Ocite agresorske lazi
-
jugoistocnjak
#1 Ocite agresorske lazi
1) "Srbi nigdje nisu prvi napali Muslimane i Hrvate"
Oko svakog grada u Bosni i Hercegovini je bila ista situacija. Srbi sa dobro pozicioniranim atriljerijskim orudjima razvaljuju po neduznim civilima, a mi ih kao valjda napadamo iz "kazana" u kom se nalazimo.
2) "Granata na Markale nije dosla sa srpskih polozaja"
Tokom rata 1992-1995 na Sarajevo je sa cetnickih polozaja ispaljeno na stotine hiljada projektila od kojih je stradalo na hiljade gradjana, ali oni znaju da eto bas ta granata nije dosla sa srpskih polozaja.
Ima jos puno njihovih potpuno ocitih lazi...
Oko svakog grada u Bosni i Hercegovini je bila ista situacija. Srbi sa dobro pozicioniranim atriljerijskim orudjima razvaljuju po neduznim civilima, a mi ih kao valjda napadamo iz "kazana" u kom se nalazimo.
Tokom rata 1992-1995 na Sarajevo je sa cetnickih polozaja ispaljeno na stotine hiljada projektila od kojih je stradalo na hiljade gradjana, ali oni znaju da eto bas ta granata nije dosla sa srpskih polozaja.
- chuchumbamayumbe
#3 Re: Ocite agresorske lazi
Jah, tacno, i sta sada?jugoistocnjak wrote:1) "Srbi nigdje nisu prvi napali Muslimane i Hrvate"
- Maraschino
Ne znam cemu se cudite
pa oni dok otvore usta LAZU
pa oni dok otvore usta LAZU
-
marijindvorac
Da mi je samo znati kako to da ova tema jos postoji i zasto?
-
Kralj Tvrtko XXVIII
- cHupjahalic@
#9 Re: Ocite agresorske lazi
evo dodaj i trecu laz sto cujemo poprilicno cesto:jugoistocnjak wrote:1) "Srbi nigdje nisu prvi napali Muslimane i Hrvate"
muslimane u Hercegovini nije niko napadao.
-
jugoistocnjak
Odgovor na prvo pitanje je, tako sto sam je ja predlozio, a ti pokusaj sam(a) doci do nekog odgovora na drugo pitanje.marijindvorac wrote:Da mi je samo znati kako to da ova tema jos postoji i zasto?
-
Jastreb35
#12 Re: Ocite agresorske lazi
Rat u BiH se vodio izmedju drzavi lojalnih gradjana s jedne strane (Silajdzic, Komsic, Divjak) i njenih neprijatelja (Abdic, Milosevic, Tudjman). To sto je znacajan broj Bosnjaka podrzao cjelovitu BiH, a znacajan broj Srba i Hrvata izmanipulisan kroz propagandno djelovanje majstora mraka, sukob ne cini sukobom plemena. Radi se o sukobu ideja, ideje suzivota s jedne strane i ideje etnickog aparthejda s druge strane.jugoistocnjak wrote:Oko svakog grada u Bosni i Hercegovini je bila ista situacija. Srbi sa dobro pozicioniranim atriljerijskim orudjima razvaljuju po neduznim civilima, a mi ih kao valjda napadamo iz "kazana" u kom se nalazimo.
Ako moras pisati a mrsko ti je ukazivati na razliku izmedju Srba i velikosrba, baci se sa zgrade, bices korisniji drustvu.
- Maraschino
#13 Re: Ocite agresorske lazi
Jastreb35 wrote:Rat u BiH se vodio izmedju drzavi lojalnih gradjana s jedne strane (Silajdzic, Komsic, Divjak) i njenih neprijatelja (Abdic, Milosevic, Tudjman). To sto je znacajan broj Bosnjaka podrzao cjelovitu BiH, a znacajan broj Srba i Hrvata izmanipulisan kroz propagandno djelovanje majstora mraka, sukob ne cini sukobom plemena. Radi se o sukobu ideja, ideje suzivota s jedne strane i ideje etnickog aparthejda s druge strane.jugoistocnjak wrote:Oko svakog grada u Bosni i Hercegovini je bila ista situacija. Srbi sa dobro pozicioniranim atriljerijskim orudjima razvaljuju po neduznim civilima, a mi ih kao valjda napadamo iz "kazana" u kom se nalazimo.
