odgoj djece?????

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
semmy

#1 odgoj djece?????

Post by semmy »

iznervirana danasnjim ponasanjem djecacica ( 3-4 god.staraosti ) odlucih da vas pitam sta mislite kada treba poceti sa odgojem djece, dok je jos u pelenama ili kad???

ono sto sam danas vidjela, drsko ponasanje i vristanje na majku, te vriska da svi oko njega cuju sta zeli a sta ne, i skoro pa bacanje na pod a majka ga samo tihim glasom usutkuje..
kad pored ovakovog djeteta sjedite pola sata i pokusavate da jedete u nekoj normalnoj atmosferi a ono vam ne dozvoljava dodje mi da prvo majku namlatim dobro pa onda to djete...moj sin ( 8 god.) ga pratio sa cudjenjem i samo mahao glavom...ipak mislim da odgoj djece pocinje vec u pelenama i da sam s tim napravila pravu stvar u odgoju svog sina...

da li sa odgojem djeteta pocinjete dok je jos u pelenama ili puno kasnije????
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

Æelava cura wrote:Sa odgojem se pocinje u stomaku jos
slazem se.
Wednesday

#3 Re: odgoj djece?????

Post by Wednesday »

semmy wrote: ...kad pored ovakovog djeteta sjedite pola sata i pokusavate da jedete u nekoj normalnoj atmosferi a ono vam ne dozvoljava dodje mi da prvo majku namlatim dobro pa onda to djete...moj sin ( 8 god.) ga pratio sa cudjenjem i samo mahao glavom...ipak mislim da odgoj djece pocinje vec u pelenama i da sam s tim napravila pravu stvar u odgoju svog sina...

za mene je svaki fizicki obracun s djetetom (i samar, i preko guzice, i za uho...) ZLOSTAVLJANJE , za koje NEMA OPRAVDANJA. bolje nikakav odgoj nego takav. :x

ako smo nesto milion puta culi to je ono: "ne diraj slabijeg od sebe". i krvnicki je upraznjavati silu na nekome nemocnom, ko nema nikakvog nacina da se brani, da uzvrati... to moze samo voditi do poremecaja psihe jadnog djeteta. :(
mnogi misle da je to jedini nacin da se djetetu "dokazu" neke stvari.
ali, sve se moze postici RAZGOVOROM. :zzzz:
lady midnight

Post by lady midnight »

WizzardFromBOZ wrote:
Ćelava cura wrote:Sa odgojem se pocinje u stomaku jos
slazem se.
ako vam nije mrsko, objasnite mi samo nakratko (a mozhe i naduzhe, nema veze :D) kako se to sa odgojem pochinje dok je dijete josh u stomaku :?
lady midnight

Post by lady midnight »

Ćelava cura wrote:Pametniji od mene kazu da dijete vec od 5-6 mjeseca cuje, i osjeca dodire, cuje muziku cak i u majcinoj utrobi..itd... Vec tu se stvara veza... Pa kad zena ne pushi, ne pije u trudnoci i to je jedan vid stvaranja navike-zdrave navike...
mozhe biti, mozhe biti...

al neshto kontam koliko sam se ja samo onda bebe selimovic naslushala u majchinoj utrobi :D:D nije ni chudo shto me danas pravo pecne u uhu kad je chujem :D
shto se tiche cigareta - kod mene nije upalilo :D

no apstinencija od bilo chega naopakog je svakako za pohvaliti, naravno.

nego, sad ozbiljno... deshava mi se da u vozu cheshce sjedim preko puta mladih mamica i njihovih potomaka, pa se nagledam raznih situacija koje reflektiraju valjda taj nekakav odgoj, kako majki tako i djece.
i priznajem da mi totalno pochupaju zhivce djeca koja se znaju derati po pola sata iz chiste huje, nit shto trazhe nit shto hoce, a nigdje suze :roll:
i josh mi vishe idu na nerve zhene koje sjede okolo i koje sa blazhenim osmijehom na licu gledaju tu djecu kao "vidi shto je nestashan, mali andjeo :):):)" :roll: :roll:
no, mozhe biti i da je ova moja reakcija uslovljena potpunim nedostatkom ikakvog majchinskog instinkta kod djece koja me nerviraju.

