odgoj djece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

aidaohranovic

#1 odgoj djece

Post by aidaohranovic »

U današnje vrijeme često nailazimo na pitanja "kako i na koji način pravilno odgojiti dijete? "Vrlo često vidimo na televiziji, u novinama, teme oko odgoja djece. Mislim da bi smo malo više trebali da se okrenemo ovoj temi. To isto dijete kad odraste, postaće bolji čovjek, a samim tim ćemo imati i bolje društvo. Neće biti ratova i mržnji među nama. Djete je kao cvijet. Ako ga pravilno odgajaš, i brineš se o njemu dobićeš i rezultat. Ali , to ne znači da mu moramo pustiti da radi ono što želi. Naprotiv, ubacivanje povremenih kazni jako dobro utiču na odgoj djeteta. Treba mu pokazati da ne može imati sve uživotu,a i da bi dobio nešto, mora to zaslužiti. Npr. ako donese lošu ocjenu, a mi znamo da dijete može bolje, možemo mu oduzeti neke privilegije. To može biti oduzimanje mobitela, smanjivanje džeparca, smanjivanje broja izlazaka. Ovo govorim iz ličnog iskustva, jer se pokazalo učinkovito. Dijete tada razmišlja gdje je pogriješilo, i učiniće sve da se popravi, da bi mu se vratili prioriteti koje je imalo prije. Mobiteli, džeparac i izlasci su privilegije koje ne mora ni imati.Ali, ipak pri kažnjavanju morate imati otvorenu komunikaciju, i dozvoliti mu da kaže ono što misli o tome. Vjerovatno će se buniti, ali nemojte da vas to brine. Vremenom će shvatiti da ste mu vi najveći prijatelj, i da mu želite samo najbolje.
FagusDrvo

#2 Re: odgoj djece

Post by FagusDrvo »

Skandinavski model se do sada pokazao kao najnapredniji i najprogresivniji kod odgoja i stasavanja djece, te se koristi i u drugim dijelovima svijeta, u mnogim nažalost neuspješno.

Ukratko:

Rano odvajanje od roditelja, djeca kreću u vrtić i tamo imaju svoju tematiku po kojoj uče svijet oko sebe, od malena se forsira dijete da stvara sopstveno mišljenje i da se samo brine o sebi. Religija u potpunosti isključena, fizičko kažnjavanje u potpunosti nedozvoljeno. Privilegije će dobiti onda kada ispuni obaveze, a ako to ne uradi, ništa od privilegija. Škola je tu da bi te formirala kao osobu i da bi ti dala smjernice, a ne kao ustanova gdje se glave pune glupostima..

Ima toga još, ali nemam vremena sad da pišem.
Keiko

#3 Re: odgoj djece

Post by Keiko »

Skoro pa ne mogu vjerovati da jedna ovako bitna tema ima relativno malo pregleda i jos manje odgovora. U neku ruku, to je i sama dijagnoza problema jer izgleda da se danasnji roditelji vise vole baviti svim i svacim nego vlastitom djecom i njihovim odgojem. Na zalost, ovo nije boljka samo u BiH, ex-Yu vec globalno.

Kao odgovornog roditelja, pitanje 'kako je najbolje odgajati dijete' me svakodnevno zaokuplja. Precesto se uhvatim da razmisljam da li sam trebala zagalamiti kad sam zagalamila, da li sam trebala pustiti, itd. Licno sam u strahu od danasnjih teenagera i kad god mogu obilazim ih. Bahati su, nekulturni i bez i mrvice paznje i obzira prema drugim ljudima i vlastitom okruzenju. Mislim da bi mi najgora 'kazna' bila da i moje dijete postane takvo pa se na sve moguce nacine trudim svoje odgajati onako kako smo mi odgojeni. Moji roditelji su bili strogi ali pravedni. Dobro ponasanje, ocjene, pohvale su nagradjivane a lose kaznjavane izostankom dogovorene nagrade. Mislim da je to bilo ispravno.

Moj djecak od 4 godine je naucen da nece dobiti ono sto trazi ako ne kaze 'molim' i 'hvala'. Isto tako je naucen da NE znaci NE! i da ce ga 'svadjanje' s' nama sao usmjerit' prema 'cosku'. Cosak i nije cosak vec kauc i bez obzira sto moze gledat' TV i damo mu njegovog medu, ipak zna da je pogrijesio. Isto smo ga naucili da se izvine kad odsjedi u 'cosku' par minuta i jako bitna stvar je to sto ga uvijek pitamo za sto se izvinjava da bi bili sigurni da razumije gresku, radije nego da nema pojma sta je skrivio. Za sad nam dobro ide.

