Ocjena RAK-a "FTV ugrožava profesionalne i etičke standarde"

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

harač

#51 Re: Ocjena RAK-a "FTV ugrožava profesionalne i etičke standarde"

Post by harač »

Ipak, da se primijetiti različita vrasta satire recimo kod onog što je vodio "Paralele", i ovo u "60 min.", gdje se teško može reći da je bez ikakve kauze, već jednostavno predstavlja proizvod nečije kreativnosti bez cilja i svrhe.
tranquil

#52 Re: Ocjena RAK-a "FTV ugrožava profesionalne i etičke standarde"

Post by tranquil »

arzuhal wrote:Daj ba, madneru, ne krij se iza wiki-citata o satiri i citiraj mi malo sebe.
Ili je tvoj odgovor da je klip, pušten na jednom javnom servisu u kojem je Dodik predstavljen kao Hitler, u zemlji u kojoj u svakom selu ima bar desetak kniževnih teoretičara koji, ubijajući dosadu, objašnjavaju seljanima smisao satire, tek satirični momenat - sa povodom, ali bez ikakve svrhe?
Kada bi se mediji prilagođavali donjoj granici kada je u pitanju kapacitet publike, na našim televizijama ne bismo gledali ništa osim teletabisa.

Ili želiš da kažeš da bi mediji morali praviti cenzuru, ili još gore autocenzuru, čak i onda kada objavljuju sadržaj koji objektivno nije problematičan, samo zato što se može očekivati subjektivna burna reakcija dijela publike?

Već sam dao mišljenje o ovom glupom potezu FTV-a koji je izgleda spao na to da mora emitirati sadržaj downloadiran sa Interneta u svoja dva udarna politička magazina - Bakiru je ovo prvi put, a Mladen Marić tako operiše godinama.

Međutim moji razlozi za kritiku su daleko od RAK-ovih. Ono što je RAK napisao je apsolutno nepotrebna i politička reakcija u kojem glume "objektivne", jer prilog, ako je već emitiran, koliko god debilan bio, je samo satirični komad, i to u formi jednog odavno poznatog Internet mema.

Čak i ako dio publike ne konta satiru, i nije im poznat taj mem, za RAK nema opravdanja. Mogli su objaviti saopćenje u kojem će objasniti ovo isto što sam i ja sada objasnio - da se desetine hiljada ljudi zadnjih godina šprda sa tom scenom iz "Der Untergang", da je na meti kritike bila svaka javna ličnost, od Obame od Majke Tereze, ali radije su išli linijom manjeg otpora.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#53 Re: Ocjena RAK-a "FTV ugrožava profesionalne i etičke standarde"

Post by Chmoljo »

arzuhal wrote:Daj ba, madneru, ne krij se iza wiki-citata o satiri i citiraj mi malo sebe.
Ili je tvoj odgovor da je klip, pušten na jednom javnom servisu u kojem je Dodik predstavljen kao Hitler, u zemlji u kojoj u svakom selu ima bar desetak kniževnih teoretičara koji, ubijajući dosadu, objašnjavaju seljanima smisao satire, tek satirični momenat - sa povodom, ali bez ikakve svrhe?
izvini arzo druže, ali kad bi se gledalo tako onda sve što se kaže potencijalni je razlog da strada neko od povratnika. zar je idiotima potreban razlog, a pogotovo dobar razlog?

ovako mogu reći: eh mi smo razbili nekoliko prozora Bošnjaka povratnika zato jer je Bakir rekao da je naš presvijetli fašista.

a da nije pustio klip... da li bi onda našli za shodno da objašnjavaju svoje "razloge"?

sjećaš se kamenjanja prilikom postavljanja kamena temeljca u Banja Luci? zar je provokacija gradnja one džamije, gdje je od civilizacijskog značaja njena obnova?
Armen

#54 Re: Ocjena RAK-a "FTV ugrožava profesionalne i etičke standarde"

Post by Armen »

tranquil wrote:
Kada bi se mediji prilagođavali donjoj granici kada je u pitanju kapacitet publike, na našim televizijama ne bismo gledali ništa osim teletabisa.

Ili želiš da kažeš da bi mediji morali praviti cenzuru, ili još gore autocenzuru, čak i onda kada objavljuju sadržaj koji objektivno nije problematičan, samo zato što se može očekivati subjektivna burna reakcija dijela publike?

Već sam dao mišljenje o ovom glupom potezu FTV-a koji je izgleda spao na to da mora emitirati sadržaj downloadiran sa Interneta u svoja dva udarna politička magazina - Bakiru je ovo prvi put, a Mladen Marić tako operiše godinama.

Međutim moji razlozi za kritiku su daleko od RAK-ovih. Ono što je RAK napisao je apsolutno nepotrebna i politička reakcija u kojem glume "objektivne", jer prilog, ako je već emitiran, koliko god debilan bio, je samo satirični komad, i to u formi jednog odavno poznatog Internet mema.