ipak, valjda je normalna stvar da djetetu dosadi vozhnja, da se uzvrti, ponekad i proplache i tako... eh, ali kada na scenu stupe mame-pedagozi, koje na djetetu krenu primjenjivati nekakve teorije odgoja iz Boga pitaj kojih priruchnika, i to tako glasno i upadno, valjda da bi cijeli vagon chuo kako to one pametno sprovode u djelo, pa onda pochnu neka testiranja tipa "shta osjecash danas"... a jadna djeca se zbune i izbezume jer im je hem neprijatno shto svi u njih bulje, hem ne razumiju shta se uopshte od njih hoce...uff, u tim trenucima ja mutiram u zagovornika onog chuvenog shamara, ali samo za mame :D:D

naravno da je odgoj potreban od prvih dana, tu se naravno slazhem; djeca moraju znati gdje su im granice i moraju se navikavati na roditeljski autoritet. ali znam i primjera kad se sa tim pretjera. imala sam jednu prijateljicu, zhena je po zanimanju pedagog, i od porodjaja se posvetila samo jednoj ulozi u zivotu - ulozi odgojiteljice vlastitog djeteta; shto bi mozhda i bilo za pohvaliti da ona od sina nije maltene napravila pokusnog kunica za razne hipoteze pedagoshke nauke, mali je nazhalost totalno chudan i u socijalnom smislu toliko poremecen da uopshte vishe nije u stanju da komunicira shta zapravo hoce niti da se druzhi sa ostalom djecom :roll:
x0z0y0

#6 Re: odgoj djece?????

Post by x0z0y0 »

Wednesday wrote:
semmy wrote: ...kad pored ovakovog djeteta sjedite pola sata i pokusavate da jedete u nekoj normalnoj atmosferi a ono vam ne dozvoljava dodje mi da prvo majku namlatim dobro pa onda to djete...moj sin ( 8 god.) ga pratio sa cudjenjem i samo mahao glavom...ipak mislim da odgoj djece pocinje vec u pelenama i da sam s tim napravila pravu stvar u odgoju svog sina...

za mene je svaki fizicki obracun s djetetom (i samar, i preko guzice, i za uho...) ZLOSTAVLJANJE , za koje NEMA OPRAVDANJA. bolje nikakav odgoj nego takav. :x

ako smo nesto milion puta culi to je ono: "ne diraj slabijeg od sebe". i krvnicki je upraznjavati silu na nekome nemocnom, ko nema nikakvog nacina da se brani, da uzvrati... to moze samo voditi do poremecaja psihe jadnog djeteta. :(
mnogi misle da je to jedini nacin da se djetetu "dokazu" neke stvari.
ali, sve se moze postici RAZGOVOROM. :zzzz:
slazem se da je fizicki obracun na neki nacin zlostavljanje.
razmisljala sam o tom odgoju djeteta razgovorom...hm nisam jos dosla do rjesenja kako djetetu koje vristi i valja se po podu rijecima objasniti da je to lose.
takodjer me zanimaju nacini kaznjavanja a da ne ostave nikakve trajne psihicke posljedice..i da li uopce postoji takav vid kazne?
ne zamjerite na ovakvim pitanjima..ja sam odgojena na onoj "sipka je iz dzeneta izasla" :D ..pa eto voljela bih cuti i druge alternative odgoja djece
terapija

Post by terapija »

stapic po guzi ili po dlanu veze sa zlostavljanjem nema, i ko to tvrdi zelim mu od srca da nikada ne dodje u iskusenje :)

Dakle prestanite kakiti, savrseno se zna sta je nasilje a sa odgoj
semmy

Post by semmy »

terapija wrote:stapic po guzi ili po dlanu veze sa zlostavljanjem nema, i ko to tvrdi zelim mu od srca da nikada ne dodje u iskusenje :)

Dakle prestanite kakiti, savrseno se zna sta je nasilje a sa odgoj
slazem se u potpunosti s tobom...ni ja nikad nisam svoje djete krvnicki istukla kao sto to pojedini roditelji rade, ali sipkicom po guzi je dobio u svojih 8 god. zivota samo jednom. sve ostalo jos od pelena rjesavam pricom i pokazalo se ispravnim odgojem....

nemojte mi samo reci da od vas nikad niko nije dobio po guzi sipkicom od roditelja za neki belaj :? :? :?
Shoshana

Post by Shoshana »

Cuj sta da radis kad ti djete legne na cestu pa se valja :shock:

Ispade moja djeca nenormalna... Ni jedno nikada nije leglo ni na sta pa se valjalo i vristalo...

