odgovor na temu ekonomija obrazovanja

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
enes59

#1 odgovor na temu ekonomija obrazovanja

Post by enes59 »

odgovor na temu ekonomija obrazovanja
DRAGI PRIJATELJI 144 000,00- 225 000,00 x 15 =2 160 000,00-3 375 000,00

TO VAM OBEZBIJEDE MRAVI KOJE SAM NA KRAJU POBROJAO
Pregledom Vaših komentara a molim vas ponovo da se ne naljutite Meni ne smetaju njihove plate, meni smeta ORGANIZACIJA . Jer bi bilo teško izpremiještati te prosvjetare te da gdje žive, stanuju tu i da predaju . Ja lično nemam ništa protiv tih ljudi samo bi volio da taj novac koji se baca u ZRAK iskoristi kvalitetnije od održavanja škole,učila,organizacije razni sporskih takmičenja i td.Pretežno vidim da daju odgovore oni koji su pogođeni tj uvrijeđeni ko ima materijalnu vezu sa uposlenicima iz obrazovanja. Za ovo naše obrazovanje napisao sam komentar u forumu bez cenzure .A sada ukratko ču probati navesti jednu temu jer uz visinu plate ide ZNANJE i zvanje .
Pitanje br,1 ko je STRUČNJAK!
Ukratko STRUČNJAK je čovjek i kada okrene glavu te iza sebe i vidi materijalno djelo bilo ono figurativno ili pisano sa dokazanim ispitivanjima u nekom prostoru. Te Vam vrijedi od srednjoškolaca do doktora. Sada pitam oni koji ocjenjuju gdje su im DJELA , ti ocjenjuju moju djecu a vjerovatnu i vašu . Naša djeca ako uspiju završiti strani fakultet samo tako vani mogu
uspjeti. Molim Vas navedite primer poslije ratni koji je naš stručnjak SA NAŠEG FAKULTETA vani se dokazao kao stručnjak i gdje pogotovu u tehnici.
Kada se čovjek dokaže na poslu tj ima rezultate tada se postaje neki STRUČNJAK nema veze koja je diploma. Iza Velikog STRUČNJAKA dolaze stručnjaci sa manje znanja te se stvara hijarhija isto kao u vojsci.Osnova kod velikog strućnjaka je da pored velikog znanja mora imat i dobre organicione sposobnosti. E dragi prijatelji na toj liniji gdje radi 2 ili više ljudi to mora da postoji što bi mi rekli mora da zna gje je svakom mjesto.
Sada ću vam navesti primere naših mladi stručnjaka sa istim se susrečem isto tako ja ih ne krivim jer da su imali boljeprofesore oni to moraju znati.Sa tuzlanskok elektro-tehničkog fakulteta stručnjaci ne znaju šta je šuko-utičnica.Sa mašinskog ne znaju dijelove motora.Sa Mostarskog i Sarajevsko arhitektonskog ne znaju postaviti drvene kroovove samo crtaju ravne, ne znaju napraviti dinamičke planove a kad to neznaju ptaj te ih smiju li staviti cijenu sa analizom iste ., miješaju cement i beton vjrovatno ne znaju šta je što a da ne pričam znaju li
razpoznati profile armature. Na tome počiva 50% građevine
Pored toga oni ne uče organizaciju ,a ona je važna isto koliko znanje iz struke.
Jer ako svoje znanje ne znate prenijeti na drugog da bi napravili proizvod čemu zvanje.
Da vam ne navodim više.
Ovi stručnjaci što se proizvode to su stručnjaci za rad u državnim organizacijama (POŠTARI)
to VAM je samo 10% uposlenih gje če te uposliti ostale .Niko neče uzeti te stručnjake i plačati
ih ako iza njih nema koristi.A navest ču vam u 90% kako se kreču plate kod onih koji nisu u
državni preduzečima.
SSS - obrazovanje 350,00- 500,00 KM Krojači,konobari,trgovci,vozači, kv majstori
SSS- VS obrazovani 700,00-1 000,00 KM razne poslovođe i mladi ižinjeri sa najmanje
5g radnog staža.
Pored ovih plata mogu dobiti još oko 100,00 KM kao topli obrok al zato u večini slučajeva
vode se da rade samo 1-2h dnevmo i na to se plača radni staž tj za godinu dva mjeseca staža.
DOO, gazde obrtnici - tehnički direktori u firmama od 1 500,00- 2 000,00. Uslov je ako radite sa
državnim firmama onda ta plata može biti mnogo veča jer uz 10% tada ima i gazde al tada morate biti u nekom srostvu.
Post Reply