Čak i ako dio publike ne konta satiru, i nije im poznat taj mem, za RAK nema opravdanja. Mogli su objaviti saopćenje u kojem će objasniti ovo isto što sam i ja sada objasnio - da se desetine hiljada ljudi zadnjih godina šprda sa tom scenom iz "Der Untergang", da je na meti kritike bila svaka javna ličnost, od Obame od Majke Tereze, ali radije su išli linijom manjeg otpora.
RAK je zuradio pravu stvar, ocdje nije poenta u klipu nego u tome sto se to uradili u informativnom programu. Tacno je da se mnog zezaju sa ovom scenom ali ni slucajno u informativnim programima.
madner

#55 Re: Ocjena RAK-a "FTV ugrožava profesionalne i etičke standarde"

Post by madner »

Obicna izmisljotina RAK-a, da su gledali BBC ne bi se tako prosipali.
michio

#56 Re: Ocjena RAK-a "FTV ugrožava profesionalne i etičke standarde"

Post by michio »

Bakir pravi sprdnju od Dodika i to je to. Djeciji humor. Cak nimalo originalno tako da uopste nisam ni pogledao.
cyprus

#57 Re: Ocjena RAK-a "FTV ugrožava profesionalne i etičke standarde"

Post by cyprus »

UO FTV-a: Prilog "Vidimo se u Bileći" ugrožava uređivačka načela

Upravni odbor (UO) Federalne radio-televizije (FTV) zaključio je danas da emitovanje priloga kao što je "Vidimo se u Bileći" u informativnim emisijama može zaprijetiti ugrožavanjem uređivačkih načela javnog radio-televizijskog servisa, Kodeksa emitovanje Regulatorne agencije za komunikacije i opšteprihvaćenih društvenih normi.
"Takvo nešto nije, niti će biti opredjeljenje FTV-a, te je zbog toga Upravni odbor ove medijske kuće zadužio menadžment da preduzme odgovarajuće mjere u skladu sa utvrđenom odgovornošću", saopšteno je iz UO FTV-a.

UO FTV donio je odluku o raspisivanju konkursa za članove Programskog vijeća.

"Imenovanjem kompetentnog Programskog vijeća kao savjetodavnog tijela Upravnom odboru konačno će se upotpuniti efikasan aparat koji omogućava potpuno artikulisanje stavova, kao i nadzor nad poštivanjem interesa javnosti", stoji u saopštenju.

Regulatorna agencija za komunikacije saopštla je u petak, 12. februara, da je FTV prikazivanjem video-klipa na kojem je premijer RS prikazan kao Adolf Hitler, a rukovodstvo Srpske kao pripadnici Trećeg rajha, ozbiljno ugrozila profesionalne i etičke standarde javnih servisa, kao i njihovu funkciju.

Ova agencija u saopštenju, kojim je reagovala na emitovanje priloga pod nazivom "Vidimo se u Bileći", ističe da RTV FBiH ovakvom uređivačkom politikom sve češće zanemaruje svoju primarnu ulogu i postulate profesionalnog novinarstva i neodgovorno se ponaša prema javnosti u BiH.

RAK ističe da bi javni servisi u svakom društvu trebalo da predstavljaju primjer profesionalizma i visokih etičkih standarda novinarstva, a njihovi programi da služe isključivo interesu javnosti, uz puno poštivanje i promovisanje demokratskih sloboda.
Eto i sam UO FTV-a rekao da ovo nije bila najsretnija ideja. Bakir se također, iako kiselo i poluironično, izvinuo sinoć u emisiji, shvativši da ipak nije bilo vrijeme i mjesto da puštanje takvog klipa, te da se isti mogao protumačiti samo kao doljevanje ulja na vatru u postojećoj situaciji, a nikako nešto što bi moglo učinti bilo šta pozitivno u cilju pomicanja stvari u bilo kojem željenom pravcu. Zato mislim da je pomalo i besmislena dalja raspava na temu: da li je ovo trebalo ili nije trebalo pustit...
The Silent Man

#58 Re: Ocjena RAK-a "FTV ugrožava profesionalne i etičke standarde"

Post by The Silent Man »

A moze li mi neko objasnit,sta se toliko raja raduje pobjedi sds-a u Bileci?
Halooo sds ???!!!
Mogu razumjeti vaskovica sto se raduje , on je zagrizeni sds-ovac , zapravo sve sto pljuje po dodiku je iz razloga sto bi volio povrat sds-ovaca na vlast... tako da me ne bi ni cudilo da je i on licno napravio klip, ali ove sarajlije su mi prsmjesne ...
cuj pobjedio sds u bilecoj, ajmo napravit dernek... :roll:
HomeArt

