Odesk
Moderator: anex
-
Jokericious
#1 Odesk
Ima li neko da je aktivan? Kakvi su uslovi, moze li se zaraditi? 
- Ghost_Rider_XXX
#2 Re: Odesk
Uslovi dobri, zaraditi se može, krv propišaš dok ubodeš prvi pos'o.
-
Jokericious
#3 Re: Odesk
Ima li sta sem programiranja na cemu se moze lova uzeti?Ghost_Rider_XXX wrote:Uslovi dobri, zaraditi se može, krv propišaš dok ubodeš prvi pos'o.
-
kenzo
#4 Re: Odesk
ja sam se prijavljivao preko freelancer..
uglavnom kome se posreci i ko posjeduje određeno znanje..moze finu lovu uzeti...iz topline kucnog doma, radeci 5 sati dnevno
uglavnom kome se posreci i ko posjeduje određeno znanje..moze finu lovu uzeti...iz topline kucnog doma, radeci 5 sati dnevno
-
Jokericious
#5 Re: Odesk
Pa koje je to znanje potrebno da se uzme lova?kenzo wrote:ja sam se prijavljivao preko freelancer..
-
zgembudin
#6 Re: Odesk
Pa ovisi sve od profila.
Aktivno sam tamo bio dva mjeseca i mogu reci da se moze bas pofino zaraditi.
Bitno je da se odrade dobro testovi i eventualno da se nastupa kao "firma", tj. vise profila, sa nekim da se udruzis, ovisno o tipu oglasa.
Za neki php i uopsteno programerski dio se bas moras odrat' sa dokazivanjem jer ima bruka indijaca i pakistanija (raznih sa tih podrucja) koji idu sa relativno niskom cijenom ali im je kvalitet i brzina u minusu, ne na nuli... (vidio sam raznih stvari, iako nisam developer, ono je da se covjeku zgadi)
Medju bolje placenim poslovima su sistemci, DBA, network, security i sl.
Znam da ima firma iz UAE koja za Oracle DBA daje pocetnih $30/h
Isto tako sam vidio dosta rusa da rade gore navedene poslove i da im je prosjecna cijena veoma slicna a da ne znaju sta ce od posla.
Bitno je da postavis inicijalnu cijenu koja je prosjek za kvalitetnije freelancer-e, ali isto tako i da se dokazes na prvom poslu kako bi dobio dobar rating.
Ima tu jos bruka stvari, ako te kaj zanima, bujrum
Aktivno sam tamo bio dva mjeseca i mogu reci da se moze bas pofino zaraditi.
Bitno je da se odrade dobro testovi i eventualno da se nastupa kao "firma", tj. vise profila, sa nekim da se udruzis, ovisno o tipu oglasa.
Za neki php i uopsteno programerski dio se bas moras odrat' sa dokazivanjem jer ima bruka indijaca i pakistanija (raznih sa tih podrucja) koji idu sa relativno niskom cijenom ali im je kvalitet i brzina u minusu, ne na nuli... (vidio sam raznih stvari, iako nisam developer, ono je da se covjeku zgadi)
Medju bolje placenim poslovima su sistemci, DBA, network, security i sl.
Znam da ima firma iz UAE koja za Oracle DBA daje pocetnih $30/h
Isto tako sam vidio dosta rusa da rade gore navedene poslove i da im je prosjecna cijena veoma slicna a da ne znaju sta ce od posla.
Bitno je da postavis inicijalnu cijenu koja je prosjek za kvalitetnije freelancer-e, ali isto tako i da se dokazes na prvom poslu kako bi dobio dobar rating.
Ima tu jos bruka stvari, ako te kaj zanima, bujrum
-
Jokericious
#7 Re: Odesk
Hvala na informacijama Zgembo.
Moze li se sta na prijevodima zaraditi? Znam jos u photoshopu dobro raditi. Ovo ostalo bas i ne.
Moze li se sta na prijevodima zaraditi? Znam jos u photoshopu dobro raditi. Ovo ostalo bas i ne.
-
zgembudin
#8 Re: Odesk
Well... prevodi, tesko, vecina stvari tamo je IT related. Ako si dobar sa dizajnom uopste (to se ne racuna da si dobar u PSCollegeGunner wrote:Hvala na informacijama Zgembo.![]()
Mislim... provjeri opet sve, imas tamo kategorije, vidi ponude za poslove, pogledaj druge profile likova koji su aplicirali, reference, poslove... procackaj malo
- mullersmichael
#9 Re: Odesk
Ako ima neko zainteresovan za prevodjenje sa Engleskog na Njemacki, neka se javi na PP za detalje. 
