Octavia A5 iskustva i preporuke

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#226 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by tempuser »

madner wrote:Licno iskustvo pak nije opste mjerodavno. Mozes imati najbolji motor ikad, pa biti onaj jedan sto ga zeza.
Pa sta je mjerodavno, iscitavanje foruma???? Pa i ono sto procitas na forumima je necije licno iskustvo zar ne?
Ono sto uvazeni znalac Nedim i ostali internet eksperti ne mogu ili ne zele da shvate je da su forumi tematski, ako se otvori tema o problemu javice se oni koji imaju takav problem, a ne svi koji imaju taj auto i da za apsolutno svaki auto i motor mozes naci temu o kapitalnim kvarovima na maloj kilometrazi.
Optimist

#227 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by Optimist »

Bakir1 wrote:Frisak info CAYa tj 1.6 TDI sa 55kw crkle dvije dizne na 115.000 km.
Ovlasteni nece ni da cuje za kulanz za auto koje se odrzavalo samo u ovlastenom.
Toliko o tome....
Ti rece da si nesto sipao u rezervoar kad si tek uzeo auto. Ti si zajebao. :D
madner

#228 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by madner »

tempuser wrote:
madner wrote:Licno iskustvo pak nije opste mjerodavno. Mozes imati najbolji motor ikad, pa biti onaj jedan sto ga zeza.
Pa sta je mjerodavno, iscitavanje foruma???? Pa i ono sto procitas na forumima je necije licno iskustvo zar ne?
Ono sto uvazeni znalac Nedim i ostali internet eksperti ne mogu ili ne zele da shvate je da su forumi tematski, ako se otvori tema o problemu javice se oni koji imaju takav problem, a ne svi koji imaju taj auto i da za apsolutno svaki auto i motor mozes naci temu o kapitalnim kvarovima na maloj kilometrazi.
Mjerodavna je naravno statistika za kvarove.
Moze se desiti svakome nesto, no ne govorimo o tome nego o onome sto se cesto desava.

Kinezi su u prosjeku nizi od Bosanaca, to sto si nasao na Kineza od 2,01 ne znaci da prva recenica nije tacna.

Licna iskustva su znacajna sto se tice preglednosti, dojma itd.
Bakir1

#229 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by Bakir1 »

Ah dizne tj injektori ne bi smjeli crknuti na tako maloj kilometrazi, ja sam sipao aditiv koji sipam u sva svoja auta pa nije ni jedan jos izbacio nedozvoljene parametre injektora.
Sramotno je da isti ne prolaze u garanciji...
Recimo da je neko digao kredit i jos ga otplacuje i da mu se ovo desi ,ceh 2200 KM, sta bi on uradio?
Polovni 300 najeftiniji novi 500, sve mimo ovlastenog...
Ali neka dok je ovaca koje trpe ovakav odnos u prvom redu novog generalnog koji je BTW pobrisao svu servisnu istoriju nacinjenu od ase I ostalih u sistemu biti ce I vune....
Gorane za tvoj auto elektronska evidencija vise ne postoji, kao ni za bilo ciji drugi odrzavan u asi i njenoj mrezi....
amar1994

#230 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by amar1994 »

da te skode ne valjaju i da se puno kvare, ne bi bila u vrhu prodaje u UK , posebno sto su englezi prepotentni :)
ne znam kakva je ko auto cjelokupno, al meni se ne svidja unutrasnjost nikako kao ni drzanje ceste, sve ostalo ok, uostalom od nje ne treba previse ocekivat jer joj nije cijena aman zaman(u zadnje vrijeme jeste :mrgreen: :lol: )

http://www.honestjohn.co.uk/carbycar/sk ... ction=good
evo ovdje ima lista zabiljezenih kvarova, kao i dobrih stvari 8-) ;-)

Image

http://www.autoexpress.co.uk/best-cars/ ... 16-results
:wink: :)
tempuser

#231 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by tempuser »

Bakir1 wrote:Ah dizne tj injektori ne bi smjeli crknuti na tako maloj kilometrazi, ja sam sipao aditiv koji sipam u sva svoja auta pa nije ni jedan jos izbacio nedozvoljene parametre injektora.
Recimo da je neko digao kredit i jos ga otplacuje i da mu se ovo desi ,ceh 2200 KM, sta bi on uradio?
Ali neka dok je ovaca koje trpe ovakav odnos u prvom redu novog generalnog koji je BTW pobrisao svu servisnu istoriju nacinjenu od ase I ostalih u sistemu biti ce I vune....
Gorane za tvoj auto elektronska evidencija vise ne postoji, kao ni za bilo ciji drugi odrzavan u asi i njenoj mrezi....
Za svaki slucaj sam osim serv, knjizice sacuvao sve racune od 1. dana, a kako vec neko vrijeme ne odrzavam u ASA tj Porscheu u servisu gdje odrzavam postoji istorija od kad odrzavam kod njih.
tempuser

#232 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by tempuser »

madner wrote:
tempuser wrote:
Mjerodavna je naravno statistika za kvarove.
Moze se desiti svakome nesto, no ne govorimo o tome nego o onome sto se cesto desava.

