Od kuće do škole..

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Vilenjak Lego

#1 Od kuće do škole..

Post by Vilenjak Lego »

Ovako izgleda put do škole jednog prvačića (i mnogih drugih učenika). Slikano na potezu od cca 200 m od Vrbanja mosta do OŠ Vladislav Skarić (bivša VP Valter).
jedno gradilište, dvije autopraonice i bruka vozila parkiranih čitav dan na trotoaru.
Policija glumi gljive !! Sve ce biti fino dok se nekom djetetu nesto ne desi jer moraju silaziti sa trotoara dok obilaze aute.
Sarajevo.....
Image Image
Image Image Image
Last edited by Vilenjak Lego on 03/09/2009 12:50, edited 1 time in total.
Super Hik

#2 Re: Od kuće do škole..

Post by Super Hik »

Vilenjak Lego wrote:Ovako izgleda put do škole jednog prvačića (i mnogih drugih učenika). Slikano na potezu od cca 200 m od Vrbanja mosta do OŠ Vladislav Skarić (bivša VP Valter).
Image
Image
Image
ne ferceraju ti ove slike :D
Vilenjak Lego

#3 Re: Od kuće do škole..

Post by Vilenjak Lego »

Super Hik wrote:
Vilenjak Lego wrote:Ovako izgleda put do škole jednog prvačića (i mnogih drugih učenika). Slikano na potezu od cca 200 m od Vrbanja mosta do OŠ Vladislav Skarić (bivša VP Valter).
Image
Image
Image
ne ferceraju ti ove slike :D

Ne može čovjek ni editovati a da ga ne požuruju :D :-)
mrtva kokoš

#4 Re: Od kuće do škole..

Post by mrtva kokoš »

od skole do kuce,uvijek se ponesto sapuce, sapuce :D
ma to ti je svakodnevnica nasa, plan i prostorno uredjenje je nesto sto ne postoji prilikom izdavanja dozvola za rad u nasoj urbanoj kasahabi...
a i sto bi postojalo kad to niko ne bi postovao :roll:
nova_korisnica

#5 Re: Od kuće do škole..

Post by nova_korisnica »

ja sam neki dan prvi put sarajevom prosetala sa prijateljicom koja ima djecija kolica i zabrinula se....
hodati po trotoarima je misaona imenica...medjutim kada se usudite da sidjete sa trotoara da biste zaobisli to parkirano vozilo, ne smijete ni slucajno ocekivati da ce neko od vozaca usporiti a kamo li stati...samo me cudi kako nema svaki dan u crnoj hronici izvjestaj o takvim slucajevima :S
ja sam i sama vozac (i vozim svaku dan ovu relaciju sa slike) i desava mi se kada pjesaku na zebri stanem da prodje da obavezno neko iza mene pocne trubiti..na toj ralaciji takodjer ima ona tabla sto lafo mjeri brzinu..da se razumijemo, nije ispravna...a mogao bi se staviti lezeci policajac svugdje gdje ima skola ili radar...mislim da je to najefikasniji nacin... a za ove na trotoaru postoji cestitka...
Vilenjak Lego

#6 Re: Od kuće do škole..

Post by Vilenjak Lego »

Zvao sam ja policiju da im cestita parkiranje ali su me saltali. Kojoj opštini pripada? Jeste li sigurni? Poslaćemo patrolu).... I NIŠTA!!
Neće niko sekiracije i problema.
nova_korisnica

#7 Re: Od kuće do škole..

Post by nova_korisnica »

Vilenjak Lego wrote:Zvao sam ja policiju da im cestita parkiranje ali su me saltali. Kojoj opštini pripada? Jeste li sigurni? Poslaćemo patrolu).... I NIŠTA!!

pa neka i tebi onda sasvim slucajno ispadne par eksercica ispod njihovih guma :D
sodom

#8 Re: Od kuće do škole..

Post by sodom »

Vilenjak Lego wrote:Zvao sam ja policiju da im cestita parkiranje ali su me saltali. Kojoj opštini pripada? Jeste li sigurni? Poslaćemo patrolu).... I NIŠTA!!
Budi dosadan, zovi svaki dan po 10x pa da vidis onda...
johnnykola

#9 Re: Od kuće do škole..

Post by johnnykola »

Vilenjak Lego wrote: Sve ce biti fino dok se nekom djetetu nesto ne desi jer moraju silaziti sa trotoara dok obilaze aute.
grijesis, sve ce biti fino nadalje, i iza tog desavanja.
eno jucer zbouli lika ispred gimnazije
obala. idemo dalje s ovakvim djeckima u buducnost:
http://img468.imageshack.us/img468/8998/nepravda0tt.jpg
http://img468.imageshack.us/img468/4189 ... vak8gb.jpg
jeeeeeeeeeeeee!
bacina - pitoreskno mjestasce u krvatskoj.
amrica

#10 Re: Od kuće do škole..

