Interesantan članak u magazinu The Economist (na engleskom) o izdavanju obveznica namjenjenih dijaspori a s ciljem finansiranja kapitalnih projekta u domovini:
http://www.economist.com/node/21526324
Naravno, i nažalost, ovako nešto je najvjerojatnije neprimjenjivo u BiH, ali je ideja u svakom slučaju interesantna.
Obveznice za dijasporu (eng. diaspora bonds)
Moderator: anex
- ahuseino
#2 Re: Obveznice za dijasporu (eng. diaspora bonds)
Svidja mi se ideja. Samo u nasem slucaju pitanje je koliko bi se bonds isplatije. Key word/phrase u artiklu je - fiscally profligate. 
-
Macintosh
#3 Re: Obveznice za dijasporu (eng. diaspora bonds)
To stoji. Zato sam i naveo da je kod nas tkvo nešto, barem za sada, neprimjenijivo. Moj post je više bio u smislu “šta bi bilo, kad bi bilo…”. Nažalost, još mi pure imamo jesti da bi ličili na iole normalnu državu.
-
emirbey_7
#4 Re: Obveznice za dijasporu (eng. diaspora bonds)
Nemoj tako, bas imamo razvijeno trziste VP...Macintosh wrote:To stoji. Zato sam i naveo da je kod nas tkvo nešto, barem za sada, neprimjenijivo. Moj post je više bio u smislu “šta bi bilo, kad bi bilo…”. Nažalost, još mi pure imamo jesti da bi ličili na iole normalnu državu.
- ahuseino
#5 Re: Obveznice za dijasporu (eng. diaspora bonds)
Izmedju ostalog ulazem u 'emerging markets' i 'international small caps' (ETFs i mutual funds). Vrlo rado bih ulagao u neke index fondove iz BEHA... governments bonds takodjer, samo da nije vlada 4 puta veca neg sto treba da bude (i neke druge pet peeves)... da nije sta jes'.