Ja ne komentarisem nista osim arumenata za ono sto tvrdis a i to sto sad navodis nema veze sa dostupnom opremom nego sa cijenom.golfiista wrote:Tipično, komentarišes samo onaj dio koji ti odgovara.tempuser wrote:Tvoj izbor, ali osim sto tvrdis da je auto losiji od drugog samo na osnovu predpostavke, tvrditi da je nesto golo ko pistolj i pri tome ga porediti sa 12 god mladjim modelom dovoljno govori o argumentima!
Dobio sam tri ponude u posljednjih deset dana u toj klasi automobila, Škoda se digla ko da je Audi, mada ni Audi nije mjera za bilo sto, ali eto moze im se.
Za onaj novac sto oni traže drugi nude vise, pa analogno tome ili i deduktivno, ako hoćeš, i to sto nude je upitno u odnosu na druge koji nude isto to ali za manje novca.
Škoda zdravo.
Octavia A5 iskustva i preporuke
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#101 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
-
autoskolee
#102 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Ali sto ljudi stalno podcjenjuju audi, vw, skodu, bmw i porede ih sa nekim fordovima, renoima mladjim 10 godina :r
I valjda je logicno da slabije poznate marke u standardnom paketu opreme MORAJU da daju vise nego ovi sto vode glavnu rijec da bi uopste bili konkurentni?
Tempuser je inace objasnio kvalitet izrade tog 2013 u odnosu na skodu 2004 u ovom slucaju..
A i razumijem vas uzmete za 13.000 2013 auto pa ga za tri god prodate za 8000 a ulozili u njeg jos 3000 u medjuvremenu pa kupite opet limenku neku mladju od 5 godina za smjesne pare i ukrug
I valjda je logicno da slabije poznate marke u standardnom paketu opreme MORAJU da daju vise nego ovi sto vode glavnu rijec da bi uopste bili konkurentni?
Tempuser je inace objasnio kvalitet izrade tog 2013 u odnosu na skodu 2004 u ovom slucaju..
A i razumijem vas uzmete za 13.000 2013 auto pa ga za tri god prodate za 8000 a ulozili u njeg jos 3000 u medjuvremenu pa kupite opet limenku neku mladju od 5 godina za smjesne pare i ukrug
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#103 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Ja ne mogu da vjerujem da ljudi ovdje daju prednost skodi u odnosu na ford, kad je zvucna izolacija u pitanju?! Zaista, ne mogu to da svarim nikako. Nisam vlasnik ni jednog niti drugog, imam vrlo malo iskustva s tim vozilicama, i moje iskustvo je totalno drugacije, al' recimo octavije sa pd motorima, ne mogu parirati tdci motoru kad je buka u pitanju, i u unutrasnjosti i vani. To je lahko provjeriti i potvrditi.
Ne zelim da u raspravu ubacujem nikakve druge prijedloge, jer je tema vrlo jasno i precizno postavljena, i ne treba ulijetati sa upadicama, ta ce ti octavija, uzmi opela, ford ili nesto francusko, a covjek vec u glavi ima svog favorita, pa mu zelim srecu u kupovini, da nadje sto bolji primjerak, a octavija je dobar izbor za porodicnog covjeka, ako se gleda kompaktna klasa. Kolega ce najvjerovatnije uskoro prodavati svoju, 1.9 tdi elegance, 2007, kraj,
sa predjenih, nesto malo vise od 100 tisuca, originalnih, reparirana turbina nedavno, pa ako bude u opticaju, saljem ti pp sa ponudom.
Kupi bolan kakvog citroena za te pare, đeš skodu?!

Ne zelim da u raspravu ubacujem nikakve druge prijedloge, jer je tema vrlo jasno i precizno postavljena, i ne treba ulijetati sa upadicama, ta ce ti octavija, uzmi opela, ford ili nesto francusko, a covjek vec u glavi ima svog favorita, pa mu zelim srecu u kupovini, da nadje sto bolji primjerak, a octavija je dobar izbor za porodicnog covjeka, ako se gleda kompaktna klasa. Kolega ce najvjerovatnije uskoro prodavati svoju, 1.9 tdi elegance, 2007, kraj,
Kupi bolan kakvog citroena za te pare, đeš skodu?!
-
tempuser
#104 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Meni nisu jasni oni koji na pocetku napisu da nisu vlasnici nijednog ni drugog, da imaju vrlo malo iskustva, a onda pod drugacije iskustvo napisu cijeli elaborat o zvucnoj izolaciji?!?!?!!?!
