Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Spektakluk

#201 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by Spektakluk »

Dobrinja80 wrote:
Kad si tako pametan, hajd nam objasni kako ako uzmemo tvoju logiku da je proizvodnja struje sad puno jeftinija jer ima puno vode, a prošla godina je bila isto sa puno kiše , zašto je struja poskupila?
AKO JE PROIZVODNJA STRUJE JEFTINIJA ZAŠTO GRADZANI PLAĆAJU SKUPLJU STRUJU?
Objasnjenje je vise nego jednostavno:

1. Cijena električne energije se na berzi mijenja iz sata u sat a kamoli iz dana u dan. Pogledaj npr. ovo! Prema tome, ako je ovih dana proizvodnja jeftinija, onda je domacinaka odluka pristediti na skupljim izvorima. To se radi bas iz razloga sto nema garancije da se ne dogodi nesto kao u februaru 2012 (snijeg je opet Snjezana...) pa da obude nesto slicno ovome.

2. Realno EPBiH je opterecena novima nametima od skoro 30 KM po osnovu ekoloske takse i sl, sto je sasvim OK i lokalne zajednice koje trpe zagadjivanja i trebaju dobiti neke benefite od toga, ali bi to odvelo u gubitak najvecu elektroprivrednu kompaniju i za par godina znacilo i njen kraj.

3. Cijenu el. energije diktira FERK i ista je vise nego socijalna, a u takvoj cijeni nema razvojne komponente, dakle EPBiH ne akumulira sredstva a razvoj obnovljivih izvora ili gradnju novih kapaciteta. Dakle, htjeli ne htjeli cijena ce i dalje rasti, pogotovo sa ovim tzv. otvaranjem trzista.

Prema tome, da li je ovo povecanje cijena bilo dovoljno da odrzi stabilnost EPBiH vidjecemo na kraju godine kad se sumiraju i izracunaju prosjeci cijena proizvodnje i prodaje.

BTW, prosla godina je imala puno vode tacno, uz ogromne stete na rudnicima pa zahvaljujuci tome i nije doslo do poskupljenje u prvih 6 mjeseci nakon poplava.

Helem tako je kako je.

Pozz
Dobrinja80

#202 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by Dobrinja80 »

Spektakluk wrote: 2. Realno je opterecena novima nametima od skoro 30 KM po osnovu ekoloske takse i sl, sto je sasvim OK i lokalne zajednice koje trpe zagadjivanja i trebaju dobiti neke benefite od toga, ali bi to odvelo u gubitak najvecu elektroprivrednu kompaniju i za par godina znacilo i njen kraj.

BTW, prosla godina je imala puno vode tacno, uz ogromne stete na rudnicima pa zahvaljujuci tome i nije doslo do poskupljenje u prvih 6 mjeseci nakon poplava.

Helem tako je kako je.

Pozz

Realno stvari su sasvim drugačije, EPBIH je opterećena kriminalom i lopivlukom nepotizmom, opterećena je sa nekoliko hiljada nestručnih i nesposobnih uhljeba, sa neradnicima koji su primani političkom i rodbinskim linijom. ,opterećena je sa namjestenim tenderima, sa izvlačenjem novca ,.....sa bicakcicevim obnovljivim izvorima....... I samo je to razlog visokih 'troškova' zbog kojih poskupljuju cijenu.
Spektakluk

#203 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by Spektakluk »

Dobrinja80 wrote:
Realno stvari su sasvim drugačije, EPBIH je opterećena kriminalom i lopivlukom nepotizmom, opterećena je sa nekoliko hiljada nestručnih i nesposobnih uhljeba, sa neradnicima koji su primani političkom i rodbinskim linijom. ,opterećena je sa namjestenim tenderima, sa izvlačenjem novca ,.....sa bicakcicevim obnovljivim izvorima....... I samo je to razlog visokih 'troškova' zbog kojih poskupljuju cijenu.
To da se stimaju tenderi da ima puno dzabaljebarosa itd. stoji. To je stranacka krava muzara kao i mnoge druge firme. Ipak ne slazem se da je od 5000 zaposlenih, nekoliko hiljada nestrucnih i sl. Ima jos podosta radnika koji su se zaposlili 80-tih i pocetkom 90-tih i koji posjeduju kakva takva znanja koja sistem ipak drze u pogonu, za ova zaposljvanja poslije '96 sve se manje vise zna mada i tu je upitno da li su svi zaposleni bas nestrucni.