Ako moras pisati a mrsko ti je ukazivati na razliku izmedju Srba i velikosrba, baci se sa zgrade, bices korisniji drustvu.
-
Yes & No
I onda su dosli 91 -ve Tudjamn i Milosevic i njihovi novinari ( jednog smo vidjeli gore na ovom klipu ) da nam ispricaju istinu o Bleiburgu i ostalim " stratistima koje su napravili partizanski zlocinci".O tim zlocinima niko na svijetu pojma nema osim Ante Djapica i Vuka Drakovica.Jer naravno oni su pobjednici bili 91 .mr.nice wrote:1. Pobjedik pise istoriju. A posto nema pobjenika svako sere sta hoce. Tuzno ali istinito. Za partizanske zlocine se nije znalo do 91. zato sto su oni bili pobjednici i pisali su istoriju.
2. Glupost!
-
jugoistocnjak
#16 Re: Ocite agresorske lazi
Nesto si mi muhanat na ovu temu, Jastrebe.Jastreb35 wrote:Rat u BiH se vodio izmedju drzavi lojalnih gradjana s jedne strane (Silajdzic, Komsic, Divjak) i njenih neprijatelja (Abdic, Milosevic, Tudjman). To sto je znacajan broj Bosnjaka podrzao cjelovitu BiH, a znacajan broj Srba i Hrvata izmanipulisan kroz propagandno djelovanje majstora mraka, sukob ne cini sukobom plemena. Radi se o sukobu ideja, ideje suzivota s jedne strane i ideje etnickog aparthejda s druge strane.jugoistocnjak wrote:Oko svakog grada u Bosni i Hercegovini je bila ista situacija. Srbi sa dobro pozicioniranim atriljerijskim orudjima razvaljuju po neduznim civilima, a mi ih kao valjda napadamo iz "kazana" u kom se nalazimo.
Ja nisam govorio o tome ko je za kim "posao", ko je od koga izmanipulisan i kakav je bio karakter rata, iako se potpuno slazem sa tvojom kvalifikacijom karaktera rata. Doprinos pomenute trojice gospodina u odbrani Bosne i Hercegovine izuzetno cijenim. Izuzetno cijenim takodje i trenutni rad i angazman gosp. Divjaka i gosp. Komsica (mislimo na Zeljka, zar ne).
Govorio sam konkretno o tome ko je oko vecine gradova u Bosni i Hercegovini bio jos prije zvanicnog pocetka rata utvrdjen na artiljerijskim pozicijama i ko je sa tih istih pozicija i sa tim istim artiljerijskim orudjima poceo prvi pucati po civilima. Rekao sam civilima, ne Bosnjacima, ne Hrvatima, ne Srbima. A na artiljerijskim pozicijama oko gradova jesu bili Srbi, ali naravno da nisu svi Srbi pucali po Sarajavu i drugim gradovima. Bio je znacajan broj onih koji su dijelili sudbinu sa ostalim ne-Srbima i dali ogroman doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine. (Nije mi ovo bila tema, ali si je eto ti nametnuo.)
Tvoja teza o izmanipulisanosti u kontekstu pucanja po civilima je tesko odrziva, jer je za to potrebno nesto vise od izmanipulisanosti.
- chuchumbamayumbe
#17 Re: Ocite agresorske lazi
Ja kolio znam Delić i jos mnogi siđoše sa Trebevića nekada u maju (haman ih zarobiše). A prije toga su i oni radili na ukopavanju artiljerije i buducem ratu i genocidu.jugoistocnjak wrote:Nesto si mi muhanat na ovu temu, Jastrebe.Jastreb35 wrote:Rat u BiH se vodio izmedju drzavi lojalnih gradjana s jedne strane (Silajdzic, Komsic, Divjak) i njenih neprijatelja (Abdic, Milosevic, Tudjman). To sto je znacajan broj Bosnjaka podrzao cjelovitu BiH, a znacajan broj Srba i Hrvata izmanipulisan kroz propagandno djelovanje majstora mraka, sukob ne cini sukobom plemena. Radi se o sukobu ideja, ideje suzivota s jedne strane i ideje etnickog aparthejda s druge strane.jugoistocnjak wrote:Oko svakog grada u Bosni i Hercegovini je bila ista situacija. Srbi sa dobro pozicioniranim atriljerijskim orudjima razvaljuju po neduznim civilima, a mi ih kao valjda napadamo iz "kazana" u kom se nalazimo.
