Ode drzavna imovina

stari grad Visegrad

#1 Ode drzavna imovina

Post by stari grad Visegrad »

U rs-u donjeli Zakon o katastru.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras Zakon o katastru RS-a iako su OHR i Vijeće za implemetaciju mira (PIC) u BiH, osim Rusije, upozorili da se nalogom visokog predstavnika od 5. siječnja zabranjuje sva promjena prava vlasništva nad državnom imovinom do konačne odluke Ustavnog suda BiH. Ova zabrana, navodi PIC, primjenjuje se i na Upravu za geodetske i imovinskopravne odnose RS
http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/narod ... atastru-rs

Ko je nadlezan da zaustavi lopovska otudjenja drzavne imovine u rs-u?
Da li se moze ovo zaustaviti samo ratom?
Komrad

#2 Re: Ode drzavna imovina

Post by Komrad »

stari grad Visegrad wrote:U rs-u donjeli Zakon o katastru.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras Zakon o katastru RS-a iako su OHR i Vijeće za implemetaciju mira (PIC) u BiH, osim Rusije, upozorili da se nalogom visokog predstavnika od 5. siječnja zabranjuje sva promjena prava vlasništva nad državnom imovinom do konačne odluke Ustavnog suda BiH. Ova zabrana, navodi PIC, primjenjuje se i na Upravu za geodetske i imovinskopravne odnose RS
http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/narod ... atastru-rs

Ko je nadlezan da zaustavi lopovska otudjenja drzavne imovine u rs-u?
Koja je vrijednost te imovine i koliko je objekata u pitanju ??
Ako mozes da me informses
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Ode drzavna imovina

Post by PipiDugaDevetka »

NSRS: Usvojen Zakon o katastru RS-a

BANJA LUKA - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras Zakon o katastru RS-a iako su OHR i Vijeće za implemetaciju mira (PIC) u BiH, osim Rusije, upozorili da se nalogom visokog predstavnika od 5. januara zabranjuje sva promjena prava vlasništva nad državnom imovinom do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Ova zabrana, navodi PIC, primjenjuje se i na Upravu za geodetske i imovinskopravne odnose RS-a.

Za Zakon o katastru RS-a glasalo je 56 poslanika, protiv su bila dva, a suzdržan je bio 21.

Direktor Uprave za geoetsko i imovinskopravne poslove RS-a Tihomir Gligorić kazao je će se ovim zakonom uvesti jedinstvena evidencija nekretnina u okviru izvršne vlasti, ustvrdivši da prije osam godina nametnuti Zakon o zemljišnoj knjizi nije dao dobre rezultate.

„Od ovog trenutka sve se mijenja i ništa više neće biti kao jučer“, ustvrdio je Gligorić i dodao kako će u RS nakon usvajanja ovog zakona „doći brojni investitori“.

I pored upozorenja Valentina Inzka, najviši zvaničnici RS-a ostali su pri stavu da RS ima pravo donijeti ovaj zakon, a entitetski predsjednik Milorad Dodik je rekao da RS neće objaviti u „Službenom glansiku“ moguću zabranu ako je donese visoki predstavnik.

Nakon što je večeras prihvaćen, Zakon o katastru, uz koji je usvojen i veći broj poslaničkih amandamana, treba proći ocjenu klubova u Vijeću naroda RS-a.

U toku je raprava o prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u RS-u, kojim se briše član da će se popis u tom entitetu održati od 1. do 15. aprila.

Eventualni datum popisa odredit će entitetska vlada.

