Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

zeleni xy

#26 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Post by zeleni xy »

It_is_a_Leclerc wrote:Hamdija Lipovača je u pravu. Samo što izbjegava priznati odgovornost da i on generiše interbošnjačku mržnju dernjajući se po skupovima o "gujama u njedrima", bla-bla...

Dati nešto djeci pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a, a ne dati to djeci ljudi koji su ipak do 1993. ili 1994. bili pripadnici naše armije je moralno i na svaki način upitno.

Zaboravljate da oni dolje nisu išli dobrovoljno u Fikretove paravojske. Radilo se i o prisilnoj mobilizaciji, prijetnjama da će "platiti" majke i očevi, ako sin ne pobjegne od "Alijinih". Svi znaju za slučajeva kad su zloglasni "Ajkini" hodali po Kladuši i rubnim dijelovima Cazina sa spiskovima ljudi koji su u Armiji R BIH. I sad, dijete nekog, ko je pod prijetnjom otmice vlastite porodice, bio prinuđen dezertirati iz Armije i otići u APZB, pogine u nekom rovu, na nekoj liniji, nema pravo ni da mu ova država da dječiji doplatak. Istovremeno, taj doplatak daje možda onome ko je ispalio projektil na Stari most.

Smatram da bi se boračka udruženja sa obe strane trebala okrenuti atmosfere linča, jer zvuči ogavno kad neko spoji konstalaciju o "neprijateljskoj djeci". To je za 2013. godinu, krajnje skandalozno.

Slažem se za Heleza. Nekad armijski majori zbog 2 mjeseca "neuvezanog" staža u ratu (o čemu je dokumentacija izgorjela) danas prodaju kestene na ulici za komad kruha. Budala i bošnjački neprijatelj.
Smiješno je i jadno što se sve to lomi preko naših leđa i nerava, nadriministar Zekan H. se kao protivi odluci Ustavnog suda dok podpresjednik njegove partije Lipovača ima drugačiji stav, pa onda isti taj kleptoman Lipovača trenutno isti taj DNZ proziva jer su ga otpilili iz skupštinske većine, optužuje druge za saradnju sa DNZ-om a njemu dugo nisu smetali, ma hebe lud zbunjenog, narod ispašta, bacaju se koske, odvraća pažnja sa njihovih kriminalnih radnji itd.

Pa dovoljno je pogledati koliko su RVI sa USK izveli Zekan i njegove komisije iz prava, koliko su ljudi izveli iz prava zbog grešaka nekakvih personalaca ( neuvezanih po nekoliko dana u ratu) i onda se takav nadriministar pokušava stavljati u zaštitu boraca ??
Država

#27 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Post by Država »

zeleni xy wrote:

Pa dovoljno je pogledati koliko su RVI sa USK izveli Zekan i njegove komisije iz prava, koliko su ljudi izveli iz prava zbog grešaka nekakvih personalaca ( neuvezanih po nekoliko dana u ratu) i onda se takav nadriministar pokušava stavljati u zaštitu boraca ??

Bilo je tu i invalida koji su peMziju dobili zato što imaju perut u kosi. Nisu to baš sve borci i invalidi. Što se mene tiče, penziju bi dobio samo onaj ko je nesposoban, a ko je sposoban neka zapne Boga mi. I ja sam ratovao pa evo me radim k'o konj. I dan-danas se patim sa PTSP-om pa nikom ništa...

:sax:
zeleni xy

#28 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Post by zeleni xy »

Država wrote:
zeleni xy wrote:

Bilo je tu i invalida koji su peMziju dobili zato što imaju perut u kosi. Nisu to baš sve borci i invalidi. Što se mene tiče, penziju bi dobio samo onaj ko je nesposoban, a ko je sposoban neka zapne Boga mi. I ja sam ratovao pa evo me radim k'o konj. I dan-danas se patim sa PTSP-om pa nikom ništa...

Nemoj biti smiješan, ako je i bio taj jedan ili dva sa "perutom u kosi" trebali su ga pronaći ali izgleda da ti ne znaš kako se radila ta revizija i koliko je RVI izbačeno iz prava.

Potraži podatke od prije par dana jer Ustavni sud je poništio te Zekanove odluke, pa gdje na svijetu ima da se jednostrano nekom nešto ukine a da se na to ne može žaliti ??
Ista komisija u Bihaću nekoliko puta ljudima potvrđivala ostvarena prava a sad isti ti doktori po nalogu "nekog" redom kresali, naravno da su adekvatno nagrađeni za to lijepim iznosom .

