Odabir zemlje u kojoj zivite

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
malizeleni

Post by malizeleni »

Norveska.

Sto, ne znam ni ja sam, nije bilo do mene :)

Izasao '92 iz Sa sa starom i burazom. Bili na Hvaru u Starigradu malo vise od godine. Kad su se nasi poklali sa hrvatima u Hercegovini, tako pocele frke sa nacionalistima tamo. Kamo dalje rodjace, tamo gdje nas hoce :) I onda stari doshao na spajanje krajem '95, tako da ostah na sharafu globusa :)
lys

Post by lys »

Francuska

Kako? - Vile me pronosale :-D

Zasto? - Da sad svi imamo u regalu sliku sa Ajfelovim Tornjem :D

Kad? - prije ravno pola (mog) zivota
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

lys wrote:Francuska

Kako? - Vile me pronosale :-D

Zasto? - Da sad svi imamo u regalu sliku sa Ajfelovim Tornjem :D

Kad? - prije ravno pola (mog) zivota
koji grad
lys

Post by lys »

Pariz - gdje Mona Liza tu i ja :D
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

lys wrote:Pariz - gdje Mona Liza tu i ja :D
vau
mogu misliti jes ti dobro
Garibaldi

Post by Garibaldi »

Austrija.

Sticajem raznih okolnosti.

Iskreno, ne planiram ostati ovdje. Ako Bog da, za koju godinu zelim da se zaputim putem SAD-a.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Ceska :)

Popunio CV na engl. u pet minuta, zidn'o ga na adresu iz internetkafea, zovnuli me ko biva svidio im se profil, papirologija i evo radim.

Sta dalje - blage nemam jer sam se rodio u jednoj, prezivio dio djetinjstva u drugoj, zavrsio studij u trecoj, ozenio se (i poselamio od braka :D ) u cetvrtoj a evo sad radim u petoj zemlji :D

Nista me ne pitajte :D Haos zivi :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Zasto Australija ?

Volim 'vako... da se razrahatleisem.

Image
bonsai

Post by bonsai »

Fair, sto me podsjecas na nekoga :D .
bonsai

Post by bonsai »

10 mjeseci putovanja od Sarajeva do Brisela i evo 12 godina poslije,jos sam u glavnom gradu Europe.Preko bare nebi,daleko brate,ovako ,zlu ne trebalo,mogu i pjeske nazad u rajvosa.
Fair Life

Post by Fair Life »

bonsai wrote:Fair, sto me podsjecas na nekoga :D .
Mislis po mudima...
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

Citizen-X wrote:Ceska :)

Popunio CV na engl. u pet minuta, zidn'o ga na adresu iz internetkafea, zovnuli me ko biva svidio im se profil, papirologija i evo radim.

Sta dalje - blage nemam jer sam se rodio u jednoj, prezivio dio djetinjstva u drugoj, zavrsio studij u trecoj, ozenio se (i poselamio od braka :D ) u cetvrtoj a evo sad radim u petoj zemlji :D

ja ovako ne bi mogao
zemo_online

Post by zemo_online »

horns&drums wrote:Neki dan vidjeh ulicu gdje se snimala vecina kadrova iz filma Pipi Duga Carapa :-D

Ja sam iz Sarajeva izasao 1995 i zivio u susjednoj Cro. Sjecam se da sam s jaranom predao papire za Ameriku i Kanadu i naravno obojica dobili odbijenice. Jedina opcija mi je tada bila Danska no kako sam i ja cuo da zive dugo na brodu odustao sam od tog projekta. Jedan drugi jaran je na divlje otisao u Holandiju - ja nisam hotio nista na divlje, mogao sam i u Israel ali gdje cu tamo - daleko brate a i rat... Kasnije sam dobio zeleno svjetlo za SAD ali sam skontao da je daleko i vratio sam se u BiH ´98.

Danas zivim u Svedskoj, tu sam od prosle godine. Kako?Zasto? Iz nekih sasvim drugih razloga, meni uzvisenijih i cvrscih od onih zbog kojih sam napustio domovinu ´95-te. Ne pokusavam se integrirati u ovo drustvo, valjda je prerano za taj neki proces ako do njega uopce i dodje. Trenutno ih pokusavam razumjeti (i sta kazu :D i kako misle) i puno je stvari kojima se nacuditi ne mogu...toliko od mene
pretpostavljam da su svedi hladni i nepristupacni ljudi,tesko je imati prijatelja pravog medju njima,druga kultura,a nasi ljudi ,kao i ostali useljenici zive tamo zbog toga sto je lakse prezivit nego kod nas i nicega vise.jel tacno?
Ivanche

Post by Ivanche »

Iz Sarajeva rodom, krenuli za Norvesku kod familije, zatim oni zatvore granice, pa probali u Svedsku kod familije, zatim i oni nas izradishe, i onda Danska veli hajdede kod nas...nismo zivjeli na brodu, mi smo zaglavili gimnasticku salu, svi zajedno, muski /zenski...dodushe u prvom centru smo bili podjeljeni...
Zivjela sam i u Svedskoj, mozda se i vratim (da, Svedi, auta su vam jeftina, hoce cica maca da vozi Mercedesa ili Audija TT (tipicni danski potez))...radim u Dk/Belgiji...laganini...

