Odabir zemlje u kojoj zivite
-
tempora
#1 Odabir zemlje u kojoj zivite
Iz kojih razloga ste se nastanili u zemlji u kojoj trenutno ( sada) zivite?
-
EI Presidente
dozlogrdilo mi jest govna zlatnim kasikama
pa reko, bilo gdje, samo nek' su kasike normala 
- dacina_curica
i ti?cHupjahalic@ wrote:radi socijale.![]()
![]()
malo na temu (da ne bude vaspitnih batina od tempore za zachatavanje
- cHupjahalic@
a sta ces, rekli nam da se samo prijavimo na salter i sve ce nam dati.dacina_curica wrote:i ti?cHupjahalic@ wrote:radi socijale.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
e sad malo na temu:
moj tata je bio u logoru, Crveni Krst ih srecom pronadje i dodju do zakljucka da oni koji su po njihovoj procjeni bili "najslabiji" moraju pod hitno da se evakuisu iz logora. Na toj listi zavrsi i moj tata.
Mogli su tako reci birati sve osim Bosne: USA, Njemacka (ako imas nekoga od rodbine da posalje vizu), Danska, Norveska i Spanija.
Razlog sto tata nije izabrao USA je zato sto je daleko, Dansku nije izabrao zato sto je bilo vec dosta onih koji su se stavili na listu (a receno unaprijed da ce dug period zivjeti na brodu), za Njemacku nije htio nikoga moljakati, a o Norveskoj je znao jedan dobar dio sto ga je privlacio. I eto igrom slucaja tata izabere Norvesku.
Nakon zavrsenog rata u BiH mogli smo doci na spajanje porodice mama, ja i brat, sto smo i uradili.
Da mi je neko prije rekao, jos dok sam bila dijete, da cu razumjeti maternji jezik od Pipi Duga Carapa ja bih sigurno skocila do oblaka od dragosti.
- cHupjahalic@
jeste, ali norveski i svedski su slicni.ishak wrote:zar nije maternji od Pipi Duga Carapa svedski ??
nisam napisala da pricam njen maternji jezik, ali ga poprilicno dobro razumijem.
- cHupjahalic@
jest` da su za jednu upotrebu ali bo`me se `vamo peru vise puta i koriste.pitt wrote:sad one plasticne iz KFCaEI Presidente wrote:dozlogrdilo mi jest govna zlatnim kasikamapa reko, bilo gdje, samo nek' su kasike normala
:D:D
-
Umjetnik a
nisam aktivan na ovom podforumu, ali jedna od najdražih stvari na saxu je što ima puno diajspore, tj naših BH građana od Australije do AMerike
zato veliki pozdrav za sve BH građane, gdje god bili u svijetu, nekima nije lahko bilo napustiti svoju domovinu i otići u nepoznato, nekima ljudima se divim, započeti novi život i tako to...
valjalo je ostaviti rodbinu, prijatelje...
pozzdrav za sve BH građane u dijaspori
zato veliki pozdrav za sve BH građane, gdje god bili u svijetu, nekima nije lahko bilo napustiti svoju domovinu i otići u nepoznato, nekima ljudima se divim, započeti novi život i tako to...
valjalo je ostaviti rodbinu, prijatelje...
pozzdrav za sve BH građane u dijaspori
- pitt
bo'me meni druge i netrebajucHupjahalic@ wrote:jest` da su za jednu upotrebu ali bo`me se `vamo peru vise puta i koriste.pitt wrote:sad one plasticne iz KFCaEI Presidente wrote:dozlogrdilo mi jest govna zlatnim kasikamapa reko, bilo gdje, samo nek' su kasike normala
:D:D
![]()
-
callmethebreeeze
ja sam u svedskoj zahvaljujuci mojoj mami. mi smo bili u izbjeglistvu u skoplju i kasnog ljeta 92. smo otisli na autobusko stanicu da se pozdravimo sa jednom porodicom sarajlija koje smo upoznali u skopplju, a koji su odlucili da idu u svedsku.
mi nismo imali nikakvih planova da idemo dalje, iznajmili smo bili stan i buraz i jasmo krenuli u skolu. medjtuim kad je mama vidjela koliko ljudi zeli da ide u svedsku odlucila je i nas da stavi na spisak, a sve vodjenja logikom "cim ovoliko svijeta ide mora da se sprema neki belaj". na nasu srecu zaduzena za spiskove putnika je bila njena cimerka iz studentskih dana u sarajevu tako da smo mi vec sedmicu nakon ispracaja ovih prijatelja bili u busu za svedsku. to putovanje je, najblaze receno, bilo uzbudljivo.
