Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

armin10

#1 Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by armin10 »

Pozdrav svima! Početkom decembra 2019. godine imao sam saobraćajnu nezgodu u pitanju je manja materijalna šteta do 600-700KM i krivac nezgode je priznao krivicu (pokušao izvršiti uključivanje na glavni put ne obraćajući pažnju da li ima vozila na cesti i time udario u moju desnu stranu auta).
Pozvao sam policiju jer nisam do sada imao iskustva sa ovim nezgodama, nakon njihovog dolaska procijenili su da je najbolje po evropskom obrascu da se to završi i tvrdili su da neće biti problema oko naplate štete.
Sutradan sam otišao u svoje osiguranje (ASA osiguranje) da izvrše procjenu, uslikaju nastalu štetu i proslijede to osiguranju koje meni treba isplatiti štetu (camelija osiguranje).
Nakon mjesec dana stiže pismo od camelije u kojem traže dopunu dokumentacije (fotodokumentacija mjesta nesreće), odmah nakon toga odem do svog osiguranja da pošalju dopis policiji međutim njihov odgovor je bio da nemaju to jer se radi o evropskom obrascu i čak ni zapisnik o nesreći nisu dostavili. Poslije toga napravim i pošaljem odgovor cameliji gdje sam opisao trenutnu situaciju. Nakon mjesec dana opet stiže dopis gdje kažu da je zahtjev pravno neosnovan i da ga odbijaju.

Interesuje me da li je neko imao slična iskustva i vrijedi li angažovati advokata ?
Hvala unaprijed.
adisonE

#2 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by adisonE »

Hahahahahah :izet: :izet:

Izvini, ne smijem se tvojoj nesreci, vec ovoj pizdariji oko euro obrazaca. Donijeli nekakav pravilnik nesto, a uredno se odbijaju zahtjevi za naplatu. Nisi jedini za kojeg znam da mu je odbijeno, iako je uredno popunjen euro obrazac (na insistiranje policije).

Sto se tice angazovanja advokata, mislim da ti je to skuplja pita nego tepsija, a ja bih se svkako probao raspitati u policiji il ko je vec nadlezan da mi objasni sta i kako.
Travnički Noćni Šetač

#3 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by Travnički Noćni Šetač »

Prema Pravilniku o obliku evropskog izvještaja potrebno je fotografisati vozila nakon nezgode (lice mjesta).
http://www.triglavrs.ba/savjetujemo/kak ... oj-nezgodi
holowey

#4 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by holowey »

sa camelijom imam izuzetno neugodno iskustvo...njihov osiguranik me udario, napravio par hiljada stete...djaba policijski zapisnik, djaba predracun servisa, nudili manje od pola...poslije godinu dana prepiske tamo i ovamo, na kraju sam svojim parama opravio auto i trazio refundaciju na osnovu placenog racuna...uz pritisak advokata, priznali su racun ali bez pdv-a...ja ostao kratak skoro milju...

nadam se da ce postavljac teme biti bolje srece sa camelijom
530i

#5 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by 530i »

Ne braneći te hoštaplere, slike sa mjesta nesreće su potrebne. Dobre, jasne, gdje se lijepo vide oba vozila (odnosno ko je sve učestvovao u nesreći), po mogućnosti da se vide i tablice, pa slike štete kad se skloniš u stranu da popuniš, pa slike koje napravi tvoj agent iz tvog osiguranja, te po potrebi slike iz servisa da se precizno utvrdi sva šteta.

Po meni su tu dva krivca - tvoj agent koji ti nije objasnio šta i kako se radi u slučajevima manje nesreće i Camelija koja maksimalno agresivno eksploatiše zakonske pogodnosti.