Pokušaj malo ući u detalje pa ćeš se uvjeriti šta i kako je radio Zekan
Država

#29 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Post by Država »

zeleni xy wrote:
Država wrote:
zeleni xy wrote:

Nemoj biti smiješan, ako je i bio taj jedan ili dva sa "perutom u kosi" trebali su ga pronaći ali izgleda da ti ne znaš kako se radila ta revizija i koliko je RVI izbačeno iz prava.

Potraži podatke od prije par dana jer Ustavni sud je poništio te Zekanove odluke, pa gdje na svijetu ima da se jednostrano nekom nešto ukine a da se na to ne može žaliti ??
Ista komisija u Bihaću nekoliko puta ljudima potvrđivala ostvarena prava a sad isti ti doktori po nalogu "nekog" redom kresali, naravno da su adekvatno nagrađeni za to lijepim iznosom .

Pokušaj malo ući u detalje pa ćeš se uvjeriti šta i kako je radio Zekan

Ti isti doktori su takođe 'lijep iznos' dobili od svakog lažnog invalida da ga uvedu u to pravo. Ja da se pitam, ja bih te doktore pohapsio, doveo druge, pa sve isponove...
It_is_a_Leclerc

#30 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Post by It_is_a_Leclerc »

Evo slučaja kod mog rođaka. Čovjek je otišao u rat, dezertirajući iz JNA. Tamo je, kao niži čin JNA vojske, dobio niži komandni položaj. Obišao je dosta linija u tadašnjem bihaćkom okrugu. Tokom borbenih dejstava dobio je teži dijabetes, zbog čega dvaputa dnevno mora primati inzulin, mora jesti svakih 2-3 sata.
Služio je neko vrijeme i u tadašnjoj Vojsci Federacije, a penzionisan sa 45 godina, u činu majora. Od nove godine mu je stigla obavijest da nema dokaza za 2 mjeseca da je bio pripadnik armije i da mu se oduzima svih 550 km penzije. Pokušavao dokazati na sve načine, ali nema dokumenata sa njegovim imenom.

Danas nadniči, prodaje kestene, krompire itd... Otac četvero djece. Samo jedno zaposleno.

Slika i prilika odnosa SDP-ovog Helez-ministra prema ljudima koji su branili ovu državu.

I onda taj isti Helez nađe sebi za pravo da poziva te iste borce 5. korpusa na ustanak protiv ove djece. Bolje mu je da ljudima vrati pare.
MuaDib

#31 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Post by MuaDib »

It_is_a_Leclerc wrote:Evo slučaja kod mog rođaka. Čovjek je otišao u rat, dezertirajući iz JNA. Tamo je, kao niži čin JNA vojske, dobio niži komandni položaj. Obišao je dosta linija u tadašnjem bihaćkom okrugu. Tokom borbenih dejstava dobio je teži dijabetes, zbog čega dvaputa dnevno mora primati inzulin, mora jesti svakih 2-3 sata.
Služio je neko vrijeme i u tadašnjoj Vojsci Federacije, a penzionisan sa 45 godina, u činu majora. Od nove godine mu je stigla obavijest da nema dokaza za 2 mjeseca da je bio pripadnik armije i da mu se oduzima svih 550 km penzije. Pokušavao dokazati na sve načine, ali nema dokumenata sa njegovim imenom.

Danas nadniči, prodaje kestene, krompire itd... Otac četvero djece. Samo jedno zaposleno.

Slika i prilika odnosa SDP-ovog Helez-ministra prema ljudima koji su branili ovu državu.

I onda taj isti Helez nađe sebi za pravo da poziva te iste borce 5. korpusa na ustanak protiv ove djece. Bolje mu je da ljudima vrati pare.
Nije to slika i prilika samo Heleza, da se razumijemo, problem je što Helez rješava problem preko koljena, a boračke organizacije šute pred hordama lažnih korisnika boračkih beneficija, na štetu istinskih boraca.
Danguba

#32 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Post by Danguba »

MuaDib wrote:
Nije to slika i prilika samo Heleza, da se razumijemo, problem je što Helez rješava problem preko koljena, a boračke organizacije šute pred hordama lažnih korisnika boračkih beneficija, na štetu istinskih boraca.
za sta???

sve je ovo smijurija. ne samo oko ovih babinih nego inace. ljudi unistavali stambene, industrijske, vjerske...objekte i sada ima pravo, hej ima pravo na penziju.

sve to treba ukinuti ali naravno prije njih svu onu silnu administraciju kako na drzavnom, entitetskom, kantonalnom i opstinskom nivou. ukinuti razne savjetnike nekim tamo predsjednicima necega cega ni oni sami nisu svjesni...pare bi kipile pa bi ih bilo i za socijalne slucajeve i sve druge koji ne mogu da zarade drugacije...
It_is_a_Leclerc

#33 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

http://www.tv1.ba/produkcija/formati/te ... -u-21.html

Pored ovakvog ministra, kome treba opozicija ?!

