obveznice
Moderator: anex
-
slushatelj
#1 obveznice
ovih dana govori se često o povratu stare devizne štednje.
Iz tih razgovora na TV-u i obrazlaganju nije jasno rečeno šta je
zapravo OBVEZNICA?Govoreno je da je vrijednost jedne obveznice
1 KM a da je dug oko 340 miliona KM,Da li će biti izdato (štampano)
toliko obveznica?
Molim tačno objašnjenje ko zna.Zahvaljujem i za ostale zainteresirane.
Iz tih razgovora na TV-u i obrazlaganju nije jasno rečeno šta je
zapravo OBVEZNICA?Govoreno je da je vrijednost jedne obveznice
1 KM a da je dug oko 340 miliona KM,Da li će biti izdato (štampano)
toliko obveznica?
Molim tačno objašnjenje ko zna.Zahvaljujem i za ostale zainteresirane.
-
slushatelj
#2 Re: obveznice
Dakle,ima još neznalica kao što sam ja,
jer nema odgovora-šta je obveznica,da
li je to vrijednosni papir,ili nešto kao
dionica,ili samo zapis (elektronski ili
nekakv)?
nekakv)?
- pitt
#4 Re: obveznice
To je onda nesto kao Treasury Bond (Note) u Americi ? 
- pitt
#6 Re: obveznice
pa isto to.....obveznica od vlade....da ako im posudis pare (kupis bond), oni ce ti u nekom roku vratiti pare a u medjuvremenu ce ti isplacivati interes (kupon) ....obicno 2 puta godisnje.
- pitt
#8 Re: obveznice
Pa treasury jesu od vlade samo....i kao tako najsigurnije su (posto vlada stoji iza njih) ali zato i najmanju zaradu donose. onda imas Agencies, od razlicith federalnih agencija (gdje je vlada nekad ko-sponzor), pa Muni Bonds od lokalnih vlada (saveznih drzava, okruga, gradova), i na kraju od kompanija ili Corporate Bonds.jOFLA wrote:Ako je samo od vlade, onda je vrlo slično.pitt wrote:pa isto to.....obveznica od vlade....da ako im posudis pare (kupis bond), oni ce ti u nekom roku vratiti pare a u medjuvremenu ce ti isplacivati interes (kupon) ....obicno 2 puta godisnje.
-
slushatelj
#9 Re: obveznice
Ovo je sada potpuno jasno,a što se tiče 340 miliona KM ne bi se uklapalo,ali može bitijOFLA wrote:Nije kao dionica jer dionicu možeš izgubiti kad propadne firma, ili joj padne vrijednost. Nije ni kao ček, jer se čekovi mogu dijeliti bez ikakve garancije da će biti isplaćeni, ček je samo obećanje da će biti isplaćeno, koje može biti prazno obećanje jer na računu ne mora imati nikakvih para pa ček ne možeš unovčiti.slushatelj wrote:Dakle,ima još neznalica kao što sam ja,
nekakv)?
Obveznica je garantni papir kojeg izdaje samo država, državne firme ili banka, nikada privatne firme, kojim se ovi obavezuju tebi isplatiti navedenu vrijednost.
Hoće li zaista izdati obveznice u ukupnoj vrijednosti od 340 miliona KM je sasvim druga tema. Hajmo im vjerovati.
i neki nenamjerni kiks-pa hajmo im vjerovati.
Hvala JOFLA i pozdrav
-
skolica
#10 Re: obveznice
Postoji i nesto sto se zove korporativna obveznica i koju izdaju privatne firme a imas i municpalnu, i to cak i jednu i drugu u BIH.jOFLA wrote:Nije kao dionica jer dionicu možeš izgubiti kad propadne firma, ili joj padne vrijednost. Nije ni kao ček, jer se čekovi mogu dijeliti bez ikakve garancije da će biti isplaćeni, ček je samo obećanje da će biti isplaćeno, koje može biti prazno obećanje jer na računu ne mora imati nikakvih para pa ček ne možeš unovčiti.slushatelj wrote:Dakle,ima još neznalica kao što sam ja,
nekakv)?
Obveznica je garantni papir kojeg izdaje samo država, državne firme ili banka, nikada privatne firme, kojim se ovi obavezuju tebi isplatiti navedenu vrijednost.
Hoće li zaista izdati obveznice u ukupnoj vrijednosti od 340 miliona KM je sasvim druga tema. Hajmo im vjerovati.
- The Nightwatchman
#12 Re: obveznice
zaboravljate spomenuti stepen rizika i kamatnu stopu koji rastu proporcionalno redosljedom kojim ste obveznice naveli. znaci od drzavnih, preko korporativnih do municipalnih. i sta ti znaci "i jednu i drugu u BiH" ? municipalne obveznice su vrijednosni papiri koje izdaju opcine....skolica wrote:Postoji i nesto sto se zove korporativna obveznica i koju izdaju privatne firme a imas i municpalnu, i to cak i jednu i drugu u BIH.jOFLA wrote:Nije kao dionica jer dionicu možeš izgubiti kad propadne firma, ili joj padne vrijednost. Nije ni kao ček, jer se čekovi mogu dijeliti bez ikakve garancije da će biti isplaćeni, ček je samo obećanje da će biti isplaćeno, koje može biti prazno obećanje jer na računu ne mora imati nikakvih para pa ček ne možeš unovčiti.slushatelj wrote:Dakle,ima još neznalica kao što sam ja,
nekakv)?