Primjetila sam da je jednostavno objasnjenje daleko ucinkovitije od recimo vike i vriske na dijete. Moj sin sad vec zna da je bas nagrabusio ako podignem ton i sta god je naumio prestaje istog momenta. Za sad je to uglavnom pentranje i skakanje sa svega i svacega. Nedavno mi je jedan prijatelj rekao da njegova djeca (troje, dobi od 10 do 14 godina) ne shvataju majku ozbiljno zato sto precesto galami na njih, dok on koristi istu 'metodu' kao i mi. Da se razumijemo, niti sam ja kakav specijalist' za odgoj niti je moje dijete najbolje, ali se zaista trudim biti razumna i logicna u nacinima na koje komuniciram sa malim djetetom. Cesto pogledam i Supernanny tako da sam i od nje pokupila par trikova.

Voljela bih da se ova tema razvije u ozbiljnu diskusiju i da se ukljuce roditelji djece svih dobi sa savjetima i iskustvima, pozitivnim i negativnim. Ne zaboravite da ce nasa djeca zaradjivati nase penzije i da nam je bolje da od njih pokusamo napraviti dobre, vrijedne i kulturne ljude.
malsal

#4 Re: odgoj djece

Post by malsal »

FagusDrvo wrote:Skandinavski model se do sada pokazao kao najnapredniji i najprogresivniji kod odgoja i stasavanja djece, te se koristi i u drugim dijelovima svijeta, u mnogim nažalost neuspješno.

Ukratko:

Rano odvajanje od roditelja, djeca kreću u vrtić i tamo imaju svoju tematiku po kojoj uče svijet oko sebe, od malena se forsira dijete da stvara sopstveno mišljenje i da se samo brine o sebi. Religija u potpunosti isključena, fizičko kažnjavanje u potpunosti nedozvoljeno. Privilegije će dobiti onda kada ispuni obaveze, a ako to ne uradi, ništa od privilegija. Škola je tu da bi te formirala kao osobu i da bi ti dala smjernice, a ne kao ustanova gdje se glave pune glupostima..

Ima toga još, ali nemam vremena sad da pišem.
------
Gledajucu mlade norvezane oko sebe, dobro su se zajebali svojim metodom.
Sve razgoliseno, istetovirano, izbuseno, razmazeno i ufurano. Svi sa "ja sam poseban, i svjet mi duguje srecu" stavom.
I losi su u skoli, jer su ljeni i razmazeni i jer im je skolski sistem los (Island izuzetak)
Jedino sto su potrefili je da ne koriste sipku i ne mlate djecu, a mozda su nekad i trebali.
Inace nemam recept za odgoj, ali predpostavljam da sto manje tv-a i video igrica i sto vise roditeljskog rada sa djecom i ljubavi daje rezultate..
pearlica

#5 Re: odgoj djece

Post by pearlica »

Keiko wrote:Skoro pa ne mogu vjerovati da jedna ovako bitna tema ima relativno malo pregleda i jos manje odgovora. U neku ruku, to je i sama dijagnoza problema jer izgleda da se danasnji roditelji vise vole baviti svim i svacim nego vlastitom djecom i njihovim odgojem. Na zalost, ovo nije boljka samo u BiH, ex-Yu vec globalno.
Da i meni je za oko zapala ta cinjenica da je ovo tema koja nikoga ne interesuje. Voljela bih na ovu temu knjige napisati (jer puno citam o odgoju djece) ali zaista nemam momenalno puno vremena ni ovaj post da sastavim.

Ali primjetila sam da u BiH imaju posebni forumi koji se bave djecom i odgojem mada moram biti iskrena teme tamo su vise iznosenje frustracija od strane majki nego recept ili odgovor na pitanje kako odgajati djecu.

Ukratko (zbog nedostatka vremena) djeci treba pokloniti svoje vrijeme i svoju paznju. Iz aviona se mogu prepoznati djeca koja to kod svoje kuce imaju.