Naredni korak je da se obratiš svom osiguranju - ASA i tražiš od njih objašnjenje, te uz eventualnu saradnju tog krivca za nesreću nešto probaš.
tempuser

#6 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by tempuser »

Slikanje mjesta nesreće je svakako logika, međutim tu se javljaju dva problema:
1. Kako korisnik osiguranja da bude svjestan obaveze slikanja ukoliko se radi EU Zapisnik? Sistem te tjera da budes hebeni Kasim Trnka da znas pravilnike za sve sto te okruzuje!
2. Kako osigirati da druga strana dozvoli slikanje mjesta nesrece? Kaze lik, ne dam da slikas ili pomjeru auto.
emmir1

#7 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by emmir1 »

armin10 wrote: 30/01/2020 15:18 Pozdrav svima! Početkom decembra 2019. godine imao sam saobraćajnu nezgodu u pitanju je manja materijalna šteta do 600-700KM i krivac nezgode je priznao krivicu (pokušao izvršiti uključivanje na glavni put ne obraćajući pažnju da li ima vozila na cesti i time udario u moju desnu stranu auta).
Pozvao sam policiju jer nisam do sada imao iskustva sa ovim nezgodama, nakon njihovog dolaska procijenili su da je najbolje po evropskom obrascu da se to završi i tvrdili su da neće biti problema oko naplate štete.
Sutradan sam otišao u svoje osiguranje (ASA osiguranje) da izvrše procjenu, uslikaju nastalu štetu i proslijede to osiguranju koje meni treba isplatiti štetu (camelija osiguranje).
Nakon mjesec dana stiže pismo od camelije u kojem traže dopunu dokumentacije (fotodokumentacija mjesta nesreće), odmah nakon toga odem do svog osiguranja da pošalju dopis policiji međutim njihov odgovor je bio da nemaju to jer se radi o evropskom obrascu i čak ni zapisnik o nesreći nisu dostavili. Poslije toga napravim i pošaljem odgovor cameliji gdje sam opisao trenutnu situaciju. Nakon mjesec dana opet stiže dopis gdje kažu da je zahtjev pravno neosnovan i da ga odbijaju.

Interesuje me da li je neko imao slična iskustva i vrijedi li angažovati advokata ?
Hvala unaprijed.

Svakako si trebao da slikaš.

No otiđi u centar za štete na Čengić vili i vidi sa njima da ti isplate a oni onda dalje se ganjaju sa advokatima
armin10

#8 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by armin10 »

Čudno je da policija nije spomenula nikakve fotografije da trebam napraviti još je bila noć i trebao je profi aparat za tako nešto jer bi ovi iz osiguranja sigurno našli i tu zamjerke da se jasno ne vidi i slično tome.
Na kraju te još naprave prevarantom...
530i

#9 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by 530i »

tempuser wrote: 30/01/2020 16:51 Slikanje mjesta nesreće je svakako logika, međutim tu se javljaju dva problema:
1. Kako korisnik osiguranja da bude svjestan obaveze slikanja ukoliko se radi EU Zapisnik? Sistem te tjera da budes hebeni Kasim Trnka da znas pravilnike za sve sto te okruzuje!
2. Kako osigirati da druga strana dozvoli slikanje mjesta nesrece? Kaze lik, ne dam da slikas ili pomjeru auto.
Ma obara se to na sudu bez problema jer nisi zakonski obavezan da nosiš fotoaparat ili uređaj koji posjeduje kameru. Nego pokušavaju da ljude odbiju na sve moguće načine...
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: 508 SW

#10 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by sime_cipol »

Samo zvati policiju, pogotovo kad nisi kriv. Ja da bacam grah jesam li sve dobro uradio i jesam li sta slučajno previdio. Placeni su iz poreza koje placamo, izvoli raditi svoj posao.
tovarish

#11 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by tovarish »

Meni su ljudi iz osiguravajućih kuća (poznanici) savjetovali da se ne oslanjam na euro obrazac i da zovem policiju, jer se često odbijaju ti zahtjevi. Kažu da vrlo često ima i zloupotreba od strane osiguranika koji žele prikazati neko oštećenje kao udes.
tempuser

#12 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by tempuser »

530i wrote: 30/01/2020 17:05
tempuser wrote: 30/01/2020 16:51 Slikanje mjesta nesreće je svakako logika, međutim tu se javljaju dva problema:
Ma obara se to na sudu bez problema jer nisi zakonski obavezan da nosiš fotoaparat ili uređaj koji posjeduje kameru. Nego pokušavaju da ljude odbiju na sve moguće načine...
Zato i komentarisem da za sve moras biti pravn ekspert pa i za to da je oborivo na sudu jer ne moras imati aparat sa sobom.
Seawolf

#13 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by Seawolf »

Ja sam ove godine bio učesnik dva udesa sa manjom materijalnom štetom. Oba puta je druga strana bila krivac.