Kinezi su u prosjeku nizi od Bosanaca, to sto si nasao na Kineza od 2,01 ne znaci da prva recenica nije tacna.

Licna iskustva su znacajna sto se tice preglednosti, dojma itd.
Znas sta kazu za statistiku... Pa i kvarove iz kojih se sastoji statistika neko prijavljuje zar ne?
ado-šampion

#233 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by ado-šampion »

Statistike su mjerodavne, ali vecina ovih prica ima izvor na raznim forumima. 2.0 TDI motori nisu postali zloglasni jer je neko iscitavao statistike nego jer je neko iscitavao forume, a ne forumima ce se uglavnom logicno javiti onaj ko ima problem a ne onaj koji je zadovoljan.

Sto se tice dizni, jbg to je rizik modernog auta s dizelskim motorom, da ide a ne trosi, ne moze doci samo od sebe. Ja sam uvijek govorio, ko mora posuditi da pokrije kvar od 1000 KM ne uzima dizel koji je van garancije, vrlo jednostavno. A to je makar 60% naseg stanovnista nazalost. A svi lete na dizele. Samo da ne trosi. Jel jelte ne moze 70 KS ne ide, ne moze 150 KS benzin (ide al trosi), a pored auta valja i smartfon 500-600 KM i ici na more (jer svi idu na more, ne daj boze da komsiluk zna da nisi bio na moru), itd, a sve to za platicu. Meni covjek Nijemac koji je kupio novu Daciju Sandero kaze, svjestan sam ja sta sam sve puno bolje mogao polovno uzeti za te pare, ali svjestan sam i sta bi to za mene znacilo, tj. svjestan sam svojih mogucnosti. A Bosanac se rastegne ko pracka u kredit i onda kad zvizne kvar aj pomagaj.

VW je priznavao Siemens dizne bezuslovno na 2.0 TDI. Nije realno ocekivati da s nasim gorivom bilo koji servis uzme u svoj trosak dizne na autu koje je preslo preko 100 hiljada. Zapravo sve sto sam ikad vidio/procitao da proizvodjaci priznaju je do 100 hiljada plafon.
U tom slucaju reparirana dizna za 300 KM i vozi misko. Cak i ko ima, kome se jos isplati na autu od 12-13 k davati 2-2.5 k za dizne.
NediM17

#234 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by NediM17 »

ado-šampion wrote:Statistike su mjerodavne, ali vecina ovih prica ima izvor na raznim forumima. 2.0 TDI motori nisu postali zloglasni jer je neko iscitavao statistike nego jer je neko iscitavao forume, a ne forumima ce se uglavnom logicno javiti onaj ko ima problem a ne onaj koji je zadovoljan.

Sto se tice dizni, jbg to je rizik modernog auta s dizelskim motorom, da ide a ne trosi, ne moze doci samo od sebe. Ja sam uvijek govorio, ko mora posuditi da pokrije kvar od 1000 KM ne uzima dizel koji je van garancije, vrlo jednostavno. A to je makar 60% naseg stanovnista nazalost. A svi lete na dizele. Samo da ne trosi. Jel jelte ne moze 70 KS ne ide, ne moze 150 KS benzin (ide al trosi), a pored auta valja i smartfon 500-600 KM i ici na more (jer svi idu na more, ne daj boze da komsiluk zna da nisi bio na moru), itd, a sve to za platicu. Meni covjek Nijemac koji je kupio novu Daciju Sandero kaze, svjestan sam ja sta sam sve puno bolje mogao polovno uzeti za te pare, ali svjestan sam i sta bi to za mene znacilo, tj. svjestan sam svojih mogucnosti. A Bosanac se rastegne ko pracka u kredit i onda kad zvizne kvar aj pomagaj.

