Ode Gertruda iz Sarajeva...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
haris ubleha

Post by haris ubleha »

in33sa wrote:Dva su Mahmutovica gazde na Ilidzi, jedan je nacelnik opcine a drugi, brat nacelnikov, glavni za urbanizam.

A obojica su dzikani.
U pitanju je ovaj "urbanista". :shock:
bila u halila

Post by bila u halila »

Nancy potpisujem sve sto si rekla - izuzev jedne sitnice s pocetka topica. Gertruda nikada nije bila najbolja pjevačica u BiH. Bila je najpopularnija i vrlo kvalitetna. Bolje su bile i Ljiljana Molnar Talajić i Radmila Smiljanic - a one su otisle odavde mnogo prije. I to nas vraca sustini diskusije - Sarajevo su uvijek napustali, a ono nije znalo kako da ih zaustavi.

Žalosno za nas.
surajaa

Post by surajaa »

Njen odlazak je njena licna svar i sigurno je da ona ima svoje,sigurno opravdane razloge i jasnu odluku zasto otici bas sada.

Mene vise rastuzuje cinjenica da Sarajevo gubi (necu reci da je izgubilo, nekako mi pretuzno zvuci)"svoju dusu", ono po cemu je svakom covjeku, putniku (ne)namjerniku koji dodje, vidi, upozna i zavoli Sarajevo, taj grad ostajao u sjecanju.

Poznato je da jedan grad cine ljudi koji u njemu zive. Danas je tesko proci glavnom ulicom, a sresti nekog ko svojom pojavom odskace od ucmale sredine, naseljene prijasnjim stanovnicima Sandzaka, I.B.(prevedeno Istocna Bosna) i ostalih doseljenika od ko zna kuda. Zaista nemam nista protiv ovih ljudi, svjesna sam i zle sudbine koja ih je zadesila i teskog zivota kroz koji su prosli, ali mislim da su i vise nego se to moglo ikada pretpostaviti "zarazili" ovaj grad svojom (ne)kulturom.
Upravo ta(ne)kultura je progutala i osiromasila kulturu i identitet ovog grada naocigled svih nas koji nismo u stanju nista uciniti, nazalost!!!! :( :( :(
Santos

Post by Santos »

E pa nemozes racunat ljude iz Istocne Bosne i Sandjaka.Ovi prvi su dosli zbog muke i rata a ovi drugi samovoljno.Velika razlika.Nego neko rece za Kemu da nije vise u Sarajevu.Pa ako nije ja gdje je kad on ode nesto neznam.
surajaa

Post by surajaa »

Naravno da se na ove druge pomenute odnosila moja recenica. Nema potrebe da jos naglasavam ko je zbog cega, prinudno, samovoljno ili nekako drugacije dosao ovdje. To nam je svima dobro poznato... :-)
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

E, kada se samo sjetim da je prije nekih 16-17 godina Sarajevo bilo grad gdje su umjetnici iz drugih gradova dolazili zivjeti (vidjeti pod Johnny ili pak Antonije Pusic), a sad ostadosmo bez sviju koji necemu znace, ali se mi jos uvijek furamo. Moze li iko zamisliti kakav bi to grad bio kad bi se barem pola nasih umjetnika vratilo. Pa nebi jaceg grada na planeti bilo.
Ali zato sada imamo nas novi jet-set, supeeeeeeeeer. Kad poslusam top-listu na nekoj od radio stanica, place mi se.
Jabuka Divljaka

Post by Jabuka Divljaka »

in33sa wrote:Dva su Mahmutovica gazde na Ilidzi, jedan je nacelnik opcine a drugi, brat nacelnikov, glavni za urbanizam.

A obojica su dzikani.

Inace, ovo sa Gertrudom nema nikakve veze sa famoznom ekspanzijom kojekakvih Pljevljak opernih diva i slicne buranije.
bom' viraj, to Pljevo, nikako neche razumit, nit duhovno, nit pamechu,. :-?
Oceania

Post by Oceania »

suncokret13 wrote:
erazmo wrote:Koliko sam procitao u SB, Gertruda je dobila posao kod predsjednika Mesica, kao savjetnik za kulturu?
A u NP je stekla uvjete za penziju...Nije bas da je neko tjera iz Sarajeva?

Jebiga, sto je ne uze Zeljko Komsic, oboje sarajlije, oboje Hrvati, oboje ljube Tita.