Velikoj vecini nasih roditelja vazno je hvaliti se kako mu/joj dijete zna ovo ili ono i kako je najpametnije dijete na svijetu nego sjesti svaki dan 2-3 sata sa djetetom i igrati se, pricati, raditi stvari zajedno. Svi se zale da se nema vremena a ti isti ljudi po cijeli dan mogu sjediti na internetu pisati po forumu i lijepiti slike po FB da cijeli svijet vidi kako su im djeca (sa kojom danas nisu ni rijeci progovorili) divna i bajna.
malsal wrote: Gledajucu mlade norvezane oko sebe, dobro su se zajebali svojim metodom.
Sve razgoliseno, istetovirano, izbuseno, razmazeno i ufurano. Svi sa "ja sam poseban, i svjet mi duguje srecu" stavom.
I losi su u skoli, jer su ljeni i razmazeni i jer im je skolski sistem los (Island izuzetak)
Jedino sto su potrefili je da ne koriste sipku i ne mlate djecu, a mozda su nekad i trebali.
Inace nemam recept za odgoj, ali predpostavljam da sto manje tv-a i video igrica i sto vise roditeljskog rada sa djecom i ljubavi daje rezultate..
Bas su mi interesantna ovakva generaliziranja jer vise kazu u osobi koja ovo pise nego o stvarnoj situaciji. Ispada kao da kod nas nema razgolisenih i istetoviranih tinejdera... a u norveskoj su bas svi takvi. Bila sam turisticki i poslovno u norveskoj u vise navrata imam prijatelje i kolege koji imaju djecu tinejdere ustvari kcerka im jesenas krenula na medicinski fakultet u Oslu. Dijete kulturno umiljato... ljetos je nosila sorc (ali nosila sam ga i ja)... prakticnije je nego burqa :run:
malsal

#6 Re: odgoj djece

Post by malsal »

Perlice pogledaj tinejdzere kad krenu u grad, i kad im roditelji nisu u blizini.
A za raju sto upisuje medicinu i nisu bas djeca ?
pearlica

#7 Re: odgoj djece

Post by pearlica »

malsal wrote:Perlice pogledaj tinejdzere kad krenu u grad, i kad im roditelji nisu u blizini.
A za raju sto upisuje medicinu i nisu bas djeca ?
Da bi upisao medicinu treba zavrsiti gimnaziju sa svim sesticama (kako su meni to objasnili) znaci ako si kao tinejder tako nemaljiv sa skolom kako si to opisao/la onda nema teoretske sanse upisati taj fakultet a vidi svake godine se sva mjesta popune (cak je velika konkurencija) znaci ipak ima mnostvo omladine koja zavrsi gimnaziju sa svim sesticama... ali dobro nije bitno to oni su po tebi SVI goli i nista ne uce, samo se tetoviraju i opijaju dok su kod u BiH nas sva djeca bas onako skromno obucena cure paze da ne pokazu grudi i guzove i ne piju, minice niko ne nosi, ne drogiraju se i SVI zavrsavaju gimnazije sa odlicnim uspjehom :skoljka: http://youtu.be/4W3j-axfx9M

Da se vratim na temu odgoja. Imam prijatelje koji su obadvoje karieristi i po njima nema potrebe djecu odgajati jer ona se najbolje odgoje sama. Imam opet i druge prijatelje koji svaki djeciji pokret i svaku rijec analiziraju i preanaliziraju. Po meni je najbolja neka zlatna sredina. Djecu treba odgajati ali ih nekada treba pustiti i da se na svojim greskama sami nauce (ovo se opet radi o starijoj djeci).
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#8 Re: odgoj djece

Post by crysis »

neznam zasto se kacite za norvesku kad mi na taj stupanj nikad necemo doc. , nesmijete se izderat na dijete jer ce vam prvi komsija nakacit na vrat socijalnog radnika,probajte tamo uzet sipku ili kais i istuc dijete pa vam rodjeno dijete nazove policiju. u hrvatskoj dijete nedodje u skolu dva dana a da roditelj ne obavijesti razrednika odma socijalna sluzba dolazi na vrata da vidi sta je sa njim.
zaboravljate da i vasa djeca imaju ljudska prava.

Sva djeca imaju ista prava. Nijedno dijete
ne smije biti ugroženo zbog svog pola, boje
kože, jezika koji govori ili religije.

Djeca imaju pravo na najveću moguću mjeru
zaštite zdravlja, kao i zdravstvenu preventivu i
medicinske brigu.

Dijete ima pravo na ime, pravo na
državljanstvo i pravo da zna ko su mu
roditelji.

Djeca imaju pravo na besplatno osnovno
obrazovanje. Osim toga, mora im se osigurati
i posjeta školama koje bi ih mogle dalje
obrazovati.

Djeca imaju pravo na odmor, slobodno
vrijeme, igru i učestvovanje u kulturnim i
umjetničkim aktivnostima.

Djeca imaju pravo na privatan život,
slobodno izražavanje svojih misli,
upoznavanje i udruživanje.

Djeca imaju pravo na informisanje, pravo
da svoje mišljenje slobodno kažu i da budu
saslušana.