Ja nisam govorio o tome ko je za kim "posao", ko je od koga izmanipulisan i kakav je bio karakter rata, iako se potpuno slazem sa tvojom kvalifikacijom karaktera rata. Doprinos pomenute trojice gospodina u odbrani Bosne i Hercegovine izuzetno cijenim. Izuzetno cijenim takodje i trenutni rad i angazman gosp. Divjaka i gosp. Komsica (mislimo na Zeljka, zar ne).
Govorio sam konkretno o tome ko je oko vecine gradova u Bosni i Hercegovini bio jos prije zvanicnog pocetka rata utvrdjen na artiljerijskim pozicijama i ko je sa tih istih pozicija i sa tim istim artiljerijskim orudjima poceo prvi pucati po civilima. Rekao sam civilima, ne Bosnjacima, ne Hrvatima, ne Srbima. A na artiljerijskim pozicijama oko gradova jesu bili Srbi, ali naravno da nisu svi Srbi pucali po Sarajavu i drugim gradovima. Bio je znacajan broj onih koji su dijelili sudbinu sa ostalim ne-Srbima i dali ogroman doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine. (Nije mi ovo bila tema, ali si je eto ti nametnuo.)
Tvoja teza o izmanipulisanosti u kontekstu pucanja po civilima je tesko odrziva, jer je za to potrebno nesto vise od izmanipulisanosti.
Šta reći...
-
tbaharis
#18 Re: Ocite agresorske lazi
oni su "sisli" da dostave vrlo vazne obavjestajne informacijechuchumbamayumbe wrote:Ja kolio znam Delić i jos mnogi siđoše sa Trebevića nekada u maju (haman ih zarobiše). A prije toga su i oni radili na ukopavanju artiljerije i buducem ratu i genocidu.jugoistocnjak wrote:Nesto si mi muhanat na ovu temu, Jastrebe.Jastreb35 wrote: Rat u BiH se vodio izmedju drzavi lojalnih gradjana s jedne strane (Silajdzic, Komsic, Divjak) i njenih neprijatelja (Abdic, Milosevic, Tudjman). To sto je znacajan broj Bosnjaka podrzao cjelovitu BiH, a znacajan broj Srba i Hrvata izmanipulisan kroz propagandno djelovanje majstora mraka, sukob ne cini sukobom plemena. Radi se o sukobu ideja, ideje suzivota s jedne strane i ideje etnickog aparthejda s druge strane.
Šta reći...
-
jugoistocnjak
#19 Re: Ocite agresorske lazi
Jeli ti to pokusavas sugerisati da je Delic pucao po Sarajevu ili komandovao artiljerijom koja je to radila? Nemam namjeru braniti Delica ili cinjenicu da se on prilicno kasno, bar zvanicno, ukljucio u redove Armije BiH, ali mislim da je i ova tvoja teza pucanj u prazno. Zar ne mislis da nebi do sada neko iz redova onih koji su pripremali optuznicu protiv Delica i tu cinjenicu ukljucio u optuznicu protiv njega? Ili mislis da mozda nije ispitana njegova uloga u JNA prije nego sto je postavljen za komandanta A BiH? Njegova bliskost sa SDA krugovima je sigurno pomogla da on dodje na tu poziciju, ali niko ga nebi unaprijedio u komandanta ako je neposredno ucestvovao u tako necem. Cinjenica da je zarobljen, ili vec sta drugo, na prilazima Sarajevu, ne znaci da je i komandovao utvrdivanjem artiljerijskih polozaja oko Sarajeva ili radio nesto jos gore.chuchumbamayumbe wrote:Ja kolio znam Delić i jos mnogi siđoše sa Trebevića nekada u maju (haman ih zarobiše). A prije toga su i oni radili na ukopavanju artiljerije i buducem ratu i genocidu.jugoistocnjak wrote:Nesto si mi muhanat na ovu temu, Jastrebe.Jastreb35 wrote: Rat u BiH se vodio izmedju drzavi lojalnih gradjana s jedne strane (Silajdzic, Komsic, Divjak) i njenih neprijatelja (Abdic, Milosevic, Tudjman). To sto je znacajan broj Bosnjaka podrzao cjelovitu BiH, a znacajan broj Srba i Hrvata izmanipulisan kroz propagandno djelovanje majstora mraka, sukob ne cini sukobom plemena. Radi se o sukobu ideja, ideje suzivota s jedne strane i ideje etnickog aparthejda s druge strane.