Oba puta smo završili sa popunjavanjem EU izvještaja o saobraćajnoj nezgodi.

Naravno, onaj ko je kriv mora da prihvati krivicu i da to jasno popuni i potpiše u EU izvještaju o saobraćajnoj nezgodi.

Ako je već to uradio, onda nema razloga da ne dozvoli fotografisanje, zar ne?

Da, i oba puta sam uredno naplatio štetu u punom iznosu popravke u ovlaštenom servisu.
Travnički Noćni Šetač

#14 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Ne bi bilo loše da neko ko je stvarno bez problema naplatio štetu po EU obrascu, da onako formalno popuni taj jedan obrazac i postavi ovdje da svi vidimo gdje i šta se treba popuniti za siguran ishod...
tempuser

#15 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by tempuser »

Ne znaci naravno da neka osiguranja ne rade po PS-u, ali dovoljna je jedna gnjida u jednom smecarskom osiguranju da padne sistem i povjerenje.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#16 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by Pitar sa Kariba »

Rubrike su jednostavne za popuniti, generalije: ime, prezime, broj VD, adresa i telefon, registarske oznake...) Malo je smijesno sto se mora nacrtati skica (polozaj vozila i oznaciti mjesta ostecenja na vozilima). Najvaznije da obje strane potpisu zapisnik i da jedna strana prizna krivicu te da je to citko napisano. Ovo da bi smanjili peglanje sa raznim "Camelijama"...
Popunjava se jedan obrazac koji je u dva primjerka. Nema veze da li vas je zapala kopija ili prvi list. Ne dopisivati nista na svome primjerku. Provjeriti da li je vas prijemjerak citljiv. Jbg sto vise slika ako ste u mogucnosti.
shandrprcSA

#18 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by shandrprcSA »

Travnički Noćni Šetač wrote: 30/01/2020 18:45 Ne bi bilo loše da neko ko je stvarno bez problema naplatio štetu po EU obrascu, da onako formalno popuni taj jedan obrazac i postavi ovdje da svi vidimo gdje i šta se treba popuniti za siguran ishod...

Image
530i

#19 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by 530i »

Seawolf wrote: 30/01/2020 18:23
Ja sam ove godine bio učesnik dva udesa sa manjom materijalnom štetom. Oba puta je druga strana bila krivac.
Pretprošle godine udari me čovjek straga. Elem, sve se riješilo na kraju preko Evropskog obrasca, ali ono što mi je ostalo u sjećanju jeste da je moj agent kod koga registrujem auto pohvalio to što sam napravio desetak slika na licu mjesta nezgode, prije pomjeranja auta, na kome se vide oba auta, tablice, pametnjaković koji me je udario, ulica, horizontalna signalizacija na ulici i ostalo...
Travnički Noćni Šetač

#20 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Naslovnica wrote: 30/01/2020 19:06 Image

Image

Image
shandrprcSA wrote: 30/01/2020 19:42
Travnički Noćni Šetač wrote: 30/01/2020 18:45 Ne bi bilo loše da neko ko je stvarno bez problema naplatio štetu po EU obrascu, da onako formalno popuni taj jedan obrazac i postavi ovdje da svi vidimo gdje i šta se treba popuniti za siguran ishod...

Image
...
Svaka čast drugari... ovako forum najbolje može pomoći svima nama... konkretnim primjerima... znao sam da se možemo pouzdati u vas... :thumbup:
Milenkov buraz

#21 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by Milenkov buraz »

armin10 wrote: 30/01/2020 15:18 Pozdrav svima! Početkom decembra 2019. godine imao sam saobraćajnu nezgodu u pitanju je manja materijalna šteta do 600-700KM i krivac nezgode je priznao krivicu (pokušao izvršiti uključivanje na glavni put ne obraćajući pažnju da li ima vozila na cesti i time udario u moju desnu stranu auta).

Hvala unaprijed.
Imao sam ja iskustvo putem tog obrasca ali ja sam slikao sve, mjesto sudara, znakove a imao sam i kameru u autu koja je sve snimila. Naravno nisam imao problem, Sarajevo Osiguranje platilo sve. Ne znam kako nisi napravio slike udesa, to je osnovno, bio kriv ili ne jer nikad ne znaš. Mislim da je i kamera u današnje vrijeme dobra opcija, nikad ne znaš kakvih budala ima a kamera sve snimi.