Djeca imaju pravo na dobro vaspitanje.
Njihovi roditelji ili vaspitači ne smiju
primjenjivati silu. Zloupotreba i zlostavljanje
djece su zabranjeni.

Djeca imaju pravo na posebnu pomoć i
zaštitu u ratu i izbjeglištvu.
pearlica

#9 Re: odgoj djece

Post by pearlica »

crysis wrote:neznam zasto se kacite za norvesku kad mi na taj stupanj nikad necemo doc. , nesmijete se izderat na dijete jer ce vam prvi komsija nakacit na vrat socijalnog radnika,probajte tamo uzet sipku ili kais i istuc dijete pa vam rodjeno dijete nazove policiju. u hrvatskoj dijete nedodje u skolu dva dana a da roditelj ne obavijesti razrednika odma socijalna sluzba dolazi na vrata da vidi sta je sa njim.

medicinske brigu.

roditelji.

obrazovati.

saslušana.

djece su zabranjeni.

Odlicno ali to je tema o pravima djece iako se 100% slazem sa tim mislim da su jedno prava djece a nesto skroz drugo djeciji odgoj. Odgoj je recimo (samo jedn primjer) nauciti dijete kako se treba ponasati u drustvu (druge djece i odraslih)...

Meni je interesantno kako djeciji mozak funkcionise jer jos uvijek nije na nivou mozga odrasle osobe kao sto im ni ostali organi nisu kao kod nas odraslih. Zbog toga djeca mnoge stvari drugacije shvataju od nas i zbog toga se recimo ne vrijedi derati na djecu jer umjesto da im tako posaljes neku poruku (sto odrasli misle da rade) djeca se isprepadaju a uopste ne prime poruku i onda mozda istu gresku rade za pola sata. Zato kazem za pravi odgoj treba vrijeme, ucenje i objasnjvanje kroz igru. Kada udemo u kucu sta prvo radimo? Peremo ruke. Onda kao roditelji terba djeci biti primjer pa to sam raditi. Kada ustanemo iz kreveta idemo da se umijemo i operemo zube i sve tako... to sve ide sporo i za to sve treba imati konjske zivce i vremena.
Alhemicarkaa

#10 Re: odgoj djece

Post by Alhemicarkaa »

pearlica wrote: Zbog toga djeca mnoge stvari drugacije shvataju od nas i zbog toga se recimo ne vrijedi derati na djecu jer umjesto da im tako posaljes neku poruku (sto odrasli misle da rade) djeca se isprepadaju a uopste ne prime poruku i onda mozda istu gresku rade za pola sata.
Hmh, ovako funkcionišem i ja. :hm: :stidljiva: :-?
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#11 Re: odgoj djece

Post by crysis »

pearlica wrote:
crysis wrote:neznam zasto se kacite za norvesku kad mi na taj stupanj nikad necemo doc. , nesmijete se izderat na dijete jer ce vam prvi komsija nakacit na vrat socijalnog radnika,probajte tamo uzet sipku ili kais i istuc dijete pa vam rodjeno dijete nazove policiju. u hrvatskoj dijete nedodje u skolu dva dana a da roditelj ne obavijesti razrednika odma socijalna sluzba dolazi na vrata da vidi sta je sa njim.

medicinske brigu.

roditelji.

obrazovati.

saslušana.

djece su zabranjeni.

Odlicno ali to je tema o pravima djece iako se 100% slazem sa tim mislim da su jedno prava djece a nesto skroz drugo djeciji odgoj. Odgoj je recimo (samo jedn primjer) nauciti dijete kako se treba ponasati u drustvu (druge djece i odraslih)...

Meni je interesantno kako djeciji mozak funkcionise jer jos uvijek nije na nivou mozga odrasle osobe kao sto im ni ostali organi nisu kao kod nas odraslih. Zbog toga djeca mnoge stvari drugacije shvataju od nas i zbog toga se recimo ne vrijedi derati na djecu jer umjesto da im tako posaljes neku poruku (sto odrasli misle da rade) djeca se isprepadaju a uopste ne prime poruku i onda mozda istu gresku rade za pola sata. Zato kazem za pravi odgoj treba vrijeme, ucenje i objasnjvanje kroz igru. Kada udemo u kucu sta prvo radimo? Peremo ruke. Onda kao roditelji terba djeci biti primjer pa to sam raditi. Kada ustanemo iz kreveta idemo da se umijemo i operemo zube i sve tako... to sve ide sporo i za to sve treba imati konjske zivce i vremena.
djeciji mozak funkcionise sa sasvim drugom principu, djeca su naivna i neikvarena , sve pogreske koje rade nerade iz neke zlobe ili idu na to da namjerno prave stetu , oni istrazuju svjet oko sebe, a mi smo tu da ih usmjerimo na pravi put
blugirl

