Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
starii

#201 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by starii »

apsurdistan
Jay Gatsby

#202 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Jay Gatsby »

jefferson wrote:
Kao stos am vec rekao, glavni grad treba ostati glavni grad. Ali to nije izgovor da se sve sjati u Sarajevo.
Sto se tice kantona, ja bi ih ukinuo, a naravno da stoji to, sve sto se moze raspodjeliti nek se raspodjeli, i na kantonalnom nivou!
Utah i DC nisu dio ove price, ali npr. u SAD postoji x gradova i mjesta koji su daleko pozeljniji za zivjeti od DC, bez bzira sto je glavni grad.
Pa, isto vrijedi u za BiH. Ima daleko poželjnijih mjesta za život od Sarajeva - po svim parametrima, od klime do plata.

To ti i govorim. Unutar kantona je ista priča - manji se žale na veće. Nije se baš sve sjatilo u Sarajevo. Ima toliko kantona, sve sa vladama, parlamentima, sekretaricama, vozačima... ljudima koji primaju platu da bi svima u datom kantonu bilo bolje. Šta GRAD Sarajevo ima s tim? A ako ti nećeš kantone, otiđi, onda, u Tuzlu ili Zenicu, pa im reci "nemate više kantona". Jedva će te dočekati. Ovako... imaš kanton, vodi ga, tvoja je odgovornost.

A evo i kako mi stojimo po HDI-u u poređenju s dijelovima SAD-a (toliko o ravnomjernoj raspodjeli u toj zemlji):

Arkansas - .803
74. Mauritius - .802
75. Bosnia and Herzegovina - .802
Louisiana - .801
West Virginia - .800
Mississippi - .799
76. Turkey - .798
jefferson

#203 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by jefferson »

Jay Gatsby wrote:
jefferson wrote:
Kao stos am vec rekao, glavni grad treba ostati glavni grad. Ali to nije izgovor da se sve sjati u Sarajevo.
Sto se tice kantona, ja bi ih ukinuo, a naravno da stoji to, sve sto se moze raspodjeliti nek se raspodjeli, i na kantonalnom nivou!
Utah i DC nisu dio ove price, ali npr. u SAD postoji x gradova i mjesta koji su daleko pozeljniji za zivjeti od DC, bez bzira sto je glavni grad.
Pa, isto vrijedi u za BiH. Ima daleko poželjnijih mjesta za život od Sarajeva - po svim parametrima, od klime do plata.

To ti i govorim. Unutar kantona je ista priča - manji se žale na veće. Nije se baš sve sjatilo u Sarajevo. Ima toliko kantona, sve sa vladama, parlamentima, sekretaricama, vozačima... ljudima koji primaju platu da bi svima u datom kantonu bilo bolje. Šta GRAD Sarajevo ima s tim? A ako ti nećeš kantone, otiđi, onda, u Tuzlu ili Zenicu, pa im reci "nemate više kantona". Jedva će te dočekati. Ovako... imaš kanton, vodi ga, tvoja je odgovornost.

A evo i kako mi stojimo po HDI-u u poređenju s dijelovima SAD-a (toliko o ravnomjernoj raspodjeli u toj zemlji):

Arkansas - .803
74. Mauritius - .802
75. Bosnia and Herzegovina - .802
Louisiana - .801
West Virginia - .800
Mississippi - .799
76. Turkey - .798
Znas li ti onu doskocicu: Statistika ti je kao bikini, puno pokazuje a sakriva najvaznije djelove :D
Jay Gatsby

#204 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Jay Gatsby »

jefferson wrote:
Znas li ti onu doskocicu: Statistika ti je kao bikini, puno pokazuje a sakriva najvaznije djelove :D
Znam :mrgreen: Ali nisam siguran da bi baš bila zabavna svim ljudima u spomenutom dijelu SAD-a:

"The report revealed that some groups in the state enjoy well-being levels similar to those in top-ranked Connecticut, while others experience levels of human development typical of the average American nearly a half century ago. The report contains policy recommendations to address disparities by geography, race, and gender."
jefferson

#205 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by jefferson »