Kad dodjes dotle da ti se djeca tako ponasaju - to je uglavnom zato sto si u vaspitanju svoga djeteta vec ofalio... pa sad ako mozes, popravljaj sta se popraviti moze.

I mene uzasno nerviraju roditelji koji svoju djecu vaspitavaju u autobusu, u prodavnici ili u gostima. Djeca se vaspitavaju kod kuce.

I apsolutni sam protivnik bilo kakve upotrebe sile spram djeteta. Ako te vlastito djete ne poslusa zato sto ti vjeruje - slaba fajda od autoriteta nametnutog strahom. Cuj sipka metod vaspitanja :shock:

Trebalo bi, isto tako, vratiti ovlastenje uciteljima da sibaju djecu u skoli, a ne bi bilo zgoreg i da nam direktori svezu koju vaspitno-popravnu kad zakasnimo na posao, tek da se zna ko je gazda :oops:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

šiba je iz raja izašla :)

mada ja volim metode... u 15 sati reći djetetu... večeras za tebe nema večere jer si bio nevaljao

ali ispuniti prijetnju jer neispunjena prijetnja je duplo štetnija nego da šutiš :D
Shoshana

Post by Shoshana »

komi wrote:šiba je iz raja izašla :)

mada ja volim metode... u 15 sati reći djetetu... večeras za tebe nema večere jer si bio nevaljao

ali ispuniti prijetnju jer neispunjena prijetnja je duplo štetnija nego da šutiš :D
Naravno... a ako gladovanje ne upali, isprobati Watsonove metode, a ako vam ni one ne daju zeljene rezultate - oprobati negativno stimulisanje elektricnom energijom i zatvaranje u kavez :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

jel to majka iz tebe progovara???

zar je problem ako dijete ode malo gladno u krevet... jednu noć???
Shoshana

Post by Shoshana »

komi wrote:jel to majka iz tebe progovara???

zar je problem ako dijete ode malo gladno u krevet... jednu noć???
Ma sta jednu noc :? Ja bi' to na 'ljebu i vodi drzala bar jedno heftu. A, ako ne upali - iskljuciti hljeb :-)

A i dobro je za organizam, postiti s vremena na vrijeme :oops:
WizzardFromBOZ

Post by WizzardFromBOZ »

lady midnight wrote:
Æelava cura wrote:Pametniji od mene kazu da dijete vec od 5-6 mjeseca cuje, i osjeca dodire, cuje muziku cak i u majcinoj utrobi..itd... Vec tu se stvara veza... Pa kad zena ne pushi, ne pije u trudnoci i to je jedan vid stvaranja navike-zdrave navike...
mozhe biti, mozhe biti...

ne "mozhe biti, mozhe biti" nego to ti je 100 posto tako. i to ne samo da "od 5-6 mjeseca cuje, i osjeca dodire, cuje muziku cak i u majcinoj utrobi..itd.", vec se beba (buduci covjek/zena) na ovaj ili onaj nacin oblikuje i formira od trenutka zaceca. a koliko osoba je tek zaceto u trenutku pijanstva jednog ili oba bioloska roditelja...
Wednesday

Post by Wednesday »

semmy wrote: nemojte mi samo reci da od vas nikad niko nije dobio po guzi sipkicom od roditelja za neki belaj :? :? :?
evo, prva ja! nikad niko na mene nije digao ruku, a uprkos tog "nedostatka odgoja" nikada u zivotu nisam napravila glupost zbog koje bi se ja ili moji roditelji hvatali za glavu. i jeste tesko, moja mama mozda ima vise sijedih i manje zivaca od nekih koje su probleme rjesavale po "kratkom postupku", ali ipak mislim da nikad nije zazalila zbog izbora odgojnih metoda.
Shoshana wrote:Cuj sta da radis kad ti djete legne na cestu pa se valja :shock:

Ispade moja djeca nenormalna... Ni jedno nikada nije leglo ni na sta pa se valjalo i vristalo...

Kad dodjes dotle da ti se djeca tako ponasaju - to je uglavnom zato sto si u vaspitanju svoga djeteta vec ofalio
... pa sad ako mozes, popravljaj sta se popraviti moze.

I mene uzasno nerviraju roditelji koji svoju djecu vaspitavaju u autobusu, u prodavnici ili u gostima. Djeca se vaspitavaju kod kuce.

