od kasabe-Grad

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sunceKOtepsija

#1 od kasabe-Grad

Post by sunceKOtepsija »

ima pjesma svima znana
Od Saraja sta to bi
ko nam seher izgradi
od kasabe posta grad
pogledajte sad

Nije bilo carsije
ni lijepe dzamije
nije bilo hamama
ni jednog bezistana

Medju dole i brijeg
u tu pustos i snijeg
gdje je moguc samo bijeg
dodje Gazi Husrev-beg
http://www.klix.ba/vijesti/bih/cazin-i- ... /160407084
kako naselje postaje gradom, imajul neke zadate norme, kao npr kad se hoces kvalifikovat za olimijadu pa ispunis normu ili ima i ona da te neko pozove, jer vidim ovdje da parlament olucuje, na osnovu cega?
Ako imaju kriteriji dal je svaki parlamentarac upoznat s tim, jer ja nisam?
i najvaznije ko je taj ko odreduje sta je grad a sta ne, za livno i Cazin nikad ne bih reko da su sela, iako nikad nisam bio u njima, nazvao bi ih gradovima, normalno imaju manji i malo veci gradovi, zato u engleskom ima ta distinkcija city town etc
Uglavnom podrzavam incijativu, zapravo me iznenaduje da mali broj nasih gradova ima zvanicno tu titulu, koju po ko zna kojoj logici dojeljuju neki ljudi
lijepa slika, upoznat sam s njom i preko drugih tema
Image
dječak sa šibicama

#2 Re: od kasabe-Grad

Post by dječak sa šibicama »

U svakoj drzavi postoje normativi ili uslovi koje odredjena sredina treba ispuniti da bi stekla status grada.

Kod nas je uvrijezeno misljenje da su uslovi prenisko postavljeni.

Recimo u Hrvatskoj je uvjet minimalno 10.000 stanovnika ili da je naseljeno mjesto sjediste zupanije. Postoji i definica velikog grada, uvjet je minimalno 35.000 stanovnika.

U Srbiji je definirano malo drugacije, pod gradom se racuna ekonomsko, geografsko i administrativno srediste odredjenog podrucja koje ima ne manje od 100.000 stanovnika.
TheMule

#3 Re: od kasabe-Grad

Post by TheMule »

To su varoši, ne gradovi.

U BiH ima samo jedan osrednji grad - Sarajevo i tri-cetri mala gradica.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: od kasabe-Grad

Post by Truba »

meni je grad sve sto ima zgrade :mrgreen: minimalno jednu
calculator

#5 Re: od kasabe-Grad

Post by calculator »

dječak sa šibicama wrote:U svakoj drzavi postoje normativi ili uslovi koje odredjena sredina treba ispuniti da bi stekla status grada.

Kod nas je uvrijezeno misljenje da su uslovi prenisko postavljeni.

Recimo u Hrvatskoj je uvjet minimalno 10.000 stanovnika ili da je naseljeno mjesto sjediste zupanije. Postoji i definica velikog grada, uvjet je minimalno 35.000 stanovnika.

U Srbiji je definirano malo drugacije, pod gradom se racuna ekonomsko, geografsko i administrativno srediste odredjenog podrucja koje ima ne manje od 100.000 stanovnika.
U FBiH problem je administrativno-teritorijalna nadležnost; pomiješane su i isprepletene. Npr. u Sarajevu, kroz raznorazne zakone nadležnost za upravljanje imaju i mjesne zajednice, i općine i grad Sarajevo, i ogroman je broj budžetskih korisnika koji rade u ovim administracijama.

Sve treba spustiti na dva nivoa: mjesna zajednica i grad, a kantone brisati iz zakona, ili im ostaviti najminimalnije nadležnosti sa svega 10-tak zaposlenih.
Thorgerson

#6 Re: od kasabe-Grad

Post by Thorgerson »

TheMule wrote:To su varoši, ne gradovi.