Da je takvih 50%, citava bi firma kolabirala do sad. Licno ne vjerujem da su ovi pobrojani navodi razlog poskupljenja, opet je cijena jeftinija nego u regionu.

Pozdrav
haos1

#204 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by haos1 »

gidra wrote: Ovi su na vakat skontali ublehu zvanu obnovljivi izvori energije i kupe kajmak(mada se trenutno radi na izmjeni ovog zakona):
http://www.kalesija.info/osam-mjeseci-o ... ana-u-bih/
http://www.klix.ba/biznis/privreda/u-se ... /140320103
ja ne znam o kakvoj ublehi pricas, kad se u linkovima koje si dao hvale postignutim rezultatima? ubleha obnovljivi izvori, pa jest ubleha za zaostalu bosnu sve sto dolazi sa zapada..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#205 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by Truba »

kasne racuni jos nisu dosli
obicno budu 25. ili 26.
rovac13

#206 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rovac13 »

haos1 wrote:
gidra wrote: Ovi su na vakat skontali ublehu zvanu obnovljivi izvori energije i kupe kajmak(mada se trenutno radi na izmjeni ovog zakona):
http://www.kalesija.info/osam-mjeseci-o ... ana-u-bih/
http://www.klix.ba/biznis/privreda/u-se ... /140320103
ja ne znam o kakvoj ublehi pricas, kad se u linkovima koje si dao hvale postignutim rezultatima? ubleha obnovljivi izvori, pa jest ubleha za zaostalu bosnu sve sto dolazi sa zapada..
Ne znam kako vama zvuci to na linku....ali meni to nesto suhveli.

-ulaganje 800 000 KM
-ove godine veliki broj suncanih dana doprinio vecoj proizvodnji (oko 100 000 KM proizvedeno)
-prema toj racunici 8 godina treba da se otplati ulaganje
-niko ne spominje odrzavanje svega toga,hocel se ta tehnologija pokvarit crknut kao i svaka ,jednog dana,koliko je skupo samo odrzavanje,to produzava vrijeme otplate ulaganja
-dokle ce nastaviti tako doprinositi,jer u EU se vec naveliko spominje uvodjenje novih zakona,gdje uvode porez na sunce,tako da ce to jos vise produziti vrijeme otplate ulozenog novca
-i na kraju hoce li nas biti i gdje za tih xy godina koliko treba da bi se to otplatilo

Gledajuci kako se sve odvija nisam optimista sto se tice tih stvari .
StupskaBitanga

#207 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by StupskaBitanga »

i koga je Konzum izabrao za dobavljača
Tpujem na Hep ili HZHB
funeral blues

#208 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by funeral blues »

Black swan wrote:kasne racuni jos nisu dosli
obicno budu 25. ili 26.
Meni došao..Koliko vidim na računu jedinična cijena je uvećana za tačno 5%, a pričalo se o 4,33 ako se dobro sjećam. Mala "krađa" za pojedinca, ali na nivou FBiH su u pitanju milioni..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#209 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by Truba »

190 je došao

dobro je :D budući da je radio oko NG 5 dana da se nije gasio :D
očekivao sam 250
rovac13

#210 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rovac13 »

funeral blues wrote:
obicno budu 25. ili 26.
Meni došao..Koliko vidim na računu jedinična cijena je uvećana za tačno 5%, a pričalo se o 4,33 ako se dobro sjećam. Mala "krađa" za pojedinca, ali na nivou FBiH su u pitanju milioni..
4,33 x 1,17 = 5,06
Dok se pdv obracuna na novu cijenu ispada da je poskupilo 5%
funeral blues