BTW, malo mi je mahanje humanitarnim ratnim angazmanom bilo koga u koliziji sa humanitarnim angazmanom

U trentku najvece slave je dosla u Sarajevo.
samo mislim da je ona rodjena u Osijeku,ali nije bitno.
OK provela je ......koliko........ 20-25 godina u Sarajevu ?
Zasto odlazi...svi imaju svoje razloge..........

Odlazak,
Nazalost to je realnost Sarajeva ......

negdje sam procitao da su dva grada u kojima je najveci broj Sarajlija : TORONTO i Makarska ( ona procentualno,obzirom na njene starosjedioce i njihove nove sugradjane - Sarajlije )

haris ubleha wrote:Sheet of the week je komentar gradonacelnice Sarajeva. Helem, nasa vrla gradonacelnica, spodoba :x kojoj ni ime ne zelim spomenuti, smatra da Sarajevo nece biti na gubitku zbog odlaska Gertrude, vec da ce, naprotiv profitirati jer ce "Gertruda graditi kulturne mostove izmedju Sarajeva i Zagreba u koji se seli".
Seljancuro, spasi nas i preseli u rodnu Fojnicu... :x i tamo gradi mostove sa Kiseljakom, Kresevom... :x
velika tuga,
i velika glupost,
nikada mi nije bilo jasno kako neko moze biti gradonacelnik jednog grada,a nije rodjen u njemu ?
gradonacelnici koji su rodjeni u sarajevu su bili :

Obrad Kosovac,
Emerich Blum,

ko jos ?

ili

jos veca tuga,

Predsjednik ( samoprozvani ) ili clan predsjednistva BiH je bio Ejub Ganic - SRBIJANAC ????
E tugo moja golema pa ti niti jedno jedino slovo nisi napisao a da u njemu ima smisla i istine .Redom :
1) Gertruda nije dosla u Sarajevo u trenutku najvece slave nego je kazaliste u Splitu progutao pozar.
2) Nije iz Osijeka nego je iz Splita .
3) Nije u Sarajevu 20-25 godina nego puno vise ,
4)Toronto i Makarska ni u masti Paje Patka nisu gradovi gdje ima najvise Sarajlija, ni procentualno ni aritmeticki :roll:
5) To gdje je ko rodjen potuno je nevazno u odnosu na funkciju grdonacelnika ili clana predsjednistva.
Milan Bandic gradonacelnik Zagreba je rodjen u Hercegovini , bivsi gradonacelnik Pariza Jacques Chirac je rodjen u ? Djincic je rodjen u Bosanskom Samcu , Richard Holbruke i Medlaine O . su Jevreji koji su rodjeni u Njemackoj odnosno Ceskoj ili u nekom vozu koji je bjezao pred nacistima ....itd itsl.....Sto se tice Gertrude , hvala joj za sve i neka joj je sa srecom . Samo Sarajevo nije jedini krivac za to . Kada su odlazili Andric i Selimovic nije bilo turbo folka i izbjeglica sa ruralnim backround-om.
branimir_s

Post by branimir_s »

mIRCerka wrote:
erazmo wrote:Koliko sam procitao u SB, Gertruda je dobila posao kod predsjednika Mesica, kao savjetnik za kulturu?
Voli Gertruda Predsjednike, to je cudo jedno. Prvo Broz, pa sada Mesic... A u Bosni su joj puno trojica odjednom... Ipak je to starija dama.
A gdje Stojanov ode??? U Siroki Brijeg?
Last edited by branimir_s on 05/01/2007 20:31, edited 1 time in total.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 11:44, edited 1 time in total.
tech10

Post by tech10 »

Steta, zaista steta sto odlazi.
Mozda to dolazi sa godinama da te pocne da privlaci rodna gruda. Ako je ovo pravilo onda eto nama Kuste uskoro nazad. :D
Jabuka Divljaka

:D nije ona nana, pa da se za njom toliko zhali.... 8-)
brdo

Post by brdo »

da je valjala sigurno bi ostala a tako neka se dere po zagrebu sarajevo je valjda postalo gluho pa je vise nije niko ni cuo :lol: :lol: :lol: :lol:
pitt

Post by pitt »

ooo evo i experti su poceli davat svoje cijenjenno misljenje :roll: :D
Jabuka Divljaka

tech10 wrote:Steta, zaista steta sto odlazi.
Mozda to dolazi sa godinama da te pocne da privlaci rodna gruda. Ako je ovo pravilo onda eto nama Kuste uskoro nazad. :D

:( zar ima obraza,. onaj majmun..

samo kad se sjetim onog ciganluka od filma,kojeg je snimao u Sarajevu.. povracha mi se, kako nas je obruko u svijetu..

tko zna sta su mislili stranci, chuda,.sigurno,,,

od milion tema,nashao cigane,po srbskom receptu da snima..