U BiH ima samo jedan osrednji grad - Sarajevo i tri-cetri mala gradica.
Da. Ako gledas svjetske okvire.

A ne mozes tako to gledati. Pa sta treba onda jedan Island jbt, imaju stanovnika ko pola neke ulice u New Yorku.

Sarajevo je za BH okvire metropola. Za evropske je gradic.
dobar osjecaj

#7 Re: od kasabe-Grad

Post by dobar osjecaj »

sunceKOtepsija wrote: kako naselje postaje gradom, imajul neke zadate norme, kao npr kad se hoces kvalifikovat za olimijadu pa ispunis normu ili ima i ona da te neko pozove, jer vidim ovdje da parlament olucuje, na osnovu cega?
Ti uglavnom nisi upoznat ni sa cim.

Zakoni o principima lokalne samouprave jasno definisu sta neka lokalna samouprava treba ispuniti da bi podnijela zahtjev za dobijanje statusa grada. Karakteristike grada po zakonu su nebuloza. U BiH ne postoji nijedan grad.
Grad je jedinica lokalne samouprave koja predstavlja urbanu, infrastrukturnu cjelinu povezanu svakodnevnim potrebama stanovništva.
Grad se, osim ustavom, uspostavlja federalnim zakonom na osnovu sporazuma o udruživanju dviju ili više općina, odnosno odluke općinskog vijeća općine koja ispunjava propisane kriterije stava 1. ovog člana, a koja ima najmanje 30.000 stanovnika, odnosno u čijem gradskom središtu kao zaokruženom urbanom području živi najmanje 10.000 stanovnika.
Grad u smislu ovog zakona predstavlja sjedište kantona i u slučaju neispunjavanja uvjeta iz stava 2. ovog člana.
Izuzetno od uvjeta iz st. 1. i 2. ovog člana, gradom se može proglasiti općina od posebnog historijskog i kulturnog značaja.
Ci-Nick

#8 Re: od kasabe-Grad

Post by Ci-Nick »

Grad je naseljeno mjesto sa infrastrukturom grada.
Dakle bar 80 % od sljedeće infrastrukture: električna, vodovodna i kanalizaciona mreža, ulice sa trotoarima, odvoz smeća, uređeni parkovi, sportski tereni, otvoreni i zatvoreni bazen, primarna zdravstvena zaštita u toku 24 sata, visoko obrazovanje, kulturni sadržaji,.. kino, pozorište, muzej,... tako da kad sve sabereš i oduzmeš gradovi u BiH su Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Zenica i Mostar. Pod kategoriju gradova se mogu ugurati još Bihać, Prijedor, Brčko, Bijeljina, Doboj,... i možda još poneko mjesto.
Ne znam šta od gore navedenog imaju Livno i Cazin ali bojim se da je to nedovoljno.
ultima_palabra

#9 Re: od kasabe-Grad

Post by ultima_palabra »

Šta je kod nas uopšte grad u administrativnom smislu, odnosno kakva je konkretna razlika za ove što su sad proglašeni gradovima?
cyprus

#10 Re: od kasabe-Grad

Post by cyprus »

Ovo je preseravanje... Kod gledam, za 10 godina će biti bar 50 službenih gradova u BiH... Jer ako mogu Cazin, Livno i Široki Brijeg, zašto ne bi mogli još i Travnik, Jajce, Visoko, Vogošća, Konjic, Bugojno, Sanski Most, Zvornik, Gradačac, Gračanica, Gradiška, Teslić, Tešanj, Orašje, Stolac, Bosanska Krupa itd.

Ja bih ovim svima što su poglasili status grada, vratio to na status opštine... Gradovi bi mogli biti samo oni što se sastoje iz više opština... To bi bilo Sarajevo, te bih možda Banja Luku razdvojio na par opština... O Mostaru bi se dalo razmisliti (osjetljivo pitanje :mrgreen: )...