#211 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by funeral blues »

rovac13 wrote:
funeral blues wrote:
obicno budu 25. ili 26.
4,33 x 1,17 = 5,06
Dok se pdv obracuna na novu cijenu ispada da je poskupilo 5%
Mislim da nije tako. Na računu se PDV obračunava na kraju, nakon što se se pomnoži jedinična cijena s brojem kW, tako da bi po tvome PDV bio dva puta obračunat. Dakle, kad uporedim cijenu obje tarife prije i poslije poskupljenja, a obje su iskazane na računu, dobijem da je poskupljenje 4,99%.
rovac13

#212 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rovac13 »

funeral blues wrote: Mislim da nije tako. Na računu se PDV obračunava na kraju, nakon što se se pomnoži jedinična cijena s brojem kW, tako da bi po tvome PDV bio dva puta obračunat. Dakle, kad uporedim cijenu obje tarife prije i poslije poskupljenja, a obje su iskazane na računu, dobijem da je poskupljenje 4,99%.

Cijena kwh po srednjoj tarifi je bila 0,1282 bez pdv-a.
Ta cijena je uvecana za 4,33% cini mi se da rekoste.
Kad sve kwh saberete po novoj cijeni......onda na kraju ide pdv na sve to skupa........sto znaci da pdv ide i na to uvecanje cijena......sretno sa racunanjem :D
funeral blues

#213 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by funeral blues »

rovac13 wrote:
funeral blues wrote: Mislim da nije tako. Na računu se PDV obračunava na kraju, nakon što se se pomnoži jedinična cijena s brojem kW, tako da bi po tvome PDV bio dva puta obračunat. Dakle, kad uporedim cijenu obje tarife prije i poslije poskupljenja, a obje su iskazane na računu, dobijem da je poskupljenje 4,99%.

Cijena kwh po srednjoj tarifi je bila 0,1282 bez pdv-a.
Ta cijena je uvecana za 4,33% cini mi se da rekoste.
Kad sve kwh saberete po novoj cijeni......onda na kraju ide pdv na sve to skupa........sto znaci da pdv ide i na to uvecanje cijena......sretno sa racunanjem :D
PDV je u ovom slučaju irelevantan, jer je pdv procenat isti i prije i poslije poskupljenja. Da pojednostavim :D : ako je cijena bez pdv 1 KM, onda bi cijena nakon poskupljenja trebala biti 1,0433 KM. Ako uključiš pdv u priču, onda je 1,17 KM prije, a 1,2168 KM nakon poskupljenja. U EPBiH je izgleda neka druga matematika :)
rovac13

#214 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rovac13 »

Sto ti nebi napisao koliki racun si imao a koliki je trebao biti,ne kontam tu matematiku sto si napisao.

Rekao si ono sto je bilo 1KM a sa pdv 1,17.........sad kosta 1,0433 a sa pdv om 1,2168........ovo zadnje me zanima kako si dobio jer je 1,0433 x 1,17 = 1,220661
funeral blues

#215 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by funeral blues »

rovac13 wrote:Sto ti nebi napisao koliki racun si imao a koliki je trebao biti,ne kontam tu matematiku sto si napisao.

Rekao si ono sto je bilo 1KM a sa pdv 1,17.........sad kosta 1,0433 a sa pdv om 1,2168........ovo zadnje me zanima kako si dobio jer je 1,0433 x 1,17 = 1,220661
Pisem s posla, pa mi racun nije pri ruci :-D Tacno, ako je 1,17 KM, onda treba biti 1,220661 Km kako si naveo, ali suština je da je to ta računica koja bi trebala biti, odnosno koja poskupljuje za 4,33%. Ne znam da li si dobio račun za Januar, ali ako pogledaš vidjećeš da imaju cijene za period prije i poslije poskupljenja i vidjećeš da je odnos 5%, nevezano za pdv.
karanana

#216 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by karanana »

molim vas, radi mog nekog poredjenja, mozete li mi reci koliko otprilike potrosite kilowata struje? po kucanstvu ili prosjecno po osobi u kucanstvu. nesto mi se cini da kod mene nesto puno trosi i vuce ili da ne radim dobar posao sa stednjom. meni dodje cca 150 kwh po osobi mjesecno. puno mi nesto.
didgeridoo

#217 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by didgeridoo »

kod mene dodje oko 100-tinjak KWh po glavi (iako su 2 glave bas malene).
dodje mi negdje duplo vise jeftine nego skupe
rekla-kazala

