku se treba imenovati, odjave, i slično... Ako neko zna?
Zakon o privrednim društvima FBiH.
Komšinica

#6 Re: Odjava direktora - likvidacija

Post by Komšinica »

Miki123 wrote: Zakon o privrednim društvima FBiH.
Hvala ti puno.

To sam i uzela danas da pročitam, i Zakon o likvidacionom postupku i Zakom o stečajnom postupku...
putokaz1

#7 Re: Odjava direktora - likvidacija

Post by putokaz1 »

Kod mene je situacija
DOO je odjavljen,prijedlogom sudu i sud je donio odluku o prestanku D.O.O. ali nije sproveden ni Likvidacioni i Stečajni postupak,niti brisano,samo postoji podatak u registru o presstanku rada te je data dozvola direktoru da se može zaposliti/te godine/ i dobiti penziju(mnogo godina kasnije)
7 godina kasnije Poreska donosi rješenja protiv takve firme,pa kasnije i rješenje o solidarnom dugu,hipoteci itd
ne aktivnošću Zadnjeg direktora koji je u međuvremenu bio zaposlen na drugom mjestu pa otišoa u penziju
dolazi do izvršena na njegovom privatnom imovinom
Poreska nije utvrdila prestanak PD ,već šalje sve na kućnu adresu direktora pod imenom''ime i preziem direktor,firme DOO,'-za firmu',primaju članovi porodice
Vodi postupka kao da ne postoji sudska odluka,kao daje bez značaja
Mogućnosti pobijanja?
Da bi se dobila sudska odluka da li morala poreska dat zeleno svjetlo?(Da li je morala sprovest postupak tada pri zatvaranju a ne sad 7 i 8 godina kasniej?)Navodni dug je prije 10 ili 15 godina?
Rokovi za žalbe su istekli
Post Reply