VW je priznavao Siemens dizne bezuslovno na 2.0 TDI. Nije realno ocekivati da s nasim gorivom bilo koji servis uzme u svoj trosak dizne na autu koje je preslo preko 100 hiljada. Zapravo sve sto sam ikad vidio/procitao da proizvodjaci priznaju je do 100 hiljada plafon.
U tom slucaju reparirana dizna za 300 KM i vozi misko. Cak i ko ima, kome se jos isplati na autu od 12-13 k davati 2-2.5 k za dizne.
Zato ima nesto trenutno najbolje od "oba svijeta", htjeli to neki priznati ili ne, a to se zove PLIN. Kupis tog benzinca sa 150ks, stavis mu plin, trosi ko 1.6-2.0 dizel (i manje), a odrzavanje ostaje benzinski jeftino. ;-) :izet:

A kad te isklempaju te dizne, zmajaci, turbine, EGR-ovi, i na kraju kad bacis matematiku mogao si voziti i tog benzica sa 150ks za iste pare.
direstraits0078

#235 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by direstraits0078 »

Bakir1 wrote:Ah dizne tj injektori ne bi smjeli crknuti na tako maloj kilometrazi, ja sam sipao aditiv koji sipam u sva svoja auta pa nije ni jedan jos izbacio nedozvoljene parametre injektora.
Nije nista domaci kreten u poredjenju s kretenom evropejcem... Sami sebi skacu u stomak, ispushiona vauvau u BiH. Uzece ih lopatom koreanci i francuzi.
Bakir1

#236 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by Bakir1 »

Sve dok nema kriticna masa nezadovoljnih nista od toga ali recimo firma sa 40 plus skoda odapeo kompresor klime nece ni da cuju za garanciju 3 godine star auto...
Ja ni neprijatelju ne bih preporucio auto iz vag grupacije...
Ado kada je islo za pasata svima su mijenjali bez obzira na broj km, isli su do te mjere da su neovlastenim davali dizne da svi mijenjaju...
Ovaj auto ima nepunih 5 godina i 115.000 km i za kapitalan kvar na injektorima nema garancije ucesca kulanza nista, znaci do 100.000 km mogu durati a poslije ko ga jebe?
Ovlasteni servis zbog cega?
Da mijenja ulje?
Ko moze ovako pricati za Renault kiju opela?
Ja stojim iza svoje price i garantujem za sve napisano...
Jesi li svjestan tezine brisanja podataka o servisima iz baze?????
direstraits0078

#237 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Sreca pa se radi o malom trzistu, tako da bolinasqratz politika moze da prodje. Shishaj, samo shishaj, janjci bleju makaze zvekecu... :izet:

530i

#238 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by 530i »

Bakir1 wrote:Sve dok nema kriticna masa nezadovoljnih nista od toga ali recimo firma sa 40 plus skoda odapeo kompresor klime nece ni da cuju za garanciju 3 godine star auto...
Ja ni neprijatelju ne bih preporucio auto iz vag grupacije...
Ado kada je islo za pasata svima su mijenjali bez obzira na broj km, isli su do te mjere da su neovlastenim davali dizne da svi mijenjaju...
Ovaj auto ima nepunih 5 godina i 115.000 km i za kapitalan kvar na injektorima nema garancije ucesca kulanza nista, znaci do 100.000 km mogu durati a poslije ko ga jebe?
Ovlasteni servis zbog cega?
Da mijenja ulje?
Ko moze ovako pricati za Renault kiju opela?
Ja stojim iza svoje price i garantujem za sve napisano...
Jesi li svjestan tezine brisanja podataka o servisima iz baze?????
To je baš bezobrazluk, 115000 je nikakva kilometraža.

Slična je priča i za TSI motore i pucanje lanca...pukne pa ti se zabavi kako znaš i umiješ, bez obzira na to što je auto tek izašlo iz garancije i nema ni 50 hiljada km. I onda mrtvi hladni stave isti lanac i lančanik i kao bit će bolje...

Od mog dosadašnjeg iskustva Mercedes se pokazao najkonkretniji u postprodaji, garancija ili van nje...čak i kod auta starih tipa 15 godina imaš isti tretman. Sad jesu novi Mercedesi na cijeni i originalni dijelovi imaju i svoju cijenu...ali barem znaš šta plaćaš i to se poštuje.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#239 Re: RE: Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by konektovan »

NediM17 wrote:
ado-šampion wrote:Statistike su mjerodavne, ali vecina ovih prica ima izvor na raznim forumima. 2.0 TDI motori nisu postali zloglasni jer je neko iscitavao statistike nego jer je neko iscitavao forume, a ne forumima ce se uglavnom logicno javiti onaj ko ima problem a ne onaj koji je zadovoljan.