-
TripleZ
#10 Re: Odesk
radim ja, prevodim Engleski-NjemackiJokericious wrote:Hvala na informacijama Zgembo.![]()
moze se fino zaraditi, pofino cak...napravio sam profil i 5 dana/10-15 aplikacija poslije vec imao dugorocno zaposljenje, 8$/hr uz razne bonuse
to mi je prvi posao i nadam se da cu poslije toga imati cak i bolje uslove, zbog veceg iskustva i rating-a...jer realno svakom online poslodavcu je poprilicno bitno vidjeti da su drugi imali vec pozitivna iskustva s vama
osim toga mislim pomalo uciti ovo SEO i marketing fazone, to bi mi otvorilo par finih pozicija tu a i ako nesto krenem na svoju ruku da radim dobro ce mi doci
-
celeron
#11 Re: Odesk
Koja je fora u prebacivanju para na PayPal racun. Ja sam relativno novi na oDesk-u radim tamo nekih 2 mjeseca aktivno, i sad imam neke pare koje bih prebacio na racun. Povezano je sve sa Paypal racunom, međutim kad kliknem na GetPaid potvrdi transakciju, pa mi odma vrati pare na oDesk ponovo. Ne kontam.
-
TripleZ
#12 Re: Odesk
jeli ti ono authenticated paypal racun ?
- shiljak
#13 Re: Odesk
Kad se samo sjetim. Sve neka konkurencija, za svaki posao po 20-tak ljudi se dokazuje, radi.. I onda skontam što bi se ja mučio i uzmem prečicuzgembudin wrote:Pa ovisi sve od profila.
-
celeron
#14 Re: Odesk
Nisma te abs najbolje razumio! UGlavnom regularan mije PayPal racun jer narucujem putem neta i placam preto tog racuna. Jel sva fora u povezivanju oDesk-a sa PayPal-om samo da dodam email adresu racuna, a prethodno sam izabrao PayPal metodu?TripleZ wrote:jeli ti ono authenticated paypal racun ?
-
TripleZ
#15 Re: Odesk
pa da, to bi trebalo biti toceleron wrote:Nisma te abs najbolje razumio! UGlavnom regularan mije PayPal racun jer narucujem putem neta i placam preto tog racuna. Jel sva fora u povezivanju oDesk-a sa PayPal-om samo da dodam email adresu racuna, a prethodno sam izabrao PayPal metodu?TripleZ wrote:jeli ti ono authenticated paypal racun ?
ja jos nisam povezao na bankovni racun(niasm jos dobio karticu) pa ne znam jos sve to ali ako si to sve vec sredio to bi trebalo biti to...ako nista mozes onaj live chat koristiti za upute/pomoc i sl.
javice ti se neki radnik...na pocetku izgledaju odgovori ono kao da su botovi ali kad vide da imas malo drugaciji problem pocet ce pricati normalno s tobom bez copy/paste gluposti
-
celeron
#16 Re: Odesk
Vjerovatno je problem sa PayPal-om. Poslao sam im email pa vidjet cu sta odgovore. Napisat cu ovdje u svakom slucaju, ako se jos kome desi slican problem.TripleZ wrote:pa da, to bi trebalo biti toceleron wrote:Nisma te abs najbolje razumio! UGlavnom regularan mije PayPal racun jer narucujem putem neta i placam preto tog racuna. Jel sva fora u povezivanju oDesk-a sa PayPal-om samo da dodam email adresu racuna, a prethodno sam izabrao PayPal metodu?TripleZ wrote:jeli ti ono authenticated paypal racun ?
ja jos nisam povezao na bankovni racun(niasm jos dobio karticu) pa ne znam jos sve to ali ako si to sve vec sredio to bi trebalo biti to...ako nista mozes onaj live chat koristiti za upute/pomoc i sl.
javice ti se neki radnik...na pocetku izgledaju odgovori ono kao da su botovi ali kad vide da imas malo drugaciji problem pocet ce pricati normalno s tobom bez copy/paste gluposti
-
gagy06
#17 Re: Odesk
Moja preporuka je da otvoris Skrill racun (bivsi moneybooker) puno je jednostavniji i brzi za transfer novca na karticu.celeron wrote:Koja je fora u prebacivanju para na PayPal racun. Ja sam relativno novi na oDesk-u radim tamo nekih 2 mjeseca aktivno, i sad imam neke pare koje bih prebacio na racun. Povezano je sve sa Paypal racunom, međutim kad kliknem na GetPaid potvrdi transakciju, pa mi odma vrati pare na oDesk ponovo. Ne kontam.