#12 Re: odgoj djece

Post by blugirl »

Keiko wrote:Skoro pa ne mogu vjerovati da jedna ovako bitna tema ima relativno malo pregleda i jos manje odgovora. U neku ruku, to je i sama dijagnoza problema jer izgleda da se danasnji roditelji vise vole baviti svim i svacim nego vlastitom djecom i njihovim odgojem. Na zalost, ovo nije boljka samo u BiH, ex-Yu vec globalno
Ja bih prije rekla da na forumu slabo ima roditelja. Za diskusije o roditeljstvu ima roda a meni je super forum.hr, jer ima podforum o roditeljima i djeci

Ogromna je razlika izmedju djece razlicitih uzrasta, tako da bi to trebalo razdvojiti.

Moja djevojcica ima 4 godine i ja i muz se jako trudimo da joj obezbijedimo sve sto joj treba za pravilan razvoj, ukljucujuci igracke za njen uzrast, knjige i slikovnice, sadrzaj na dvd-u, da je dovoljno na zraku, da se fino iskace, da ne govorim o ishrani, forsiramo povrce, voce.... Onda nacin na koji jede, na koji prica, ophodi se sa ljudima... Medjutim, ipak ti tu mozes samo donekle uticati na djetetov razvoj i nacin ponasanja.

Kad je moje dijete krenulo u vrtic, preobrazilo se u bezobrazno, ljuto, ponekad i agresivno derle koje je u stanju vristat dok ne dobije sta hoce. Teror po kuci. Od ranog jutra. Ja ne znam sta u tom vrticu sve vidi i kakve sve djece ima....tete kazu da je to normalno :shock: .... Faza :-) ... Muka mi je od tih faza. Jako je tesko u takvim situacija zadrzati zivce i prakticirati attached parenthood.

Sigurno da ljudi koji su vidjeli neke njene ispade krive mene i muza....pa da, kako roditelji tako i dijete morala je to od kuce nauciti i sl. Niko nece ni pomisliti da smo oboje isfrustrirani i navece razgovaramo samo o tome kako smiriti njene tantrume, kako joj pomoci u odrastanju i zastitit je na najbolji nacin. Jer je to, kazu, normalno. Faza. Tako da znam da je malo nezahvalno suditi drugima na osnovu par detalja koje vidis.

Btw., u medjuvremenu je situacija puno bolja, malo smo je bili maknuli iz vrtica, malo je i starija pa konta neke stvari. Ali nekad mozes se slomiti djetetu objasnjavajuci, ono se samo iskljuci

Dakle, uticaj drustva na dijete ne mozes sprijecit, u kojem god uzrastu. Mozes samo svirati djetetu jednu te istu pricu u nadi da ces mu usadit osnovne stvari i da ce u pravom momentu samo znati ocijeniti sta treba a sta ne.

Bilo bi lijepo kad bi se javio jos koji roditelj sa svojim iskustvima.
Keiko

#13 Re: odgoj djece

Post by Keiko »

@bluegirl

Moj sin je trenutno u drugom vrticu. Iz prvog sam ga ispisala jer je tako bilo stvari koje mi nisu odgovarale. Vrtic u kojem je vec skoro tri godine je odlican - u vrticu je naucio vecinu slova, mi mu sad pomazemo da po malo cita, naucio je milijun pjesmica koje ja ne znam od ranije, svaki dan imaju razgibavanje I kojekakve vjezbice,...

U isti vrtic ide djecak koji je bez povoda ugrzao mog sina I to su mi rekle odgajateljice. Moj sin je jedanput dosao kuci I poceo pljuvati. Na pitanje ko tako pljuje, rekao mi je ime istog djecaka. Bio je jos jedan incident gdje je losa 'rijec' naucena od istog. Zalila sam se vlasnici vrtica koja je najvjerovatnije razgovarala sa djecakovim roditeljima te od moje prituzbe vise nije bilo problema.

U nasoj kuci smo neprihvatljivo ponasanje rijesili objasnjenjem I prijetnjom 'coskom' sto je cini mi se upalilo.

