Oči i osjetljivost na svjetlo

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
MrRango

#1 Oči i osjetljivost na svjetlo

Post by MrRango »

Pozdrav svima,
Molim vas za neku preporuku, savjet ili iskustvo koje bi podijelili.
Oduvijek imam problema sa osjetljivošću na dnevno svjetlo i blještavilo ljeti/zimi, kad pogledam godišnje slike iz osnovne škole - na svakoj škiljim/nišanim :D :D (sve slike su vani i na dnevnom svjetlu). Vid odličan, bez i najmanjih smetnji i potrebom za nekom dioptrijom, samo izražena osjetljivost na dnevno svjetlo (svijetle oči).
Koristim zaštitne naočale jer dosta vremena provodim na poslu za računarom i mobitelom, sa dodatkom zatamnjivanja na dnevnom svjetlu. Problem nastaje u autu kada naočale ne tamne zbog same zaštite u staklima auta, pa moram koristiti sunčane naočale.
Imate li neku preporuku da se to sve objedini u jedan okvir i jedna stakla, znači zaštita od plavog svjetla za rad na računaru i mobitelu i zaštita od sunca na dnevnom svjetlu i blještavila zimi . U ponudi imaju i clip-on okviri sa staklom sunčanica, ali po preporuci pojedinih osoba koji dugo vremena nose dioptrijske naočale, je da clip-on okviri oštećuju stakla tokom vremena, da dolazi do dodirivanja stakla međusobno i da se na taj način sitno grebu stakla.

Hvala unaprijed na svim odgovorima.
Sanjarko

#2 Re: Oči i osjetljivost na svjetlo

Post by Sanjarko »

:arrow:

Da se tuspasim, i ja sam fotosenzitivan, ali ništa po tome ne radim, još imam očne mušice tj floaters i vidim svoja bijela krvna zrnca tj imam enthoptic blue field vision fenomen, valjda sam dobro odkucao.

Najgore šta mi je vid tj dioptrija različita. Na jednom oku +, na drugom -, i to da sam slijep skoro na drugo oko, vidim samo na udaljenosti od oko 1 metar ili metar i pol samo.

Opet srećom sve stagnira, ne ide propadanje vida dalje itd.
MrRango

#3 Re: Oči i osjetljivost na svjetlo

Post by MrRango »

Ajoj druže, svašta ti tu nabroja...
Ateista

#4 Re: Oči i osjetljivost na svjetlo

Post by Ateista »

Ja koristim dioptrijske koje se zatamne na suncu i imaju zastitu od plavog svjetla, 3u1 sto bi rekli. :D
Ako mogu dioptriske, sigurno mogu i bez dioptrije ta kombinacija. Moze se sa Zenni.com naruciti.
Samo za auto ne vidim rjesenje, i meni se u autu ne zatamne jer stakla sprjecavaju uv svjetlost na koje su naocale osjetljive, ali meni to ne smeta, u autu mi je uglavnom dovoljno da spustim onu zastitu i to je to. Oci mi jesu osjetljive, ali valjda ne toliko.
MrRango

#5 Re: Oči i osjetljivost na svjetlo

Post by MrRango »

Ateista wrote: 01/06/2023 14:29 Ja koristim dioptrijske koje se zatamne na suncu i imaju zastitu od plavog svjetla, 3u1 sto bi rekli. :D
Ako mogu dioptriske, sigurno mogu i bez dioptrije ta kombinacija. Moze se sa Zenni.com naruciti.
Samo za auto ne vidim rjesenje, i meni se u autu ne zatamne jer stakla sprjecavaju uv svjetlost na koje su naocale osjetljive, ali meni to ne smeta, u autu mi je uglavnom dovoljno da spustim onu zastitu i to je to. Oci mi jesu osjetljive, ali valjda ne toliko.
Trenutno i koristim tu kombinaciju, blue-cut zaštita i samozatamnjivanje na suncu, ali kako su mi prilikom izrade objasnili - ako se stavlja na staklo sloj za samozatamnjivanje, druga je vrsta zaštite za plavo svjetlo, nije kao blue-cut ali ima zaštita.
Najveći problem je kao što rekoh vožnja u autu, i prvi izlazak na sunce - gdje treba cca 30ak sekundi da se dovoljno zatamne da mi je dovoljno za gledati bez "žmirenja"..
Sanjarko

#6 Re: Oči i osjetljivost na svjetlo

Post by Sanjarko »

MrRango wrote: 01/06/2023 14:23 Ajoj druže, svašta ti tu nabroja...
Najgore nigdje zavedeno kod doktora jer svi skoro ignorišu to sve jer imam šizofreniju pa možda misle da umišljam, a to nije slučaj uopšte.

Sve me strah sljepila jer čitao sam da nakon 10 i više godina se može skroz izgubiti vid.
zenny

#7 Re: Oči i osjetljivost na svjetlo

Post by zenny »

veoma sličan problem sam imao. umarale me jake sijalice, jaka svjetlost vani, vozila noću iz suprotnog pravca itd... na kraju sam saznao da imam neku minimalnu dioptriju, dodao blue cut (ili kako se vec zove) i ono, kako sam razumio, najbitnije - neki cilindar
Post Reply