I apsolutni sam protivnik bilo kakve upotrebe sile spram djeteta. Ako te vlastito djete ne poslusa zato sto ti vjeruje - slaba fajda od autoriteta nametnutog strahom. Cuj sipka metod vaspitanja :shock:

Trebalo bi, isto tako, vratiti ovlastenje uciteljima da sibaju djecu u skoli, a ne bi bilo zgoreg i da nam direktori svezu koju vaspitno-popravnu kad zakasnimo na posao, tek da se zna ko je gazda :oops:
svaka cast! potpuno se slazem :thumbup:

oces biti moja mama? :D :wink:
Shoshana

Post by Shoshana »

Wednesday wrote:
oces biti moja mama? :D :wink:
Da te moj sin cuje, slag bi ga strefio :lol:

Kad nesto zglajza, on s vrata vikne "Ako moze ikako R. (R. je moj muz) da me kazni, molim te, samo mi nemoj predavanja drzat" :oops: :D
lady midnight

Post by lady midnight »

Wednesday wrote: evo, prva ja! nikad niko na mene nije digao ruku, a uprkos tog "nedostatka odgoja" nikada u zivotu nisam napravila glupost zbog koje bi se ja ili moji roditelji hvatali za glavu. i jeste tesko, moja mama mozda ima vise sijedih i manje zivaca od nekih koje su probleme rjesavale po "kratkom postupku", ali ipak mislim da nikad nije zazalila zbog izbora odgojnih metoda.
evo, ni u mojoj porodici se to nije praktikovalo, i potpuno se slazhem da je svako, pa i najmanje nasilje, apsolutno suvishno.

ali mene je ovo podebljano u tvom postu podsjetilo na jedan fenomen koji ja cheshce posmatram u porodicama, i sa kojim se lichno ne mogu slozhiti.
mislim na idelizaciju poslushnosti i roditeljskog zadovoljstva, koju ja primjecujem narochito kad se radi o djevojchicama (ali sushtinski vazhi i za djechake):
za mene smisao odgoja nije nikada bio niti ce biti u tome da odgajam stvorenja koja ce pod svaku cijenu biti poslushna i koja ce sve zhivo aminkovati i ponashati se onako kako ja hocu da mene ne bi zabolila glava.

i radije cu riskirati da me zaboli glava, a vidjeti da mi dijete razmishlja vlastitom glavom, nego da pravim kopije mene same.
i iskreno se nadam da moja djeca nece biti "fina" samo zato shto se to od njih ochekuje i shto "tako treba" nego cu se truditi da budu to shto hoce, bili to 'fino' ili ne, i da to budu iz vlastitog ubjedjenja, a ne iz moga.
po meni je to smisao odgoja - djetetu prenijeti osnovne vrijednosti ljudstva i morala, ali ga i osposobiti za hrabrost ka stvaranju vlastitih principa i pridrzhavanju istih.

ja sam napravila milion stvari zbog kojih su se moji hvatali za glavu.
iz mog tadashnjeg, a vala i sadashnjeg ugla gledajuci, mislim da su pretjerivali. ali bilo je potrebno da napravim te stvari da bih sazrela kao lichnost i danas mogla reci da imam svoj stav po tom i po tom pitanju, stav koji se u nekim stvarima poklapa, ali u dosta stvari i razlikuje od stava mojih roditelja, ili stava ostalih kojima sam ja trebala biti "poslushna", a nisam (kako tada, tako i danas).
i da, moji roditelji danas imaju obichaj da svojim prijateljima kazhu kako se svaka glavobolja i sekirancija vishestruko isplatila i da su preponosni na tu svoju kcerku koju njen put koji je sama sebi zacrtala eto odvede mnogo dalje nego shto su oni i znali da uopshte mozhe odvesti.

mozhda ovo sve shto sam rekla vazhi tek od jednog odredjenog zhivotnog doba, ali mishljenja sam da ako cemo ici analogijom da "odgoj" pochinje od trenutka zacheca (sa chim se ne bih slozhila, ali o tome ne bih sada), e onda bi se i o ovim stvarima trebalo povesti rachuna od malih nogu.
IMME

Post by IMME »

Pade mi na um kazna "stajanje u cosku",licem okrenuto ka cosku, a bez da se smijes naslonuti na bilo sta - e, to je bas ponizavajuce za dijete krivca.

Kad se ta kazna sprovodila u skoli, "bolilo" je vise no 10-15 jacih "prutom po dlanu".

