Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fiore

#26 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by Fiore »

sarajovasi wrote:Objavio/la documentary na svom blogu BLOB.Nadam se da se nece ljutiti sto sam to objavio bez njenog znanja.Inace sam sa Sobom studirao!

Nebojša Šerić Šoba: 'Moj najgori dan rata...Bitka za Žuč'

Osvanuo je lijep i sunčan dan. (21 ili 22 Juli 1993, ne mogu da se sjetim tačno) Rat je bio u punom 'cvatu' i stalno su se dešavali belaji. Mene je uglavnom dosta toga mimoišlo. Nisam se gurao naprijed, fatao sam se začelja kolone. Nisam nikad bio osobito hrabar, a da jesam, možda sad ne bih bio ovde. Ipak sam svim srcem bio u Armiji RBiH, jer sam znao da smo borci za slobodu i nezavisnost BiH, moje jedine domovine.
Toga dana u 8 ujutro sam krenuo na smjenu na brdo Žuč. Prvo sam svratio do maršalke , gdje smo se pobrojali, pokupili sljedovanje i lagano krenuli (pješke, naravno) nekih sat i po do vrha Žuči. Taj put nikad nisam volio, mada je prolazio kroz živopisan krajolik, koji je nakon početka rata postao avetinjski pust uprkos prirodnim ljepotama. Dok se dodje do Žuči, treba proći kroz nekoliko sarajevskih naselja: Pofaliće, Buča potok, te još par sela. Pred samu Žuč, uvijek se prilazilo pomiješano neobjašnjivom hrabrošću i nekim iskonskim strahom. Tu se vodilo mnogo borbi, i naša brigada je jedina zaista pomakla liniju od centra grada, za otprilike 8 kilometara "(zamislite da je svaka brigada u Sarajevu uradila isto). Dosta ljudi je stradalo, imali smo jako mnogo ranjenih, ali smo nekako opstajali.
Prije samog našeg ulaska u selo Jezera, četnici su počeli da granatiraju naše položaje na Golom brdu. Odmah smo zastali i uletili u jednu praznu spaljenu kuću. To je trajalo nekoh 10tak minuta i onda je stalo. Pomislili smo da su nešto primijetili pa zasuli granatama čisto zbog "mira u kući". Prošli smo kroz selo, i ispod samog Golog brda imali smo jednu kuću u kojoj smo uglavnom boravili kad nismo na smjeni na liniji.
Nekad smo znali igrati karata ispred te kuće, sve dok jednog dana Samir nije poginuo od gelera. Još uvijek mi nije jasno kako smo bili glupi i komotni da se zajebavamo na takvom mjestu, a tek mi nije jasno kako svi nismo poginuli. Apsurd je da smo nakon eksplozije granate svi uletili u kuću, a samo Samir nešto progovori, uhvati se za sudoper i pade. Poplavi u licu, i ko riba na suhom je pokušavao da dodje do daha. Počeli smo da urlamo. "Samire, šta ti je?!....Jedan mali geler ga je pogodio kroz ledja direktno u srce. Nije mu bilo spasa. Ma nije bila ni kap krvi. Imao je samo 19 godina…
Ušli smo u kuću, preuzeli smjenu i pogledom otpratili raju koja su trkom krenula za grad. Tek kasnije sam skontao koliko su imali sreće. Da su ostali još deset minuta, možda neki od njih ne bi bili živi, jer je u tom momentu počela OFANZIVA.
Nisam ni postao svjestan šta se dešava, a napolju je krenulo da pljušti sa svih strana. Nismo više znali otkuda sve padaju. Pod kišom granata otrčali smo do prve tranšeje i krenuli do našeg topa jer smo znali da će tamo biti mnogo belaja. Utrčali smo u rov, i svi zadihani smo se gledali isprestravljeni...ŠTA JE OVO? Detonacije su postale nesnosne. Sve oko nas je gorilo. Ja sam se držao rukama za korijenje jer su detonacije bile toliko jake da su nas bacale po zemlji. Neki su već krenuli da paniče i da kukaju, a ja sam samo pržio cigaru za cigarom. Imao sam samo jednu kašikaru i držao sam je čvrsto u ruci. Imali smo samo jednu pušsku na nas trojicu, jer smo k'o biva bili posluga na topu.. Duboko oranje nije prestajalo. Samo su padale i padale. Ubrzo smo čuli krike, i pored našeg tranšeja su dvojica boraca nosila trećeg, koji nije imao noge… Djavo je odnio šalu.