Jay Gatsby wrote:
jefferson wrote:
Znam :mrgreen: Ali nisam siguran da bi baš bila zabavna svim ljudima u spomenutom dijelu SAD-a:

"The report revealed that some groups in the state enjoy well-being levels similar to those in top-ranked Connecticut, while others experience levels of human development typical of the average American nearly a half century ago. The report contains policy recommendations to address disparities by geography, race, and gender."
Nista novo, da skratim pricu, zivio u tim djelovima 8 godina!
Jay Gatsby

#206 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Jay Gatsby »

jefferson wrote:
Nista novo, da skratim pricu, zivio u tim djelovima 8 godina!
OK, svakako smo otišli od teme.
respo

#207 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by respo »

realna do boli wrote:A zasto se vi toliko cudite.
Ponekada, oni koji su vozaci, trebaju preci na mjesto suvozaca i malo gledati sa strane. Malo se provozati BIH. Sve sto vidite je privatno, od kuca koje polako dobijaju fasade, do imanja kojih se ne bi postidjeli i bogati na zapadu, benzinskih pumpi, shoping centara, malog obrta, velikih i srednjih firmi, privatnih medicinskih ordinacija, advokatskih kancelarija, notara, zanatlija, svi stanovi u zgradama su privatno vlasnistvo, vikend naselja po planinama i Neumu, hotela, motela, restorana, kafica, malih trgovina, butika, prevozna preduzeca, spediteri, etno naselja...sve privatno.
Nigdje u svijetu nisu svi jednaki, uvijek postoje oni koji znaju raditi, pa ako hocete i iskoristiti situaciju, i oni koji nisu sposobni, pa rade za druge i vjecno vicu ..a vidi lopovaaaa.
Uvijek je bilo onih koji propadaju i onih koji napreduju.
Meni je vise muka od price da smo mi siromasna zemlja, mi samo imamo moralom siromasne politicare ali imamo i sposobne ljude koji i u ovakvoj politickoj klimi znaju zaraditi, napraviti, obogatiti se i uzivati u svom radu.
Za one koji misle da je zivotni plafon uhljebiti se na budjetu, neka malo pogledaju oko sebe, politicari imaju..ali ima i onih koji imaju, i koji su to sto imaju zaradili svojim radim, bilo to u BiH ili vani, nije bitno..ljudi su radili i maju.I neka imaju...
Uvijek ce biti siromasnih i bogatih..to je demokracija, to je kapitaliza, za to smo glasali..zar ne.
pa pola toga sto ti pobroja je upitnog porijekla
uzmes primjer mene i sebe ja imam amidzu na nekoj poziciji a ti nemas nikoga i svi poslovi vezani za to neko preduzece instituciju ili sta vec ide preko mene i normalno da cu imati i butik i privatnu firmu i kuce vikendice klince palce a nisam nikad bio na budzetu
a ti nemas nista osim mjesecne plate od koje ne mozes normalno odhraniti porodicu
e ta situacija ne svrstava mene kao sposobnog ili sposobnijeg od ostalih nego podobniji zbog nepotizma korupcije i bruku stvari

naravno da se ne odnosi na sve al mozda 10 ljudi u bih imaju ogromno bogatstvo na posten nacin koje su stekli ovdje ostalo je sve opisani metod ili slicno
Arteta

#208 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Arteta »

realna do boli wrote:A zasto se vi toliko cudite.
Ponekada, oni koji su vozaci, trebaju preci na mjesto suvozaca i malo gledati sa strane. Malo se provozati BIH. Sve sto vidite je privatno, od kuca koje polako dobijaju fasade, do imanja kojih se ne bi postidjeli i bogati na zapadu, benzinskih pumpi, shoping centara, malog obrta, velikih i srednjih firmi, privatnih medicinskih ordinacija, advokatskih kancelarija, notara, zanatlija, svi stanovi u zgradama su privatno vlasnistvo, vikend naselja po planinama i Neumu, hotela, motela, restorana, kafica, malih trgovina, butika, prevozna preduzeca, spediteri, etno naselja...sve privatno.
Nigdje u svijetu nisu svi jednaki, uvijek postoje oni koji znaju raditi, pa ako hocete i iskoristiti situaciju, i oni koji nisu sposobni, pa rade za druge i vjecno vicu ..a vidi lopovaaaa.
Uvijek je bilo onih koji propadaju i onih koji napreduju.
Meni je vise muka od price da smo mi siromasna zemlja, mi samo imamo moralom siromasne politicare ali imamo i sposobne ljude koji i u ovakvoj politickoj klimi znaju zaraditi, napraviti, obogatiti se i uzivati u svom radu.
Za one koji misle da je zivotni plafon uhljebiti se na budjetu, neka malo pogledaju oko sebe, politicari imaju..ali ima i onih koji imaju, i koji su to sto imaju zaradili svojim radim, bilo to u BiH ili vani, nije bitno..ljudi su radili i maju.I neka imaju...
Uvijek ce biti siromasnih i bogatih..to je demokracija, to je kapitaliza, za to smo glasali..zar ne.
Gdje ti vidis kapitalizam u BiH, ili demokratiju. :-)
realna do boli