Čuj ovo... "Gospodin Helez je, dok je bio zastupnik u opoziciji, podržao uvođenje pripadnika NO APZB u prava. Ne znam šta sad priča ?" :lol: :lol:
MVeis

#34 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Post by MVeis »

It_is_a_Leclerc wrote:Ako se mogu financirati penzije djeci poginulih pripadnika HVO-a i počinitelja genocida, dakle VRS-a, ne vidim što ne bi mogle porodice poginulih pripadnika NO APZB.
kakav vrs u federaciji? abdićevi autonomaši treba da traže svoja prava u karadžićevom entitetu za koji su ratovali. da nisu ubijali vlastiti narod i stvarali petom korpusu nepotrebne obaveze i troškove banjaluka i širi region nikad ne bi bili nikakvo političko sjedište nikakvog antidržavnog političkog projekta. ne bi ni region prijedora bio carstvo masovnih grobnica.
It_is_a_Leclerc wrote:u Krajini već godinama nastoji ova priča pospremiti u historiju, u čemu prednjači SDA koja koalira na svim nivoima sa Abdićevim DNZ-om
upravo zahvaljujući sda-u i njihovim dildo poslušnicima koji su se zbratimili sa budimirom ova presuda je i došla kao gorka pilula za narod krajine. sda je 15 godina krila ratne profitere koji su otimali iz budžeta sa lažnom vojnom dokumentacijom. budimir je dio tih zaštićenih jer je i sam izdavao lažne papire. sad zbratimljeno podvaljuju helezu i prave predstavu za ovce. međutim helez je ljudina i svijetla obraza obavlja svoj posao a sdp će je3at mater ološima koliko god se opirali.
JThomas wrote:sve je to potpisano u dejtonu i službeno, sa ustavnom i nadzakonskom snagom izjednačeni oni koji su se borili za ovu državu i protiv nje. sad u 2013. godini se možemo žaliti nailovoj materi.
krivac umro a ni kašike zlatne podijelio nije.
It_is_a_Leclerc

#35 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Ti sigurno nisi iz Krajine, a vjerovatno nisi dobro ni upoznati sa samom problematikom, pa ti ništa nije jasno. Samo ne znam zašto onda komentarišeš.

Vidi ovo.
HVO je uvođen u pravo po osnovu da su nekad ratovali za BiH. Ne možemo reći, ma koliko smatrali samu ideju o tzv. "APZB" iluzornom i suludom, da to nisu činili i ovi ljudi. Gotovo svi pripadnici NO APZB su bili na Hasinom vrhu i drugim linijama do septembra 1993.

Narod u Krajini, izuzev par fantomskih "udruženja stradalnika rata" koji su "stradavali" duševno po logistici i komandi, više je sit podgrijavanja priče o autonomašima i korpusovcima. Mi smo gorku pilulu popili toliko puta dosad (a većinu nam je servirala maćehinska politika vladajućih stranaka u BiH), da nam je ovo skoro, pa i najmanjad dosad. Ja znam da to pojedincima iz drugih dijelova BiH i nije baš drago, jer ste navikli da Krajina bude Jerry Springer Show za ostatak BiH, međutim - teško da se to može ostvariti.

Umjesto što će "je3at majku ološu", Zukanu Helezu, besprizornom travničkom batinašu, srednjobosanskoj bitangi i lupežu, da borce Armije R BIH koji su ostavili svoju krv po rovovima, ne izbacuje iz prava na penzije, da ljudi nemaju šta jesti. I kad već krene da "je3e majku ološu" preporučio bih da krene od tih svojih "revizorskih timova". Mada bi moglo biti problema incestuozne prirode, zbog uhljebljavanja Zukanu sličnih političkih i ljudskih propalica.
zeleni xy

#36 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Post by zeleni xy »