Zato ima nesto trenutno najbolje od "oba svijeta", htjeli to neki priznati ili ne, a to se zove PLIN. Kupis tog benzinca sa 150ks, stavis mu plin, trosi ko 1.6-2.0 dizel (i manje), a odrzavanje ostaje benzinski jeftino. ;-) :izet:

A kad te isklempaju te dizne, zmajaci, turbine, EGR-ovi, i na kraju kad bacis matematiku mogao si voziti i tog benzica sa 150ks za iste pare.
Ima cojek, reparira dizne cr za 150 KM, i to ono kad su bas usrane.[emoji6] [emoji4]

Sent from my C6603 using Tapatalk
Bakir1

#240 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by Bakir1 »

niko ne reparira dizne od ovog motora, tj piezo element ;-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#241 Re: RE: Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by konektovan »

Bakir1 wrote:niko ne reparira dizne od ovog motora, tj piezo element ;-)
Ne upratih, koji je motor????

Sent from my C6603 using Tapatalk
Bakir1

#242 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by Bakir1 »

1,6 tdi
ado-šampion

#243 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by ado-šampion »

Ja sam imao u porodici slucaj 2.0 TDI CR 2008., dizna 300 KM, polovna ili reprarirana nisam siguran, negdje u Kiseljaku uglavnom. Nova 1300.

@Bakir, slicno je bio s lancima kod BMWa, znaci mozes traziti goodwill ako je servisiran u ovlastenom i ako je kilometraza do 100 k km. Ostalo su sve odbijali, po informacijama koje ja imam. I to je generalno, ne samo ograniceno na BiH.
Na Passatu su mijenjali jer su tu bili svjesni da su zasrali.

Prijatelj je nekad davno imao Clio 1.2, nov kupljen ovdje, vec na 60 k je poceo stucati, gubi snagu, moras stati ugasiti upaliti pa ponovo. Ne sjecam se tacno sta je bio problem, dizne ili nesto drugo, ali dijagnoza je mislim bila lose gorivo. I vozi misko.
Iskreno ja ne mogu da povjerujem da bi iko priznao dizne na autu sa 115 k km a covjek je mogao sipati loziku od Nikole u Lukavici.

To s 40 kompresora firme u pravnim drzavama rjesavaju vrlo lako, medjutim jbg kod nas javasluk, naravno sto se vise auto samo prodaje veci je javasluk, sto treba stapom za pecanje hvatati svakog kupca bolje je odnos. To nije samo tako kod nas.
Bakir1

#244 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by Bakir1 »

onda ne prodajes motore za koje se nema kupiti adekvatno gorivo, renault je onda bio puno ozbiljniji od vagen grupacije jer jedno vrijeme nije uopste prodavao dci motore...
nemoj ih braniti, 115.000 km je smijesna kilometraza i koliko god neko nalazio opravdanja za crkavanje injektora na tim kilometrima nema opravdanja.
dvije stvari se mogu izvuci kao zakljucak, prvo kompletna grupacija je smece jer motori mogu izgleda durati do 100.000 km bez problema a mislim na motor kao cjelinu, a drugo svi kupci su ovce koje nemilosrdno sisaju od kile ulja 30 KM pa dalje, a uslov za rjesavanje u garanciji je odlazak u ovlasteni servis a kada dodje do garancije iste nema....
mercedes je institucija za vagen, dzamija, ustat pa spomenut
amar1994

#245 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by amar1994 »

Bakir1 wrote:niko ne reparira dizne od ovog motora, tj piezo element ;-)
uh :shock: , i kod mene su te piezo :-)
ado-šampion

#246 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by ado-šampion »