:x nek'proba, a ye.. ce jezha, i onaj ko ga primi u office ili u hotel.. 8-)
patrius

Post by patrius »

Cilj neprijatelja ove zemlje jeste uciniti zivot nepodnosljivim za sve normalne ljude,i kao sto vidimo,odlicno im ide...Mada,ne zalim mnogo za onima koji tom pritisku podlegnu.Lijepog su se hljeba najeli u BIH,pa im sada iskrslo nesto "sa strane"...Covjek je duzan svome zavicaju,i sad,kad bi,kao u konkretnom slucaju,trebalo da mu se oduzi,"magla"...Mislim,Stojanov je nesto "pjevusio" s Lijanovicima "Radom za boljitak",mada nam je,svima koji radimo,svake godine sve "bolje i bolje",pa kad nije proslo,onda ni rada ni boljiyka,nego preko "grane".Treba se,kad se vec javno eksponira,onda i boriti za proklamovane ciljeve,a ne dizti ruke od svega.Lako cemo mi za Stojanova i "stojanove",meni je za armiju gladnih i obespravljenih radnika u ovoj zemlji...
suncokret13

Post by suncokret13 »

Oceania wrote:
E tugo moja golema pa ti niti jedno jedino slovo nisi napisao a da u njemu ima smisla i istine .Redom :
1) Gertruda nije dosla u Sarajevo u trenutku najvece slave nego je kazaliste u Splitu progutao pozar.
4)Toronto i Makarska ni u masti Paje Patka nisu gradovi gdje ima najvise Sarajlija, ni procentualno ni aritmeticki :roll:
5) To gdje je ko rodjen potuno je nevazno u odnosu na funkciju grdonacelnika ili clana predsjednistva.
Milan Bandic gradonacelnik Zagreba je rodjen u Hercegovini , bivsi gradonacelnik Pariza Jacques Chirac je rodjen u ? Djincic je rodjen u Bosanskom Samcu , Richard Holbruke i Medlaine O . su Jevreji koji su rodjeni u Njemackoj odnosno Ceskoj ili u nekom vozu koji je bjezao pred nacistima ....itd itsl.....Sto se tice Gertrude , hvala joj za sve i neka joj je sa srecom . Samo Sarajevo nije jedini krivac za to . Kada su odlazili Andric i Selimovic nije bilo turbo folka i izbjeglica sa ruralnim backround-om.

totalno marginalno

.................

e pa nije ni iz Splita,nego je iz Omisa .......
Rođena: 30. srpnja 1939. u Omišu

Toronti i Makarska............- napisamh da sam procitao,meni ni na krajpameti nije bilo da prebrojavam stanovnike Toronta i Makarske,ali ce cesto mogu naci naci raznorazni komentari i statistika, ali evo :

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, područje Grada Sarajeva u cjelini, pet gradskih općina: Centar, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo i Stari Grad, te pet prigradskih općina: Hadžići, Ilijaš, Pale, Trnovo i Vogošća, imalo je 527.049 stanovnika.

Nacionalni sastav:

Muslimani - Bošnjaci - 259.470 (49,23%)
Srbi - 157.143 (29,81%)
Hrvati - 34.873 (6,61%)
Jugoslaveni - 56.470 (10,71%)
ostali - 19.093 (3,64%)
Nacionalni sastav 1971. godine, bio je sljedeći:

ukupno: 359.452

Muslimani - 161.088 (44,81%)
Srbi - 130.138 (36,20%)
Hrvati - 41.354 (11,50%)
Jugoslaveni - 13.551 (3,76%)
ostali - 13.321 (3,73%)

Code: Select all

http://hr.wikipedia.org/wiki/Sarajevo

ali cinjenica je da sigurno blizu jedne polovine predratnog stanovnista fali ( nedostaje ) u Sarajevu.