Kao neko ko uporedo vozi oba i samim time ima daleko vise iskustva i puno konkretnije argumente cu ti napisati da prolazak Focusom Mk2 kroz baru ili voznja po kisi u poredjenju sa Octaviom A5 djeluje otprilike kao da se vozis u plasticnom skafu!
Sad cu se vratiti par postova nazad, ne moze se sve gledati iskljucivo kroz papir. Nije isto "nasarafiti" klimu u auto koji ima 100% plasticne tapecirunge, tvrdu plastiku itd i auto koji ima bolje materijale u unutrasnjosti. Nominalno na papiru oni nude isto, ali u praksi razlika postoji i zato sam napisao da itekako postoji razlog zasto je moj Focus sa paketom opeme koji je ekvivalent Ambientu kostao "samo" 26.000 KM. Ovo je 3. Ford u famEliji i vidi se stednja na primjenjenim materijalima tj da nije Ford sto je nekad bio. To je tako, ko hoce da vjeruje, nek vjeruje, ko to ne moze da svari nek proba sa sodom bikarbonom.
Kao neko ko uporedo vozi oba i samim time ima daleko vise iskustva i puno konkretnije argumente cu ti napisati da prolazak Focusom Mk2 kroz baru ili voznja po kisi u poredjenju sa Octaviom A5 djeluje otprilike kao da se vozis u plasticnom skafu!
Sad cu se vratiti par postova nazad, ne moze se sve gledati iskljucivo kroz papir. Nije isto "nasarafiti" klimu u auto koji ima 100% plasticne tapecirunge, tvrdu plastiku itd i auto koji ima bolje materijale u unutrasnjosti. Nominalno na papiru oni nude isto, ali u praksi razlika postoji i zato sam napisao da itekako postoji razlog zasto je moj Focus sa paketom opeme koji je ekvivalent Ambientu kostao "samo" 26.000 KM. Ovo je 3. Ford u famEliji i vidi se stednja na primjenjenim materijalima tj da nije Ford sto je nekad bio. To je tako, ko hoce da vjeruje, nek vjeruje, ko to ne moze da svari nek proba sa sodom bikarbonom.
- konektovan
#105 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Nisam vlasnik i naveo sam to, nisam puno vozio, sve istina, al' ne treba puno iskustva da se nesto primjeti. Ti si Gorane pristrasan, k'o da ti neko prst u oko gurne kad kaze nesto protiv octavije. Taj tapacirung u focusu nije najbolji, ali ní najlosiji, i sigurno je izdrzljiviji od octavijinog, kod kojeg se isti uvije i ostavi rupu od lakta na vratima. I ne Gorane, nije zvuk samo od kise, lokve, vjetra bitan u ovoj prici. Zasto ne kazes i ne potvrdis cinjenicu, da octavija u leru proizvodi vise decibela od drugih, a o jacem pritiskanju papucice gasa, da i ne govorim. Pricati i tvrditi, da je octavija za klasu bolja od forda je komedija, vise puta rezirana u tvojoj glavi. 
-
rusmir.ba
#106 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Meni posalji broj od kolege za octaviu ako bude, meni se ne zuri za kupovinu toliko, a citroena ako imas da neko prodaje onda ovima sto ih brate gotive kao da su Star Wars masinekonektovan wrote:Ja ne mogu da vjerujem da ljudi ovdje daju prednost skodi u odnosu na ford, kad je zvucna izolacija u pitanju?! Zaista, ne mogu to da svarim nikako. Nisam vlasnik ni jednog niti drugog, imam vrlo malo iskustva s tim vozilicama, i moje iskustvo je totalno drugacije, al' recimo octavije sa pd motorima, ne mogu parirati tdci motoru kad je buka u pitanju, i u unutrasnjosti i vani. To je lahko provjeriti i potvrditi.
Ne zelim da u raspravu ubacujem nikakve druge prijedloge, jer je tema vrlo jasno i precizno postavljena, i ne treba ulijetati sa upadicama, ta ce ti octavija, uzmi opela, ford ili nesto francusko, a covjek vec u glavi ima svog favorita, pa mu zelim srecu u kupovini, da nadje sto bolji primjerak, a octavija je dobar izbor za porodicnog covjeka, ako se gleda kompaktna klasa. Kolega ce najvjerovatnije uskoro prodavati svoju, 1.9 tdi elegance, 2007, kraj,sa predjenih, nesto malo vise od 100 tisuca, originalnih, reparirana turbina nedavno, pa ako bude u opticaju, saljem ti pp sa ponudom.
Kupi bolan kakvog citroena za te pare, đeš skodu?!![]()
-
timezone
#107 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Octavia ti dođe kao bolji mini passat
- basicm
#108 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Octavii se nema sta reci. Meni jedino sjedista malo tvrdja nego sto bi volio, nista strasno.