Ja se raspisa i zaboravi temu :D
femme of_Roi

Post by femme of_Roi »

Umjetnik a wrote:
lys wrote:Pariz - gdje Mona Liza tu i ja :D
vau
mogu misliti jes ti dobro
Jasta je,sigurno. :-)
Maraschino

Post by Maraschino »

Niko me nije pitao gdje bih JA zelio, :D

naravno BiH najvise volim :bih:

ali eto neko rece moras u Luxemburg , i sta cu sada patim ko i svaki patriota. :(

Znam ja da svemu dodje kraj, eto mene Bosno tebi u skute, da se vise ne patim. :D
Ivanche

Post by Ivanche »

Maraschino wrote:Niko me nije pitao gdje bih JA zelio, :D

naravno BiH najvise volim :bih:

ali eto neko rece moras u Luxemburg , i sta cu sada patim ko i svaki patriota. :(

Znam ja da svemu dodje kraj, eto mene Bosno tebi u skute, da se vise ne patim. :D
Sigurna sam da ti niko ne brani da se vratis, kada ces?...sretan put :)
janje_

Post by janje_ »

rat se zavrsio, sva raja zavrsila skole, i oni sto su jednom mjesecno dolazili, a i ja sto sam ko klipan svaki dan visio u skoli.. i skontam da ce tako biti i na faksu.. i odlucim ne upisati nista iako sam uvijek bio dobar ucenik..

kad sam to priopstio roditeljima, sva se familija nadigla, ko jazuk je da "vaki mozak" otvori automehanicarsku radnju (sto je bio moj san - i jos me nije skroz napustio).. u onoj drzavi sam uvijek govorio da cu studirati u zagrebu. elem, rat je donio sve sto je donio, pa i to da je studij arhitekture bio mlogo skuplji u zagrebu nego u becu, i tako neko dodje na ideju, da me posalju u bec. dva dana nakon sto sam se sa mojom ekipom vratio iz ukrajine gdje smo igrali ligu sampiona, sazno sam da sam primljen na tehnicki univerzitet u becu.

i to na smjer informatika, jer rodica koja me je upisivala nije mogla iz mog pisma skontati sta bi ja najvolio (turio sam arhitektura, telekomunikacije ili elektrotehnika) pa je izabrala nesto cetvrto. i nije me zajebala ni sekunde..

12 godina poslije grebem i nogama i rukama da se vratim u bosnu. a kako stvari stoje, za dva mjeseca bi se planovi trebali i ostvariti.
Divlji u Srcu

Post by Divlji u Srcu »

komi wrote:nažalost rodjen sam ovdjega :roll:
cuj na zalost... :-)

ti bi garant vise volio da si se rodio u lijepoj vasoj ... :-)
pitarozder

Post by pitarozder »

klima je bila presudna 8-)
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

test01 wrote: pretpostavljam da su svedi hladni i nepristupacni ljudi,tesko je imati prijatelja pravog medju njima,druga kultura,a nasi ljudi ,kao i ostali useljenici zive tamo zbog toga sto je lakse prezivit nego kod nas i nicega vise.jel tacno?
Ovo prvo ne znam, jebi ga sa 35 godina i ne pokusavam sklapati neka dozivotna prijateljstva. Hladni su isto kao i purgeri, dok ih ne upoznas, tj. dok ne vide ko si i sta si ( ne zamjeram im sekunde ).

Ovo drugo, uglavnom (na zalost) tacno.
Ivanche

Post by Ivanche »

i ne treba im zamjeriti, kakvih sve seljaka ima i sta se sve radi - svaka cast izuzetcima, ali ovdje u Dk, sve jedan je sarajlija ili banjaluchanin...a slabo ko je vidio zapravo grad...najbolja mi je ova jedna sto je rekla da je iz banjaluke, pa kad je tip koji fakticki dolazi iz BL pitao gdje, ispalo je da ona nije vidjela Kotor Varosh a kamo li BL...ili ovaj jedna veli uzimala je tramvaj kroz Grbavicu kad je isla u medicinsku...ahaaaa jesi, jesi.... :lol:
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Mostarci su najbolji, jebo majku nema koji nije sa Starog mosta skakao :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Mada i ja lazem ponekad, npr. nikada nisam na skije stao (uvijek mi je drazi bio sank u zimskom periodu :D ) ali zato ovako sa strane...jebo Stenmarka sta ja mogu :D :D
wels

Post by wels »

Ni u snu nisam sanjao da cu zivjeti u Austriji ali brod kojim sam putovao potonuo je nekoliko sati nakon shto je isplovio.:? Onako bez busole,izgubivshi orjentaciju, plivali smo danima :? :?
Poslednjim atomima snage uspio sam isplivati zajedno sa josh nekolicinom brodolomnika ...
I tako :-D evo me ovde.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Umjetnik a wrote:
Citizen-X wrote:Ceska :)

ja ovako ne bi mogao
Kad te niko ne pita - onda moras :D ;)
Post Reply