obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Objektivni navijac

#26 Re: obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Post by Objektivni navijac »

Drinski wrote:
Objektivni navijac wrote:
Drinski wrote: Eh ovi su najbolji, pa nama vec sada manjka inzinjera i doktora, sudija i tuzilaca ne manjka jer fakulteti rade punom parom ali su ovi novi kandidati jad i cemer, i ti mislis nekoga zadrzati da ti radi za 400 KM, jedino ako im neces izdati diplomu (kao sto su radili komunisti sa prvom generacijom ucitelja iz Tuzle, jer su plašili da ce ovi otici u druge krajeve, ali ko sto ti rece nema komunizma).
Bilo bi dobro da ti das kakve predloge za svoju firmu, pa da vidimo sta se tamo predlaže ili si i ti jedan sa "evidencije nezaposlenih".
Nikoga ne treba ZADRZATI,neka idu i trazi bolje. Na birou ima dovoljno ljudi. Vecina ljudi na budzetu su toliko nesposobni paraziti da bi radili i za rucak,jer znaju kolike su granice njihovih sposobnosti i mogucnosti,nego uzimaju jer su u poziciji da uzimaju. Da ih stisnes,vidio bi cuda :D Doktor ako misli da moze bolje,neka ide u EU da radi ili neki otvori privatnu ordinaciju( mada ih vecina i ima ali sa strane pljackaju budzet,ko kada im se moze ) .isto vazi za inzinjere i sve ostale. Doktori i inzinjeri iz Ukrajine recimo su puno,puno jeftiniji i strucniji !!
Kakav prijedlog za moju firmu :? :? Predlazem rezanje budzeta ,totalno rezanje. Predlazem unistenje birokratske nemani u BiH ,jer to je vampir koji unistava zemlju. Predlazem ukidanje svih nepotrebnih socijalnih davanja,privilegiranim.
Eto vidis da pricas gluposti.
Pa vidis,vi koji pricate 'pametno' ste doveli zemlju preko granice potpunoga ekonomskoga sloma. Sreca pa nisam 'pametan; kao sto ste vi. Uzivaj dok mozes ali neces zauvijek :oops:
Glupost je davati plate u visini koje odredjuje trziste rada ,a koje su puno nize od budzetskih :? Mozda je to glupost ali davati plate vece od onih koje diktira trziste rada iz drzavnoga budzeta je kriminal.
Glupost je dovesti jeftiniju radnu snagu iz drugih zemalja :? Mozda je glupost ali pretplacivati radnu snagu ,drzavnim parama je kriminal.
Glupost je da bi budzetlije sa osmjehom radile za duplo manju platu :? Bi,itekako bi,znam ih dovoljno :D
Sve go parazit i nehljeb :D
Last edited by Objektivni navijac on 06/05/2014 08:21, edited 1 time in total.
Paranoid

#27 Re: obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Post by Paranoid »

Nije problem u ljudima koji vode ovu zemlju, oni su ionako produkt sistema koji nevalja, nefukcionise, u totalnom haosu, a zemlja zarazena virusima posijanim iz Bg i Zg..

Rjesenje je "restart" i izmjena kompletne platforme, virus staviti u karantin i uraditi EU update...jest da to traje, ali drugog puta nema...
Drinski

#28 Re: obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote: Pa vidis,vi koji pricate 'pametno' ste doveli zemlju preko granice potpunoga ekonomskoga sloma. Sreca pa nisam 'pametan; kao sto ste vi. Uzivaj dok mozes ali neces zauvijek :oops:
Pa ja tebe zbog toga i pitah, da li si zaposlen, odnosno kakve reforme bi sproveo u toj svojoj firimi...
Drinski

#29 Re: obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Post by Drinski »

Paranoid wrote:Nije problem u ljudima koji vode ovu zemlju, oni su ionako produkt sistema koji nevalja, nefukcionise, u totalnom haosu, a zemlja zarazena virusima posijanim iz Bg i Zg..

Rjesenje je "restart" i izmjena kompletne platforme, virus staviti u karantin i uraditi EU update...jest da to traje, ali drugog puta nema...
Druze, ti rece da si na zapadu, da li ti primjećujes kakvu razliku u svijesti tvojih bivisih i tvojih sadasnjih zemljaka...tu je odgovor.
_thedude

#30 Re: obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Post by _thedude »

Image

"Ne mogu shvatiti ponašanje ljudi koji sjede u parlamentima i primaju ogromne plate, a onda potpuno nerazumno rade ovakve stvari. Očigledno je da ovdje ima previše politikanstva pojedinaca koji pokušavaju stvaranjem haosa osigurati političke poene. Također, ne treba podcijeniti niti informacije da su rušenje izmjena zakona o akcizama izlobirali pojedini kriminalni krugovi koji se bogate švercom duhana"

Vidi mu izjave a on ne sjedi u perlamentu i prima istu platu.
Pa ljudi on stvarno pravi nas budalama...
Last edited by _thedude on 06/05/2014 08:26, edited 1 time in total.
Paranoid

#31 Re: obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Post by Paranoid »

Drinski wrote:
Paranoid wrote:Nije problem u ljudima koji vode ovu zemlju, oni su ionako produkt sistema koji nevalja, nefukcionise, u totalnom haosu, a zemlja zarazena virusima posijanim iz Bg i Zg..