Bakir1 wrote:onda ne prodajes motore za koje se nema kupiti adekvatno gorivo, renault je onda bio puno ozbiljniji od vagen grupacije jer jedno vrijeme nije uopste prodavao dci motore...
nemoj ih braniti, 115.000 km je smijesna kilometraza i koliko god neko nalazio opravdanja za crkavanje injektora na tim kilometrima nema opravdanja.
dvije stvari se mogu izvuci kao zakljucak, prvo kompletna grupacija je smece jer motori mogu izgleda durati do 100.000 km bez problema a mislim na motor kao cjelinu, a drugo svi kupci su ovce koje nemilosrdno sisaju od kile ulja 30 KM pa dalje, a uslov za rjesavanje u garanciji je odlazak u ovlasteni servis a kada dodje do garancije iste nema....
mercedes je institucija za vagen, dzamija, ustat pa spomenut
Bakire, previse si uzeo taj slucaj k srcu. Stoga ne bih puno raspravljao, ne bih da nekom prisjedam na muku. Samo cu reci da se slazem s tobom da je bezveze da dizne crknu na 115 k ako se pazi gdje se sipa gorivo, i ja licno da mi se to desi razmislio bih bi li ponovo kupio takvo auto; medjutim ocekivati da proizvodjac prizna nesto na 5 godina starom autu s preko 100 k na satu je van okvira realnosti, kakva crna garancija posle 5 godina i 115 k...
Bakir1

#247 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by Bakir1 »

a zasto ne?
nisam ja uzeo srcu nista, govorim sa paralele kupca, koji je trazio auto koje je kupljeno ovdje, sa urednom servisnom istorijom da je malo preslo.
rijesiti ce se ovo, ima injektora na sve strane novih po 500 KM, ali cinjenica da, ponavljam, na 115.000 km crkne dizna tj dvije i da proizvodjac demantuje bilo kakvu odgovornost za vozilo koje je uredno servisirano...
izbjegavanje odgovornosti pa ako hoces i bmw-a govori o neozbiljnosti u prvom redu onoga ko izbjegava odgovornost i komociju koju uziva jer postoje vojske kupaca koji slijepo vjeruju u imidz proizvodjaca ili grupacije...
mercedes je u kulanzu 80% rad i 100% materijal rjesavao hrdju na w203 poslije 8 godina i bez obzira na uslove koristenja, po tvojoj logici sta su trebali reci, za vozila iz hercegovine i dalmacije kulanz ide, za vozila srednje bosne nece moci?
vag grupacija smece, citavih 100.000 mogu preci bez kapitalnog kvara, pa pojedini mogu dalje mlatiti praznu slamu zasnovanu na osjecaju ;-)
direstraits0078

#248 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Lahko je sad po vw udarati kad ih je Porsche preuzeo. :oops:
ado-šampion

#249 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by ado-šampion »

Bakire pretjerujes. Izvuci procenat VW po Bosni koji do 150 k imaju kvar na motoru pa izvuci procenat onih koji prelaze 300-350 k bez ikakve intervencije na motoru. Ja imam u porodici jednog i to famzoni 2.0 TDI, prva vanredna intervencija na motoru dizna na 330 k. I ni to vjerovatno ne bi bilo da se ne sipa gdje je jeftinije. Ostalo nista, sad je oko 360 k sve originalno, turbina, EGR, ostale 3 dizne, cak i DPF, nikakvog famoznog propuhivanja i ciscenja, auto se vozi najnormalnije, cak se salta penzionerski. Daj mi jedan npr. Pezo HDI koji do 200 k nema problema s naprimjer DPFom, ne mora biti 350 k.

Primjer s hrdjom je siljenje stava. Taj primjer se moze usporediti s primjerom pomentog 2.0 TDI gdje su dizne mijenjane bezuslovno. Znaci to su primjeri gdje je bio totalni zajeb proizvodjaca, sto je zahvatilo vecinu primjeraka modela. A ne s primjerom pojedinacnog slucajeva crkavanja dizni.
Bakir1

#250 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke

Post by Bakir1 »

apsolutno ne, i to iz perspektive kome se to desava upravo i ko hoda po bosistima da naruci nove...
nije sporadican problem nego vrlo cest i ova kilometraza je velika na kakvim se sve pocnu desavati problemi....
i ovo je mali problem kakvi su ostali, u velikoj velicini slucajeva ode pumpa i sva 4 injektora jer pumpa trosenjem stvara spenu koja zacepi injektore a ista zaprlja rezervoar...
da bi se otklonila mogucnost povratka problema treba oprati rezervoar a isti se ne moze oprati nego se mora mijenjati...
jedna lasta ne cini proljece tako ni taj passat od punca za kojeg ni ti ni bilo drugi ne moze reci kada i na koliko kilometara prije punca su se desavali problemi...
nazovi ove sto prodaju injektore, pitaj ih koliko na stanju imaju injektora za 1,6 tdi ili 2,0 tdi, a koliko za crdi, hdi, pa ljudi paletama dovlace injektore.
i nije problem u tome sto su isti stradali, problem je sto se proizvodjac pravi mutav na temu kvara.
Post Reply