Od savršenstva čovjeka je ljubav prema njegovoj ženi

Rasprave o vjerskim temama.
ragib

#1 Od savršenstva čovjeka je ljubav prema njegovoj ženi

Post by ragib »

Autor: Imam Ibnul-Qajjim el-Dževzi (umro 751 godine po hidžri)
Preveo na engleski: Ebul-Hasan Maalik Aadam al-Akhdar
Prevela sa engleskog: Ummu Mujahideen

U svom velikom djelu "Ed-Da wed-Dawa" (Bolest i lijek) (1), Ibnul-Qajjim navodi naslov Od savršenstva čovjeka je ljubav prema njegovoj ženi.
On kaže:
"Što se tiče ljubavi prema svojoj ženi, nema smetnje da se vole, naprotiv, to je od njegove (čovjekove) savršenosti, a Allah je blagoslovio svoga roba sa tim (ljubavi). On s.w.t. je rekao:
"...i jedan od dokaza njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju." (Ar-Rum - Bizantinci; ajet 21)

Znači On je stvorio ženu kao smiraj za čovjeka, njegovo srce nalazi ugodnost kod nje, i postavio je između njih čistu ljubav, a to je ljubav koja je popraćena milošću. Allah s.w.t. je rekao nakon što je spomenuo šta je dozvoljeno a šta zabranjeno za nas od žena:

"Allah želi da vam objasni i da vas putevima kojma su išli oni prije vas uputi, i da vam oprosti. – A Allah sve zna i mudar je. Allah želi da vam oprosti, a oni koji se za strastima svojim povode žele da daleko s pravog puta skrenete. Allah želi da vam olakša. – a čovjek je stvoren kao nejako biće." (An-Nisa - Žene; ajet 26)

Sufjan Es-Sevri spominje u svom tefsiru o Tavusu od svoga oca: "Ako pogleda ženu ne može se strpiti."

Zatim kaže:

"Nema sumnje da su žene bile drage Allahovom Poslaniku s.a.v.s., kao što se može naći u Sahihu gdje prenosi Enes r.a. da je on s.a.v.s. rekao:

"Najdraže na ovom svijetu su mi žene i mirisovi, a namaz je radost moga oka." (2)...a i Halilullah, Poslanik Ibrahim a.s., je bio oženjen Sarom koja je bila od najljepših žena zemlje, a volio je i Hadžer, i bio je zadovoljan njome.

nastavak mozete procitati u knjizi Boles i lijek
Nebo iznad Sa

Post by Nebo iznad Sa »

Lijepo Ragibe. :)
ragib

Post by ragib »

Lijepo nas Islam uci :)
no sikiriki

Post by no sikiriki »

A sta velis za kurvanje, mislim na vise zena istodobno ???????
arci

Post by arci »

no sikiriki wrote:A sta velis za kurvanje, mislim na vise zena istodobno ???????

To se ne zove tako,vec HAREM :-)
Sad mi je jasno na cemu se zavidi Muslimanima :)
Vedran Cizmic

Post by Vedran Cizmic »

nije to baš tako jednostavno, to za više žena, jer moraš svaku isto voljeti, a to je ne moguće, zato i ne možeš imati 4 žene, da skratim!
arci

Post by arci »

Vedran Cizmic wrote:nije to baš tako jednostavno, to za više žena, jer moraš svaku isto voljeti, a to je ne moguće, zato i ne možeš imati 4 žene, da skratim!

Otkud znas?!?Svaka zena na svoj nacin...a berem nacina postoji
mnogo :-)
CiCiban

Post by CiCiban »

kao sladoled.. .visnja orah cokoladaaaaaaaa :-)
kekec

Post by kekec »

4 dok zivis. :)
A kada umres, 77 djevica. :-D
Ako si bio dobar, naravno.
A svi smo mi dobri :D , naravno.
V

Post by V »

Cula sam skoro pripovjets da je Muhammed a.s. zamolio h. Aisu da mu donese vode. Kada je donijela rekao je da se malo napije iz case, kada je ona otpila gutljaj pruzila mu je casu, a on je naslonio svoje usne na mjesto gdje su njene usne bile i napio se vode.
cool