Druze, ti rece da si na zapadu, da li ti primjećujes kakvu razliku u svijesti tvojih bivisih i tvojih sadasnjih zemljaka...tu je odgovor.
Pitanje nisam razumio?
Objektivni navijac

#32 Re: obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Post by Objektivni navijac »

Drinski wrote:
Objektivni navijac wrote: Pa vidis,vi koji pricate 'pametno' ste doveli zemlju preko granice potpunoga ekonomskoga sloma. Sreca pa nisam 'pametan; kao sto ste vi. Uzivaj dok mozes ali neces zauvijek :oops:
Pa ja tebe zbog toga i pitah, da li si zaposlen, odnosno kakve reforme bi sproveo u toj svojoj firimi...
Izvinjavam se,nisam shvatio to kao pitanje. Ja sam privatnik. Placam svoje zaposlene,minimalno sto mogu,ako im nije dovoljno,moraju potraziti drugi posao. Ja sam obavezan da svoju firmu vodim odgovorno i da pravim profit,tako su izabrani politicari duzni da vode drzavu,kao dobru privatnu firmu. Politicari imaju odgovornost prema drzavi i narodu koji ih je izabrao. Dok se oni ,ponasaju,Niksic prvi,kao vodje ganga,koji stalno pokusavaju da napljackaju za svoje ljude sto vise.
Drinski

#33 Re: obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Post by Drinski »

Čime se bavi firma, kakva je kvalifikaciona struktura zaposlenika u toj firmi i kolike su plate, naravno ako nije tajna?
Drinski

#34 Re: obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Post by Drinski »

Paranoid wrote:
Drinski wrote:

Pitanje nisam razumio?
pa eto, kako to da je u Skandinaviji sramota nekoga da nesto ne radi, a kod nas kada bi bi bila soc.pomoć 400 KM niko ne bi radio. Govorimo o vecini, a ne o izuzecima. I takvih primjera ima ihi-hi.
Paranoid

#35 Re: obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Post by Paranoid »

Ponavljam... Razlika izmedju uredjenog i neuredjenog drustva je u sistemu, pa bio on u skandinavskim zemljama ili na Balkanu. Sistem u BiH sa trake izbacuje kadar koji nagriza drustvo, a u uredjenom drustvu se takve stvari ne mogu desiti.

BiH ce imati uskoro vise parlamentaraca u Briselu, nego sto bi imala da je BiH u EU. To samo dokazuje da su nasi ljudi sposobni, a da sistem treba podhitno mijenjati..

PS: Malme je daleko od mene, ja sam u DE..
Drinski

#36 Re: obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Post by Drinski »

Pa ne pravi sistem ljude, nismo Borgovi, nego je obratno.
Paranoid

#37 Re: obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Post by Paranoid »

Drinski wrote:Pa ne pravi sistem ljude, nismo Borgovi, nego je obratno.
U nasem slucaju smo bili jer je sistem nametnut da bi rat stao...
Drinski

#38 Re: obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Post by Drinski »

Da ne začetavamo temu, jeste da DMS predstavlja prepreku u nekim stvarima, ali ne u svim stvarima. REcimo uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja ili čiste rijeke nemaju veze sa tim, to se radi na drugim nivoima vlasti, ali to biraci ne kuze, kakav sistem im to moze izmijeniti, nikakav, oni to moraju sami shvatiti.
Drinski

#39 Re: obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote: Ja sam privatnik. Placam svoje zaposlene,minimalno sto mogu,ako im nije dovoljno,moraju potraziti drugi posao.
izgleda da su te poslusali:
Prema posljednjem globalnom indeksu o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) 2013.-2014. u oblasti kvaliteta nastave iz matematike i prirodnih nauka, odnosno kvaliteta matematičara i naučnika, BiH je na 13. mjestu od ukupno 148 zemalja, čime je rangirana u samom svjetskom vrhu u ovoj oblasti.

Dobri i loši rezultati

Isto tako, istraživanje WEF-a pokazalo je i to da BiH zauzima 27. mjesto od ukupno 148 zemalja svijeta prema postotku naučnika i inžinjera u odnosu na ostatak populacije, u čemu je među prvima u Evropi.

Ali, paradoksalno, naša zemlja se ne može pohvaliti visokorangiranim univerzitetima. Tako, naprimjer, a sudeći prema Institutu “Webometrics”, koji svake godine objavljuje rangiranje univerziteta u svijetu, nijedan bh. univerzitet nije se našao među 1.000 najboljih. Univerzitet u Sarajevu tek je 1739. na ovoj listi.