-
celeron
#18 Re: Odesk
Kako sam i predpostavio problem je bio na PayPal-u, jer nisu omogucili da primam novac. Posalo im email jucer danas vec rijeseno. Normalno sam prabacio pare s oDesk-a na PayPal i u roku 5min su na racunu. Sad jos samo trebam povuci na svoj bankovni racun. Koliko uzimaju provizije oni?
-
TripleZ
#19 Re: Odesk
dobro si ti to rijesio...
ja napokon dobio svoju visa electron ali nikako ne mogu da je verifikujem sa payal-om
dobijem ovo:
''The bank that issued your card didn't approve this transaction. Please contact the card issuer.s customer service department if you have any questions. Or you can add a different card now to continue.''
jucer i danas probao, nista, ne ide..
ja napokon dobio svoju visa electron ali nikako ne mogu da je verifikujem sa payal-om
dobijem ovo:
''The bank that issued your card didn't approve this transaction. Please contact the card issuer.s customer service department if you have any questions. Or you can add a different card now to continue.''
jucer i danas probao, nista, ne ide..
-
EvoEvo
#20 Re: Odesk
Malo je stara tema, ali morma pitat: ima li prevara na oDesku, mislim kradje paypal racuna itd?
-
stidljiv
#21 Re: Odesk
Ne kontam kako ce ti neko ukrasti Paypal racun preko Odeska, jedino da nekome das user i pass?
-
EvoEvo
#22 Re: Odesk
Odgovorih ti i ovdje i u drugoj temi, sta znam, paranoican samstidljiv wrote:Ne kontam kako ce ti neko ukrasti Paypal racun preko Odeska, jedino da nekome das user i pass?
- shiljak
#23 Re: Odesk
ako daš samo mail od paypala ne može ti niko ništa.. a inače odesk je poznata stranica..
-
stidljiv
#24 Re: Odesk
Placanja na freelance sajtovima ne idu direktno na Paypal nego preko tih sajtova kako bi ti oni uzeli svoj procenat (inace koja svrha njihovog postojanja ako ne uzimaju procenat).
Elance i Freelancer za projekte sa fiksnim cijenama imaju Escrow zastitu, odnosno prije pocetka projekta, poslodavac stavi cijelu (ili dio) cifre na Escrow account, ne moze ih povuci nazad bez tvog odobrenja, a ti ih ne mozes dobiti dok ne zavrsis posao. S tim sto ovi sajtovi uzimaju oko 10% provizije za svoje usluge.
Odesk nema tu zastitu, na milost si i nemilost poslodavca i zato mi se ne svidja.
Elance je daleko najozbiljniji sajt, sa malo onih indijaca i pakistanaca koji rade za 10 centi po satu (a na odesku ih je masa).
Po meni Elance najbolje rjesenje ali se tesko razradi account. Moras imati reference, moras kupiti placenu clanarinu itd, opisao sam to u temi za Elance, ali se itekako isplati ako znas raditi svoj posao.
Elance i Freelancer za projekte sa fiksnim cijenama imaju Escrow zastitu, odnosno prije pocetka projekta, poslodavac stavi cijelu (ili dio) cifre na Escrow account, ne moze ih povuci nazad bez tvog odobrenja, a ti ih ne mozes dobiti dok ne zavrsis posao. S tim sto ovi sajtovi uzimaju oko 10% provizije za svoje usluge.
Odesk nema tu zastitu, na milost si i nemilost poslodavca i zato mi se ne svidja.
Elance je daleko najozbiljniji sajt, sa malo onih indijaca i pakistanaca koji rade za 10 centi po satu (a na odesku ih je masa).
Po meni Elance najbolje rjesenje ali se tesko razradi account. Moras imati reference, moras kupiti placenu clanarinu itd, opisao sam to u temi za Elance, ali se itekako isplati ako znas raditi svoj posao.
-
gagy06
#25 Re: Odesk
Ja bih rekao da je upravo kontra. Ranije si za upad na oDesk morao polagati neki njihov test. Imaju i program na kojem mozes pisati sate (u stvari je automatizovano) ako radis po satu itd. Svejedno, doslo je do spajanja ove 2 kompanije Elance i oDesk.stidljiv wrote:Placanja na freelance sajtovima ne idu direktno na Paypal nego preko tih sajtova kako bi ti oni uzeli svoj procenat (inace koja svrha njihovog postojanja ako ne uzimaju procenat).