Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mali jomu

#701 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by mali jomu »

Hrassno wrote: ......Odakle ovoliko skupih auta, punih kafana, restorana, butika skupe odjece koja se prodaje, skupih telefona i svega ostaloga sto vise prilici Parizu ili Milanu, nego zemlji koja je od juna proglasena za najgoru u Evropi.

Kriminal, kradja, lopovluk, prevara, pohlepa, kolaps licne savjesti, poremecaj prioriteta...........

Ko spavo, ko spavo..... dobro dosli u stvarnost...... :mrgreen:
detroit-mercy

#702 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by detroit-mercy »

apsidejzi wrote:
Hrassno wrote:Razumijem da ima dijaspore, stranaca koji trose, ali pobogu, pa ne kradu svi.. niti imaju mogucnost za to.

Mene zanima uopsteno odakle ovoliki luksuz na ulicama glavnog grada, koji vise prilici Njemackoj ili Norveskoj, nego najsiromasnijoj zemlji Evrope.

U zadnje vrijeme cujem da sve sve manje i manje kredita dize, a i ovi duzi krediti, to uzimaju samo ljudi sa budzeta.
Mozda jednostavno nismo najsiromasniji narod. Mnoge opozicione stranke se trude da BiH predstave kao dno dna i ti jednostavno nasjeo na njihove politicke igre.
A mozda se manje kredita dize jer su banke podozrivije, duzi krediti se daju samo onim sigurnijim (budzetlijama :mrgreen: ) jer za ostale je u ovoj poslovnoj klimi upitno kada izgube posao da li ce naci isti takav i kako brzo. Ja na ulicam Sarajeva nisam vidio nikakav luksuz to sto nekome izgleda da je luksuz, opet kazem 21vi je vijek, neke stvari vise nisu luksuz nego osnovne stvari.
Sanjarko

#703 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Sanjarko »

mO k3 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
mO k3 wrote: :thumbup:
Ljudi uzimaju kredite da bi kupili patike , zeni tasnice .....
ako ne mogu nesto da kupim necu ni kupiti ili su pokusati ustediti dok ne skupim dovoljno para
Pa dobro neko mora tako. Moja stara je morala tako sebi cizme primjerice da uzme preko penzije. Ne moze svako da odjednom iskesa 150 km. Lakse joj bilo na mislim 3 rate. Sad ne znam je li na kredit bilo, ali na rate jest.
Razumijem to , to je u mojim ocima u redu , u ovome primjeru se radi o dvoje mladih ljudi kojima novi par patika ili nova tasnica nije esencijelno za zivot jer imaju dovoljno "teni" i "tasni" ..
Ma razumijemo se ali opet ne znam je li i to sto navodis luksuz. Po meni je luksuz primjerice sta Seka Aleksic ima, ima stotine cipela, cizmi itd., i posebnu sobu samo za to. E to je luksuz. A za ovo sto ti navodis ne znam, jer ne znam koliko pari toga imaju, jer neki ljudi vole vise kvalitetno nesto kupiti a vise platiti nego nesto nekvalitetno a manje platiti. Ja recimo moram sta cu do 40 km sebi da kupujem obucu a mislim da nikad nije dosad preslo 40 km a vecinom bude oko 25 km. Sama plastika jb-te. Takva situacija.

Da imam kao Seka Aleksic mogao bi sebi priustiti luksuz kao ona sto sebi moze ga priustiti ali mislim da opet ne bi to radio radi navike. Navikao sam sa malo da zivim, skromno da se izrazim. Sad mozda bi sebi uzimao kvalitetnije i skuplje ali ne kolicinski toliko kao Seka Aleksic.