Šta reći...
Takodje znam neke bivse oficire JNA koji tokom aprila '92 nisu jednostavno mogli pobjeci iz redova JNA. Drugo je pitanje, zasto to oni nisu napravili u martu '92 ili jos ranije.
-
tbaharis
#20 Re: Ocite agresorske lazi
u pravu si jarane, nije on pucao po sarajevu, on je pucao po tesnju i maglaju... tamo pruzao artiljerijsku podrsku nasoj dragoj JHAjugoistocnjak wrote:Jeli ti to pokusavas sugerisati da je Delic pucao po Sarajevu ili komandovao artiljerijom koja je to radila? Nemam namjeru braniti Delica ili cinjenicu da se on prilicno kasno, bar zvanicno, ukljucio u redove Armije BiH, ali mislim da je i ova tvoja teza pucanj u prazno. Zar ne mislis da nebi do sada neko iz redova onih koji su pripremali optuznicu protiv Delica i tu cinjenicu ukljucio u optuznicu protiv njega? Ili mislis da mozda nije ispitana njegova uloga u JNA prije nego sto je postavljen za komandanta A BiH? Njegova bliskost sa SDA krugovima je sigurno pomogla da on dodje na tu poziciju, ali niko ga nebi unaprijedio u komandanta ako je neposredno ucestvovao u tako necem. Cinjenica da je zarobljen, ili vec sta drugo, na prilazima Sarajevu, ne znaci da je i komandovao utvrdivanjem artiljerijskih polozaja oko Sarajeva ili radio nesto jos gore.chuchumbamayumbe wrote:Ja kolio znam Delić i jos mnogi siđoše sa Trebevića nekada u maju (haman ih zarobiše). A prije toga su i oni radili na ukopavanju artiljerije i buducem ratu i genocidu.jugoistocnjak wrote: Nesto si mi muhanat na ovu temu, Jastrebe.
Šta reći...
Takodje znam neke bivse oficire JNA koji tokom aprila '92 nisu jednostavno mogli pobjeci iz redova JNA. Drugo je pitanje, zasto to oni nisu napravili u martu '92 ili jos ranije.
- chuchumbamayumbe
#21 Re: Ocite agresorske lazi
Ma hajde ba...jugoistocnjak wrote:Jeli ti to pokusavas sugerisati da je Delic pucao po Sarajevu ili komandovao artiljerijom koja je to radila? Nemam namjeru braniti Delica ili cinjenicu da se on prilicno kasno, bar zvanicno, ukljucio u redove Armije BiH, ali mislim da je i ova tvoja teza pucanj u prazno. Zar ne mislis da nebi do sada neko iz redova onih koji su pripremali optuznicu protiv Delica i tu cinjenicu ukljucio u optuznicu protiv njega? Ili mislis da mozda nije ispitana njegova uloga u JNA prije nego sto je postavljen za komandanta A BiH? Njegova bliskost sa SDA krugovima je sigurno pomogla da on dodje na tu poziciju, ali niko ga nebi unaprijedio u komandanta ako je neposredno ucestvovao u tako necem. Cinjenica da je zarobljen, ili vec sta drugo, na prilazima Sarajevu, ne znaci da je i komandovao utvrdivanjem artiljerijskih polozaja oko Sarajeva ili radio nesto jos gore.chuchumbamayumbe wrote:Ja kolio znam Delić i jos mnogi siđoše sa Trebevića nekada u maju (haman ih zarobiše). A prije toga su i oni radili na ukopavanju artiljerije i buducem ratu i genocidu.jugoistocnjak wrote: Nesto si mi muhanat na ovu temu, Jastrebe.
Šta reći...
Procitaj okolo po postovim, iznad i spod, sta ljudi pisu, pa nastavi.