A mimo toga, treba znati jasnu razliku između administartivnog grada i grada kao urbanog naselja... Ovih prvih je zasad službeno 12 (and counting), a što se tiče ovih drugih, u BiH postoji 105 gradskih urbanih naselja, te možda još 10-tak za koje postoje određeni uslovi da se i oni nazovu urbanim naseljima...
VCorp

#11 Re: od kasabe-Grad

Post by VCorp »

Odlična priča za Cazin, sad kad dobije status grada bit će lakše tražiti investitore a i novac iz EU fondova. Konačno nešto pozitivno za Krajinu, ako će ovo biti iskorišteno za daljni razvitak grada i kvalitetu života stanovnika ne vidim zašto bi se bilo ko bunio protiv toga. Mi smo zanemareni od strane država(e) od 1950te godine i Bune, i sve što imaju Cazinjani su napravili sami sebi tako da se ne moraju bojati ovi dezurni dusebriznici da ćemo im šta otimati :lol: Kome je krivo što u ovoj usranoj Bosni neko napreduje onda neka i njemu crkne krava :thumbup:
VCorp

#12 Re: od kasabe-Grad

Post by VCorp »

cyprus wrote:

Ja bih ovim svima što su poglasili status grada, vratio to na status opštine...
I mi bi da nam vratite godišnje 2,5 milijarde maraka koje donese krajiška dijaspora :lol: Samo nam to vratite svake godine, mi ćemo sebi sami isplaćivati i penzije i graditi i zidati šta treba, možete nas zvati i selendra ali pare na Sunce :kiss:
starii

#13 Re: od kasabe-Grad

Post by starii »

jos im samo fali da dodaju ono univerzitetski grad :D
po ovome je travnik metropola ko minken :D :D
dobar osjecaj

#14 Re: od kasabe-Grad

Post by dobar osjecaj »

VCorp wrote:Odlična priča za Cazin, sad kad dobije status grada bit će lakše tražiti investitore a i novac iz EU fondova. Konačno nešto pozitivno za Krajinu, ako će ovo biti iskorišteno za daljni razvitak grada i kvalitetu života stanovnika ne vidim zašto bi se bilo ko bunio protiv toga. Mi smo zanemareni od strane država(e) od 1950te godine i Bune, i sve što imaju Cazinjani su napravili sami sebi tako da se ne moraju bojati ovi dezurni dusebriznici da ćemo im šta otimati :lol: Kome je krivo što u ovoj usranoj Bosni neko napreduje onda neka i njemu crkne krava :thumbup:
Ma meni je svejedno koji status imaju sva naselja u nasoj zemlji. Vise me nije stid kad u prevodu na engleski cujem City of (very urban) Zivinice ili Bijeljina pa moze i City of Cazin. Jebo Njujork pored nasih sitija.
VCorp

#15 Re: od kasabe-Grad

Post by VCorp »

dobar osjecaj wrote:
VCorp wrote:Odlična priča za Cazin, sad kad dobije status grada bit će lakše tražiti investitore a i novac iz EU fondova. Konačno nešto pozitivno za Krajinu, ako će ovo biti iskorišteno za daljni razvitak grada i kvalitetu života stanovnika ne vidim zašto bi se bilo ko bunio protiv toga. Mi smo zanemareni od strane država(e) od 1950te godine i Bune, i sve što imaju Cazinjani su napravili sami sebi tako da se ne moraju bojati ovi dezurni dusebriznici da ćemo im šta otimati :lol: Kome je krivo što u ovoj usranoj Bosni neko napreduje onda neka i njemu crkne krava :thumbup:
Ma meni je svejedno koji status imaju sva naselja u nasoj zemlji. Vise me nije stid kad u prevodu na engleski cujem City of (very urban) Zivinice ili Bijeljina pa moze i City of Cazin. Jebo Njujork pored nasih sitija.
Pa eto onda brate, ova odluka ne utječe na život tebe ili bilo koga drugog iz BiH a da nije iz Cazina. Ja samo hocu reći da ne trazimo ni od koga ništa vec da nas se pusti na miru da sami guramo svoj film kao i ostali, poslije 70 godina za kojih nismo postojali ni za koga u SFRJ i BIH barem bi nam ovo mogli prećutati i pustiti nas na miru ti zli jezici.

