Jesmo sigurno, oboje smo se promijenili po zakonu akcije i reakcije da nista drugo. I neminovno svaki put kad te neko povrijedi malo po malo se ogradis, zatvoris, izgubis povjerenje, postovanje....a kad se toga nakupi...nije dobro. Sasvim sigurno, nije mi vise 20 godina, nisam bezuvjetno i kompletno samo njegova, i ne zna mi sve misli...sam je doveo do toga.
Sljedece, ako iko razgovara i trudi se, to sam ja. On (kao) ima problem da komunicira (shvatila sam da nece, da mu je tako lakse i da se na taj nacin stedi bilo kakve sekiracije).
"Izvini" ne izgovara vec zadnjih 10 godina, a ja se i dan dans pospem pepelom namah.
Inicijativa u bilo kom smislu sa njegove strane u zajednickom zivotu nedostaje i na tom sam nekako oguglala nakon kupovine stana i drugih vecih zajednickih poduhvata. Sekirala sam se i nervirala nenormalno ali mislila sam hajd proslo je. Medjutim to je njegov "mode of action" pa ustvari ne prolazi. Npr kad smo kupovali stan on kao nije imao vremena da cita oglase, zove agencije...pa sam ja to sve preuzela na sebe. Zauzela se maksimalno (i ja radim jako odgovoran i stresan posao i u to vrijeme sam ganjala i magistarski, ali ja sam mogla naci vremena...) i nakon sto bismo konacno otisli pogledati neki stan (da se njemu svida lokacija i milion drugih faktora) samo kaze "ne svidja mi se"

- ok, a sta ti imas da ponudis?, kakve si ti stanove nasao u oglasima da su prihvatljivi da ih pogledamo? - NULA! i ne bude mu nezgodno, samo je takav - naposlijetku sbe na kraju bude da sam ja njemu nesto nametnula, da se on nista ne pita i najboli sumarum u njegovoj glavi - on misli da tako meni UGADJA!!!
Helem, vucem ko konj u ovom braku i osjecamse ko budala najveca na svijetu. Proslo je milion godina otkako sam se osjetila mazenom i pazenom a sebe svu sam dala u nasu porodicu. Ne budalesem u smislu da kupujem 100 pari cipela, 50 haljina...sve je usmjereno ka zajednickim=porodicnim potrebama. Nikad pare nisu bile problem (poceli se zabavljati ko postratni studenti i znali hodat sa 0 maraka u dzepu. lezati na travici u parku i biti na sedmom nebu) i radimo oboje.
Nisam dokona da izmisljam probleme (pogotovo ne porodicne) ali on je iz mene isisao SVE. I to pricam o bracnom dijelu zivota - nikad nije stao u moju odbranu (bilo je nebuloznim komentara od njegove rodbine da sam premabiciozna

), nikad se nije postavio kao MUSKARAC, ne pamtim kad je predlozio da negdje izadjemo (da nam bude lijepo) ... ma zapostavljena 100%, mislim o svemu, osmisljavam sve, realizujem sve...ubih se.
A on se kao ubi na poslu (9-5)
Frustracija teska....i nema razgovora uvijek ja vodim monolog i trosim se do besvijesti da ga pritom ne povrijedim -i cak i kad se nekako slozi da je sve sto sam rekla tacno i da imam pravo - slegne ramenima, kao da se boji da ako mi prizna da je pogrijesio da ce doci u neku inferiornu zonu.
Svjesna sam da sam od njega neki maksimum dobila daaaavno, i bilo je prekrasno dok je trajalo. Iskreno, od momenta kad smo se vjencali samo je povlacio malo po malo da bi me ostavio na hladnom ledu da zivim.