#4 Re: Ode drzavna imovina

Post by res publica »

stari grad Visegrad wrote: Ko je nadlezan da zaustavi lopovska otudjenja drzavne imovine u rs-u?
Ta odluka je svjetlosnim godinama udaljena od rata. Korak do rata znači da je u ovom trenutku proglašeno stanje neposredne ratne opasnosti i sprovedena djelimična ili opšta mobilizacija. A to ne samo da nemamo u ovom trenutku, već nema ko ni da donese te odluke. Najviše što će se desiti je negodovanje bošnjačkih stranaka nad nečuvenom drskošću, i Inckovo objašnjenje da ne može Dodiku ništa zbog protivljenja Rusije. Nakon sedam dana ova odluka će se zaboraviti i narod će mirno čekati da vidi šta će Dodik sledeće uraditi.
Dodiku u principu nije do konfrontacije, on bi htio do svojih ciljeva da dođe a da mu se niko ne protivi. Za sada mu to polazi za rukom, jer izjave nekih političkih partija i ne možemo nazvati ozbiljnim protivljenjem.
vivaldi

#5 Re: Ode drzavna imovina

Post by vivaldi »

PipiDugaDevetka wrote:„doći brojni investitori“.
:lol: :lol: Carter letovi za Zaluzane. Veceras svjetski biznismeni peglaju kosulje da ujutru prvi stignu :-)
Tranquilizer

#6 Re: Ode drzavna imovina

Post by Tranquilizer »

Ma opet ce OHR da spuca ban i ništa od toga :lol: :lol: :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7 Re: Ode drzavna imovina

vivaldi wrote:
PipiDugaDevetka wrote: „Od ovog trenutka sve se mijenja i ništa više neće biti kao jučer“, ustvrdio je Gligorić i dodao kako će u RS nakon usvajanja ovog zakona „doći brojni investitori“.

doći brojni investitori“.
:lol: :lol: Carter letovi za Zaluzane. Veceras svjetski biznismeni peglaju kosulje da ujutru prvi stignu :-)
Molim te da citiraš ispravno, da ne bi bilo zabune.
PipiDugaDevetka

#8 Re: Ode drzavna imovina

Tranquilizer wrote:Ma opet ce OHR da spuca ban i ništa od toga :lol: :lol: :lol:
Ne bih ja rekao da će baš tako mirno proći ovaj Zakon. Mislim da je ovo početak kraja.
Tranquilizer

#9 Re: Ode drzavna imovina

Post by Tranquilizer »

Joj Pipi ne drami, kakav ba rat, gluho bilo...opet ti sa tim defetizmom pocinješ :sad:
res publica

#10 Re: Ode drzavna imovina

Post by res publica »

U onom intervjuu kojeg je dao Senadu prije par dana, Dodik je rekao da za njega jačanje RS znači jačanje BiH, pa je tako i ovo knjiženje imovine na RS zapravo u interesu BiH. :?
Nezbilj

#11 Re: Ode drzavna imovina

Post by Nezbilj »

stari grad Visegrad wrote:Da li se moze ovo zaustaviti samo ratom?
Ovo se može zaustaviti na mnogo pametnijih i lakših načina od rata.
Ne znam odakle ikome ideja i obraz da uopšte takvo nešto spominje u ovom kontekstu?
poznanik

#12 Re: Ode drzavna imovina

Post by poznanik »

stari grad Visegrad wrote:U rs-u donjeli Zakon o katastru...Ko je nadlezan da zaustavi lopovska otudjenja drzavne imovine u rs-u?
Ja što vas ima..."Kurtovića" :(
Hemel

#13 Re: Ode drzavna imovina

Post by Hemel »

a Dejton...
PipiDugaDevetka

#14 Re: Ode drzavna imovina

Tranquilizer wrote:Joj Pipi ne drami, kakav ba rat, gluho bilo...opet ti sa tim defetizmom pocinješ :sad:
Da nije benigno ovo sa Zakonom, evo mišljenja pametnijeg od mene:
1gorstak wrote:
Komrad wrote:
1gorstak wrote:
1. boli njega uho za medjunarodnim priznanjem, koliko postuje pravo vidimo po njegovom relativiziranju sudskih presuda kojim se potvrdjuje genocid, a osim toga to je i njegovo standarno negiranje legaliteta Suda BiH.