I sami smo prosli kroz fazu vristanja I zahtijeva. Prestala je ubrzo nakon sto smo takvo ponasanje samo ignorisali. Jednom prilikom je sin ostavljen da se baca po podu I histerise a mi smo uredno obukli jakne I izasli iz kuce uz 'ok ako ne ides s' nama, vidimo se kasnije'. Zivimo u kuci tako da nismo odmakli dalje od vrata (ni 2m od njega), dok se nije predomislio. 2-3 puta tako, skontaju I klinci da je odnio vrag salu. Ja mom inace kazem da necu da s' njim razgovaram sve dok place (bez veze) ili galami I neka mi se obrati kad se smiri.
LadyB

#14 Re: odgoj djece

Post by LadyB »

Keiko wrote:U isti vrtic ide djecak koji je bez povoda ugrzao mog sina I to su mi rekle odgajateljice. Moj sin je jedanput dosao kuci I poceo pljuvati. Na pitanje ko tako pljuje, rekao mi je ime istog djecaka. Bio je jos jedan incident gdje je losa 'rijec' naucena od istog. Zalila sam se vlasnici vrtica koja je najvjerovatnije razgovarala sa djecakovim roditeljima te od moje prituzbe vise nije bilo problema.
Odakle je porijeklom djecak koji ga je ugrizao?
eman

#15 Re: odgoj djece

Post by eman »

LadyB wrote:
Keiko wrote:U isti vrtic ide djecak koji je bez povoda ugrzao mog sina I to su mi rekle odgajateljice. Moj sin je jedanput dosao kuci I poceo pljuvati. Na pitanje ko tako pljuje, rekao mi je ime istog djecaka. Bio je jos jedan incident gdje je losa 'rijec' naucena od istog. Zalila sam se vlasnici vrtica koja je najvjerovatnije razgovarala sa djecakovim roditeljima te od moje prituzbe vise nije bilo problema.
:-) :-) :-) :-)
LadyB

#16 Re: odgoj djece

Post by LadyB »

eman wrote:
LadyB wrote:
:-) :-) :-) :-)
Nisam mislila na ništa negativno, već mi se čini da sam gotovo istu priču na forumu pročitala u drugom podforumu kad je žena tražila savjet, pa da vidim šta je bilo na kraju, zbog toga pitam. Ništa lično i ništa šovinistički nastrojeno.
staradis

#17 Re: odgoj djece

Post by staradis »

Uglavnom su kod nas roditelji preforsiani, koriste se metode koje su ponjeli iz svoje kuce.
Vracamo se opet na isto, manjak obrazovanja !
Keiko

#18 Re: odgoj djece

Post by Keiko »

LadyB wrote:
Zivimo poprilicno daleko od BiH tako da ne vjerujem da se radi o istom djecaku.

Inace, citala sam da je vecina 'loseg' ponasanja kod djece uzrokovana ili ne-mogucnoscu samo-izrazaja (mladji uzrast kad djeca jednostavno nemaju lingvisticke sposobnosti) ili nedostatkom paznje u datom momentu. Moj malac je poceo pricati malo kasnije ali nekako odjednom u (kratkim) recenicama I ja samo pretpostavljam da smo upravo zbog toga izbjegli grizenje, grebanje I slicno. Prije nego je progovorio imali smo jedan kratki ali grozni period kad sam ga non stop nosala po kuci da mi pokaze sta trazi.

Ono bacanje po podu I tipicno tuljenje su mi najgori, jer uglavnom pocne kad ja pokusavam kuhati ili odraditi neki poslic pa sva moja paznja nije usmjerena na njega. U neka doba sam skontala da mi je najbolje da i njemu dam neki poslic da ne tuli bez veze. Dam mu ili malu metlicu da kobijagi pocisti pod ili mu dam njegove plasticne kasike da pere pa ga onda nahvalim kako mi je pomogao. Za sad taj sistem radi kao sat. :)
doshljo

#19 Re: odgoj djece

Post by doshljo »

I mi smo imali ove faze sa vrištanjem i bacanjem po kući, ali sam i ja ignorisala to ponašanje i insistirala da mi se lijepo obrati jer uopšte ne razumijem šta mi govori kad vrišti i sl. Trajalo je neko vrijeme, ali je i prestalo jer sam bila uporna i uporno ignorisala to ponašanje.