MVeis wrote: upravo zahvaljujući sda-u i njihovim dildo poslušnicima koji su se zbratimili sa budimirom ova presuda je i došla kao gorka pilula za narod krajine. sda je 15 godina krila ratne profitere koji su otimali iz budžeta sa lažnom vojnom dokumentacijom. budimir je dio tih zaštićenih jer je i sam izdavao lažne papire. sad zbratimljeno podvaljuju helezu i prave predstavu za ovce. međutim helez je ljudina i svijetla obraza obavlja svoj posao a sdp će je3at mater ološima koliko god se opirali.
Ti si nekakav zekanov rođak ili žešći uvlakač koji lika kojem Ustavni sud proglasi 5 Zakona i odluka neustavnim, a tiču se boračkih populacija, naziva ljudinom ??
Zekan je zrela ljudina za zatvor jer svojim neustavnim Zakonima i odlukama je već prouzrokovao ogromnu štetu Federaciji jer su sudovi počeli da donose presude za vraćanja u prava sa zaostacima i kamatama a tek na naplatu dolazi većina bespravno izvedenih iz prava, zekan je već tražio od Vlade da se pripreme milionski iznosi za ovu i narednu godinu za oštećene.

I tog Budimira je SDP instalirao i doveo na mjesto predsjednika Federacije, samo se po ustaljenoj praksi SDP-a sve prebacije na odgovornost tamo nekim drugim.

Neka SDP j3be mater prvo ološima iz svog reda, zekanu koji glumi generala poslije rata, nadriministra za boračka pitanja a nije bio borac, seoskog alkosa koji tuče ljude po kafanama, pa onda Kurteša koji lupa auta i bježi sa mjesta nesreće, pa ministra pravde kojem prijeti zatvor, pa ministra komunikacija kojem se osladio kriminal na autocestama, pa kleptomana Lipovaču, ma do jutra bih mogao pisati....

Zapitaj se zašto zekan uzima sebi za pravo da on radi Zakon o penzionisanju a to je nadležnost ministarstva za rad i soc. politiku, uzima sebi za pravo da pravosnažna rješenja o penzionisanju jednostrano poniši, čista diskriminacija jer to ne smije raditi bez saglasnosti druge strane, a sad glume nekakve zaštitnike boraca, fuj oni i njihova lažna briga, njima je najbitnije prikupljati političke poene i lovu a boli njih neka stvar za nas u Krajini i za našim osjećajima
rekla-kazala

#37 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Post by rekla-kazala »

E sad kad su i oni "uvedeni u pravo" red bi bio da i mi koji nismo htjeli ratovati dobijemo nešto mirovine. :roll:
Realno gledano nismo nikog ubili, invalidom učinili, ničije imovine oštetili pa tako svojim nedjelovanjem nismo načinili troškove obnavljanja porušenog,suđenja, ekshumacija, isplate invalidnina i mirovina.
Challenger__

#38 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Post by Challenger__ »

rekla-kazala wrote:E sad kad su i oni "uvedeni u pravo" red bi bio da i mi koji nismo htjeli ratovati dobijemo nešto mirovine. :roll:
:lol: :lol: :lol:

:thumbup:
zeleni xy

#39 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Post by zeleni xy »

Ljigavac, licemjer, ....

Helez u opoziciji i Helez na vlasti

Nakon odluke Ustavnog suda FBiH da je neustavna odredba Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica kojom su pripadnici Narodne odbrane autonomne pokrajine zapadna Bosna (NOAPZB) isključeni iz prava predviđenih ovim zakonom, Zukan Helez, federalni ministar za pitanje boraca, izjavio je da neće provesti odluku Suda bez saglasnosti boračkih organizacija jer je "na strani onih koji su branili ovu državu".

No, 2004, kada je bio u opoziciji, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nije mislio baš tako. Dapače. Zajedno sa Nerminom Nikšićem, tada zastupnikom, sada premijerom FBiH koji bi trebalo da provede odluku Ustavnog suda FBiH, i još 34 zastupnika, potpisao je i poslao Ustavnom sudu FBiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima boraca (od 11. 6. 2004) jer, pazi sada, "diskriminatoran je", jer "doneseni Zakon isključuje pravo jednakosti pred zakonom djece bez roditelja, invalida i nemoćnih osoba iz reda NOZB-a... iako im je zajedničko sa svim drugim kategorijama stradalnika rata koje tretira ovaj zakon da su izgubili oca, da su stradali ili izgubili sina i muža u tragičnom ratu u BiH".

Zakon, potpisali su tada Helez, Nikšić i ostali zastupnici, "potpuno diskriminira djecu bez roditelja, invalide i nemoćne osobe proistekle iz međumuslimanskog sukoba u Cazinskoj krajini iz reda NOZB-a, čime nije u suglasnosti sa člankom II.A.2.(1)... kojim se zabranjuje svaka diskriminacija zasnovana na rasi, boji kože, spolu, jeziku, religiji ili vjerovanju, političkim ili drugim uvjerenjima, nacionalnom i socijalnom porijeklu". Potpisali su i da se "krše prava djece bez roditelja, invalida i nemoćnih osoba zagarantirana ustavom FBiH... samo zato što su im roditelji, sinovi i muževi poginuli ili lično ostali trajni invalidi kao pripadnici NOZB-a".