Treba biti objektivan i reci onako kako jeste, mrznja brenda ili neke druge stvari nemaju veze s tim.
Treba biti objektivan i reci onako kako jeste, mrznja brenda ili neke druge stvari nemaju veze s tim.
- konektovan
#109 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Sta znaci biti objektivan u ovoj prici ili uopste oko automobila???basicm wrote:Octavii se nema sta reci. Meni jedino sjedista malo tvrdja nego sto bi volio, nista strasno.
-
tempuser
#110 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Ocigledno treba jer pises o napamet. Tapecirung u Focusu nije ni najbolji ni najlosiji, ali je u neck to neck poredjenju sa Octaviom losiji i kad kad napises da oba imaju klimu to ne znaci da su jednako kvalitetni i da nude isto! To je poenta cijele price... Decibeli koje proizvodi motor su jedna stvar, izolacija kabine sasvim nesto drugo, uporedi benzince i znaces o cemu pisem.konektovan wrote:Nisam vlasnik i naveo sam to, nisam puno vozio, sve istina, al' ne treba puno iskustva da se nesto primjeti. Ti si Gorane pristrasan, k'o da ti neko prst u oko gurne kad kaze nesto protiv octavije. Taj tapacirung u focusu nije najbolji, ali ní najlosiji, i sigurno je izdrzljiviji od octavijinog, kod kojeg se isti uvije i ostavi rupu od lakta na vratima. I ne Gorane, nije zvuk samo od kise, lokve, vjetra bitan u ovoj prici. Zasto ne kazes i ne potvrdis cinjenicu, da octavija u leru proizvodi vise decibela od drugih, a o jacem pritiskanju papucice gasa, da i ne govorim. Pricati i tvrditi, da je octavija za klasu bolja od forda je komedija, vise puta rezirana u tvojoj glavi.
A kad vec pominjes izdrljivost i rupu od lakta, kupis jeftinjiju opremu, na tom mjestu dobijes plasticnu oplatu, ali tapecirung i dalje, gle cuda, ima tekstilni umetak i kalitetniji je od Focusovog.
Ja nikad nisam napisao da je Octavija za klasu bolja, nego kao neko ko ima oba da apsolutno postoji razlog za razliku u cijenu.
-
tempuser
#111 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Znaci da je prica da je auto koji ima 100% plasticne tapecirunge i 90% tvrde plastike u unutrasnjosti jednako kvalitetan unutra kao auto koji ima tapecirunge djelomicno mekano tapacirane i tapacirane tkaninom i da u smislu udobnosti oba auta sa istom opremom nude isto smijesna!konektovan wrote:Sta znaci biti objektivan u ovoj prici ili uopste oko automobila???basicm wrote:Octavii se nema sta reci. Meni jedino sjedista malo tvrdja nego sto bi volio, nista strasno.
-
530i
#112 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Ovdje pojedinci se prave ludi. Te mini passat, te nema joj se šta reći. Oktavija u početnom paketu, ova sada, aktuelna, dođe sa ključem kog moraš gurati u bravu da bi otključao vozilo. Godina je 2016. Bez Elegance ili Style paketa oprema je potanka...o tehnici (tipa polukruta osovina nazad) da ne dužimo sad.
Osnovne Fabije i Rapidi su žalosni u pogledu upravo te plastike i plastičnosti unutra...žalosni, ma šta god ko tvrdio.
Osnovne Fabije i Rapidi su žalosni u pogledu upravo te plastike i plastičnosti unutra...žalosni, ma šta god ko tvrdio.
- konektovan
#113 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
To je samo jedan detalj u prici oko ta dva auta. To sto ima komad tkanine proizvedene u Visokom, ne govori o kvaliteti uopste, i ne mozes na osnovu toga zakljuciti da je kvalitetnija od forda.tempuser wrote:Znaci da je prica da je auto koji ima 100% plasticne tapecirunge i 90% tvrde plastike u unutrasnjosti jednako kvalitetan unutra kao auto koji ima tapecirunge djelomicno mekano tapacirane i tapacirane tkaninom i da u smislu udobnosti oba auta sa istom opremom nude isto smijesna!konektovan wrote:Sta znaci biti objektivan u ovoj prici ili uopste oko automobila???basicm wrote:Octavii se nema sta reci. Meni jedino sjedista malo tvrdja nego sto bi volio, nista strasno.
