_BosanaC wrote:
Hajd' se ti drzi ekonomije, nadam se da ti bolje ide od geografije/zemljopisa ili (h)istorije. Upravo si sebe stavio u rang sa svima koji pljuju po drzavi BiH i legalizovao do daske sve podjele protiv kojih je vecina forumasa.
Sto se struke tice, toliko koliko je tebi informatika hobi ja zivim od programiranja. U ekonomiju se ne petljam, i vjeruj mi na rijec kao sto i A rece, narucilac dostavlja slike i materijale, implementator ih implementira. To je svugdje tako pa tako i kod nas. Stranica
http://www.sarajevo.ba je slika i prilika situacije u Sarajevu i Sarajevskih vlasti, i savrseno prikazuje stanje u kojem se sve ovdje nalazi.
Kada sam rekao da je ne treba kritikovati, mislio sam zato sto treba kritikovati samo ono sto mozes promjeniti i poboljsati, sto tebi ocigledno nije u interesu. S jedne strane branis Semihu, s druge se slazes s tim kako je ona dala novac za to "ruglo".
Bujrum brate napravi bolje, ja cu ti licno donirati hosting i domenu koliko god ti bude trebalo.
Uzdravlje!
Nista se ti ne brini, zato sto se i drzim ekonomije zato i kritikujem ovu stranicu. Uludo potrosene pare, losa prezentacija Sarajeva, pogresno izabrana pisma, nedostatak njemacke, talijanske i francuske verzije, engleska verzija zapoceta nece godinama biti zavrsena, design los, tehnicki stranica losa, nedovrsena (stranica na na engleskom ni zapoceta nije) itd.
Sto se tice gradonacelnice u opste je ne branim, nego izrazavam sumnju da ona nije birala boju linkova, vrstu fonta, onaj prosti design ili odlucivala koje ce se slike krasti za zvanicnu stranicu Sarajeva. Pretpostavljam da je imala drugog posla pa da to nije stigla?
Sto se tice toga da narucioc dostavlja tekstove, slike itd. to nigdje ne pise, osim ako ugovorom to nije izricito predvidjeno. Znaci radi se o dogovoru. U vecini slucajeva web desgner obezbjedjuje slike pa cak i tekst. Ako je gradonacelnica birala slike i dostavila ih Deanetu tim jos gore? Hoce li gradonacelnica ici sa digitalcem slikati po Sarajevu? Naravno da nece i to je posao onog koji izradjuje i updatira stranicu Sarajeva. To sto Deanet koristi skriptu da mu je lakse updatirati stranicu to je njihova stvar i od toga prosjecni posjetioc recimo iz Amerike koji veze nema o Sarajevu nema nista. On i dalje nece znati da u blizini Sarajeva postoji jedna planina koja se zove Bjelasnica i na kojoj se zimi moze skijati, nece znati naravno da u blizini Sarajeva postoji jos dvije planine na kojima se moze skijati, osim ako ne ode na skijanje.co.yu i vidi da postoji jedna planina Jahorina? Na zvanicnim stranicama Sarajeva za Bjelasnicu i Igman taj prosjecni posjetioc nece nista saznati, a kamoli vidjeti slike? Takodjer nece znati nista ni o businessu. I dalje ce misliti da je Sarajevo razruseno, nece znati nista o projektima u Sarajevu, a kamoli da su mu prezentirane 3D projekcije projekata koji su u konstrukciji ili se planiraju. Nece imati blage veze da ce Sarajevo biti povezano za nagibnim vozovima od cini mi se sljedece godine, nece znati gdje moze otici u kupovinu, nece znati koje muzeje posjetit, koje galerije posjetiti, gdje se kupati ljeti, koje restorane posjetiti, gdje skijati zimi itd?
Izvodjac u ovakvim slucajevima moze dobiti tekstove, medjutim slike mislim da on treba obezbijediti s obzirom na potrebe za njegov design ili uslugu koju on naplacuje. Obicno u takvim slucajevima se angazira profesionalac fotograf koji ce fotografskim znanjem dobiti puno bolje rezultate nego su u stvarnosti. Na nekim zvanicnim stranicama glavnih gradova u EU, cijeli tim profesionalnih fotografa je radio slike za zvanicne web stranice, na zvanicnim stranicima Sarajeva web designer postavio slike koje nisu njegove i stare po par godina? Forum ne radi, web razglednice ne rade (i ako postoje besplatne skripte na netu i za jedno i za drugo)?
Naravno da izrada stranica za gradove kao Sarajevo nije mali posao niti jeftin, medjutim zato se taj posao i nedaje firmama koje ga nisu u stanju izvesti kako treba. Ne mogu govoriti o cijeni izrade i odrzavanja te stranice, ali je moguce da su Deanet i Djikic kostali Sarajevo kao da su uzeli prave firme koje bi to obavile profesionalno i koje bi predstavile Sarajevo kako zasluzuje i kakvu mora imati prezentaciju na netu.