Odabir fakulteta

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ela33

#1 Odabir fakulteta

Post by ela33 »

Ne znam koji fakultet da upišem...inače volim učiti biologiju, a i hemiju...malo sam 'istraživala' po internetu pa sam vidjela da ima dosta fakulteta koji su me zainteresovali npr. fakultet zdravstvenih studija - studijski program: laboratorijske tehnologije, farmaceutski fakultet, biologija na pmf-u, stomatologija...pa me zanima koji bi ste mi vi fakultet preporučili, da li se sa farmacijom može raditi u laboratorijima mikrobiologije za ispitivanje bolesti, je li isplativo studirati stomatologiju ukoliko nećete otvarati privatnu ordinaciju
usput može li mi neko pobliže objasniti opis posla koji se obavlja nakon završenog fakulteta fzs-laboratorijska tehnologija i da li taj odsjek ima perspektivu, kakav je prijemni ispit i koliko plaćaju samofinansirajući studenti
HarisLav

#2 Re: Odabir fakulteta

Post by HarisLav »

Ako vec volis te predmete i volis Mikrobiologiju, Mikrobiologiju koliko ja znam imas na PMF kao smjer a imas je i na medicinskom fakultetu....Farmaceuti su vezani za apoteke i proizvodnju lijekova....Nemoj razmisljati o Zdravstvenim studijama, trenutno njihova diploma nije definisana tako da od toga nemas nista....JA da upisujem trenutno fakultet ja bi upisao Farmaciju ili Hemiju na PMF......
Vijetnamac13

#3 Re: Odabir fakulteta

Post by Vijetnamac13 »

Imam ja savjet, uspori za pocetak :D

A ako te zanima hemija pitaj mene sto god zelis....
Aleluja

#4 Re: Odabir fakulteta

Post by Aleluja »

...upiši koji ti hoćeš a ne koji ti ja ili bilo ko drugi preporuči pak ti ćeš studirati a ne ja ili neko drugi od "savjetodavaca" tvoji afiniteti imaju prioritet...a koji je isplativ ili ne sve je relativno u životu, nepredvidivo tako da nema pravila da ćeš i sa fakultetom uopće naći posao i to dobro plaćen, hrpetina VSS VŠS na birou godinama...jednostavno no rules! :D
Cannon

#5 Re: Odabir fakulteta

Post by Cannon »

Sto se tice Stomatologije, samo oni sto imaju svoju ordinaciju,mogu proci, znam iz licnog iskustva jer sam htio taj fax. PMF hemija je super stvar, jeste tesko ali je super, Farmacija - ako imas zivce sa hermijom da se peglas 5 godina, onda bi ti to preporucio, jer imam kolegicu koja je na Farmaciji, a Zdravstveni studiji, kao sto rece ovaj da nije definisana diploma, pusti suplje, ima certifikat da je sad Fakultet a ne Visa medicinska, i sve je po bolonji pocelo prije 3 godine...... Posao Laboratorijskog tehnologa je pregled humanih materijala, mozes poslije upisati magistarski da radis sa hranom, sa zivotinjama, sve na osnovu Lab. tehnologija..... Dobro promisli i sama odluci, neka ti je sa srecom......
Cannon

#6 Re: Odabir fakulteta

Post by Cannon »

Zabravio sam, prijemni ispit za Stomatologiju i Zdravstvene je Biologija, hemija i fizika, a za farmaciju ne znam, mislim da je samo jedan predmet i mislim da je to samo Fizika, nisam siguran, na Zdravstvenim samofinansirajuci placaju 3000 KM, vandreni 2000KM a redovni na budzetu 100KM + neke troskove jos po 100Km na svaki studij
ela33

#7 Re: Odabir fakulteta

Post by ela33 »

hvala vam na savjetima i pomoći...@Vijetnamac13 zanima me da li se na prijemnom ispitu polaže samo hemija na pmf odsjek za hemiju i koliko je težak, koliko plaćaju samofinansirajući studenti. Zanima me još i gdje se sve može raditi sa završenim fakultetom hemije - opći smjer.
Sve ovo me zanima i za odsjek mikrobiologije na pmf-u pa ako zna nek se javi :)) hvala
Vijetnamac13

#8 Re: Odabir fakulteta

Post by Vijetnamac13 »

ela33 wrote:hvala vam na savjetima i pomoći...@Vijetnamac13 zanima me da li se na prijemnom ispitu polaže samo hemija na pmf odsjek za hemiju i koliko je težak, koliko plaćaju samofinansirajući studenti. Zanima me još i gdje se sve može raditi sa završenim fakultetom hemije - opći smjer.
Sve ovo me zanima i za odsjek mikrobiologije na pmf-u pa ako zna nek se javi :)) hvala
polaze se samo hemija, nije tezak preradi informator i predji knjigu iz cetvrtog srednje jednom onako iscitaj (bio sam vrlodobar iz hemije prije)

placaju oko 1200 km ili po 600 u dvije rate

a sad, mozes raditi svugdje, od proizvodnje hrane do laboratorija za kvalitetu vode, hrane
normalno i kao hemicar u struci gdje je to potrebno, i u farmaciji
imas izbora vjeruj

al gledaj da upadnes na taj opsti smjer
ne upratih jel sljedece godine upisujes pa pitas uglavnom, posto ce primati oko 35 redovnih za opsti mozda upadnes kao redovna i placas 100 i nesto km

ja sam npr redovni ali bio sam 36 pa sam u nastavnickom
uvijek postoji i opcija da se prebacis iz jednog smjera u drugi ako polozis na vrijeme

slicne su ti ove tehnicke stvari i za biologiju
Platformas

#9 Re: Odabir fakulteta

Post by Platformas »

ja uvijek preporucujem tehnicke fakultete.
:)
abdic88

#10 Re: Odabir fakulteta

Post by abdic88 »

Ova nastavnicka hemija na pmf-u, da li oni mogu raditi na vecini mjesto kao i ovi s inzenjerskom hemijom?
Vijetnamac13

#11 Re: Odabir fakulteta

Post by Vijetnamac13 »

abdic88 wrote:Ova nastavnicka hemija na pmf-u, da li oni mogu raditi na vecini mjesto kao i ovi s inzenjerskom hemijom?
jos uvijek ne znam, postoje ogranicenja kad si u nastavnickom

bolje je kad zavrsis opcu pa polozis pedagosku grupu jer kad si nastavnicki ne mozes poloziti "inzinjersko/strucnu" grupu :mrgreen:
Post Reply