Osjetih taj ponizavajuci osjecaj u samo 2 navrata, kuci ... al u skoli, hvala Bogu i meni, ni jedanput :lol:

al, vidi sad - sad bi djeca da im se takvo sto naredi za kaznu rekla: "necu" ... sta onda :shock: :?
floki

Post by floki »

Zbog nadri pedagoga kod kuće koji nemaju veze sa pričom i na kraju krajeva nema uspostavljenu komunikaciju sa djetetom, su nam pune ulice djece od 9-12-....... godina koji se drogiraju , upražnjavaju sex, više- manje nemaju pojma o posljedicama i sve se bojim da ti isti nadri pedagozi-roditelji koji imaju 100% ubrzan poslovni tempo od 24/7, provoditi duže od pola sata ubjeđivanja i laganog pedagoškog odogoja svoog djeteta, a da na kraju ne upotrijebe nazovimo "nasilje" od po jednu vaspitno popravnu tašalicu po guzi? :-)

Mislim da smo ipak malo više gledali filmova. Sve dok jednom djetetu, a iz razloga da se ne razlikuje od druge djece, kupujemo u nevakat i mobitele i play station- e i računare i raznorazne igrice pa čak i pristup internetu, imat ćemo pun grad i djece koja se valjaju po cesti i djece koja vrište po cesti i ljudi kojima to smeta ali neće reagovati jer zaboga treba ga pustiti da histeriše jer to je psihološki ispravno i tako piše u knjigama kvazi psihologa.

Pustite djecu da se po pijesku malo igraju, bez da sa sterilnim maramicama briskate ruke, košarke , fudbala pa i lastiša pa će te vidjeti da li će imati snage da se valja i vrišti , osim da legne ko svijeća u krevet i zaspi snom malog anđela.

Ne kažem da ne treba razgovarati, šta više , ali naravno da se ne treba ni groziti na one ljude koji se ne libe da svoje dijete kazne na malo drugačiji način, a svi znamo kako i koliko i gdje je granica.

I da , da naglasim da treba što ranije početi što sa odgojem djeteta , što sa odgojem novopečenih roditelja.
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

kao sto neko vec spomenu, vazna je doslijednost roditelja. mnogi suvise olako popustaju kad im dijete krene se bacati i valjati po podu, te vristati na sred supermarketa, jer zeli da mu se bas ta neka stvarcica kupi! ne treba kriviti dijete, ono ne zna drugacije, naucilo je da ako se malkice baci i pusti koju suzu, da dobije sve sto zeli. roditelji su pogrijesili u samom startu negdje, oni trebaju sebe da "prevaspitaju" prvo...pa onda kasnije svoje dijete.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

samo cu reci: -"Lako je tudjim M.... gloginje mlatit" :roll: I kad mi neko podje pricat moje dijete ovako, tvoje djete onako". Aggggggghhhh :x
Djeca su mali ljudi, razliciti karakteri. Ne reaguju sva djeca isto na odredjene situacije. :oops:
imam dvoje djece koja su u nekim stvarima potpuno dva razlicita karaktera, dva svijeta.
Dijete se moze bacat zato sto je nervozno, jer je umorno. Moze se bacat cisto iz huje koja je kod 80% djece jedna prolazna faza... itd,itd...
I ko ne moze trpit da moje dijete vrsiti nek razguli.
Kad se ljetos ne posvadjah sa babom u Trznici. :x Agggggggggggghhh :x
Kako su samo ljudi sebicni :x
Last edited by mamica papucarka on 10/12/2007 14:24, edited 1 time in total.
encian

Post by encian »

jos uvijek nisam mama, ali usudit cu se da prenesem svoja opazanja:

1. sta god da radili na odgoju, nekad se desi da djete vristi u vozu naizgled iz cista mira, ili legne na zemlju i lupa i nogama i rukama .

2. poslusnost djeteta je pola odgoj a pola smirenost majke - smirenost dok dijete vristi u vozu

3. neposusnost djeteta je pola odgoj a pola nestrpljenje majke i okoline - u japanu niko se na obazire na djecu sta god da rade (cak iako skacu po sjedalicama u vozu - djeci je apsolutno sve dozvoljeno), majke se ne trzaju ni na sta, cak ni na vristanje u vozu. ali u skoro dvije godine ukupno sam cula 2 djece da vriste. nekako mislim da djeca ne pribjegavaju takvim metodama kad se niko ne uzbihuzuri oko njih nakon prvog ili drugog puta.

