Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

SaraFina

#1 Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by SaraFina »

Izbori su gotovi. Pobjednici već ispijaju od sinoć šampanjac u izbornim stozerima.

Kakva su očekivanja gradjana? Predvidjanja u vezi mozebitnih novih koalicija i platformi. Izborna utrka je bila vrlo nabrijana. Padale su teške riječi i optuzbe na račun jednih, drugih, trećih i petih. Hoće se to sve moći zaboraviti zarad fotelja i učešća u vlasti.

Koje su moguće kombinacije u opticaju?

A koje nemoguće?
zelenjava

#2 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by zelenjava »

SDA i DF najrealnije. Eventualno HDZ još.

Jedino što to može spriječiti je da se nešto debelo kuha i da Međunarodna zajednica želi očajno i DF, i SBB u vlasti.

Ali ipak, SDA je dobila toliko glasova da sigurno dobija mandat za sastavljanje vlade, a takvi maheri sa tolikom političkom logistikom, teško da mogu propustiti da sastave vladu.
obuzdan

#3 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by obuzdan »

Ne znam sta iams ocekivatikada pobjednici nisu jos ni poznati. -Ako takvih uopce ima?! Clanovi predsjednistva, osim za RS su poznati, ali kome to nesto i sta znaci? NISTA! Treba vidjeti koliko je ko dobio mandata pa tek onda mozes pricati o koalicijama/ocekivanjima. Ovako ej samo presipanje iz supljeg u prazno...
SaraFina

#4 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by SaraFina »

Ja imam dojam da Fahro najavljuje već koaliciju tekstom da je zadovoljan rezultatima izbora svoje stranke i demokratske fronte..

Sad koliko se tu HDZ uklapa..
madridist

#5 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by madridist »

Ocekivat mogu nezaposleni ovima prikljucenim na budzet sa ugovorom na neodtedjeno je svejedno i da je pobijedila ekipa Jackassa na izborima...
U svakom slucaju bez SDA nece biti vlasti na svim nivoima.
SaraFina

#6 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by SaraFina »

obuzdan wrote:Ne znam sta iams ocekivatikada pobjednici nisu jos ni poznati. -Ako takvih uopce ima?! Clanovi predsjednistva, osim za RS su poznati, ali kome to nesto i sta znaci? NISTA! Treba vidjeti koliko je ko dobio mandata pa tek onda mozes pricati o koalicijama/ocekivanjima. Ovako ej samo presipanje iz supljeg u prazno...

Pa dobro preliminarne rezultate imaš .. Mandati jesu vazni no zanima me da li će nasi vrli političari biti dosljedni stavovima iz predizborne kampanje.
Ili će se kao i obično grabiti isključivo da nadvladaju i sklapati nemoguće koalicije kao da imaju kolektivnu amneziju.

U RS je neizvjesno. Moze li " Za domovinu " biti odlučujući faktor mozda obzirom na malu razliku?
SaraFina

#7 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by SaraFina »

madridist wrote:Ocekivat mogu nezaposleni ovima prikljucenim na budzet sa ugovorom na neodtedjeno je svejedno i da je pobijedila ekipa Jackassa na izborima...
U svakom slucaju bez SDA nece biti vlasti na svim nivoima.

Pa stav poput tvog nas je i doveo do toga. Zato 50% gradjana nije ni glasalo jer je slično razmišljalo, te imamo ovo zasluzeno.
obuzdan

#8 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by obuzdan »

SaraFina wrote:
obuzdan wrote:Ne znam sta iams ocekivatikada pobjednici nisu jos ni poznati. -Ako takvih uopce ima?! Clanovi predsjednistva, osim za RS su poznati, ali kome to nesto i sta znaci? NISTA! Treba vidjeti koliko je ko dobio mandata pa tek onda mozes pricati o koalicijama/ocekivanjima. Ovako ej samo presipanje iz supljeg u prazno...

Pa dobro preliminarne rezultate imaš .. Mandati jesu vazni no zanima me da li će nasi vrli političari biti dosljedni stavovima iz predizborne kampanje.
Ili će se kao i obično grabiti isključivo da nadvladaju i sklapati nemoguće koalicije kao da imaju kolektivnu amneziju.

U RS je neizvjesno. Moze li " Za domovinu " biti odlučujući faktor mozda obzirom na malu razliku?
Sve ce biti isto kao i do sada...Obecanja su proslost, a mi idemo u buducnost... :izet:
SaraFina

#9 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by SaraFina »

Prema prvim rezultatima, SDA će u državnom Parlamentu imati devet zastupnika, a DF čak sedam zastupnika. Sinoć su se odmah pojavile i informacije da je SDA ponudio DF-u koaliciju. Uz HDZ BiH i eventualno HDZ 1990. oni bi vjerojatno mogli formirati vlast u Federaciji. Međutim, nisu isključeni ni drukčiji scenariji u kojima bi se udružili DF i SBB.
Dr. Kuca

#10 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by Dr. Kuca »

Mislim da ce SF i SBB formirati koaliciju. Al sacekat cemo jos koji mjesec.
rekla-kazala

#11 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by rekla-kazala »

Očekivanja ?
Sinoć slušam Čovića i čovjek priča bajke o planovima kao da nije učestvovao u vlasti ovih 20 godina. Isto tako i SDA.
Žao mi je onih 20 minuta što potroših na glasanje jer meni život nije loš ni ovako i ako ovih 50% što ne iziđu na izbore i ovih 35 % što glasaju za ratne nacionaliste ne osjećaju potrebu za promjene onda neka im bude tako.
Last edited by rekla-kazala on 13/10/2014 10:06, edited 1 time in total.
addem