2. sta Sarajevo treba da uradi ? Da prihvati etnicku podjelu koju forsiras po forumu ?
1. Dodik jeste bahat al nije lud a ni glup

2. Sta Sarajevo treba da radi? Da kazni sve one koji su netransparetno trosili imovinu namijenjenu povratku, da im zaplijeni svu imovinu nepokretnu i pokretno stecenu takvim djelovanjem i te pare prebaci i fon za povratak...
Organizuje sto efikasinu registraciju biraca u dijaspori i privoli ih za glasanje u odsutnostu iz mjesta gdje su protjerani,
Da ulaze novac u odrzivi povratak i insistira na zaposljavanju nesrba u institucije i javna preduzeca republike srpske,
ne kandiduje ljude u organe RSa koji zive na podrucju federacije, stipendira ucenike koji pohadjaju skole u RSu,
umjesto dodatka borcima da taj novac daju povratnicima(onoliko koliko se moze) itd...
Puno toga Bosnjacka politika moze ali nece...
Samo povratkom Bosnjaka i Hrvata u RS, Srba u Federaciju te njihovom institucionalnom ravnopravnoscu se moze stvoriti stabilno multietnicko drustvo ukoliko je nekome stalo do toga
1. pa evo, ova svjeze donesena odluka koja se tice drzavne imovine je korak od rata, je li Dodik lud i glup ne znam, ali da zeli konfrontaciju to je ocigledno

2. za to je uglavnom kriva SDA ... koliko vlasti toliko i odgovornosti
Komrad

#15 Re: Ode drzavna imovina

Post by Komrad »

Koliko je jos koraka do rata?
BHCluster

#16 Re: Ode drzavna imovina

Post by BHCluster »

Zanimljiva tema odoh po kokice i jedan Teheranski kiseljak...
Nezbilj

#17 Re: Ode drzavna imovina

Post by Nezbilj »

Hemel wrote:a Dejton...
pa naravno..
halo ba. ohr možda djeluje neodlučno u nekim stvarima ali ovdje se radi o već postojećoj odluci pic-a koja je obavezujuća za rs po dejtonu. ohr ima obavezu reagovati na usvajanje ovog zakona jer je on direktno kršenje dejtonskog sporazuma a ohr ima direktnu obavezu da nadzire provođenje dejtonskog sporazuma.

o čemu mi ovde pričamo. incko ima obavezu da proglasi ovaj zakon ništavnim inače će biti odgovoran za ne sprovođenje svojih osnovnih radnih obaveza. ovo je samo još jedna dodikova igrica da kao pokaže kako je mangup pred svojim glasačima a svjestan je da od ovog nema ništa. valja skrenuti pažnju sa priče o penzionom fondu, platama žejezničara, naknada borcima itd. ovo je čisto skretanje priče sa ekonomskih tema u rs-u.
hercegovac_pravi

#18 Re: Ode drzavna imovina

Post by hercegovac_pravi »

Kako će reagovati? Sa čim? Izjavom kako taj zakon nije važeći i ostalim pamfletima? Ovdje se radi o ponovnom "iniciranju krize" između OHR-a i pc-a a sve sa ciljem prolongiranja odlaska OHR-a. Ništa ni manje ni više od tog.
hajducka travica

#19 Re: Ode drzavna imovina

Post by hajducka travica »

Nezbilj wrote:
stari grad Visegrad wrote:Da li se moze ovo zaustaviti samo ratom?
Ovo se može zaustaviti na mnogo pametnijih i lakših načina od rata.
Ne znam odakle ikome ideja i obraz da uopšte takvo nešto spominje u ovom kontekstu?
Nije ta imovina vrijednija od 49% Bosne i hercegovine,pa nema rata.
1gorstak

#20 Re: Ode drzavna imovina

Post by 1gorstak »

Nezbilj wrote:
Hemel wrote:a Dejton...
pa naravno..
halo ba. ohr možda djeluje neodlučno u nekim stvarima ali ovdje se radi o već postojećoj odluci pic-a koja je obavezujuća za rs po dejtonu. ohr ima obavezu reagovati na usvajanje ovog zakona jer je on direktno kršenje dejtonskog sporazuma a ohr ima direktnu obavezu da nadzire provođenje dejtonskog sporazuma.

