@objektivni navijac
s tobom se debelo ne slazem oko tvoje teze da se 1992 nije moglo nista pametnije uciniti. Ne valja ti ni ova prica da su se Ameri "naljutili" kad su ovdje dosli mudjahedini i sve skupa ti neces naci dva covjeka u BiH (pogotovo ako nisu iste nacije

) koji imaju isto vidjenje naseg rata.
Ja ponovo naglasavam, ovo pitanje je GENERALNO. Zasto mi balkanci imamo taj nekakav idiotski stav da je bolje ginuti neko pokusati izbjeci rat?! Za nas su svi pregovaraci i oni koji pristaju na kompromis radi spasavanja glave shupci, kukavice, izdajnici...
A da ne pricamo kako lako, bez realnih pretpostavki i BEZ IKAKVE POTREBE nadizemo pobune i ratove. Ubjedili smo narod da mu nema zivota ako nije u "svojoj" drzavi. Sta je rezultat svega: dobili su "svoju" drzavu (za "covjeka" i par familija) a onda masovno nabrali u drzave koje nisu njihove ali se u njima bolje zivi! Apsurd u pichkumaterinu, da ne more biti veci.
Pa evo, necemo ici daleko u razmatranju ove teze, ja postavljam jednostavno pitanje - da li su gore prosli muslimani u Srbiji od muslimana u Bosni?! Po tvojoj prici Sandzaka nema, sravnjen je sa zemljom. Uostalom, poslusaj sta ti veli ef. Zukorlic na tu temu.
Pa onda slucaj Zapadna krajina. Jeste Babo izdajica, tu nema dileme, ali vrijedi li Oricevo junastvo 8000 glava?!
Ispade na kraju da su "pichke" koje se 92 nisu nadigle protiv Velike Srbije, ne samo bolje prosli nego su bogme i tu Srbiju kvalitetnije razvalili!
Gdje se sad ta razvaljena Velika Srbija "prebacila"? U Bosnu, "gdje su hrabri bosnjaci zaustavili velikosrpske planove!"
Tragikomicno.
Negdje sam vec rekao - najbolji primjer mudrog upravljanja malim narodom je Dubrovacka republika. Da su dubrovacki knezevi bili pametni ko bosanci, danas bi tamo zjapila, najvjerovatnije, nekakva napustena vojna luka sa ruinama i masovnim grobnicama iz srednjovjekovnih krvoprolica. Sreca njihova (a bogme i nasa) sto su dubrovacki knezevi bili shupci trgovci poput Fikreta Abdica!
I tako dalje. Ali opet ponavljam trebali bi ovo pitanje posmatrati GENERALNO, na nasem primjeru smo subjektivni i nikada se necemo sloziti. Ja bih radije da se fokusiramo na trenutno dvije najvrelije tacke, Siriju i Ukrajinu. Gdje je sad ona prica Zapada da Asada treba maknuti pod svaku cijenu?! Hm, Asad je bogme tvrd, hajmo naci neko mirno rjesenje!
A sta cemo sa onoliko izginulih? Sta cemo sad sa svim onim zemljama gdje se nejaki narod uz NAGOVOR jakog zapada nadigao na svoje tiranine... pa sad grca u vlastitoj "samoupravi"?!
Ovo sa Ukrajinom je mnogo opasnije. Tamo je pizdarija neizbjezna i mogla bi biti najveca od svih. I grdno se varamo ako mislimo da ce to ostati mimo nas. Sacekajmo jos koji mjesec pa cete vidjeti na sta izadje "legitimno pravo naroda" na samoopredjeljenje, samootcjepljenje...
Uostalom... vec vidjeno!