Hrvati spominju da ima 5.000 Hrvata u Sarajevu,
Srbi ,navode da ih ima 20.000,

Jugosaveni i ostali su nestali.......nema ih.

A zasto Toronto,neko ko se bavi statistikom je izbacio takav podatak,sto se mene tice to je mogao biti i Ulan Bator

............
a sad' ko moze ili ko ne moze biti ili ne biti gradonacelnik jednog grada,pa postoji i lokalni patriotizam, ne ne mogu navijati za Vardar iz Skopja kao sto navijam za ZELJU, ili za olimpjiu iz Ljubljane.

isto tako ne mogu voliti Kavadarce ili Maribor kao Sarajevo.
.....po tvom rezonovanju ispada da je u SFRJ,predsjednik mogao biti i Enver Hođa ili Nikolai Ceausescu )
black

Post by black »

hvala lijepo i dodjite nam opet....

na vrh mi je glave ove patetike....
zzzzz

Post by zzzzz »

Oceania wrote:

Ovom postu se nema sta dodati, mozda samo jos jednom ponoviti (za ove mladje ili one koje je pamcenje izdalo) da se iz ovog grada uvijek islo, jal' u Beograd, jal' u Zagreb. Mozda razlog treba potraziti i u tome, da je ovdje uvijek bilo bitnije gdje se rodio gradonacelnik, nego sta je ostavio iza sebe.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Naravno, ljudima koji su premasili prag velike slave i ambicija postalo je tijesno u ovom gradu (ima i izuzetaka. S druge strane, ne vidim samo po cemu su Kemica ili Zera mjerilo nekog "gubitka". Ljudi se sele, dolaze i odlaze - mi samo primjecujemo poznate.
A u konacnici - sta ovaj grad moze ponuditi prosjecno ambicioznoj osobi? Hajdemo, ruku na srce.
U Zagrebu i Beogradu su knjizare prepune, kulturni dogadjaji rasprodani, kod nas knjizari propadaju, u pozoriste dolaze samo da se uslikaju.

Uzroke mozemo traziti u Sandzaklijama, seljakluku, Kinezima, ratu... Nesto nisam sigurna da bi drugacije bilo da je ovdje ostalo prijeratno stanovnistvo. Bilo bi vise kulture, to je sigurno.Kultura turbo-folka bi se prosirila kao zaraza i da nije bilo rata. (Doduse, ne vidim nista sofisticiranije u Al Dinu, Joksimovicu).
pitt

Post by pitt »

Hierarchia wrote:
Uzroke mozemo traziti u Sandzaklijama, seljakluku, Kinezima, ratu... Nesto nisam sigurna da bi drugacije bilo da je ovdje ostalo prijeratno stanovnistvo. Bilo bi vise kulture, to je sigurno.Kultura turbo-folka bi se prosirila kao zaraza i da nije bilo rata. (Doduse, ne vidim nista sofisticiranije u Al Dinu, Joksimovicu).
Svugdje upirati prstom......samo nikad u svoju avliju :D
Jabuka Divljaka

:run:

chudo li to hayyu Sandže operu slushati??

:lol:

samo Halilovich je slushao operu i Ganich, to su smatrali pod radnom obvezom,..
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Ja fakat ne kontam sta je tu upitno ko da kod nas ima publike za operu pa nam zao sto smo izgubili velicine....heh... Naravno da je steta sto odose ali Boze moj to je nasa surova realnost... nego treba se zapitati kad se Serif Konjevic ispali odavde onda se trebamo preispitati gdje to zivimo... :D
Ddur

Post by Ddur »

mozda samo jos jednom ponoviti (za ove mladje ili one koje je pamcenje izdalo) da se iz ovog grada uvijek islo, jal' u Beograd, jal' u Zagreb. Mozda razlog treba potraziti i u tome, da je ovdje uvijek bilo bitnije gdje se rodio gradonacelnik, nego sta je ostavio iza sebe.
Prva BH operna pjevačica bila je BAHRIJA NURI HODŽIĆ. Naravno, proslavila se ne u Sarajevu već izvan granica. Najpoznatija u operi Wozek, Albana Berga. Postoji poštanska marka Bosne i Hercegovine sa Bahrinim likom, kome se da da traži.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 11:44, edited 1 time in total.
Post Reply