Post by amrica »

Vidim da hodas tuda, probaj slikati "put" sa druge strane, od Skenderije do skole, nekih 30-ak metara pored kuca gdje je nekad bila Narodna tehnika. Ima zastitna ograda i prolaz sirine cca 40 cm, ne moze se dvoje djece mimoici, pa svi lete ulicom. A tu cesta napravljena sa 4 trake i betonskim ostrvom izmedju i trotoarom sirine 2-3 m i pjesacko-biciklisticko-psecom satazom jos 2 m sirine i zelene povrsine... do Miljacke. A s druge strane, djeca trce izmedju auta.
Valjda su genijalci zamislili da sva djeca predju, nepotrebno, preko te 4 trake i idu do skole pored Miljacke, pa opet da prelaze ulicu, a nema SEMAFORA pred skolom?

Inace, to je opcina Centar, 100%, sve do Vrbanje.

I probaj se zaliti, formalno, pismeno, Ministarstvu obrazovanja i nauke jer oni mogu svasta. Njih policija ne moze saltati. Samo ako zele nesto uraditi.
Vilenjak Lego

#11 Re: Od kuće do škole..

Post by Vilenjak Lego »

U pravu si Amrice. Slikacu kada budemo u prilici.
Tih 30-40 cm kuda djeca prolaze je tokom kise izlozeno konstatnom poljevanju (ne prskanju :x ) od auta.

Cuo sam od roditelja starijih djaka legendu, da kada su isli kod nacelnika opstine Centar da razgovaraju o zatvarnju autopranica i uredjenju trotoara da je on pitao " A sta mislite da zatvorimo skolu"!!!??? :?

Dvije godine satro "renoviraju" ulicu od Vrbanje do Skenderije, a u stavri samo razvlace pamet raji po mjesnim zajednicama.

Nazalost u tu skolu ne idu djeca od lokalnih i inih mocnika (kao u neke druge) pa onda nema ni prilaza skoli.
perfect_guy

#12 Re: Od kuće do škole..

Post by perfect_guy »

ova dionica je opština centar
Vilenjak Lego

#13 Re: Od kuće do škole..

Post by Vilenjak Lego »

Policija navodno posalje patrolu na motociklu i kada oni dodju kazu da su upozorili ucesnike.
melb26sa

#14 Re: Od kuće do škole..

Post by melb26sa »

Situacija je ista oko vecine skola. Jutros do druge gimnazije i krenem niz bivsu Capajevu (Provare) onda dole niz Sumbul Avde pored OS Musa Cazim Catic. Od pocetka Sumbul Avde do skole auta parkirana na plocnicima - koji ni inace nisu nesto siroki ali se bar moglo hodati prije, nije svako parkirao. Mala djeca, prvi, drugi razred moraju ici pored parkiranih auta dok pored njih prolaze vozila. Zar policija ne moze svratiti i malo "cestitke" zakaciti za ova auta.

Da i ne spominjem da ako neko sa djecijim kolicima nema sanse nego sredinom ulice ici.

BTW, je li to policija nema one kao "cizme" (parking boot) da postavi pa onda moras zvati da ti ih skinu i jos platis kaznu za pogresno parkiranje? Sumnjam da pauk moze u sve ulice prici a cizme bi bile dobar odgovor...
Mjesanac

#15 Re: Od kuće do škole..

Post by Mjesanac »

melb26sa wrote:Situacija je ista oko vecine skola. Jutros do druge gimnazije i krenem niz bivsu Capajevu (Provare) onda dole niz Sumbul Avde pored OS Musa Cazim Catic. Od pocetka Sumbul Avde do skole auta parkirana na plocnicima - koji ni inace nisu nesto siroki ali se bar moglo hodati prije, nije svako parkirao. Mala djeca, prvi, drugi razred moraju ici pored parkiranih auta dok pored njih prolaze vozila. Zar policija ne moze svratiti i malo "cestitke" zakaciti za ova auta.

Da i ne spominjem da ako neko sa djecijim kolicima nema sanse nego sredinom ulice ici.

BTW, je li to policija nema one kao "cizme" (parking boot) da postavi pa onda moras zvati da ti ih skinu i jos platis kaznu za pogresno parkiranje? Sumnjam da pauk moze u sve ulice prici a cizme bi bile dobar odgovor...
Parking boot zakon. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
aze

#16 Re: Od kuće do škole..

