Odakle potice rijec/ime "Alah"

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ja71

#1 Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by ja71 »

Ima li u prevodu neko znacenje ili je licno ime ?
Da li je koristena prije pojave Islama ?
zlajaBHF

#2 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by zlajaBHF »

Ako je Lah (ilah) na engleskom God onda je Allah The God.
JimboJonez

#3 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by JimboJonez »

Allah odgovara hebrejskom Elohim, a inače alah na hebrejskom znaći "uzdizati se", pa je tu semitski korijen.
ja.neron

#4 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by ja.neron »

ja71 wrote:Ima li u prevodu neko znacenje ili je licno ime ?
Da li je koristena prije pojave Islama ?
piše se sa dva l - ALLAH

http://www.znaci.com/osnovi_vjerovanja/ ... Allah.html

ili

http://en.wikipedia.org/wiki/Allah
IZVANZEMALJAC

#5 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by IZVANZEMALJAC »

Rječ Allah je samo u jednini i ne postoji množina -znači : jedan Bog.

Rječ Allah nema muškog ni ženskog pola jer Bog nije niti muško, niti žensko (prema Islamskom učenju). Kaže se On iz poštovanja (a ne zato što je predstavljen kao muško u nekim religijama) a ne ono...
[Matrix]

#6 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by [Matrix] »

Da riječ je korštena i prije Islama.Sasvim sličnog značenja.
piupiu

#7 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by piupiu »

IZVANZEMALJAC wrote:Rječ Allah je samo u jednini i ne postoji množina -znači : jedan Bog.

Rječ Allah nema muškog ni ženskog pola jer Bog nije niti muško, niti žensko (prema Islamskom učenju). Kaže se On iz poštovanja (a ne zato što je predstavljen kao muško u nekim religijama) a ne ono...
Ozbiljno pitanje, ako nije ni jedno, ni drugo, da li se onda mogu koristiti On i Ona naizmjenicno? Zasto je On izraz postovanja?
Liberalism

#8 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by Liberalism »

Oko 4.000 godina prije Muhhameda a.s. stanovnici Sumera su svoje najvece bozanstvo zvali An - Anu sto je na sumerskom znacilo nebo ili nebesa

U isto vrijeme stanovnici starog Egipta (nekad poslije 3.000 pne) su svoje najvece bozanstvo nazivali Amun ili u prevodu Otac svih bogova. Sto je interesantno ovo ime se cesto izgovaralo kao i kao Amoun ili Amen ...

Oko hiljadu godina kasnije u starom Egiptu dolazi do postivanja prvog monoteistickog boga, koji je nosio ime Atum.
Bosanac sa dna kace

#9 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by Bosanac sa dna kace »

Liberalism wrote:Oko 4.000 godina prije Muhhameda a.s. stanovnici Sumera su svoje najvece bozanstvo zvali An - Anu sto je na sumerskom znacilo nebo ili nebesa

U isto vrijeme stanovnici starog Egipta (nekad poslije 3.000 pne) su svoje najvece bozanstvo nazivali Amun ili u prevodu Otac svih bogova. Sto je interesantno ovo ime se cesto izgovaralo kao i kao Amoun ili Amen ...

Oko hiljadu godina kasnije u starom Egiptu dolazi do postivanja prvog monoteistickog boga, koji je nosio ime Atum.
ja, i? Kakve veze ovo ima sa rijeci Allah? :?
Liberalism

#10 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by Liberalism »

Nikakve, ako neko misli da je je ime za domacu zivotinju ovcu nastalo tako sto su bosnjaci (ili srbi hrvati ili na kraju krajeva stari rimljani) bili tako mudri i pametni i smislili ime za tu domacu zivotinju.

Naziv za ovcu su dali oni koji su je prvi pripitomili dolazi od onih koji su prvi pripitomili tu zivotinju na pocetku poljoprivredne revolucije u Mesopotamiji, negdje 8.000 godina p.n.e.

Svi narodi koji su nakon toga uzgajali tu domacu zivotinju pravo su sa zivotinjom preuzimali i ime koje je ona originalno nosila.

Ima li ili nema to veze sa temom neka svako prosudi.
Bosanac sa dna kace

#11 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by Bosanac sa dna kace »

Liberalism wrote:Nikakve, ako neko misli da je je ime za domacu zivotinju ovcu nastalo tako sto su bosnjaci (ili srbi hrvati ili na kraju krajeva stari rimljani) bili tako mudri i pametni i smislili ime za tu domacu zivotinju.