E sad koliko ljudi znate u Bosni da moze sebi da priusti zivot kao Seka Aleksic.
Sanjarko

#704 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Sanjarko »

Ja znam onog vlasnika Binga, vlasnika ASA holdinga, ? dalje.
Sanjarko

#705 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:Ja znam onog vlasnika Binga, vlasnika ASA holdinga, ? dalje.
Politicare sam zaboravio. Dodik, Covic, Bakir, itd.
vješalica

#707 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by vješalica »

Vizionar 1985 wrote:
Ma razumijemo se ali opet ne znam je li i to sto navodis luksuz. Po meni je luksuz primjerice sta Seka Aleksic ima, ima stotine cipela, cizmi itd., i posebnu sobu samo za to. E to je luksuz. A za ovo sto ti navodis ne znam, jer ne znam koliko pari toga imaju, jer neki ljudi vole vise kvalitetno nesto kupiti a vise platiti nego nesto nekvalitetno a manje platiti. Ja recimo moram sta cu do 40 km sebi da kupujem obucu a mislim da nikad nije dosad preslo 40 km a vecinom bude oko 25 km. Sama plastika jb-te. Takva situacija.

Da imam kao Seka Aleksic mogao bi sebi priustiti luksuz kao ona sto sebi moze ga priustiti ali mislim da opet ne bi to radio radi navike. Navikao sam sa malo da zivim, skromno da se izrazim. Sad mozda bi sebi uzimao kvalitetnije i skuplje ali ne kolicinski toliko kao Seka Aleksic.

E sad koliko ljudi znate u Bosni da moze sebi da priusti zivot kao Seka Aleksic.
Gdje se Seka Aleksic kao estradna zvijezda kao posao koji obavlja more porediti sa prosjecnim likom koji zivi u BiH?
Zena ima nastupe hoda okolo,suglupo bi bilo da ima 2 stikle i 2 tene.
Trebas postaviti pitanje kako je moguce da osoba koja nigdje ne radi,bar nije zvanicno u radnom odnosu,moze svaki dan isjeđavati na kafi i s vremena na vrijeme putovati i redovno kupovati odjecu i obucu i ljevati gorivo u vozilo....da dalje ne govorim....a nije nikakva estradna zvijezda da region zna za nju
Sanjarko

#708 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Sanjarko »

vješalica wrote:
Gdje se Seka Aleksic kao estradna zvijezda kao posao koji obavlja more porediti sa prosjecnim likom koji zivi u BiH?
Zena ima nastupe hoda okolo,suglupo bi bilo da ima 2 stikle i 2 tene.
Trebas postaviti pitanje kako je moguce da osoba koja nigdje ne radi,bar nije zvanicno u radnom odnosu,moze svaki dan isjeđavati na kafi i s vremena na vrijeme putovati i redovno kupovati odjecu i obucu i ljevati gorivo u vozilo....da dalje ne govorim....a nije nikakva estradna zvijezda da region zna za nju
Nisi shvatila vjesalice. To je luksuz a Seka zaradzuje i ima da sebi taj luksuz moze da priusti. A neko bi meni recimo na ovaj sada sto sam sebi uzeo mobitel novi za 190 km zijevao na njega i rekao vidi sto ovaj ima a kod mene Kinez za toliko para a oni imaju masina po 6, 8 pa cak i 15 stoja. A ja uzeo mobitel novi da sa starog hvatam internet i da ustedim na internetu. A zijevalo bi na mene i zijevaju a ne znaju da sam ja te pare stedio vise od godinu dana i dobio od pratetka koji ima inostranu penziju.

Iako znam da imam prioritenijih cak i problema koje moram da otklonim ali fazon je sto ovo para nemoze nista da bude da ih otkloni, i rekli bi kako on ima a nema nikakva primanja i kukaju kako nemaju a ne shvacaju da sam morao uzeti da stedim na internetu i da mi je za rad potrebno opreme, i to osnovno sto oni svi imaju a ja godinama nemam nista od toga.

O tome govorim. O zijevanju, zavidzenju a oni svi imaju i vise i bolje i sve sta im treba od mene, i sto razmisljaju sta ce njemu to. Ono meni nista ne treba i trebam na striku zavrsit radi svega. Tad bi mozda prestali da zavide, a skoro sam jednom kobno zavrsio zbog svih problema koje imam.