Post by cool »

Izvinjavam se sto upadam u temu, ali kad si je vec spomenuta hazreti Aisa, jel zna neko gdje se moze kupiti neka knjiga o njoj?
V

Post by V »

cool wrote:Izvinjavam se sto upadam u temu, ali kad si je vec spomenuta hazreti Aisa, jel zna neko gdje se moze kupiti neka knjiga o njoj?
Gdje se nalazis?
cool

Post by cool »

V wrote:
cool wrote:Izvinjavam se sto upadam u temu, ali kad si je vec spomenuta hazreti Aisa, jel zna neko gdje se moze kupiti neka knjiga o njoj?
Gdje se nalazis?
Sarajevo
V

Post by V »

cool wrote:Sarajevo
Ih, pa kada ja mogu ovdje naci sve sto me zanima, da ti ne nadjes dole :)
U gazi Husref-begovoj bibilioteci, nalazi se u dvoristu begove dzamije, u dugom bezistanu takodjder imas knjizaru, manju, kod pekare Imaret, pred carsijskom dzamijom... trebalo bi tu negdje biti :)
cool

Post by cool »

V wrote:
U gazi Husref-begovoj bibilioteci, nalazi se u dvoristu begove dzamije, u dugom bezistanu takodjder imas knjizaru, manju, kod pekare Imaret, pred carsijskom dzamijom... trebalo bi tu negdje biti :)
A gdje si ti?

Trazio sam u knjizari u Gazi-Husref begovoj dzamiji, pa u knjizari preko puta one cesme kod iste te dzamije, pa u svim knjizarama u Titovoj, ali nema nidje :(
ragib

Post by ragib »

cool wrote:
V wrote:
A gdje si ti?

Trazio sam u knjizari u Gazi-Husref begovoj dzamiji, pa u knjizari preko puta one cesme kod iste te dzamije, pa u svim knjizarama u Titovoj, ali nema nidje :(
----------------------------------------------------------------------------------
Bilo je! mozda mozes naci u kopirnici na Bistriku, ili petkom ispred fahdove.
V

Post by V »

cool wrote: A gdje si ti?

U Njemackoj sam, literaturu koju kupujem najvecim djelom potice sa ebay-a, ako vladas dobro njemackim mogu ti poslati moju knjigu :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

V wrote:Cula sam skoro pripovjets da je Muhammed a.s. zamolio h. Aisu da mu donese vode. Kada je donijela rekao je da se malo napije iz case, kada je ona otpila gutljaj pruzila mu je casu, a on je naslonio svoje usne na mjesto gdje su njene usne bile i napio se vode.
heh

to smo svi radili ali kao djeca :P
V

Post by V »

komi wrote: heh

to smo svi radili ali kao djeca :P
Melaice se krije u tebi, znala sam ja :)
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

"zena koja voli ne moze biti ni zla, ni nevjerna"
V

Post by V »

LudoALudjiJA wrote:"zena koja voli ne moze biti ni zla, ni nevjerna"
ali zato namagarcena ;)
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

V wrote:
LudoALudjiJA wrote:"zena koja voli ne moze biti ni zla, ni nevjerna"
ali zato namagarcena ;)
ccc, ma niste vi sve vjestice, a ni mi svi muske svinje...ima nas i muslimana :)
black

Post by black »

Zena je sve u svemu nevolja , a najgore u njoj je sto se ne moze bez nje!
8) Selam
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

black wrote:Zena je sve u svemu nevolja , a najgore u njoj je sto se ne moze bez nje!
8) Selam
we selam, black :)

ima jedna vrlo slicna toj tvojoj (izreci, a ne zeni, jer si sigurno zenu/djevojku znao probrati da joj nijedna nije slicna :)):

"bez zena covjek ne moze spoznati ni istinsku srecu, ni istinsku nesrecu"

selam :)
arci

Post by arci »

black wrote:Zena je sve u svemu nevolja , a najgore u njoj je sto se ne moze bez nje!
8) Selam

Sve u svemu,na pozitivnoj si nuli :-D
Post Reply