-
tempuser
#114 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
To je samo jedan detalj ali koji najbolje pokazuje razliku. a ja cu navesti bar jos 20! Ford ima sigurno bolje drzanje, mozda ima i bolji osjecaj za volanom, ali kao neko ko je vlasnik oba vec x godina mogu zakljuciti da je Otacia A5 ukupno kvalitetniji auto od Focusa Mk2 (do FL-a) sto se odzava i na cijeni.konektovan wrote:To je samo jedan detalj u prici oko ta dva auta. To sto ima komad tkanine proizvedene u Visokom, ne govori o kvaliteti uopste, i ne mozes na osnovu toga zakljuciti da je kvalitetnija od forda.tempuser wrote:Znaci da je prica da je auto koji ima 100% plasticne tapecirunge i 90% tvrde plastike u unutrasnjosti jednako kvalitetan unutra kao auto koji ima tapecirunge djelomicno mekano tapacirane i tapacirane tkaninom i da u smislu udobnosti oba auta sa istom opremom nude isto smijesna!konektovan wrote:
Sta znaci biti objektivan u ovoj prici ili uopste oko automobila???
- konektovan
#115 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Da li bi zadrzao isto misljenje da si kupio focusa 1.8 tdci ili 2.0 tdci, u ghia ili titanium opremi??? Je li poredjenje tvoje octavije elegance i focusa u nekom haman baznom paketu opreme realno???
Ima jedna črvena octavija, evo upravo je gledao, od naseg jednog radnika, u osnovnoj opremi i mogu ti reci, da uopste nema nikakvu prednost u odnosu na identicnog focusa.
Ima jedna črvena octavija, evo upravo je gledao, od naseg jednog radnika, u osnovnoj opremi i mogu ti reci, da uopste nema nikakvu prednost u odnosu na identicnog focusa.
-
tempuser
#116 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Ja ne poredim svoju Octaviu i Focusa, iako bih mogao jer moja kuma ima 2006. Ghia, nego svog Focusa sa Octaviom istog paketa opreme gdje se opet vracamo na pocetak price, nominalno isto opremljena Octavia ima kvalitetniju unutrasnjost i sve se to na kraju odrzava na cijeni.konektovan wrote:Da li bi zadrzao isto misljenje da si kupio focusa 1.8 tdci ili 2.0 tdci, u ghia ili titanium opremi??? Je li poredjenje tvoje octavije elegance i focusa u nekom haman baznom paketu opreme realno???
- konektovan
#117 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Nisam upucen u cijenu nove octavije i focusa, iste ili slicne opreme, al' mislim da je cijena tu negdje, ne velika. Kod polovnjaka je drugacije, octavija drzi bolju cijenu, iz svima nama poznatih razloga.tempuser wrote:Ja ne poredim svoju Octaviu i Focusa, iako bih mogao jer moja kuma ima 2006. Ghia, nego svog Focusa sa Octaviom istog paketa opreme gdje se opet vracamo na pocetak price, nominalno isto opremljena Octavia ima kvalitetniju unutrasnjost i sve se to na kraju odrzava na cijeni.konektovan wrote:Da li bi zadrzao isto misljenje da si kupio focusa 1.8 tdci ili 2.0 tdci, u ghia ili titanium opremi??? Je li poredjenje tvoje octavije elegance i focusa u nekom haman baznom paketu opreme realno???
-
tempuser
#118 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Ovdje se radi o Octaviji A5 tj Focusu Mk2 i Focus sa nominalno istim paketom opreme je bio nesto jeftiniji od Octavie.konektovan wrote:Nisam upucen u cijenu nove octavije i focusa, iste ili slicne opreme, al' mislim da je cijena tu negdje, ne velika. Kod polovnjaka je drugacije, octavija drzi bolju cijenu, iz svima nama poznatih razloga.tempuser wrote:Ja ne poredim svoju Octaviu i Focusa, iako bih mogao jer moja kuma ima 2006. Ghia, nego svog Focusa sa Octaviom istog paketa opreme gdje se opet vracamo na pocetak price, nominalno isto opremljena Octavia ima kvalitetniju unutrasnjost i sve se to na kraju odrzava na cijeni.konektovan wrote:Da li bi zadrzao isto misljenje da si kupio focusa 1.8 tdci ili 2.0 tdci, u ghia ili titanium opremi??? Je li poredjenje tvoje octavije elegance i focusa u nekom haman baznom paketu opreme realno???
Jbga, recesija i ratovi za naftu ostavljaju tragove. Do unazad 15 god svaki novi model je znacio vise kvalitete, vise opreme i vecu cijenu. Danas prakticno 2-3 geeracija modela drzi otprilike istu cijenu pri cemu u aute guraju vise "obavezne" opreme, tipa klima, ABS, ASR, min 4 x aiirbag, CD MP3 itd itd, tako da se to mora odraziti na kvaliteti materijala. To nije mimoislo ni Forda.