U jednom momentu nakon nekih sat I po granatiranja, pucnjava prestade. Mrtva tišina.....u sebi sam se poradovao da je sve gotovo, i da će se sve polako smiriti. Nakon par minuta poče žestoka pješadijska pucnjava."ETO IH!, neko se prodere. Bojan je izletio s puškom i krenuo da puca niz brdo. Mi ostali smo samo sjedili i blejili u prazno. U tom momentu, počeše da protrčavaju borci sa Golog brda, i vrište "Pala linija!". Većina ih je pobacala puške, koje smo mi prihvatili. Ja sam zgrabio kalaš, i krenuo da gledam nis padinu. U tom momentu je neko iz blizine krenuo da "Sijačem Smrti" dere po zemlji oko mene. Zgrabio sam bombu i samo je bacio ispred bunkera. Bomba sastavi, a ja samo proturim kalaša i krenem nasumice da derem nizbrdo.
Odbili smo napad na naš rejon, ali je iznad nas Golo brdo palo. Više nije bilo nikoga na liniji, što znači da je naše desno krilo bilo skroz prazno. Granatiranje je opet počelo. Rokali su ko ludi slijedećih sat vremena. Nakon toga opet pješadijski. Mislili smo da sa naše desne strane nema nikog, ali je ipak bilo neke raje koja su se valjda krila po bunkerima. Nas nisu direktno napali, ali paljba na našoj desnoj strani je skoro skroz prestala. Više nije bilo iluzija da tamo ima neko živ. U tom momentu, kroz tranšej ugledasmo kako prilaze dvojica ranjenika bukvalno noseći jedan drugog. Jedan je dobio u glavu, a drugi u ledja. Više nismo imali šta da tu tražimo, počela je i nas fatati panika i napustili smo položaj.
Na Žuči smo uvijek imali samo ofanzivne linije, jer je Šehović htio da samo idemo naprijed. Nismo imali ni metra rezervne linije. Mislim da je to bila velika greška, jer smo bili izloženi direktnom topovskom paljbom sa brda iznad Vogošće pa i sa Poljina. Do tada su nas gadjali uglavnom sa Ilidže i minobacačima iz Vogošće....
Krenuli smo se izvlačiti s linije, noseći dvojicu ranjenika koji su zapomagali. Nosili smo ih kako smo stigli jer su oko nas sastavljali minobacači. Uletismo napokon u tu našu kuću, kad unutra još 5-6 teških ranjenika i s njima naša dvojica koji su ostali u kući. To je scena koja se ne da opisati. Na sve strane krv i zavoji, poderane košulje i potkošulje, krici i jauci i molitve. U medjuvremenu je ta kuća dva puta pogodjena , sva sreća u krov, inače bi opet bio masakr. Skontali smo da moramo nekako prebaciti ove nesretnike, inače će svi i poumirati. Pošto sam ja jedini imao pancir, istrčim iz kuće i punim trkom pravac sanitet, koji je bio na kraju sela. Na jedvite jade sam dotrčao do saniteta, otvorio vrata, a unutra još gora scena. Gomila mrtvih i ranjenih boraca, i jedan doktor koji sav izbezumljen samo puši i gleda u prazno. Tip je bio u totalnom šoku, i kontao je da sam ja neprijatelj. Nakon što sam mu objasnio situaciju i rekao da imamo ranjenih, on je samo klimnuo glavom i rekao "Donesite ih." Pitao sam ga ima li ikakvih kontakata s komandom. Rekao je da je zadnje što je čuo je da su dvoja ambulantna kola pogodjena dok su pokušavali da dodju do Žuči.
Opet sam istrčao vani i zaletio se nazad u kuću koliko god sam brže mogao. Dok sam protrčavao kroz kratere koji su se u medjuvremenu umnožavali, sapleo sam s nekoliko puta, i imam utisak da mi je to u jednom momentu spasilo život, jer je nekoliko detonacija odvalilo u mojoj neposrednoj blizini. Svakako mi je sve zvonilo u glavi pa više nisam mogao ništa da čujem, osim da osjetim pritisak od detonacija. Nekako sam se dokopao one kuće i ispričao situaciju. Odlučili smo da jednog po jednog ranjenika prenesemo u ćebadima, pošto nismo imali nikakva nosila.
Dvojica su istrčala s jednim ranjenikom a ja sam pokušao da previjem jednog teško ranjenog momka. Zvao se Nenad i bio je negdje sa Alipašinog polja, i stalno me je pitao kako mu izgleda rana i hoće li preživjeti. Ja sam ga tješio da će sve biti u redu i da hitna pomoć samo što nije stigla. Realnost je bila drugačija: Imao je veliku rupu u ledjima baš u predjelu bubrega i brzo je gubio krv. Počeo je da se gubi i krenuo sam da ga polako podižem, ne bi li vidio da li je u stanju za transport. Činilo mi se da neće živjeti još dugo ako ga odmah ne odvedemo doktoru. U tom momentu su se vratila ova dvojica, a jaran i ja smo ranjenika poprtili u ćebe i trkom kroz granate. On je jaukao dok smo ga prenosili, ali nije bilo druge, morali smo trčati. Uspjeli smo uletiti kod doktora koji je samo blijedo gledao i čekao kada će i na njega da dodje red.