Zavide mnogi danas i sve vise, i to je ozbiljan problem postao i jos su se otudzili pravo tako da ti danas ni rod nije rod skoro, nego skoro poznanik da ne kazem stranac je postao.
vješalica

#709 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by vješalica »

pa dobro
htjela sam reci da postoji odredjena neuskladjenost sa imovinom i prihodima kod 'obicnog' svijeta
i ne pricam npr o telefonu od 190KM vec o daleko vecim ciframa koje nisu sigurno od penzija pranđeda
doduse danas se ljudi bave sa svim i svacim,moze im stati pod obraz,a dalje ne bi diskutovala u tom smjeru mozda drugom prilikom
ja da imam platu 1000KM nema sanse da bi dala 1500 na mobitel.danas ima kretena koji stede na kvaliteti zivota da im vidi javnost kad izadju iz kuce nove dronje,telefon,tasne i sl a kuci nema da sastavi za kvalitetan obrok,a od gladovanja se sruci na sred ulice
Sanjarko

#710 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Sanjarko »

vješalica wrote:pa dobro
htjela sam reci da postoji odredjena neuskladjenost sa imovinom i prihodima kod 'obicnog' svijeta
i ne pricam npr o telefonu od 190KM vec o daleko vecim ciframa koje nisu sigurno od penzija pranđeda
doduse danas se ljudi bave sa svim i svacim,moze im stati pod obraz,a dalje ne bi diskutovala u tom smjeru mozda drugom prilikom
ja da imam platu 1000KM nema sanse da bi dala 1500 na mobitel.danas ima kretena koji stede na kvaliteti zivota da im vidi javnost kad izadju iz kuce nove dronje,telefon,tasne i sl a kuci nema da sastavi za kvalitetan obrok,a od gladovanja se sruci na sred ulice
Ma ima i toga ne kazem ja. Ljudi koji zive iznad svojih mogucnosti ali ima i ljudi koji zele kvalitet pa im nije zao ni vise dati za kvalitetnije, a kod mene obrnut slucaj ja zelim bolje a nemam para za to pa moram bolje da uzimam sto i nije bas kvalitetno pa ne traje dugo a za kvalitetno nemam jb-ga para. A dosta ljudi u Bosni i na kredit i otplate svacega uzimaju. Kako vidim nema ko se nije zaduzio ili kreditno ili na rate.
vješalica

#711 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by vješalica »

upravu si
ali isto tako sto nam podvaljuju pod kvalitetno to vidjelo kvaliteta nije i zato ne traje pristojno dugo i stalno moras kupovati drugo i tako kapitalisticki smrad ljudima izvlaci novac
onda namecu se neki bolesni standardi u drustvu,ako ne nosas nesto novo i u modi onda ne valjas i sl.
to je medju djecom i omladinom nazalost se rasirilo
zato generacije ubijas u mozak i dusu i nismo kakvi ljudi
jbg ne patim od nekih stvari ali o odredjenim ne bih govorila otvoreno pogotovo sto pojedinci regularno prate mi pisanje a nisu kakvi sa izvodjenjem zakljucaka i sa mozgom ;)
supercali

#712 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by supercali »

Morate razgraniciti malo tu pricu nosi telefon od 1500
Nije isto ako ja uzmem telefon od 1500 pa nemam za kifle i ako uzmem taj isti od ustedjevine jer recimo mogu ostaviti svaki mjesec 100-200 maraka sa strane
Evo vjesalica pomenu 1000 platu
Recimo sve mjesecne troskove pokrijes sa 800 i imas svaki mjesec viska 200 maraka
Za 8 mjeseci imas mobitel od 1500 a da ne oskudjevas sa ostalim stvarima
ovo_mi_je_nick

#713 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by ovo_mi_je_nick »

Da manje gledamo ko šta nosi i šta vozi, kako se hrani i guzi li često ili uopšte ne izlazi vani, svima bi nam bilo bolje, u glavi.
vješalica