#218 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rekla-kazala »

karanana wrote:molim vas, radi mog nekog poredjenja, mozete li mi reci koliko otprilike potrosite kilowata struje? po kucanstvu ili prosjecno po osobi u kucanstvu. nesto mi se cini da kod mene nesto puno trosi i vuce ili da ne radim dobar posao sa stednjom. meni dodje cca 150 kwh po osobi mjesecno. puno mi nesto.
Teško pitanje.
Mislim da je to normalna potrošnja.
Ja trošim 750 do 850 kwh mjesečno.
Puno, ali znam i zašto. Mašina za sušenje veša, mašina za pranje suđa, stalno uključen bojler i povrh svega rasvjete više od 1500 W u stanu. Jedina štedna sijalica je svjetlo ispred ulaznih vrata koje gori skoro dan i noć.
I još redovno trošim više skupe nego jeftine.
ovo_malo_duse

#219 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by ovo_malo_duse »

rekla-kazala wrote:
karanana wrote:molim vas, radi mog nekog poredjenja, mozete li mi reci koliko otprilike potrosite kilowata struje? po kucanstvu ili prosjecno po osobi u kucanstvu. nesto mi se cini da kod mene nesto puno trosi i vuce ili da ne radim dobar posao sa stednjom. meni dodje cca 150 kwh po osobi mjesecno. puno mi nesto.
Teško pitanje.
Puno, ali znam i zašto. Mašina za sušenje veša, mašina za pranje suđa, stalno uključen bojler i povrh svega rasvjete više od 1500 W u stanu. Jedina štedna sijalica je svjetlo ispred ulaznih vrata koje gori skoro dan i noć.I još redovno trošim više skupe nego jeftine.
Ne kontam. Sev boldano upaljeno i kod mene konstantno i jos povrh toga sve se kuha i pece na stuju pa mi doslo 483 Kw za dva mjeseca.
Ako se ne grijes na struju neko te uzima lopatom.. :-) :-)
rekla-kazala

#220 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rekla-kazala »

ovo_malo_duse wrote:
rekla-kazala wrote:
Teško pitanje.
Puno, ali znam i zašto. Mašina za sušenje veša, mašina za pranje suđa, stalno uključen bojler i povrh svega rasvjete više od 1500 W u stanu. Jedina štedna sijalica je svjetlo ispred ulaznih vrata koje gori skoro dan i noć.I još redovno trošim više skupe nego jeftine.
Ne kontam. Sev boldano upaljeno i kod mene konstantno i jos povrh toga sve se kuha i pece na stuju pa mi doslo 483 Kw za dva mjeseca.
Ako se ne grijes na struju neko te uzima lopatom.. :-) :-)
Ne grijem se na struju iako se klima uključi ponekad i ne uzima me niko.
U dnevnoj sobi luster sa 5 x 60 W, ( samo ovaj luster nek gori 7 sati dnevno uzme mjesečno 60 kwh), u trpezariji halogenka 100 w, u kuhinji halogenka 150w, u hodnicima halogenke po 100 W,... topla voda kada, dva umivaonika, bide, sudoper, mašine rade skoro svaki dan. I kuha se svaki dan i peče se hljeb svaki drugi dan,...i ne štedi se. Ne sumnjam u brojilo.
Kolko ti to trošiš ? 483:60=8 Samo 8 kwh dnevno. Sama mašina za sušenje proguta 4 kwh za jedno uključivanje.
Last edited by rekla-kazala on 04/02/2015 11:18, edited 3 times in total.
karanana

#221 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by karanana »

e pa onda mene neko uzima. jer ja sa mnogo manjom snagom i lustera i sa pazenjem na rad bojlera i sa pazenjem na skupu/jeftinu tarifu gdje mi je omjer barem 65-35, opet puno kwh trosim.
rovac13