Naziv za ovcu su dali oni koji su je prvi pripitomili dolazi od onih koji su prvi pripitomili tu zivotinju na pocetku poljoprivredne revolucije u Mesopotamiji, negdje 8.000 godina p.n.e.

Svi narodi koji su nakon toga uzgajali tu domacu zivotinju pravo su sa zivotinjom preuzimali i ime koje je ona originalno nosila.

imali smo ovce generacijama al niko nikad ni jednuu ovcu tako nije nazvo :run: :skoljka:
Drvosjeca iz Dejcica

#12 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

piupiu wrote:
IZVANZEMALJAC wrote:Rječ Allah je samo u jednini i ne postoji množina -znači : jedan Bog.

Ozbiljno pitanje, ako nije ni jedno, ni drugo, da li se onda mogu koristiti On i Ona naizmjenicno? Zasto je On izraz postovanja?
U casnom Kur'an-u Allah za sebe govori u množini "MI" pa tako vjerujem da je svejedno ON ili ONA dok god se samo Allah-uodaje postovanje. :)
Liberalism

#13 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by Liberalism »

Bosanac sa dna kace wrote:
Liberalism wrote:Nikakve, ako neko misli da je je ime za domacu zivotinju ovcu nastalo tako sto su bosnjaci (ili srbi hrvati ili na kraju krajeva stari rimljani) bili tako mudri i pametni i smislili ime za tu domacu zivotinju.

imali smo ovce generacijama al niko nikad ni jednuu ovcu tako nije nazvo :run: :skoljka:
Vjerovatno je Abulah Sidran il neko slican imao inspiraciju i dao ime toj domacoj zivotinji.

Niste vi imali generacijama tu domacu zivotinju, ona je dosla iz Azije i dosla je sa imenom koju je tamo dobila i od cijeg korjena rijeci ste je vi nazvali ovcom.

Al eto ko misli da je Abdulah Sidran kumovao tom imenu, neka mu.
ja71

#14 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by ja71 »

[Matrix] wrote:Da riječ je korštena i prije Islama.Sasvim sličnog značenja.
Malo vise detalja ne bi stetilo, please.

Arapi su koliko ja znam prije pojave Islama vjerovali u vise Bogova ?
Da li je onda Allah bio vrhovni Bog ?
Ili ?

Nisam bas upucen pa ne znam ni tacno sta da pitam.
ja71

#15 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by ja71 »

@Liberalism

mozes li malKo pojednostaviti, cini mi se da ironises, ili ?
Samo mi je malo previse toga pa ne povezujem.
Liberalism

#16 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by Liberalism »

Moj primjer govori da su ljudi kroz istoriju imena rijetko mjenjali vec su ih uglavnom usvajali prilagodjavajuci ih svome jeziku. Ocigledno je da postoji slicnost izmedju rijeci Amin i Amon na primjer. Sigurno ce se svi sloziti da je u ovom slucaju druga rijec ima duzu primjenu u drustvu od prve i da prva nije mogla nastati od druge.

Takođe, u Islamu, ako su Boziji poslanici bili na zemlji i prije Muhammeda a.s. logicno bi bilo da su i oni znali Bozije ime kao sto ga i sada znaju muslimani. Mislim da koristenje ove metode moze pomoci svakome ko zeli da razumije slicnosti u pojedinim imenima, pa samim tim da dobije odgovor na ateisticko pitanje odakle potice rijec/ime Allah.
Gorštak

#17 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by Gorštak »

Nema tu neke velike mudrosti: Riječ Allah jednostavno znači "Bog" na arapskom jeziku. I tačno je da su je Arapi poznavali i prije Muhammedovog, a.s. poslanstva. To je kod predislamskih Arapa bilo ime vrhovnog božanstva, pored kojeg su imali čitav panteon nižih božanstava koje su predstavljali u obliku kipova i kojima su se molili kao posrednicima između sebe i Allaha, vrhovnog božanstva. Poslanik islama se borio protiv takve vrste idolopoklonstva.
Da riječ Allah u arapskom jeziku znači jednostavno "Bog" potvrđuje i činjenica da se u Bibliji na arapskom jeziku (imao sam priliku gledati nekoliko stranica) riječ Allah svugdje pojavljuje kao ekvivalent riječi "Bog".
IZVANZEMALJAC

#18 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by IZVANZEMALJAC »

Feliks

#19 Re: Odakle potice rijec/ime "Alah"

Post by Feliks »

Korijen rijeci je hebrejski "Elohim". A arapski i hebrejski su srodni semitski jezici. Sto ne sprecava njihove glupe bratske narode da se kolju oko nekakve Palestine..
Locked