#209 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by realna do boli »

Demokratiju imamo ali je ne koristimo, nemamo ni sluh ni muda za nju.
Kapitalizam vidim u svemu sto je privatno oko nas.
To, da sve ono sto je uspjesno, da je ujedno i stranacko i lopovsko, bas i ne stoji. Da toga ima..ima, ali nemozemo sve generalizirati niti sve uspjesne ljude proglasiti lopovima.

Neko voli imati dobar mobitel, cemu se tu cuditi i proglasiti ga kretenom, jer eto on daje pare za takvo sto dok drugi nemaju sta jesti...
Dok drzava ne zna sta bi radila, da pokrije svoju nesposobnost ili sposobnos kradje, ljudi su bili primorani da idu dalje.
Ko se u tome snasao i snalazi snasao se...kapa dole.
Pa ljudi, proslo je DVADESET godina od rata.
Ljudi koji su to shvatili suradjuju izmedju sebe, trgovina brise neke stvari, posluje se na sve tri strane, a oni zaglavljenu u proslosti..sta njima ostaje..da se iscudjavaju dobrim mobitelima po BiH ili dobrim autima.
Sta mi ovdje trebamo..biti poderani, pocjepani, SVI...da bi neko rekao..pa da u BiH je bio rat..tako to treba, oni su zato siromasni..
Nikki27

#210 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Nikki27 »

Zar je BiH siromasna zemlja? Mislim, ako uporedimo sa jednom Indijom, kod nas nema ni s od siromastva.
I nikad necu skontati kako su frizerski saloni uvijek puni, dok te iste osobe govore kako im je tesko, kako se ne radi, kao su politicari za sve krivi, ali idu na frizure, u kozmeticke salone, izlaze svaki dan u kafic/restoran i opet kukaju. Pa tako ne zive ljudi ni na zapadu, a ne u "siromasnoj zemlji u kojoj je prije 20 GODINA bio rat . . . " Da li cemo i 2050-e govoriti da je kod nas bio rat i da je to razlog zasto ne napredujemo? I krivi su svi ostali, osim nas, jer drzava treba da ucini sve za nas, dok mi ispijamo nasu kaficu u jednom od mnogobrojnih kafica. (Cast izuzetcima, ali malo ih je).
Znaci jedino preostaje da se svi sele na zapad . . . samo jos pojedinci nisu skontali da se na zapadu kafe ne mogu ispijati po kaficima svaki dan, i da je frizer zaista luksuz. I da, na zapadu se vecina stvari obavlja preko stele, samo je to javna tajna.
eroslav

#211 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by eroslav »

Hrassno wrote:Odakle ovoliko luksuza na ulicama Sarajeva, ako uzmemo u obzir da je prosjecna plata u FBIH 817 KM, vjerovatno manja u realnosti. http://www.klix.ba/biznis/finansije/pro ... /130415131

Nezaposlenost od jula ubjedljivo najveca u Evropi (44% zvanicno), od juna smo proglaseni za najsiromasniju zemlju Evrope, dakle presle su nas i vukojebine tipa Albanije i Moldavije s kojima smo se mjerili u zadnje vrijeme.