#714 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by vješalica »

supercali wrote:Morate razgraniciti malo tu pricu nosi telefon od 1500
Nije isto ako ja uzmem telefon od 1500 pa nemam za kifle i ako uzmem taj isti od ustedjevine jer recimo mogu ostaviti svaki mjesec 100-200 maraka sa strane
Recimo sve mjesecne troskove pokrijes sa 800 i imas svaki mjesec viska 200 maraka
uredu
i kupim telefon od 1500 i za godinu mu cijena se upolovi a ja da bi se takmicila sa ostatkom drustva frknem 1500 u obicnu budalascinu,da bi bila vidjena,da me ljudi ne bi stigmatizirali radi jeftinog telefona i sl.
bolje ustediti i otici na lijep odmor 10 dana nego kupiti usrani telefon i brinuti se sta ce okolina reci
doduse ne razmisljamo svi isto i nemamo svi iste poglede na materijalno u zivotu,sto je sasvim logicno
kupi telefon od 1500 jer je ustedio,a registruje na rate auto i to po mogucnosti na 500 rata,kupuje polovne gume,dijelove,glođe krompir i pastetu samo da bi bio vidjen da 'ima',racune i rezije ne placa,minus u limitu i sve ostalo
nemas bruda...nemas....izgleda da imas,ali u stvari nemas
Dope_Man

#715 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Dope_Man »

Zasto se toliko brinuti o tome ima li ili nema. Hebe mi se. Sva moja raja nosa bolje mobitele od mene jer ja jedan nosam po 3-4 godine, i to nakon sto ga platim par stoja maksimalno sto znaci da ni u trenutku kad ga kupim (polovnog obavezno) nije nesto. Raja nosa S7 S8, zadnju il predzadnju generaciju iPhonea itd. Mene izboli za to jer mi nista ne znaci to, svoje pare radije potrosim da skoro svaki vikend otputujem negdje, pa se najedem u restoranu usput, nesto novo dozivim.. to mene ispunjava i ja ne zalim sipato gorivo i platit ta jela. Nekoga ispunjava da slika kutiju od S8 i postavi na instagram sa ushicenjem malog djeteta koje je dobilo dugo zeljeni poklon.. pa neka. Njihova stvar. Meni ni iz dzepa, ni u dzep.
Tomahawk11
Globalni moderator

#716 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Tomahawk11 »

Uglavnom je na 1000 platu trošak 1200 :-D
Telefon od 1500 se uzima preko telekoma, na rate.
vješalica

#717 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by vješalica »

pod obavezni ugovor 70 godina i zakljucan :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#718 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by mk ultra »

iPhone 7 je pojeftinio u Telecomu :mrgreen: :mrgreen:

kroz posao sam upoznao dosta ljudi... često vlasnike kafića, mini obrta i sl.
i vrlo često ti ljudi imaju 1000 u džepu sad, ujutro 0 i ni za kifle

kad mi jedan vlasnik kafića u sred titove, kaže uzmi pare sad, ja ujutro mogu imat 10x ili ništa :mrgreen:

sve je rizik i blesavo razmišljanje... nekad će proći, nekad zatvora zaglaviti, nekad će jednostavno pasti... ali nema sigurnosti u tome

imaš platu koliko košta zamjena ekrana na S8, ali ti ćeš ipak skupiti i baciti sve pare na to... iako 95% funkcija koje koristiš može i 3x jeftiniji telefon sasvim korektno da obavi... ludost 100%, ali neko uživa u tome i jbg
supercali

#719 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by supercali »

ovo_mi_je_nick wrote:Da manje gledamo ko šta nosi i šta vozi, kako se hrani i guzi li često ili uopšte ne izlazi vani, svima bi nam bilo bolje, u glavi.
Da ti isti ne peglaju te imas li kredita da prozovem imas li mi posuditi bilo bi nam bolje ovako moras gledati sta nosi
supercali