Odlazak stručnjaka

Međutim, to nije sve. Prema ovom istraživanju, BiH se nalazi i među zemljama koje najteže uspijevaju zadržati svoje mlade, talentirane i školovane ljude. Tako je WEF-ovo posljednje istraživanje pokazalo da se BiH, prema kapacitetu da zadrži mlade, nalazi na 143. mjestu od ukupno 148 zemalja.

To je potkrijepljeno i podacima da se godišnje iz BiH iseli oko 10.000 obrazovanih građana.

Neravnopravnost spolova u svim sferama

BiH je u grupi zemalja u svijetu u kojima ne postoji dovoljan stepen jednakosti među spolovima u skoro svim sferama javnog života. Posljednji rezultati WEF-a pokazuju da se naša zemlja nalazi na 112. mjestu u oblasti participacije ženske populacije na tržištu rada.
Mislim da bi plata od 400 KM svakako bila motivirajuća da se ostanu i oni koje veze neki patriotizam.
O'zone
Globalni moderator

#40 Re: obustava isplata RVI invalidnina i plaća na 5 mjeseci

Post by O'zone »

_thedude wrote:
O'zone wrote:Kao da će se nešto bitno dogoditi ako isplate budu kasnile :roll:

Osim što će primaoci tih davanja da sistemom manjeg otpora da pocrkaju od gladi.
Oprosti ovo trebalo biti smješno?
Ovo ono nesto moderno kako se zove sarkazam?
Da porodicu prehranjujes od ovog mozda bih drugacije razmisljao.
Ne branim nikoga...

Ne znam za vjest, ne brine me.
Znam sta radim ukoliko dodje do ovog, licno bih voljeo vidjeti SDP down.
Izaci ce da. Budite sigurni !
Glasao za njih i nikada vise, nikada, nikada....
Evo ga: http://www.klix.ba/vijesti/bih/niksic-b ... /140505119
Vidiš li negdje u mom postu smilely pa si zaključio da bi ovo trebalo da bude smješno ili sarkazam?

Na žalost ovo je istina. NE! Neće se ništa desiti, kao što se ni do sada nije desilo.

Kako se slijepo evo već sigurno dvije godine, da nas ova i ovakva vlast vodi u propast i trajno dužničko robstvo samo kako bi bila u stanju da izmiri primanja budžetskih korisnika, da se na razvoju proizvodno izvoznog sektora ne radi apsolutno ništa, da se namjerno vrše opstrukcije kako bi se blokirala druga politička opcija a pri tome nevodeći računa o interesu države (evo čak i u ovom zakonu o akcizama).

Čak su i Europljani (doduše kasno) skontali da samo znamo ispijati kafice i kukati a da samo čekamo da neko drugi dođe i odradi posao za nas a onda ćemo mi ako pravi znalci da sjedemo analiziramo šta su uradili drugi za nas i i da im se poseremo na djelo te ustvrdimo kako smo mi mogli bolje.
Bh. građani kritikuju uz kafu i čekaju da neko za njih radi
05. maj 2014. u 17:52

Među građanima BiH je zavladao beskrajni fatalizam, svi se pitaju kada će neko za njih nešto učiniti, građani ne izlaze na izbore, ali zato u uz kafu sve mogu kritikovati.

To je izjavio za agenciju Patria Jelko Kacin, član Parlamenta Evropske unije.

Prema njegovim riječima, rat u Ukrajini koji počinje je pokazatelj da ljudi nisu ništa naučili iz historije

Kacin se ponovo kandidirao na majskim izborima za Parlament EU i ima svoju listu pod sloganom „Konkretno“. Na njegovoj je listi i Faila Pašić-Bišić, prva pokrivena kandidatkinja za tu instituciju. Kacin smatra da je dobro da ima dosta kandidata porijeklom iz BiH na izborima za EU, ali smatra da je mnogo važnije za BiH ono što se dešava unutar granica naše zemlje

"Građani BiH imaju vremena i volje da kritikuj uz kafu, ali ih ne zanima da daju podršku nekome ko ima volje i snage da donese promjenu. BiH je zaostala zbog stanja duha, neodgovorni su političari, ali i građani. Zato je dobro da vide ljude iz EU koji imaju veze sa BIH da imaju aktivnu ulogu. Nadam se da će moja lista pomoći i bh. građanima da se probude", dodaje Kacin.

Prema njegovim riječima, njegova lista je okupila mlade ljude, a prosjek među kandidatima je 38 godina.

"Veoma je značajno da ljudi koji svojim ličnim stilom manifestiraju multikulturnu Evropu dolaze u Parlament EU. Veoma smo različiti i veoma konkretni naša je poruka ubjedljiva, racionalna i emotivna", kaže Kacin.

Prema njegovim riječima, rat u Ukrajini koji počinje je pokazatelj da ljudi nisu ništa naučili iz historije.

"Krajnje je vrijeme da i zapadni Balkan učini nešto za sebe. Srbi žele Evropu i čine sve da joj se priključe, dok BiH još lamentira nad svojom sudbinom i uopće ne znam čime se bavi", kaže Kacin.
Post Reply