Odakle ovoliko skupih auta, punih kafana, restorana, butika skupe odjece koja se prodaje, skupih telefona i svega ostaloga sto vise prilici Parizu ili Milanu, nego zemlji koja je od juna proglasena za najgoru u Evropi.
hm, droga portorož?
realna do boli

#212 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by realna do boli »

Statisticki podatci o BiH, nemaju veze sa realnoscu.
Narod u ovoj drzavi je naucio izbjegavati zakonske obaveze koje je donijelo pogubljeno politicko vodstvo, pritisnuto svjetskom zajednicom, i bili smo primorani uspostaviti svoj sistem bitisanja u kojem su se neki snasli neki ne.
Para ima...ko ih ima..ko nema..ceka da da mu ih neko drugi zaradi ili da drzava donese nekakve zakone koje ona sama ne zeli da donese.
U medjuvremenu..statisticki imamo more nezaposlenih ljudi..koji sasvim fino zive, jer rade.
novi.dan.nova.nafaka

#213 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by novi.dan.nova.nafaka »

realna do boli wrote:Statisticki podatci o BiH, nemaju veze sa realnoscu.
Narod u ovoj drzavi je naucio izbjegavati zakonske obaveze koje je donijelo pogubljeno politicko vodstvo, pritisnuto svjetskom zajednicom, i bili smo primorani uspostaviti svoj sistem bitisanja u kojem su se neki snasli neki ne.
Para ima...ko ih ima..ko nema..ceka da da mu ih neko drugi zaradi ili da drzava donese nekakve zakone koje ona sama ne zeli da donese.
U medjuvremenu..statisticki imamo more nezaposlenih ljudi..koji sasvim fino zive, jer rade.
:thumbup:
Arteta

#214 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Arteta »

realna do boli wrote:Demokratiju imamo ali je ne koristimo, nemamo ni sluh ni muda za nju.
To, da sve ono sto je uspjesno, da je ujedno i stranacko i lopovsko, bas i ne stoji. Da toga ima..ima, ali nemozemo sve generalizirati niti sve uspjesne ljude proglasiti lopovima.

Neko voli imati dobar mobitel, cemu se tu cuditi i proglasiti ga kretenom, jer eto on daje pare za takvo sto dok drugi nemaju sta jesti...
Dok drzava ne zna sta bi radila, da pokrije svoju nesposobnost ili sposobnos kradje, ljudi su bili primorani da idu dalje.
Ljudi koji su to shvatili suradjuju izmedju sebe, trgovina brise neke stvari, posluje se na sve tri strane, a oni zaglavljenu u proslosti..sta njima ostaje..da se iscudjavaju dobrim mobitelima po BiH ili dobrim autima.
Sta mi ovdje trebamo..biti poderani, pocjepani, SVI...da bi neko rekao..pa da u BiH je bio rat..tako to treba, oni su zato siromasni..
Da bi imali demokratiju moramo da privatiziramo sve drzavne firme i da se otpusti visak radnika i jos da se skresu svi paraziti na drzavnoj sisi.

Znas li ti koliko je to biracko tijelo?

Dovoljno da se kontrolise drzava.
realna do boli

#215 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by realna do boli »

Slazem se s tom tezom.
Ali ja samo naglasak stavljam na to da i pored takve, realne situacije, postoje ljudi koji zanaju i koji su zaradili pare i hoce da ih trose i pakazu, i da niko nema pravo da na njih pokazauje prstom i da ih osuduje...samo to.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#216 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Zviz »

Arteta wrote:
realna do boli wrote:Demokratiju imamo ali je ne koristimo, nemamo ni sluh ni muda za nju.

Da bi imali demokratiju moramo da privatiziramo sve drzavne firme i da se otpusti visak radnika i jos da se skresu svi paraziti na drzavnoj sisi.

Znas li ti koliko je to biracko tijelo?