Nekada se pitam da li sam dobar roditelj, da li posvećujem dovoljno vremena svom djetetu, da li dovoljno razgovaramo. Čitam sve što mogu naći oko odgoja djece, i za sada je moj stav ovakav: dijete mora znati da ga roditelji vole uvijek, ali ga to ne opravdava da čini "loše" stvari. Za dobro ponašanje može biti nagrađena, a nagrada nije uvijek nešto materijalno, već i npr. brčkanje u kadi punoj vode, odlazak u igraonicu ili park, bavljenje najdražom aktivnošću u društvu roditelja, druženje s vršnjacima i sl. Za loše ponašanje može biti "kažnjena" odlaskom u sobu, "ćoškom" i sl. Sve zavisi od toga kakvo je ponašanje bilo. Ostalo je sve zajedničko otkrivanje najboljih metoda za postizanje željenog ponašanja i rezultata, jer svako je dijete različito, kao i svaki roditelj. Nesporno je da svi želimo samo najbolje svojoj djeci.
Mojoj djevojčici je sad 3,5 godine i prilično "zrelo" rezonule stvari. Tačno zna šta se može a šta ne, što je ne sprečava da ponekad pokuša sprovesti svoje ciljeve, ali i to je normalno.

Dopalo mi se kako je gore neko rekao da se galamom ništa ne postiže. I ja sam to primjetila, svaki put kad zagalamim samo je zbunim i izazovem neku lijevu odbrambenu reakciju koja veze nema s onim zbog čega sam na nju galamila. Skontala sam da je puno efikasnije (ali i meni puuuuuuno teže) prvo se smiriti a zatim polako reći: ti si mamina dobra djevojčica, a dobre djevojčice to ne rade jer to ne valja. Bolje je ovako... (pa navedem pravilno ponašanje)

I još da dodam, puno roditelja zanemaruje svoje roditeljske dužnosti, prepuštajući odgoj dedama i nanama/bakama ili ženama koje im čuvaju djecu, umjesto da oni sami posvete svoje vrijeme djeci. I ja sam zaposlena majka i znam kako izgleda trčati s posla u vrtić po dijete, a zatim za šporet pa kuhati ručak, a onda još milion obaveza čeka. Ipak, u svemu tome moramo iznaći vrijeme jer djeca su prioritet koji ne čeka. Oni rastu, razvijaju se i postaju vrlo brzo osobe koje znamo ili ne znamo (ako nismo uključeni u život djeteta, njegova razmišljanja i aktivnosti, što može biti dodatno frustrirajuće za roditelja). Kad jednom izgubimo vrijeme s našom djecom, ono se nikad vratiti neće...
blugirl

#20 Re: odgoj djece

Post by blugirl »

Keiko wrote:@bluegirl

Moj sin je trenutno u drugom vrticu. Iz prvog sam ga ispisala jer je tako bilo stvari koje mi nisu odgovarale. Vrtic u kojem je vec skoro tri godine je odlican - u vrticu je naucio vecinu slova, mi mu sad pomazemo da po malo cita, naucio je milijun pjesmica koje ja ne znam od ranije, svaki dan imaju razgibavanje I kojekakve vjezbice,...

U isti vrtic ide djecak koji je bez povoda ugrzao mog sina I to su mi rekle odgajateljice. Moj sin je jedanput dosao kuci I poceo pljuvati. Na pitanje ko tako pljuje, rekao mi je ime istog djecaka. Bio je jos jedan incident gdje je losa 'rijec' naucena od istog. Zalila sam se vlasnici vrtica koja je najvjerovatnije razgovarala sa djecakovim roditeljima te od moje prituzbe vise nije bilo problema.

U nasoj kuci smo neprihvatljivo ponasanje rijesili objasnjenjem I prijetnjom 'coskom' sto je cini mi se upalilo.

I sami smo prosli kroz fazu vristanja I zahtijeva. Prestala je ubrzo nakon sto smo takvo ponasanje samo ignorisali. Jednom prilikom je sin ostavljen da se baca po podu I histerise a mi smo uredno obukli jakne I izasli iz kuce uz 'ok ako ne ides s' nama, vidimo se kasnije'. Zivimo u kuci tako da nismo odmakli dalje od vrata (ni 2m od njega), dok se nije predomislio. 2-3 puta tako, skontaju I klinci da je odnio vrag salu. Ja mom inace kazem da necu da s' njim razgovaram sve dok place (bez veze) ili galami I neka mi se obrati kad se smiri.
It's blu. Blugirl :) . Kao kod Talijana :D