- madner
#119 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Prica o cijeni ne stoji, jer samo u BiH je Focus jeftiniji od Octavije. Jer Skoda ovdje nema reputaciju napredne Dacie kao u ostatku Evrope.
-
AdnanSA
#120 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Da izvineš .ebo te ta Octavia sa 100 000 predjenih km na kojoj je već reparirana turbina. Ili ti jaran ne zna voziti ili su ti motori TDI totalno sranje?konektovan wrote:Ja ne mogu da vjerujem da ljudi ovdje daju prednost skodi u odnosu na ford, kad je zvucna izolacija u pitanju?! Zaista, ne mogu to da svarim nikako. Nisam vlasnik ni jednog niti drugog, imam vrlo malo iskustva s tim vozilicama, i moje iskustvo je totalno drugacije, al' recimo octavije sa pd motorima, ne mogu parirati tdci motoru kad je buka u pitanju, i u unutrasnjosti i vani. To je lahko provjeriti i potvrditi.
Ne zelim da u raspravu ubacujem nikakve druge prijedloge, jer je tema vrlo jasno i precizno postavljena, i ne treba ulijetati sa upadicama, ta ce ti octavija, uzmi opela, ford ili nesto francusko, a covjek vec u glavi ima svog favorita, pa mu zelim srecu u kupovini, da nadje sto bolji primjerak, a octavija je dobar izbor za porodicnog covjeka, ako se gleda kompaktna klasa. Kolega ce najvjerovatnije uskoro prodavati svoju, 1.9 tdi elegance, 2007, kraj,sa predjenih, nesto malo vise od 100 tisuca, originalnih, reparirana turbina nedavno, pa ako bude u opticaju, saljem ti pp sa ponudom.
-
tempuser
#121 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Ovlas pogledah cijene u HR i SRB za aktuelne modele, i tamo je Focus nesto jeftiniji. Gledao sam neki srednji paket dizel, doduse Ford ima neka 4 paketa oprme, Skoda 3...madner wrote:Prica o cijeni ne stoji, jer samo u BiH je Focus jeftiniji od Octavije. Jer Skoda ovdje nema reputaciju napredne Dacie kao u ostatku Evrope.
- konektovan
#122 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Ne znam sta da ti kazem druze, tako je kako je. I kod drugih se desavaju sranja, al' kad je svapcka tehnika u pitanju, njoj se oprosti vrlo brzo. Imala je ta octavija jos jedan poskup kvar, kompresor klime vrisnuo, al' sve je to rijeseno sad, pa ce najvjerovatnije na oglase, a koliko je vlasnik ubjedjen u superkvalitet auta, opet ce ici na novu octaviju.AdnanSA wrote:Da izvineš .ebo te ta Octavia sa 100 000 predjenih km na kojoj je već reparirana turbina. Ili ti jaran ne zna voziti ili su ti motori TDI totalno sranje?konektovan wrote:Ja ne mogu da vjerujem da ljudi ovdje daju prednost skodi u odnosu na ford, kad je zvucna izolacija u pitanju?! Zaista, ne mogu to da svarim nikako. Nisam vlasnik ni jednog niti drugog, imam vrlo malo iskustva s tim vozilicama, i moje iskustvo je totalno drugacije, al' recimo octavije sa pd motorima, ne mogu parirati tdci motoru kad je buka u pitanju, i u unutrasnjosti i vani. To je lahko provjeriti i potvrditi.
- madner
#123 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
Na 6. stranici su cijene osnovnih modela i testiranih.tempuser wrote:Ovlas pogledah cijene u HR i SRB za aktuelne modele, i tamo je Focus nesto jeftiniji. Gledao sam neki srednji paket dizel, doduse Ford ima neka 4 paketa oprme, Skoda 3...madner wrote:Prica o cijeni ne stoji, jer samo u BiH je Focus jeftiniji od Octavije. Jer Skoda ovdje nema reputaciju napredne Dacie kao u ostatku Evrope.
Kao i uvijek u Autu bildu kada silje za vau vau, uzmu skuplju verziju i porede sa jeftinijim konkurentima. No pocetne cijene su jasne.
http://www.skoda-auto.de/sitecollection ... _skoda.pdf
- amar1994
#124 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
ma jok ne silje, nije ocigledno

od ovih ja bi forda bez razmisljanja
od ovih ja bi forda bez razmisljanja
- basicm
#125 Re: Octavia A5 iskustva i preporuke
A ciji je ford i opel u ovom? Njihov vise nego skoda