#720 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by supercali »

vješalica wrote:
uredu
i kupim telefon od 1500 i za godinu mu cijena se upolovi a ja da bi se takmicila sa ostatkom drustva frknem 1500 u obicnu budalascinu,da bi bila vidjena,da me ljudi ne bi stigmatizirali radi jeftinog telefona i sl.
bolje ustediti i otici na lijep odmor 10 dana nego kupiti usrani telefon i brinuti se sta ce okolina reci
doduse ne razmisljamo svi isto i nemamo svi iste poglede na materijalno u zivotu,sto je sasvim logicno
kupi telefon od 1500 jer je ustedio,a registruje na rate auto i to po mogucnosti na 500 rata,kupuje polovne gume,dijelove,glođe krompir i pastetu samo da bi bio vidjen da 'ima',racune i rezije ne placa,minus u limitu i sve ostalo
nemas bruda...nemas....izgleda da imas,ali u stvari nemas
Ko prica o takmicenju?
Ja pricam da moras odvojiti ljude koji kupuju stvari da bi se takmicili i one koji kupuju stvari zbog kvaliteta potrebe i sl
Evo ja npr necu kupiti neki dogee leegoo i sl jer mislim da nisu kvalitetni i nemaju ono sto meni treba
Zato kupim mobitel od ~700-800 maraka jer mislim da mi odgovara
To hoce li pasti cijena ne zanima me jer me sluzi
Za ovaj gore tvoj post najbolji opis je moj avatar
ovo_mi_je_nick

#721 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by ovo_mi_je_nick »

supercali wrote:
ovo_mi_je_nick wrote:Da manje gledamo ko šta nosi i šta vozi, kako se hrani i guzi li često ili uopšte ne izlazi vani, svima bi nam bilo bolje, u glavi.
Da ti isti ne peglaju te imas li kredita da prozovem imas li mi posuditi bilo bi nam bolje ovako moras gledati sta nosi
Fazon je ogrebati se :lol: ili bolje reći da je neko škrt od samog sebe. Pa svi znamo iz srednje ili sa faxa da je uvijek bilo onih koji su se grebali za kafe, cigare, knjige a znamo da imaju :mrgreen:
supercali

#722 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:
Uglavnom je na 1000 platu trošak 1200 :-D
Telefon od 1500 se uzima preko telekoma, na rate.
Onda ima 1500 platu pa ima ustedu od 300
supercali

#723 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by supercali »

ovo_mi_je_nick wrote:
supercali wrote:
Fazon je ogrebati se :lol: ili bolje reći da je neko škrt od samog sebe. Pa svi znamo iz srednje ili sa faxa da je uvijek bilo onih koji su se grebali za kafe, cigare, knjige a znamo da imaju :mrgreen:
Vidis da moras gledati ko sta nosi da mu mozes odgovoriti
Tomahawk11
Globalni moderator

#724 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote: Onda ima 1500 platu pa ima ustedu od 300
I to je upitno.
Navešću ti primjer jednog menadžera, plata cca 4000, i kaže, šta vi mislite da mi menadžeri to što imamo veću platu imamo i više para?
Nemamo, burazeru, veći minus nego kod vas :D
Ima u tome (pored toga što sere, jel) dosta i istine, što imaš više, više i trošiš.
supercali

#725 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:
supercali wrote: Onda ima 1500 platu pa ima ustedu od 300
I to je upitno.
Navešću ti primjer jednog menadžera, plata cca 4000, i kaže, šta vi mislite da mi menadžeri to što imamo veću platu imamo i više para?
Nemamo, burazeru, veći minus nego kod vas :D
Ima u tome (pored toga što sere, jel) dosta i istine, što imaš više, više i trošiš.
Ne kontas sta sam napisao u prvom postu nego ti shvatio kako si ti htio
Okrenuo si pricu u drugom smjeru gdje ne govorim da nije tako jer znam o cemu pricas cak sam i primjer davao cibi mi se ovdje od jednog koji na auto trosi dnevno cca 100 maraka te parking te ovo te ono putarina klinci palci

Nego poenta koju ni ti ni vjesalica niste shvatili je ako imam ustedjevine i hocu da kupim mobitel od 1500 je sasvim ok a da ne oskudjevam u drugim stvarima
I ne placas auto na rate gume registraciju i sl kao sto vjesalica odmah okrece na svoju stranu
Post Reply