o čemu mi ovde pričamo. incko ima obavezu da proglasi ovaj zakon ništavnim inače će biti odgovoran za ne sprovođenje svojih osnovnih radnih obaveza. ovo je samo još jedna dodikova igrica da kao pokaže kako je mangup pred svojim glasačima a svjestan je da od ovog nema ništa. valja skrenuti pažnju sa priče o penzionom fondu, platama žejezničara, naknada borcima itd. ovo je čisto skretanje priče sa ekonomskih tema u rs-u.
Ovaj se Dodikov potez, kada je prije nekoliko mjeseci najavljen, kategorisalo kao jednostran ali ipak simbolican. Sustinski problem nastaje kada se tu imovinu pocne krcmiti, prodavati i to je evo gore u citiranom clanku i najavljeno, spominju se investitori i sta ti ja znam. OHR ce donijeti odluku po kojoj se ovaj Dodikov potez ponistava, on to nece prihvatiti, nece dozvoliti da se objavi u sluzbenom glasniku manjeg entiteta i pocece rasprodaja jer Dodiku lova treba hitno.

Ocekivanje da ce se to sve ipak smiriti samo od sebe, podsjeca na onaj period kada su cetnici klali po Visegradu dok se po sarajevskim ulicama pjevalo pjesme protiv rata i skandiralo "ho ce mo mir ho ce mo mir".
hajducka travica

#21 Re: Ode drzavna imovina

Post by hajducka travica »

poznanik wrote:
stari grad Visegrad wrote:U rs-u donjeli Zakon o katastru...Ko je nadlezan da zaustavi lopovska otudjenja drzavne imovine u rs-u?
Ja što vas ima..."Kurtovića" :(
Samo ti uzivaj u svom miru i prati pomno situaciju.Nisu te zvali prosli put pa nece ni ovaj put.
Nezbilj

#22 Re: Ode drzavna imovina

Post by Nezbilj »

hercegovac_pravi wrote:Kako će reagovati? Sa čim? Izjavom kako taj zakon nije važeći i ostalim pamfletima? Ovdje se radi o ponovnom "iniciranju krize" između OHR-a i pc-a a sve sa ciljem prolongiranja odlaska OHR-a. Ništa ni manje ni više od tog.
čini mi se da zanemaruješ pravni problem koji bi se javio kada bi dodik s ovim zaista ozbiljno nastavio. rs ovim istupa izvan okvira pravnog sistema u koje postoji. ohr = pravo = svijet = evropa i amerika. izvan tog sistema ništa nemože da postoji. to što se dodik zna napuhati ko žaba pa izgledati veći od televizora možda može malo poremetiti percepciju veličina ali on nemože pobjediti protiv ohr-a kada je u pitanju kršenje postojeće odluke pic-a. u pravu si ovo jeste šatro kreiranje krize ali ne da bi ostao ohr već da bi skrenuo pažnju sa štrajkova u rs-u. to je sve. uopšte se ne treba uzbuđivati jer njegov cilj kao i obično i jeste da se svi nešto uzbude i da on bude u centru pažnje sa svojim glupostima. treba pustiti incka neka se malo zabavlja kad je već dobio zicer.
felipe kajetano

#23 Re: Ode drzavna imovina

Post by felipe kajetano »

Gorstak, zipa takme :D

Image

:D
felipe kajetano

#24 Re: Ode drzavna imovina

Post by felipe kajetano »

@zzaga
jasta radi 8-)
Hemel

#25 Re: Ode drzavna imovina

Post by Hemel »

Ovo je krsenje Dejtona i tacno se zna ko ga krsi.
Cini mi se da je ovih dana bilo govora o onima koji krse Dejton.
Ja mislim da se mogu kokice u ruke (mi o ovome sada ne odlucujemo) dok OHR ne odradi svoj posao a ako ne ? Onda su sve opcije otvorene.
Post Reply