Znaci, po tvome sada ispade da, posto Delic nije imao komandnu odgovornost, nije ni kriv po bilo kojoj tacki? OK, onda nije krivi niti jedan cetnicki artiljetrac niti snajpersista koji je ubijao po BiH, jer nije imao komandnu odgovornost. Ako cemo tako, onda ne vidim cemu sva ova prica?
Ne znam ja da li je Delic pucao ili komandovao u periodu prije zarobljavanja, znas li ti???
I to sto spominjes SDA i pomoc, SDA je postavljala i dan danas postavlja ljude na polozaje, iskljucivo po podobnosti, a ne po zaslugama, znanju ili iskustvu. Onakvog belchka kao Delica da postave za komandanta Armije RBiH...Nije ni cudo sto je kasnije prerasla u vecinsku bosnjacku armiju, sto su protjerali sve "nelojalne i nepodobne" kadrove, a postavili svoje poltrone, sto su ljudi otisli kada su shvatili u sta prerasta Armija koja je nastala kao Armija svih naroda BiH u osbrani od agresije i genocida, a prerasla u nesto sasvim trece. A da ne spominjem kojekakve ratne talove, sverc na relaciji Lukavica-Dobrinja, pa preko Bentbase...Mozda nije bilo ni mudzahedina, ili sva raja oko mene laze, a eto, branitelji istine najbolje to znaju? Jes, danas svi lazu, nije onako kako je bilo nego mi to najbolje znamo!
Joj, cime se ja zamaram...
Haj zdra'o!
-
Jastreb35
#22 Re: Ocite agresorske lazi
To su organizovali, planirali i izveli velikosrbi. Castan Srbin je sjedio kod kuce, mucen izborom koji je pred njim, a koji se tice i njegovih najblizih. Hrabriji su se odlucili usprotiviti velikosrpstvu, manje hrabri su sutili ili pobjegli, a poenta je da se nije radilo o plemenskom sukobu, nego o sukobu ideja.jugoistocnjak wrote:Govorio sam konkretno o tome ko je oko vecine gradova u Bosni i Hercegovini bio jos prije zvanicnog pocetka rata utvrdjen na artiljerijskim pozicijama i ko je sa tih istih pozicija i sa tim istim artiljerijskim orudjima poceo prvi pucati po civilima.Jastreb35 wrote:Rat u BiH se vodio izmedju drzavi lojalnih gradjana s jedne strane (Silajdzic, Komsic, Divjak) i njenih neprijatelja (Abdic, Milosevic, Tudjman). To sto je znacajan broj Bosnjaka podrzao cjelovitu BiH, a znacajan broj Srba i Hrvata izmanipulisan kroz propagandno djelovanje majstora mraka, sukob ne cini sukobom plemena. Radi se o sukobu ideja, ideje suzivota s jedne strane i ideje etnickog aparthejda s druge strane.jugoistocnjak wrote:Oko svakog grada u Bosni i Hercegovini je bila ista situacija. Srbi sa dobro pozicioniranim atriljerijskim orudjima razvaljuju po neduznim civilima, a mi ih kao valjda napadamo iz "kazana" u kom se nalazimo.
-
Tariq_rambo
#23 Re: Ocite agresorske lazi
Tacno tako, veliki broj srba je morao se boriti ne zato sto je htio i vjerovao u ideju velike Srbije nego zato sto je puskom natjeran da uzme pusku i puca. Svi mozete pricat srbi ovakvi, srbi onakvi, lazu dok zinu, mrtav srbin dobar srbin, al cinjenica je da se ne moze generalizovati i koristit paradigmu srbin=cetnik, fasit, zlocinac. To nema smisla,Jastreb35 wrote:To su organizovali, planirali i izveli velikosrbi. Castan Srbin je sjedio kod kuce, mucen izborom koji je pred njim, a koji se tice i njegovih najblizih. Hrabriji su se odlucili usprotiviti velikosrpstvu, manje hrabri su sutili ili pobjegli, a poenta je da se nije radilo o plemenskom sukobu, nego o sukobu ideja.jugoistocnjak wrote:Govorio sam konkretno o tome ko je oko vecine gradova u Bosni i Hercegovini bio jos prije zvanicnog pocetka rata utvrdjen na artiljerijskim pozicijama i ko je sa tih istih pozicija i sa tim istim artiljerijskim orudjima poceo prvi pucati po civilima.Jastreb35 wrote: Rat u BiH se vodio izmedju drzavi lojalnih gradjana s jedne strane (Silajdzic, Komsic, Divjak) i njenih neprijatelja (Abdic, Milosevic, Tudjman). To sto je znacajan broj Bosnjaka podrzao cjelovitu BiH, a znacajan broj Srba i Hrvata izmanipulisan kroz propagandno djelovanje majstora mraka, sukob ne cini sukobom plemena. Radi se o sukobu ideja, ideje suzivota s jedne strane i ideje etnickog aparthejda s druge strane.