sjecam se da se meni nikako nije islo nikuda van skoplja jer sam u svojim djecackim mastarijama sebe vidio u sarajevu.
sad, nakon svega, sam mami neizmjerno zahvalan sto je odlucila da nas dovede u svedsku.
p.s ja odlicno govorim i razumijem jezik pipi duge carape. na zalost nisam procitao, ali uprkos tome osjecam da sam se integrisao u ovo drustvo.
mi nismo imali nikakvih planova da idemo dalje, iznajmili smo bili stan i buraz i jasmo krenuli u skolu. medjtuim kad je mama vidjela koliko ljudi zeli da ide u svedsku odlucila je i nas da stavi na spisak, a sve vodjenja logikom "cim ovoliko svijeta ide mora da se sprema neki belaj". na nasu srecu zaduzena za spiskove putnika je bila njena cimerka iz studentskih dana u sarajevu tako da smo mi vec sedmicu nakon ispracaja ovih prijatelja bili u busu za svedsku. to putovanje je, najblaze receno, bilo uzbudljivo.
sjecam se da se meni nikako nije islo nikuda van skoplja jer sam u svojim djecackim mastarijama sebe vidio u sarajevu.
sad, nakon svega, sam mami neizmjerno zahvalan sto je odlucila da nas dovede u svedsku.
p.s ja odlicno govorim i razumijem jezik pipi duge carape. na zalost nisam procitao, ali uprkos tome osjecam da sam se integrisao u ovo drustvo.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Neki dan vidjeh ulicu gdje se snimala vecina kadrova iz filma Pipi Duga Carapa
Ja sam iz Sarajeva izasao 1995 i zivio u susjednoj Cro. Sjecam se da sam s jaranom predao papire za Ameriku i Kanadu i naravno obojica dobili odbijenice. Jedina opcija mi je tada bila Danska no kako sam i ja cuo da zive dugo na brodu odustao sam od tog projekta. Jedan drugi jaran je na divlje otisao u Holandiju - ja nisam hotio nista na divlje, mogao sam i u Israel ali gdje cu tamo - daleko brate a i rat... Kasnije sam dobio zeleno svjetlo za SAD ali sam skontao da je daleko i vratio sam se u BiH ´98.
Danas zivim u Svedskoj, tu sam od prosle godine. Kako?Zasto? Iz nekih sasvim drugih razloga, meni uzvisenijih i cvrscih od onih zbog kojih sam napustio domovinu ´95-te. Ne pokusavam se integrirati u ovo drustvo, valjda je prerano za taj neki proces ako do njega uopce i dodje. Trenutno ih pokusavam razumjeti (i sta kazu
i kako misle) i puno je stvari kojima se nacuditi ne mogu...toliko od mene
Ja sam iz Sarajeva izasao 1995 i zivio u susjednoj Cro. Sjecam se da sam s jaranom predao papire za Ameriku i Kanadu i naravno obojica dobili odbijenice. Jedina opcija mi je tada bila Danska no kako sam i ja cuo da zive dugo na brodu odustao sam od tog projekta. Jedan drugi jaran je na divlje otisao u Holandiju - ja nisam hotio nista na divlje, mogao sam i u Israel ali gdje cu tamo - daleko brate a i rat... Kasnije sam dobio zeleno svjetlo za SAD ali sam skontao da je daleko i vratio sam se u BiH ´98.
Danas zivim u Svedskoj, tu sam od prosle godine. Kako?Zasto? Iz nekih sasvim drugih razloga, meni uzvisenijih i cvrscih od onih zbog kojih sam napustio domovinu ´95-te. Ne pokusavam se integrirati u ovo drustvo, valjda je prerano za taj neki proces ako do njega uopce i dodje. Trenutno ih pokusavam razumjeti (i sta kazu
- cHupjahalic@
ako je imitiram onda izgovaram njene recenice sa norveskim akcentom (a i rijecimacallmethebreeeze wrote:p.s ja odlicno govorim i razumijem jezik pipi duge carape. na zalost nisam procitao, ali uprkos tome osjecam da sam se integrisao u ovo drustvo.
-
FFK as Lucy01
- horns&drums
Hehehehe, nije valjda i on postao redneckŠeha wrote:
Pustom igrom slucaja me nije zapala neka vukojebina u SAD, kao sto je jadni Pitt ograjis'o
Jadni Pituljica, posaljem mu ja traktor marke Volvo u dijelovima i sa uputstvima za sastavljanje
- horns&drums
Hebo te, da nije Lucy ona sto je Borat priveo kuci umjesto Pamele