Dovoljno da se kontrolise drzava.
U Bosni kad bi sve bilo privatizirano tek bi onda bila rupa nad rupama! Ovo nesto drzavnih firmi ili institucija ipak daje neku lovu narodu - ili barem tim koji tu rade pa da na taj nacin i neke manje ribe imaju koristi od njih kad trguju. Bosna kao privatni sektor (u smislu rada) je najgora na svijetu! Poznavajuci mentalitet ljudi pa i danjasnji privatnici gledaju svoje guzove, jer dovoljna je cinjenica samo da kod privatnika jedan od 10 radnika je prijavljen. Bosni nema spasa i to je tako - neznam ko je uspijeo da odvikne poslje 30 godina narkomana od droge, ili da prekonoci izmjeni mentalitet ljudi.
realna do boli

#217 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by realna do boli »

Opet generalizirate.
Evo, ja radim u privatnoj firmi, svi prijavljeni, plata redovna, imamo godisnji, regres, topli....
O firmama koje dobro posluje se ne pise..nije vijest..treba samo pljuvati...o par firmi u ovoj drzavi se konstantno prave vijesti i senzacije..od njihove muke sto nemaju platu ili uplaceno penziono, do strajkova gladju...pohoda na Sarajevo...evo..saberite o koliko se firmi to konstantno pise i izvjestava..godinama, jedni te isti.
Ostali rade i sute.
A ostali ponavljaju pricu o bijedi i siromastvu u BiH.
MissDreamcatcher

#218 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by MissDreamcatcher »

Hrassno wrote:Odakle ovoliko luksuza na ulicama Sarajeva, ako uzmemo u obzir da je prosjecna plata u FBIH 817 KM, vjerovatno manja u realnosti. http://www.klix.ba/biznis/finansije/pro ... /130415131

Nezaposlenost od jula ubjedljivo najveca u Evropi (44% zvanicno), od juna smo proglaseni za najsiromasniju zemlju Evrope, dakle presle su nas i vukojebine tipa Albanije i Moldavije s kojima smo se mjerili u zadnje vrijeme.

Odakle ovoliko skupih auta, punih kafana, restorana, butika skupe odjece koja se prodaje, skupih telefona i svega ostaloga sto vise prilici Parizu ili Milanu, nego zemlji koja je od juna proglasena za najgoru u Evropi.
Ni u Sarajevu,a ni u Bosni nema nikakvog luksuza,čak je i plata od 817KM prosjek koji se naravno odnosi samo na zaposlene, a kad bi se uračunali i onih 44% koji ne zarađuju ni marke, ta cifra bi bila puno manja.
Fazon je što se većina pokušava snać na razne načine, krpe novac gdje stignu,najčešće na crno, i onda potroše na kafice u Vatri,air maxice ili novi Iphone,samo da bi ih komšija vidio.
Luksuz u Sarajevu je prividan, dižu se krediti kako bi se otišlo 7 dana na more, samo da bi se kasnije mogle stavit slike na fb. Malo je onih koji si sve to mogu priuštiti bez da odvajaju od usta, a ta manjina je nažalost uvijek bila i ostala mjerilo svima ostalima.
Nokija

#219 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Nokija »

Ne znam o kakvom luksuzu pricate? Pa sta bi trebali ljudi u 21 vijeku: da hodaju gologuzi, salju poruke golubom pismonosom i voze se kocijom?
SA je glavni grad, samim tim i najreprezentativniji. U svakoj drzavi je tako, glavni grad je centar a sve ostalo je uspavana provincija.
Ima ljudi koji jednostavno imaju zicu za biznis. Znam covjeka koji je prije rata kupovao paprike u Hercegovini pa ih prodavao u SA. I super zaradjivo. A raja ga ismijavala. I sad poslije rata covjek ima firmu od 50 ljudi i solidno posluje. I ta ista raja sad kaze ihhh lako je njemu.
Nas narod jednostavno ima jedan vrlo specifican odnos prema radu i uspjehu.

Meni bi licno najveci luksuz bio kad ne bi imala mobitel i auto :D
Hajvan

#220 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Hajvan »

MissDreamcatcher wrote:

Ni u Sarajevu,a ni u Bosni nema nikakvog luksuza,čak je i plata od 817KM prosjek koji se naravno odnosi samo na zaposlene, a kad bi se uračunali i onih 44% koji ne zarađuju ni marke, ta cifra bi bila puno manja.
Fazon je što se većina pokušava snać na razne načine, krpe novac gdje stignu,najčešće na crno, i onda potroše na kafice u Vatri,air maxice ili novi Iphone,samo da bi ih komšija vidio.
Luksuz u Sarajevu je prividan, dižu se krediti kako bi se otišlo 7 dana na more, samo da bi se kasnije mogle stavit slike na fb. Malo je onih koji si sve to mogu priuštiti bez da odvajaju od usta, a ta manjina je nažalost uvijek bila i ostala mjerilo svima ostalima.