Price da smo seljačine, selendre itd ... nas puno ne jebu. Bujruma ima,hrane, ledenih piva, Une i žena a kome ne paše nek' se tornja
Kinesko prkno

#16 Re: od kasabe-Grad

Post by Kinesko prkno »

VCorp wrote:
dobar osjecaj wrote:
Pa eto onda brate, ova odluka ne utječe na život tebe ili bilo koga drugog iz BiH a da nije iz Cazina. Ja samo hocu reći da ne trazimo ni od koga ništa vec da nas se pusti na miru da sami guramo svoj film kao i ostali, poslije 70 godina za kojih nismo postojali ni za koga u SFRJ i BIH barem bi nam ovo mogli prećutati i pustiti nas na miru ti zli jezici.

Price da smo seljačine, selendre itd ... nas puno ne jebu. Bujruma ima,hrane, ledenih piva, Une i žena a kome ne paše nek' se tornja

E moj peti korpuse ,ako mislis da ce se sta promijeniti sa tim sto Cazin dobija status grada,grdno se varas.
Omladina hoce vani i nikakve investicije to nece promijeniti.Najgori je lopovluk u USK,ono mrvica sto dodje iz Sarajeva politika rastali a vas ko yebe.
Cazin kao i vecina gradova u krajini zivi od dijaspore i sve vise ljudi ode vanka.
To je realnost a sto se mene tice mozete dobiti i status megapolisa. :bih:
krater

#17 Re: od kasabe-Grad

Post by krater »

Black swan wrote:meni je grad sve sto ima zgrade :mrgreen: minimalno jednu
:mrgreen:
VCorp

#18 Re: od kasabe-Grad

Post by VCorp »

Kinesko prkno wrote: E moj peti korpuse ,ako mislis da ce se sta promijeniti sa tim sto Cazin dobija status grada,grdno se varas.
Omladina hoce vani i nikakve investicije to nece promijeniti.Najgori je lopovluk u USK,ono mrvica sto dodje iz Sarajeva politika rastali a vas ko yebe.
Cazin kao i vecina gradova u krajini zivi od dijaspore i sve vise ljudi ode vanka.
Promijeniti se hoće, bit će više novca pa da i pet familija više živi normalno i ima posao za mene je dobro tako da poznajem i shvatam situaciju u kojoj smo. I ovo je korak prema nečemu boljem, za ljude koji se pate otkad znamo za sebe nama je i ovo neki plus. Naravno, realan sam i ne očekujem bilo kakve velike promjene a pogotovo za to što znam i načelnika Cazina i bagru u i oko ASDA.

Što se tiče Cazina, zadnje tri godine su najkritičnije po pitanju odlaska mladih. Većinom u Sloveniju i Austriju, a broj odlazaka se stvarno mnogo povećao.

Najgori lopovluk je u Kantonu Sarajevo, oko toga nemamo o čemu debatirati. Krade se i kod nas puno, većina načelnika su kod nas prijatelji s firmašima i ostalim lopovima ali porediti Cazin i Sarajevo što se tiče krađe novca iz budžeta je kao porediti miša i mačku. Dani Kosidbe u nekoj vukojebini su dobili preko 20 hiljada maraka, a naš kanton od 300 hiljada ljudi je ove godine dobio iz Sarajeva 18 hiljada maraka za sport :lol: :lol: :lol:

Da se živi od dijaspore, živi se kao i ostatku Bosne. Uopće nije diskutabilno.
Kinesko prkno