#12 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by addem »

Sad je moguce sve. Svak sa svima dzaba sve sto je pricano u kampanji. Sad se dijeli plijen.
reis1

#13 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by reis1 »

Vidjecemo za par sati, sad se ceka matematika.
navedeni

#14 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by navedeni »

sda-sdp. sbb-df
VjecitiStudent

#15 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by VjecitiStudent »

Platforma je u se, na se i poda se, kao i do sada.
dalje

#16 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by dalje »

SaraFina wrote:Ja imam dojam da Fahro najavljuje već koaliciju tekstom da je zadovoljan rezultatima izbora svoje stranke i demokratske fronte..

SDA se ne može izbaciti iz vlasti.
Stvorili bi pravni haos i FBiH bi bila u rasulu naredne 4 godine. Izbacivanje HDZa je u proteklom periodu stvorilo haos a mogu zamisliti šta bi se desilo kad bi se neko sada usudio praviti Vladu FBiH bez pobjednika u bošnjackom narodu.

SDA-DF-HDZ
Najvjerovatnije...
Dakle Platforma vol.2 al ovaj put sa legiitimnim...
reis1

#17 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by reis1 »

dalje wrote:
SaraFina wrote:Ja imam dojam da Fahro najavljuje već koaliciju tekstom da je zadovoljan rezultatima izbora svoje stranke i demokratske fronte..

Stvorili bi pravni haos i FBiH bi bila u rasulu naredne 4 godine. Izbacivanje HDZa je u proteklom periodu stvorilo haos a mogu zamisliti šta bi se desilo kad bi se neko sada usudio praviti Vladu FBiH bez pobjednika u bošnjackom narodu.

SDA-DF-HDZ
Najvjerovatnije...

Ma kako se ne moze izbaciti SDA, pa imaju tek 1/3 bosnjackog birackog tijela. Mogao bi cak i HDZ BiH izletit iz racunice, jer sada HDZ 1990 ima ja mislim 1/3 hrvatskog birackog.
dalje

#18 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by dalje »

reis1 wrote:
dalje wrote:

SDA-DF-HDZ
Najvjerovatnije...

Ma kako se ne moze izbaciti SDA, pa imaju tek 1/3 bosnjackog birackog tijela. Mogao bi cak i HDZ BiH izletit iz racunice, jer sada HDZ 1990 ima ja mislim 1/3 hrvatskog birackog.
Mozda i moze ali nije dobro.
Nema od tih kalkulacija hljeba. Pobjednici sastavljaju vlast i kraj price.
Narod kako je glasao tako treba i da najebe.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#19 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by hrasno38 »

dalje wrote:Mozda i moze ali nije dobro.
Greska.... vlast sastavlja vecina a ne nuzno pobjednici izuzev ako pobjednici nemaju tu vecinu preko 50%.
VjecitiStudent

#20 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by VjecitiStudent »

Osvajanje vlasti po svaku cijenu je dovelo do ovakvih rezultata.
Neko predlaže ponavljanje iste taktike?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#21 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by JoseMujica »

koalicije će samo da ovise o broju ruku u skupšćinama
leo karan

#22 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by leo karan »

hrasno38 wrote:
Greska.... vlast sastavlja vecina a ne nuzno pobjednici izuzev ako pobjednici nemaju tu vecinu preko 50%.
SDA ne moze ciniti vlast, dobili su samo 14% posto glasova od birackog tijela Federacije.
Ljude koji nisu izasli na izbore nezadovoljni su vladajucom strankom i nisu njihovi glasaci.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#23 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by hrasno38 »

leo karan wrote:
hrasno38 wrote:
SDA ne moze ciniti vlast, dobili su samo 14% posto glasova od birackog tijela Federacije.
Ljude koji nisu izasli na izbore nezadovoljni su vladajucom strankom i nisu njihovi glasaci.
Samo mi objasni odakle ti ovih 14%???? kad su zvanicni rezultati tek danas u 14 sati.
JThomas

#24 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by JThomas »

može činiti vlast, kao što je može činiti i onaj ko je dobio 1% glasova. ali ovi kategorički imperativi sa "mora činiti" su zajebancija.
vaučer

#25 Re: Očekivanja od izbora, koalicije i moguće nove platforme

Post by vaučer »

Teško mi je vizualizirati daljnje propadanje BIH ali sam 99% siguran da će se dogoditi i da će na kraju ovog mandata kaiši biti stegnuti za još par rupa a novčanici većine negdje u ladici, pod prašinom nekorištenja. SDA i HDZ će bez sumnje složno 'riješiti' pitanje Mostara, cementirajući podjelu i osuđujući Mostar na daljnju hibernaciju pod njihovom čizmom. Prtljat će nešto oko ustavnih promjena ali bez rezultata, prtljat će nešto oko Seidić-Finci ali bez rezultata a pred kraj mandata će kobajagi zavatriti u tercetu s kim već iz RS-a kako bi opet homogenizirali glasačko tijelo i opet uzeli mandate. Mislim da je to sve - četiri godine brutalne stagnacije i ekspanzivnog okoštavanja trodijelne-nacionalističke podjele BIH.

Miris baruta.
Post Reply