#222 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rovac13 »

rekla-kazala wrote:Ne grijem se na struju iako se klima uključi ponekad i ne uzima me niko.
U dnevnoj sobi luster sa 5 x 60 W, ( samo ovaj luster nek gori 7 sati dnevno uzme mjesečno 60 kwh), u trpezariji halogenka 100 w, u kuhinji halogenka 150w, u hodnicima halogenke po 100 W,... topla voda kada, dva umivaonika, bide, sudoper, mašine rade skoro svaki dan. I kuha se svaki dan i peče se hljeb svaki drugi dan,...i ne štedi se. Ne sumnjam u brojilo.
Kolko ti to trošiš ? 483:60=8 Samo 8 kwh dnevno. Sama mašina za sušenje proguta 4 kwh za jedno uključivanje.
Ti samo mislis da se ne grijes na struju :lol: :lol: :lol: :lol:
Ta tvoja rasvjeta koju nabroja nije ispod 750w......a od toga samo jedan mali procenat se pretvara u svjetlost a sve ostalo u toplotu :lol: :lol: :lol:

Takodje susilica ti nije uredu.Moja trosi drasticno manje.
rekla-kazala

#223 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rekla-kazala »

rovac13 wrote:
rekla-kazala wrote:Ne grijem se na struju iako se klima uključi ponekad i ne uzima me niko.
Ti samo mislis da se ne grijes na struju :lol: :lol: :lol: :lol:
Ta tvoja rasvjeta koju nabroja nije ispod 750w......a od toga samo jedan mali procenat se pretvara u svjetlost a sve ostalo u toplotu :lol: :lol: :lol:

Takodje susilica ti nije uredu.Moja trosi drasticno manje.
Znam da me grije rasvjeta, zato je i ne štedim. Moram "pogurati" ovo loše zeničko grijanje.
Problem je ljeti ali tad je dan duži.
Ove halogenke su najgore po pitanju grijanja ali daju najljepšu svjetlost. :wink:
ovo_malo_duse

#224 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by ovo_malo_duse »

rekla-kazala wrote: Ne grijem se na struju iako se klima uključi ponekad i ne uzima me niko.
Neznam sta da ti kazem. Masine za ves ako nisu svaki jesu haman svako drugi dan, za sudije svaki dan nekad I 2 puta. Kuha se svaki dan. Doduse sijalice mi nisu halogene sve je nesta LED otprilike 10 do 40 W . zamrzivaci, frizider , televizor, nocne sijalice po cijeloj kuci(doduse malo trose ali nakupi se), ne stedi se ni sekunde..Doduse nemam bojler voda se zagrijava na drugi nacin ali nemogu na tvoju brojku izaci da ga j....s
Sad sam bas gledao jesam li se zezno I nisam 483 KW za 2 mjeseca.
rekla-kazala

#225 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rekla-kazala »

ovo_malo_duse wrote:
rekla-kazala wrote: Ne grijem se na struju iako se klima uključi ponekad i ne uzima me niko.
Neznam sta da ti kazem. Masine za ves ako nisu svaki jesu haman svako drugi dan, za sudije svaki dan nekad I 2 puta. Kuha se svaki dan. Doduse sijalice mi nisu halogene sve je nesta LED otprilike 10 do 40 W . zamrzivaci, frizider , televizor, nocne sijalice po cijeloj kuci(doduse malo trose ali nakupi se), ne stedi se ni sekunde..Doduse nemam bojler voda se zagrijava na drugi nacin ali nemogu na tvoju brojku izaci da ga j....s
Sad sam bas gledao jesam li se zezno I nisam 483 KW za 2 mjeseca.
Pretpostavljam da me rasvjeta, bojler i šporet najviše kolju.
Morat ću razmisliti o LED rasveti.
Evo račun je danas stigao:
period 30.12.2014. - 29.01.2015.
VT 26 kWh------------ 0,1602 KM
MT 25,6 kWh----------0,0801 KM
po novoj cijeni
VT 364kWh------------0,1682 KM
MT 358,4 kWh--------0,0841 KM
ukupno 774 kWh za 30 dana. Račun 123,17 KM
Ipak poskupljenje nije 4,33 % kako je najavljeno nego 4,9937% Na 4,33 % može doći samo ako uračuna to da je cijena mjernog mjesta ostala 4,80 KM, naknada za obnovljive izvore 0,001 KM i to na neku minimalnu potrošnju.
Neko se malo zajebo u računici.
Post Reply