- Prozor
#24 Re: Ocite agresorske lazi
Slazem se. I vjerovatno je bilo mnogih srpskih seljaka kojima su samo dali oruzje i rekli idite protiv Turaka hoce da vas kolju. Samo, i oni sto su cinili zlocine, jesu li i oni natjerani? 50% ako ne i vise su bili bivse komsije, kumovi, prijatelji....Tariq_rambo wrote:Tacno tako, veliki broj srba je morao se boriti ne zato sto je htio i vjerovao u ideju velike Srbije nego zato sto je puskom natjeran da uzme pusku i puca. Svi mozete pricat srbi ovakvi, srbi onakvi, lazu dok zinu, mrtav srbin dobar srbin, al cinjenica je da se ne moze generalizovati i koristit paradigmu srbin=cetnik, fasit, zlocinac. To nema smisla,Jastreb35 wrote:To su organizovali, planirali i izveli velikosrbi. Castan Srbin je sjedio kod kuce, mucen izborom koji je pred njim, a koji se tice i njegovih najblizih. Hrabriji su se odlucili usprotiviti velikosrpstvu, manje hrabri su sutili ili pobjegli, a poenta je da se nije radilo o plemenskom sukobu, nego o sukobu ideja.jugoistocnjak wrote: Govorio sam konkretno o tome ko je oko vecine gradova u Bosni i Hercegovini bio jos prije zvanicnog pocetka rata utvrdjen na artiljerijskim pozicijama i ko je sa tih istih pozicija i sa tim istim artiljerijskim orudjima poceo prvi pucati po civilima.
Moj drug je 92´ otisao iz Sarajeva i pogino 94´ kao cetnik, a Sarajlija od rodjenja. Ko je njega tjerao da ide?
-
Tariq_rambo
#25 Re: Ocite agresorske lazi
Uvijek se moze naci milion primjera, al to se ne moze generalizovati, tvoj komsija je imo takvo ubjedjenje i sta bi mu sad. Sta bi uradili s onim Topalovicem(onaj vehabija) sto na bozic uleti i zakla onu katolicku porodicu. tim generalizovanjem i mi bi trebali biti krivi sto je neki fanatik to uradio. Sta mu je skrivilo dijete. To stvarno ne mogu shvatit koliko smo svi primitivni.Prozor wrote:Slazem se. I vjerovatno je bilo mnogih srpskih seljaka kojima su samo dali oruzje i rekli idite protiv Turaka hoce da vas kolju. Samo, i oni sto su cinili zlocine, jesu li i oni natjerani? 50% ako ne i vise su bili bivse komsije, kumovi, prijatelji....Tariq_rambo wrote:Tacno tako, veliki broj srba je morao se boriti ne zato sto je htio i vjerovao u ideju velike Srbije nego zato sto je puskom natjeran da uzme pusku i puca. Svi mozete pricat srbi ovakvi, srbi onakvi, lazu dok zinu, mrtav srbin dobar srbin, al cinjenica je da se ne moze generalizovati i koristit paradigmu srbin=cetnik, fasit, zlocinac. To nema smisla,Jastreb35 wrote: To su organizovali, planirali i izveli velikosrbi. Castan Srbin je sjedio kod kuce, mucen izborom koji je pred njim, a koji se tice i njegovih najblizih. Hrabriji su se odlucili usprotiviti velikosrpstvu, manje hrabri su sutili ili pobjegli, a poenta je da se nije radilo o plemenskom sukobu, nego o sukobu ideja.
Moj drug je 92´ otisao iz Sarajeva i pogino 94´ kao cetnik, a Sarajlija od rodjenja. Ko je njega tjerao da ide?