Moje je dijete nemoguce ignorisati. Nije da nisam pokusala, jer je to konacno prvo sto ti svi savjetuju. Al onda je ona jos gora. Vuce, cupa, jos vise galami. U rijetkim trenucima kad je bas pustim da rida koliko hoce bez moje reakcije, ona pocne sa deranjem "poljubi me" i to toliko dugo ponavlja dok joj nesto ne skrene paznju. Ili dok ja je bar ne dodirnem u smislu da sam je pomazila. E sad, u tom slucaju jedni preporucuju da sedijete poljubi ili pomazi, jer dijetetu ne treba uskracivati ljubav, vec mu je ionako tesko jer ti ispadi i jesu izljevi frustracija zbog toga sto bi dijete htjelo svasta a ne moze, dok drugi kazu ne reagovati dok se ne smiri. Nama je deranje znalo trajati po sat i po! Ja sam joj znala govoriti da se smiri, ali kazu da dijete uopce ne cuje i ne slusa u tom momentu i dzaba ti objasnjavati. U takvim bi situacijama bilo gore stagod da bih rekla.
Mislim da svako zna sta je za njegovo dijete najbolje i svako ima svoj recept sto je i ok jer je svako dijete razlicito. Mi smo se u medjuvremenu naucili nositi sa tim u smislu da znamo prepoznat trigger napada i onda ga sprijecit adekvatnom reakcijom. Sad su napadi puuuno rjedji i krace traju, pa mogu reci da je faza vjerovatno pri kraju :)
Sponzor26

#21 Re: odgoj djece

Post by Sponzor26 »

odlicna tema i svakako zasluzuje vecu paznju...

neko je dobro spomenuo.....u vecini slucajeva mozemo kriviti MANJAK OBRAZOVANJA....dakle, treba malo sistem urediti ojacati prosvjetu, zdravstvo i onda cemo dobiti bolje rezultate kod djece...generalno, danas je takva situacija da oba roditelja moraju raditi, tako da se moramo osloniti da ce djeca biti u sigurnim rukama, da li u obdanistu, osnovnoj, srednjoj skoli itd...

znam primjere, gdje su djecu u osnovnoj skoli nastavnici cvokama udarali iz cista mira...to nije primjer dobrog nastavika/nice i ne mozemo ni ocekivati da nase dijete sutra nece nekome drugom iz cista mira opaliti cvoku ili samar ..a kad poraste i na svoje roditelje dici ruke...

mislim da sa djecom treba pricati, posvetiti im se paznja minimalno nekoliko sati dnevno ali aktivnih sati, putem razgovora, igre, rada po kuci, itd...da za dobre rezultate treba stimulisati djecu ali i za lose treba imati sankcije...ali ne tuci i vikati ...s vremena na vrijeme uzeti prutic i malo pucnuti po ruci ili guzi ....
Keiko

#22 Re: odgoj djece

Post by Keiko »

Sponzor26 wrote:odlicna tema i svakako zasluzuje vecu paznju...

neko je dobro spomenuo.....u vecini slucajeva mozemo kriviti MANJAK OBRAZOVANJA....dakle, treba malo sistem urediti ojacati prosvjetu, zdravstvo i onda cemo dobiti bolje rezultate kod djece...generalno, danas je takva situacija da oba roditelja moraju raditi, tako da se moramo osloniti da ce djeca biti u sigurnim rukama, da li u obdanistu, osnovnoj, srednjoj skoli itd...

znam primjere, gdje su djecu u osnovnoj skoli nastavnici cvokama udarali iz cista mira...to nije primjer dobrog nastavika/nice i ne mozemo ni ocekivati da nase dijete sutra nece nekome drugom iz cista mira opaliti cvoku ili samar ..a kad poraste i na svoje roditelje dici ruke...

mislim da sa djecom treba pricati, posvetiti im se paznja minimalno nekoliko sati dnevno ali aktivnih sati, putem razgovora, igre, rada po kuci, itd...da za dobre rezultate treba stimulisati djecu ali i za lose treba imati sankcije...ali ne tuci i vikati ...s vremena na vrijeme uzeti prutic i malo pucnuti po ruci ili guzi ....
Ja svom prijetim Ciganima (da cu im ga prodat' ako ne slusa a za pare koje dobijem od Cigana da cu si kupit' puno cipela :mrgreen: )
dobar osjecaj

#23 Re: odgoj djece

Post by dobar osjecaj »

:pliska: :pliska:
Last edited by dobar osjecaj on 07/09/2019 07:10, edited 1 time in total.
Euphoria

#24 Re: odgoj djece

Post by Euphoria »

Ovo je strasno, ne treba se na dijete obrusavati, ali svakako malenoj treba objasniti kakvu je frku i stres svima priredila :thumbup:
vjeshalica

#25 Re: odgoj djece

Post by vjeshalica »

Munlajt wrote:Ovo je strasno, ne treba se na dijete obrusavati, ali svakako malenoj treba objasniti kakvu je frku i stres svima priredila :thumbup:
:lol:
Valjda se treba moronima od roditelja objasniti kakvu frku,stres priredjuju "debelom djetetu" pa se tako ponasa van sebe.
Haj sad ce kisa pa se malo ohladi na pljusku
Post Reply