4. intelektualni razvoj djeteta proporcionalan je vremenu koje mu se posveti i izazovima koje se pred njega stave (moja mala japanska cetverogodisnja princeza ide u obdaniste, na engleski, na art, na klavir i na manekenke - govori japanski i jos dva jezika napola, izuzetno je sretno, pametno, druzeljubivo i dobro dijete. ali ponekad kad pozeli svoju mamu jer je mi ukrademo, jasno nam da do znanja da se cistimo :) . nekako u ovoj sredini to se uopce ne cini losim odgojem.

5. sta je lose sto mama odgaja dijete u vozu ili bilo gdje drugo? bolje i to nego da ga pocne samarati i/ili histerisati. barem takvim nesuvislim pitanjima skrene paznju djeteta.

ni meni nije jasno kako se odgaja dijete u stomaku :? . od naucno dokazanih novijih uticaja na dijete u stomaku izdvojit cu ove:

- pusenje i slicne gluposti stetne (to svi znamo)
- tokom trudnoce trebali bi jesti ono sto ce mali covjek imati tokom svog zivota (slaba hrana u trudnoci i poslije bolja je kombinacija nego slaba hrana u trudnoci a dobra poslije; dobra hrana u trudnoci i poslije bolja je nego dobra hrana u trodnoci a slaba poslije)
- djetetove karakteristike nisu formirane samo njegovim genetskim kodom, nego i genima i reagensima koji se nalaze u maminoj utrobi (razlog zbog kojeg se surogat mama smatra bioloskom mamom - dijete ima genetski materijal od tri roditelja)
- na djetetove navike tokom trudnoce tipa spavanja i budjenja moguce je uticati
tempora

Post by tempora »

Auh :oops:
Otkako je Aleksandar Hemon dobio bebu, cesto pise o svojim razmisljanjima kao roditelj.Vrlo interesnatna vidjenja-koja bi mozda mnogi roditelji trebali procitati.

E sad, da se osvrnem samo na par komentara, pocev od osobe koja je postavila temu i pise o odgoju a istovremeno u uvodnom postu kaze kako bi nalupala prvo tu majku pa onda i to dijete sto tako histerise. :oops: Da mi ova kontradikcija nije privukla paznju, jos bih i pomislila da je tema za ozbiljno razmatranje. :roll: :oops: Ali kako to biva kod nas, mi se ucimo zivotu i manirima kroz batine. :shock: A tu bi smo metodu najradije primjenili kod drugih.

Neko rece, da se dijete odgaja vec u stomaku. :? Pa jos rece da je to i dokazano. :? Ili sam ja upravo pala sa marsa ili sam naucila citati ali nisam naucila razumjeti procitano.Dokazano je da dijete cuje i osjeti neke vanjske pojave kao sto je glas roditelja, muzika i slicno.Ali to nema nikakve veze sa odgojem :? niti to ima veze sa buducom kvalitetom odgoja.Stoga, potrebno je ipak malo vise obrazovanja kako bi se ovakva istrazivanja i dokazi sto bolje razumjeli. :sad:

Koliko je meni poznato, ne postoji univerzalno pravilo za odgoj djece.A kako mi se cini, ono se ovdje izgleda proklamuje te se kroz tu misao uvode kojekakve formule koje bi eto trebale biti garancija za "ispravan" odgoj.Pedagogija se ni dan danas nije usaglasila sa tim, a kamo li mi, neuki roditelji ili buduci roditelji. :?
Prvo bi mozda trebalo postaviti definiciju ispravnog odgoja.Kod nas je cini mi se ispravan odgoj prvenstveno krunisan poslusnoscu.U nekim drugim drzavama, tezi se od najranijeg djetinjstva samostalnosti.( jedan od primjera razlicitih vidova odgoja)Negdje se savjetuje da se djete sto manje mazi i dodiruje ( do nedavno pedagoski akcent odgoja u Holandiji) a negdje se vec dokazalo da je dodir i toplina pomagalo brzom fizickom i intelektualnom razvoju djeteta.