"Imajući ovo u vidu, smatramo da su se stekli svi uvjeti da predmetni zakon proglasite neustavnim i nadležnim tijelima FBiH i odgovornim osobama naložite otklanjanje neustavnih odredbi zakona u propisanom roku!", potpisao je 9. augusta 2004. tadašnji opozicionar, sadašnji pozicionar i ministar Zukan Helez skupa sa ostalima.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... -na-vlasti
zeleni xy

#40 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Post by zeleni xy »

Helezu i Nikšiću priključio se i Hamdo Lee, a kao prozivaju nešto Budimira ???

Image

Preuzeto sa : https://www.facebook.com/hamza.krajisnik?fref=ts
LG88

#41 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Post by LG88 »

Pozdrav! Nije pitanje usko vezano, ali radi se penziji. Naime otac mi se nalazi na zavodu za zaposljavanje kao lice kojem se dokupljuje staž kako bi ostvario pravo na penziju. Prvenstveno je podnio zahtjev za penzionisanje, da bi nakon toga dobio odgovor da mu je potreban dokup staza, sto je uredu, ali smatram da su mu sluzbenici mogli odmah sugerisati da podnese zahtjev za dokup staza jer je odgovor cekao skoro 4 mjeseca, a kada je isti dosao glasio je na dokup staza. Redovno se javlja na zavod. Interesuje me sljedece. Niko ne zeli u zavodu da mu kaze nakon sto protekne period dokupa staza kakva ce uslijediti onda procedura, pa me interesuje da li je neko upoznat sa ovim. Dakle, koliki period ce cekati, da li su mu potrebna nova podnesenja zahtjeva, vadjenje papirologije, ili jednostavno kada ispuni uslove, postojeci papiri se kompletiraju na obradu i ceka rjesenje. Koliko bi moglo proteci vremena do rjesenja? Dokup bi trebao da traje do sredine februara. Hvala
udrch

#42 Re: Od sad i Babini i njihove porodice primaju penzije

Post by udrch »

It_is_a_Leclerc wrote:Ti sigurno nisi iz Krajine, a vjerovatno nisi dobro ni upoznati sa samom problematikom, pa ti ništa nije jasno. Samo ne znam zašto onda komentarišeš.

Vidi ovo.
HVO je uvođen u pravo po osnovu da su nekad ratovali za BiH. Ne možemo reći, ma koliko smatrali samu ideju o tzv. "APZB" iluzornom i suludom, da to nisu činili i ovi ljudi. Gotovo svi pripadnici NO APZB su bili na Hasinom vrhu i drugim linijama do septembra 1993.

Narod u Krajini, izuzev par fantomskih "udruženja stradalnika rata" koji su "stradavali" duševno po logistici i komandi, više je sit podgrijavanja priče o autonomašima i korpusovcima. Mi smo gorku pilulu popili toliko puta dosad (a većinu nam je servirala maćehinska politika vladajućih stranaka u BiH), da nam je ovo skoro, pa i najmanjad dosad. Ja znam da to pojedincima iz drugih dijelova BiH i nije baš drago, jer ste navikli da Krajina bude Jerry Springer Show za ostatak BiH, međutim - teško da se to može ostvariti.

Umjesto što će "je3at majku ološu", Zukanu Helezu, besprizornom travničkom batinašu, srednjobosanskoj bitangi i lupežu, da borce Armije R BIH koji su ostavili svoju krv po rovovima, ne izbacuje iz prava na penzije, da ljudi nemaju šta jesti. I kad već krene da "je3e majku ološu" preporučio bih da krene od tih svojih "revizorskih timova". Mada bi moglo biti problema incestuozne prirode, zbog uhljebljavanja Zukanu sličnih političkih i ljudskih propalica.
:thumbup:

nijedan Bošnjak van Krajine nije ravnodušan prema događajima iz ratnog perioda..
takođe nijedan istinski Bošnjak nije protiv pomirenja u Krajini..
ako isto pravo imaju bivši pripadnici Maturica kojima se nije uspio dokazati lični zločin, ne vidim razlog da mi treniramo silu nad zavedenim našim ljudima..
težak je to put, ali ga mi svi zajedno moramo proći..
Post Reply