#19 Re: od kasabe-Grad

Post by Kinesko prkno »

VCorp wrote:
Kinesko prkno wrote: E moj peti korpuse ,ako mislis da ce se sta promijeniti sa tim sto Cazin dobija status grada,grdno se varas.
Promijeniti se hoće, bit će više novca pa da i pet familija više živi normalno i ima posao za mene je dobro tako da poznajem i shvatam situaciju u kojoj smo. I ovo je korak prema nečemu boljem, za ljude koji se pate otkad znamo za sebe nama je i ovo neki plus. Naravno, realan sam i ne očekujem bilo kakve velike promjene a pogotovo za to što znam i načelnika Cazina i bagru u i oko ASDA.

Što se tiče Cazina, zadnje tri godine su najkritičnije po pitanju odlaska mladih. Većinom u Sloveniju i Austriju, a broj odlazaka se stvarno mnogo povećao.

Najgori lopovluk je u Kantonu Sarajevo, oko toga nemamo o čemu debatirati. Krade se i kod nas puno, većina načelnika su kod nas prijatelji s firmašima i ostalim lopovima ali porediti Cazin i Sarajevo što se tiče krađe novca iz budžeta je kao porediti miša i mačku. Dani Kosidbe u nekoj vukojebini su dobili preko 20 hiljada maraka, a naš kanton od 300 hiljada ljudi je ove godine dobio iz Sarajeva 18 hiljada maraka za sport :lol: :lol: :lol:

Da se živi od dijaspore, živi se kao i ostatku Bosne. Uopće nije diskutabilno.
Naredne godine su jos kriticnije sto se tice odlaska,yebga jos malo pa ce svako imati nekog da ode vani.
Kad sam rekao najgori lopovluk,upravo sam i mislio na mrvice koje krajina dobija tako da poslije tala ne ostane ni za zdravstva,a naravno da nema smisla debatirati da je Sarajevo u politickom smislu hrpa govana kojoj je glavna ambicija povecati istoimenu hrpu.
I ne moze se brojcano porediti dijaspora u krajini sa ostatkom BiH jer gledajuci kantone USK prednjaci po ovom pitanju.
Ludzak

#20 Re: od kasabe-Grad

Post by Ludzak »

To su gluposti. Isto kao i kad bi Goražde dobilo status grada sa 25 000 st., a Cazin mislim da ima više stanovnika.Dobro, za nas Goraždake ono i jeste grad, ali ako se gleda realno ono je obična kasaba.
Gradovi po meni su: Mostar, Sarajevo, Banja Luka, Zenica, Tuzla, Bihać, Doboj itd.
sunceKOtepsija

#21 Re: od kasabe-Grad

Post by sunceKOtepsija »

dobar osjecaj wrote:
sunceKOtepsija wrote: kako naselje postaje gradom, imajul neke zadate norme, kao npr kad se hoces kvalifikovat za olimijadu pa ispunis normu ili ima i ona da te neko pozove, jer vidim ovdje da parlament olucuje, na osnovu cega?
Ti uglavnom nisi upoznat ni sa cim.
mislim da si mi poznat s jedne druge teme al ti je avatar bio drugaciji, nesto si se uvrijedio u vezi toga, al ipak si ga promjenio, ovo sad je cini ki se kajdanka,
inace hvala na pojasnjenju :thumbup:
sunceKOtepsija

#22 Re: od kasabe-Grad

Post by sunceKOtepsija »

:D i meni :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23 Re: od kasabe-Grad

Post by Truba »

sa mnom ti je najlakše
nisam zahtjevan :D dapače minimalista sam :D
cyprus

#24 Re: od kasabe-Grad

Post by cyprus »

Gradovi su opštinska središta... A ovo proglašavanje čitave opštine gradom mi je ono baš nejasno...
Matzan

#25 Re: od kasabe-Grad

Post by Matzan »

sa liftom
Post Reply