#59 Re: Ocjena RAK-a "FTV ugrožava profesionalne i etičke standarde"

Post by HomeArt »

michio wrote:Bakir pravi sprdnju od Dodika i to je to. Djeciji humor. Cak nimalo originalno tako da uopste nisam ni pogledao.
bakir samo naivno doceka svaku Dodikovu nabacenu loptu. Polako ali sigurno ona se emisija pretvara u dnevnike Riste Đoge, na zalost.
madner

#60 Re: Ocjena RAK-a "FTV ugrožava profesionalne i etičke standarde"

Post by madner »

cyprus wrote:
UO FTV-a: Prilog "Vidimo se u Bileći" ugrožava uređivačka načela

Upravni odbor (UO) Federalne radio-televizije (FTV) zaključio je danas da emitovanje priloga kao što je "Vidimo se u Bileći" u informativnim emisijama može zaprijetiti ugrožavanjem uređivačkih načela javnog radio-televizijskog servisa, Kodeksa emitovanje Regulatorne agencije za komunikacije i opšteprihvaćenih društvenih normi.
"Takvo nešto nije, niti će biti opredjeljenje FTV-a, te je zbog toga Upravni odbor ove medijske kuće zadužio menadžment da preduzme odgovarajuće mjere u skladu sa utvrđenom odgovornošću", saopšteno je iz UO FTV-a.

UO FTV donio je odluku o raspisivanju konkursa za članove Programskog vijeća.

"Imenovanjem kompetentnog Programskog vijeća kao savjetodavnog tijela Upravnom odboru konačno će se upotpuniti efikasan aparat koji omogućava potpuno artikulisanje stavova, kao i nadzor nad poštivanjem interesa javnosti", stoji u saopštenju.

Regulatorna agencija za komunikacije saopštla je u petak, 12. februara, da je FTV prikazivanjem video-klipa na kojem je premijer RS prikazan kao Adolf Hitler, a rukovodstvo Srpske kao pripadnici Trećeg rajha, ozbiljno ugrozila profesionalne i etičke standarde javnih servisa, kao i njihovu funkciju.

Ova agencija u saopštenju, kojim je reagovala na emitovanje priloga pod nazivom "Vidimo se u Bileći", ističe da RTV FBiH ovakvom uređivačkom politikom sve češće zanemaruje svoju primarnu ulogu i postulate profesionalnog novinarstva i neodgovorno se ponaša prema javnosti u BiH.

RAK ističe da bi javni servisi u svakom društvu trebalo da predstavljaju primjer profesionalizma i visokih etičkih standarda novinarstva, a njihovi programi da služe isključivo interesu javnosti, uz puno poštivanje i promovisanje demokratskih sloboda.
Eto i sam UO FTV-a rekao da ovo nije bila najsretnija ideja. Bakir se također, iako kiselo i poluironično, izvinuo sinoć u emisiji, shvativši da ipak nije bilo vrijeme i mjesto da puštanje takvog klipa, te da se isti mogao protumačiti samo kao doljevanje ulja na vatru u postojećoj situaciji, a nikako nešto što bi moglo učinti bilo šta pozitivno u cilju pomicanja stvari u bilo kojem željenom pravcu. Zato mislim da je pomalo i besmislena dalja raspava na temu: da li je ovo trebalo ili nije trebalo pustit...
Nagradno pitanje, ko postavlja UO FTV? :roll:

Odkud vam ideja da je Bakir zaduzen za pomicanje stvari u nekom pravcu?
Takodje treba obratiti paznju na sam tekst. "Moze" je tu kao more bit bidne ali i ne mora.
ŠefketRamadani

#62 Re: Ocjena RAK-a "FTV ugrožava profesionalne i etičke standarde"

Post by ŠefketRamadani »

Jadna majko na šta je Bakir spao da se raduje pobjedi radikalne stranke, sds-a i kompanije a imal većih fašista i nacista nego u tim strankama. Dodik je švercer, lokalni mangup, lik koji puno laje ali puca ćorke, dok su ovi kojima se Bakir raduje itekako zla nanijeli Bosni i njenim narodima...
milenko

#63 Re: Ocjena RAK-a "FTV ugrožava profesionalne i etičke standarde"

Post by milenko »

ma j.bo 60 minuta, nego hoce li sivi dom da izmiri racune, pa da na miru gledamo svjetsko u africi...
madner

#64 Re: Ocjena RAK-a "FTV ugrožava profesionalne i etičke standarde"

Post by madner »

Bosnohercegovac wrote:
60 minuta - FTV politički magazin
Spitting image - Satirički lutkarski show

60 minuta == Spitting image?
Spitting image se emitovao na kojem kanalu?

Parala je sta se smije prikazati na javnom emiteru :roll: , mada cisto sumnjam da je to razlog javljanja saloniste.
Post Reply