Zaboravlja se ovdje jos,kako vidim, da dijete ne odgaja samo majka ( je li iko oca spomenuo?) vec ( kod nas generalno) i roditelji djetetovih roditelja-bake/djedovi te ostatak familije.Pa nerijetko dolazi do kojekakvih sukoba, pocev od onog sto dijete moze jesti ( secer/cokolada/bombone) pa do toga sto dijete smije ili ne smije.A kada stvari krenu na lose, uvijek je majka ona koju treba prvo nalemati. :?
Ovaj navedeni primjer djeteta koje histerise mogli bi smo mozda ili jednostavno trebali prevesti u neku drugu situaciju, kao npr kako se kod nas roditelji i okolina slatko raduju kada dijete opsuje ili kaze neki prostakluk -onda je taj "normativ" itekako prihvacen.No kada se dijete uzvrpolji na ulici ili u vozu, pa pocne nervirati okolinu, onda je to ipak udar na nas licni zivot. :?

Gledajuci iz licnog ugla, ja koja sam postala majka prije petnaest mjeseci, tek ucim da budem majka.Sve knjige ovoga svijeta, sve teorije i sva pravila koja sam proucila, izucila i koristila pisuci pedagoske planove, kurseve za odgoj djece i slicno, mogu mi mozda pomoci, ali zasigurno nisu osnovni uslov koji ce mi pomoci da odgojim svoje dijete.
Ja kao majka, rodila sam se onoga momenta, kada se rodila moja beba.Ja ucim.I ne poznajem boljeg ucitelja nego nju.Kako i na koji nacin cu ja primjeniti pravila konsekventnosti, granica, autoriteta,ljubavi, sigurnosti ne moze reci jedan momenat vec za to ipak treba vremena.I u ovom vremenu ja cu sigurno grijesiti.I vrlo vjerovatno i popustiti u momentima kada budem umorna, pretrpana obavezama i slicno.Mozda ce tada moja konsekventnost popustiti i ja cu reci DA a znam da cu pogrijesiti.
Naravno da se slazem da se djeca odgajaju prvenstveno kod kuce.Ali podjimo od cinjenice, da ne postoji idealna porodica te podjimo od silnih pravila i uslova koji su potrebni za odgoj djeteta-ko ih to moze dati i ko ih to moze garantovati? :?
To sto ce mene neko osuditi u prolazu, jer se moja 15 mjeseci stara beba uzvrtila u kolicima i pocinje da place i da se dere, to je ipak njegov problem.Problem u kojem on pokazuje, da niti ima pojma o djeci, niti zna o cemu prica.
Ja i onda kada vidim da se neko djete baca po posluzi a majka nemocno pokusava da ga smiri, ne razmisljam o tome da pridjem majci i da je nalupam.Jer povrsnost kao i batina su slabosti koje treba suzbijati. :roll:
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

tempora wrote:Auh :oops:
Otkako je Aleksandar Hemon dobio bebu, cesto pise o svojim razmisljanjima kao roditelj.Vrlo interesnatna vidjenja-koja bi mozda mnogi roditelji trebali procitati.

E sad, da se osvrnem samo na par komentara, pocev od osobe koja je postavila temu i pise o odgoju a istovremeno u uvodnom postu kaze kako bi nalupala prvo tu majku pa onda i to dijete sto tako histerise. :oops: Da mi ova kontradikcija nije privukla paznju, jos bih i pomislila da je tema za ozbiljno razmatranje. :roll: :oops: Ali kako to biva kod nas, mi se ucimo zivotu i manirima kroz batine. :shock: A tu bi smo metodu najradije primjenili kod drugih.

Neko rece, da se dijete odgaja vec u stomaku. :? Pa jos rece da je to i dokazano. :? Ili sam ja upravo pala sa marsa ili sam naucila citati ali nisam naucila razumjeti procitano.Dokazano je da dijete cuje i osjeti neke vanjske pojave kao sto je glas roditelja, muzika i slicno.Ali to nema nikakve veze sa odgojem :? niti to ima veze sa buducom kvalitetom odgoja.Stoga, potrebno je ipak malo vise obrazovanja kako bi se ovakva istrazivanja i dokazi sto bolje razumjeli. :sad:

Koliko je meni poznato, ne postoji univerzalno pravilo za odgoj djece.A kako mi se cini, ono se ovdje izgleda proklamuje te se kroz tu misao uvode kojekakve formule koje bi eto trebale biti garancija za "ispravan" odgoj.Pedagogija se ni dan danas nije usaglasila sa tim, a kamo li mi, neuki roditelji ili buduci roditelji. :?
Prvo bi mozda trebalo postaviti definiciju ispravnog odgoja.Kod nas je cini mi se ispravan odgoj prvenstveno krunisan poslusnoscu.U nekim drugim drzavama, tezi se od najranijeg djetinjstva samostalnosti.( jedan od primjera razlicitih vidova odgoja)Negdje se savjetuje da se djete sto manje mazi i dodiruje ( do nedavno pedagoski akcent odgoja u Holandiji) a negdje se vec dokazalo da je dodir i toplina pomagalo brzom fizickom i intelektualnom razvoju djeteta.