Jesi sigurna sve ovo što navodiš?

evo ja sam juce dao dvojici radnika za posao koji su urdili 300 BaM dnevnice...radili 2 dana ljudi, našo ih na PIK-u... inace gledam i trazim racune...ovaj put nisam imao izbora- jedva sam našao radnike koji hoce da urrade posao... mnogi prije sto su dolazili nisu se prihatali posla jer:
- malo i m je to posla i nemaju vremena (firme uglavnom)
- ne žele prihvatiti posao (samostalni zanatlija)

Jest nema posla, zar ne?!?
I ovo je kao nasumični primjer, jel tako?
NIJE.
Evo ja- mene ne vodeni kao zaposlenog a vjeerovatno ni kao nezaposlenog ( ne javljam se u Zavod za zapošljavanje) a iamam primanja daleko iznad prosjeka. Penzija? Zdravstvo?
Prvo uplacujem gdje ja hocu a ne u sistem koji ce dok ja stasam za penziju biti vjerovatno na izdisaju ( ne samo U Bosni, već u većini zapadnih zemalja). Zdravsto plaćam klasično..

Luksuz? Što je to?
Mozda odjeca koja se kupuje preko net-a od proizvođača koji koriste ne modificirane biljke za proizvodnju tkanina i plačaju svoje radnike fer i korektno a ne kao neki razvikani brandovi?! Možda?
Kupovina poljoprvrednih proizvoda od domačica/na koji dolaze direktno na vrata?
Redovna kupovina knjiga?

Gdje ja potpadam? A?

Mislim, zaHebavam se.
Nisam ovo ja.
Samo bulaznim.
:mrgreen:
realna do boli

#221 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by realna do boli »

O tome koliko su druga mjesta provincije u odnosu na Sarajevo, ne bih, to je druga tema, bar za one koji nisu posjetili ostatak BiH :)
Hajvan

#222 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Hajvan »

realna do boli wrote:O tome koliko su druga mjesta provincije u odnosu na Sarajevo, ne bih, to je druga tema, bar za one koji nisu posjetili ostatak BiH :)
:thumbup:

vole ljudi napamet pričat.
korisnik101

#223 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by korisnik101 »

realna do boli wrote:O tome koliko su druga mjesta provincije u odnosu na Sarajevo, ne bih, to je druga tema, bar za one koji nisu posjetili ostatak BiH :)

I mene iritira to.
Uglavnom dolazi od ljudi koji nisu koraka makli izvan Sarajeva.

Ja uopste ne vidim veliku razliku izmedju Sarajeva i recimo Mostara, Tuzle, Banjaluke, Bihaca.
Govorim o prosjeku ljudi u kaficirima i restoranima. Odjeci, autima. inace kvaliteti zivota.
PO cemu je pobogu Sarajevo iznad tih gradova,, ostaje mi tajna ??
Ja ne vidim nikakvu razliku.

Ima ljudi koji imaju sve, i onih koji nemaju nista. Puki kapitaliam kao i svagdje drugo.
Nokija

#224 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by Nokija »

Apsolutno se slazem. Nema vece (mentalne) provincije od poteza Vratnik - Marin Dvor.
Kad kazem provinciju ne mislim nista negativno. Meni je to vise geografski pojam, i mislim vise na cinjenicu da se tamo jednostavno manje stvari i u manjem obimu desava nego u Sarajevu.
Licno preferiram Hercegovinu.
realna do boli

#225 Re: Odakle ovoliki LUKSUZ na ulicama Sarajeva?

Post by realna do boli »

O, desava se, itekako se desava, pa mozda cak i pozitivnije i intenzivnije, ko hoce da vidi, ali ispast ce da opet pricamo o Sarajevo kontra svih, a to ne zelim, ponavljali bi se milioniti put, nije tema.
Post Reply