Što se tiče kamera neki govore da to ne pije vode jer kao nema u našem zakonu. Istina da nema ali i nije ni zabranjena trenutnim zakonom a za nedaj bože na sudu niti jedan sudija neće osporiti snimak sa auto kamere ako time dokazuješ svoju nevinost pogotovo ako ima teže ozljeđenih uili sa fatalnim ishodom. Materijalna šteta se nadoknadi.
shheff

#22 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by shheff »

holowey wrote: 30/01/2020 16:25 sa camelijom imam izuzetno neugodno iskustvo...njihov osiguranik me udario, napravio par hiljada stete...djaba policijski zapisnik, djaba predracun servisa, nudili manje od pola...poslije godinu dana prepiske tamo i ovamo, na kraju sam svojim parama opravio auto i trazio refundaciju na osnovu placenog racuna...uz pritisak advokata, priznali su racun ali bez pdv-a...ja ostao kratak skoro milju...

SIično bi postupio da moram, ali bi ganjao do zadnjeg pf. Ima li neko iskustva da objasni, zasto isplata računa bez PDV, ima li neki pravni osnov?
studiorum_tuzlaensis

#23 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by studiorum_tuzlaensis »

shheff wrote: 30/01/2020 22:39
holowey wrote: 30/01/2020 16:25 sa camelijom imam izuzetno neugodno iskustvo...njihov osiguranik me udario, napravio par hiljada stete...djaba policijski zapisnik, djaba predracun servisa, nudili manje od pola...poslije godinu dana prepiske tamo i ovamo, na kraju sam svojim parama opravio auto i trazio refundaciju na osnovu placenog racuna...uz pritisak advokata, priznali su racun ali bez pdv-a...ja ostao kratak skoro milju...

SIično bi postupio da moram, ali bi ganjao do zadnjeg pf. Ima li neko iskustva da objasni, zasto isplata računa bez PDV, ima li neki pravni osnov?
nema pravni osnov. To je u biti cjenkanje i ciganluk koji je osnova osiguravateljske profesije... izganjaćeš ti puni iznos sigurno, a možda i neke penale i zatezne kamate, ali ne možeš koristiti auto u havarisanom stanju.

imao sam krša do juna prosle godine i kad sam ga se htio rješiti, jednostavno sam se zabio u auto koje mi je uzelo prvenstvo. Sve to naravno pri brzini ispod 30 km/h i uzeo keš za totalnu štetu baš od Camelije, a auto na otpad u dijelove.

Samo zapisnik bajo moj, voli policija često predložiti da popunjavas Euro Obrazac da ne bi radili svoj posao, a ja im kažem: nemam euro obrazac i ujedno ne želim jer nisam obavezan.
emmir1

#24 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by emmir1 »

studiorum_tuzlaensis wrote: 31/01/2020 00:21
shheff wrote: 30/01/2020 22:39

nema pravni osnov. To je u biti cjenkanje i ciganluk koji je osnova osiguravateljske profesije... izganjaćeš ti puni iznos sigurno, a možda i neke penale i zatezne kamate, ali ne možeš koristiti auto u havarisanom stanju.

imao sam krša do juna prosle godine i kad sam ga se htio rješiti, jednostavno sam se zabio u auto koje mi je uzelo prvenstvo. Sve to naravno pri brzini ispod 30 km/h i uzeo keš za totalnu štetu baš od Camelije, a auto na otpad u dijelove.

Samo zapisnik bajo moj, voli policija često predložiti da popunjavas Euro Obrazac da ne bi radili svoj posao, a ja im kažem: nemam euro obrazac i ujedno ne želim jer nisam obavezan.

Nažalost i ovakve seljačine i debili postoje
tempuser

#25 Re: Odbijen zahtjev za naplatu stete od osiguranja

Post by tempuser »

shheff wrote: 30/01/2020 22:39 zasto isplata računa bez PDV, ima li neki pravni osnov?
Prakticno kazna jer nisi isao na vansudsku nagodbu nego si popravljao “bez da ih pitas”, a finansijski zato sto bi, da je racun izdat na njihovo ime, oni dobili povrat PDVa i njihov trosak bi za toliko bio umanjen!
Post Reply