Post by aze »

Mjesanac wrote:
melb26sa wrote:Situacija je ista oko vecine skola. Jutros do druge gimnazije i krenem niz bivsu Capajevu (Provare) onda dole niz Sumbul Avde pored OS Musa Cazim Catic. Od pocetka Sumbul Avde do skole auta parkirana na plocnicima - koji ni inace nisu nesto siroki ali se bar moglo hodati prije, nije svako parkirao. Mala djeca, prvi, drugi razred moraju ici pored parkiranih auta dok pored njih prolaze vozila. Zar policija ne moze svratiti i malo "cestitke" zakaciti za ova auta.

Jeste djeca bi lakse prolazila pored auta sa "Parking boot-om" nego pored onog sa bez. :-)
samo malo

#17 Re: Od kuće do škole..

Post by samo malo »

aze wrote:
Mjesanac wrote:

Jeste djeca bi lakse prolazila pored auta sa "Parking boot-om" nego pored onog sa bez. :-)
Jesi smijesan, pa kad mu jednom izbijes par stotina km iz djepa, nikada mu vise nece pasti na pamet da tu parkira.

Niti bilo ko drugi, ko zna da tu policija ordinira sa "cizmama".

Na temu, cemu sluzi ona kontrola brzine pored skole na Skenderiji, skole o kojoj je rijec? jel to kofol zbog skole odnosno djece ili onako da pecaju nesavjesne vozace? zvuci sramno da policija tu ima lovca a prakticno pored njih djeca rizikuju glavu da bi dosla u skolsku ucionicu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18 Re: Od kuće do škole..

Post by Truba »

ovih dana sam slušao priče ljudi koji su se vratili iz afrike nakon nekog seminara...

tendencija našeg naroda jeste ka africi u svim segmentima života...

prva sličnost... buvljakizacija grada
druga sličnost... rasulo u saobraćaju
treća sličnost ... korupcija i kriminal javnih službi

ima još ali da ne duljim...
branimir stulic

#19 Re: Od kuće do škole..

Post by branimir stulic »

Grad Sarajevo je vrlo dinamičan organizam. Metropola u kojoj sve funkcionise kako treba. Idemo redom...
Vrijeme 08:00 - jutarnja špica... Žurim na posao kada ...

Slika 1:
Smetljari kupe smeće...(a špica je) tramvaj čeka nešto...

Image

SLIKA 2.
pet i po minuta kasnije... tramvaj je krenuo... smetljari vrse odvajanje otpada po vrstama - plastika - papir - staklo... a spica je...

Image

i onda vidim nakon 7 i po minuta zasto je tramvaj cekao - a spica je

SLIKA 3.
Dostavljač mesa krenuo u suprotnom smjeru zato sto mora covjek negdje parkirati... Tako se parkira u Međeđi, Rudom, Kalinoviku... Ne znam kako je ovo uspio pored silnih organa reda koji su uvijek tu da pruže pomoć i pomognu u nevolji... ali ko brine za posao... važno je da narod ima svježu teleću koljenicu...

Image

SLIKA 4.
Evo ga još jedan kamiondžija... friška jaja... ili su i ovdje kolljenice u pitanju... a špica je...

Image

I na kraju...
Titova ulica... nakon 10 i po minuta... covjek otisao valjda da kupi pite ili da mu cika MIso ocisti cipele... a spica je...

Image

Ne znam ko je za ovo odgovoran ali ovako je svaki božiji dan... Svaka čast policiji, svaka čast vlastima...
*miara*

#20 Re: Od kuće do škole..

Post by *miara* »

hej, sta imas protiv medjedje :D odatle mi je nena :D
samo malo

#21 Re: Od kuće do škole..

Post by samo malo »

Ja mislim da se svugdje u svijetu (ili bar u naprednim drzavama svijeta) ulice peru po noci ili rano ujutro, samo kod nas oko podne, ili u spici (mada je kod nas sada spica po cijeli dan, svi rade niko nista ne radi to jest niko iz auta ne izlazi)

Ali ja samo cekam da neko kaze kako je i u New Yorku haos po ulicama, pa je to kao neki alibi :D
sodom

#22 Re: Od kuće do škole..

Post by sodom »

branimire idi na selo pa tamo pravi red, šta si ba nama došo da prosipaš pamet.
kome ba da se mi prilagođavamo?
ryan

#23 Re: Od kuće do škole..

Post by ryan »

branimir stulic wrote:...
svako jutro je ovako....
ujutro kad krenem na fax od Sebilja kroz citavu Ferhadiju i ovaj dio od Vjecne vatre do BBI-a je pun nekih dostavnih vozila,kamioncica,kombija,onda budu tu i 2 kamioncica koja skupljaju papir ,sve puno ne moze se proci...a ovaj dio u titovoj trotoar i krajnja lijeva su uvijek zakrceni dostavnim vozilima i sve to u onom periodu od 7-8h ujutro
Post Reply