Zaboravlja se ovdje jos,kako vidim, da dijete ne odgaja samo majka ( je li iko oca spomenuo?) vec ( kod nas generalno) i roditelji djetetovih roditelja-bake/djedovi te ostatak familije.Pa nerijetko dolazi do kojekakvih sukoba, pocev od onog sto dijete moze jesti ( secer/cokolada/bombone) pa do toga sto dijete smije ili ne smije.A kada stvari krenu na lose, uvijek je majka ona koju treba prvo nalemati. :?
Ovaj navedeni primjer djeteta koje histerise mogli bi smo mozda ili jednostavno trebali prevesti u neku drugu situaciju, kao npr kako se kod nas roditelji i okolina slatko raduju kada dijete opsuje ili kaze neki prostakluk -onda je taj "normativ" itekako prihvacen.No kada se dijete uzvrpolji na ulici ili u vozu, pa pocne nervirati okolinu, onda je to ipak udar na nas licni zivot. :?

Gledajuci iz licnog ugla, ja koja sam postala majka prije petnaest mjeseci, tek ucim da budem majka.Sve knjige ovoga svijeta, sve teorije i sva pravila koja sam proucila, izucila i koristila pisuci pedagoske planove, kurseve za odgoj djece i slicno, mogu mi mozda pomoci, ali zasigurno nisu osnovni uslov koji ce mi pomoci da odgojim svoje dijete.
Ja kao majka, rodila sam se onoga momenta, kada se rodila moja beba.Ja ucim.I ne poznajem boljeg ucitelja nego nju.Kako i na koji nacin cu ja primjeniti pravila konsekventnosti, granica, autoriteta,ljubavi, sigurnosti ne moze reci jedan momenat vec za to ipak treba vremena.I u ovom vremenu ja cu sigurno grijesiti.I vrlo vjerovatno i popustiti u momentima kada budem umorna, pretrpana obavezama i slicno.Mozda ce tada moja konsekventnost popustiti i ja cu reci DA a znam da cu pogrijesiti.
Naravno da se slazem da se djeca odgajaju prvenstveno kod kuce.Ali podjimo od cinjenice, da ne postoji idealna porodica te podjimo od silnih pravila i uslova koji su potrebni za odgoj djeteta-ko ih to moze dati i ko ih to moze garantovati? :?
To sto ce mene neko osuditi u prolazu, jer se moja 15 mjeseci stara beba uzvrtila u kolicima i pocinje da place i da se dere, to je ipak njegov problem.Problem u kojem on pokazuje, da niti ima pojma o djeci, niti zna o cemu prica.
Ja i onda kada vidim da se neko djete baca po posluzi a majka nemocno pokusava da ga smiri, ne razmisljam o tome da pridjem majci i da je nalupam.Jer povrsnost kao i batina su slabosti koje treba suzbijati. :roll:
dodje mi da sjedem i placem sa njom :D i sama znam kako je kad ti dijete zafrljaci kesicu bombona kroz pola trgovine, a ljudi te podju prvo ovako gledat, shock: , pa zatim ovako :x

tempora, potpisujem te kao i uvijek :oops: :)
anais_nin

Post by anais_nin »

lady midnight wrote: imala sam jednu prijateljicu, zhena je po zanimanju pedagog, i od porodjaja se posvetila samo jednoj ulozi u zivotu - ulozi odgojiteljice vlastitog djeteta; shto bi mozhda i bilo za pohvaliti da ona od sina nije maltene napravila pokusnog kunica za razne hipoteze pedagoshke nauke, mali je nazhalost totalno chudan i u socijalnom smislu toliko poremecen da uopshte vishe nije u stanju da komunicira shta zapravo hoce niti da se druzhi sa ostalom djecom :roll:
uvijek me "zabrinjavalo" sto sam primjecivala da su primjetno cesto djeca psihologa/pedagoga/psihijatara vrlo vrlo sjebana, ili jednostavno nisu u stanju da funkcionisu normalno u drustvu :? :shock: jos kad su oba roditelja u struci to fakat zna biti kobna kombinacija :shock: uzas :roll:
Post Reply