Vratili smo se u kuću i shvatili da nema smisla prenositi ranjenike tamo, jer im svakako nema ko pomoći, već da se priberemo, i probamo organizovati kakvu takvu odbranu ispred i unutar kuće. Bilo je dosta oružja koje su drugi odbacili , i ja sam zgrabio šarac i par redenika i zalegao u krater pored kuće. Sve sam više gubio osjećaj za spasavanje sopstvenog života, i počelo je da me hvata neko čudno ludilo. Nekoliko puta sam išao u kuću da vidim kakva je situacija, i u jednom momentu sam totalno pukao. Osjetio sam totalni gubitak straha, jer zaista više nije imalo šta da se izgubi."Ja više ne mogu ovako! Ko će sa mnom gore na vrh brda, idemo da vraćamo položaje! - povikah. U to njih trojica u glas: " Ma jesi lud, pobiće nas sve!!. Ja sam zaista osjetio nevjerovatno samopouzdanje i rekoh: " Ja idem, ko će sa mnom?". U tom skočiše na mene, oboriše me na pod "Nećes ti nigdje! , oduzeše mi mitraljez , i uguraše me u mali prostor ispod sudopera.
Totalno sam izgubio pojam o vremenu i prostoru, svo vrijeme sam samo gledao u vrata i iščekivo momenat kako neko unutra ubacuje bombe. Vjerovatno je prošlo dosta vremena dok smo tako ležali na podu i čekali smrt na vratima, kad je počelo da se smraćuje. Više niko nije htio da dežura vani, jer su nekako svi pukli.
U jednom momentu smo čuli kako se približavaju neki glasovi i kako neko polako prilazi kući. Lagano smo repetirali puške i pogledom ispratili jedan drugoga. Ovaj jaro pokraj mene ne izdrža i povika "Ko je? " Smjena!" - neko se prodere. " Ja sam, Učo!". Učo je bio komandir voda. Prepoznali smo njegov glas i skočismo na noge. Brzo otvorismo vrata, koja smo ipak zabarikadirali, i unutra uletiše desetak naših iz čete. Oni još nisu svjesni šta se dešava, niti znaju kakva se tragedija odvija.
"Momci, idite lagano u komandu u Buća potok, mi ćemo sad vidjeti šta dalje, - reče Učo. U tom momentu nisam mogao vjerovati kako se situacija obrnula za 160 stepeni. Još prije par momenata sam mislio da ću zaplatiti, kad ono , stiglo izbavljenje. Nije mi trebalo dvaput ponavljati. Zgrabio sam šarac za svaki slučaj, izletismo napolje pa pravac grad. Već je pao mrak, a i granatiranje prestade. Dok smo izlazili iz sela, sretosmo kolonu naših boraca kako idu gore u pravcu golog brda. Pitaše nas za par detalja na brzinu, mi odgovorismo šta smo znali. Bili su to Ciletovi momci , Izvidjačko-Diverzantska brigada. U jednom momentu su pomislili da mi bježzimo s linije pa su ko htjeli da nas vraćaju, ali mi smo bili prilično ubjedljivi (pogotovo šarac u mojim rukama). Nije prošlo 15 minuta, već smo čuli kako se oni rokaju na vrhu brda. Kasnije smo čuli da su oni vratili liniju. Loša vijest je bila da je u napadu poginuo moj jedan jako drag komšija, koji je bio super momak i volio sam ga ko brata. Zvao se Zlatko. (Neka mu je laka zemlja. Nikad te nećemo zaboraviti, tvoja raja sa Djidjikovca)
U slijedećih nekoliko dana je bilo pravo ludilo, u kojem više nisam učestvovao, ali sam ipak bio dovoljo blizu u slučaju potrebe. Izgubili smo liniju s one strane Golog brda, ali oni nisu uspjeli da nas odbace dalje nizbrdo. Kasnije smo ispod Golog brda kopali tranšeje, koje smo trebali davno iskopati kao rezervnu liniju, I vjerovatno bi bilo mnogo manje žrtava. Naša brigada je pretrpjela značajne gubitke. Poginuli su i komandant brigade Enver Šehović i komandir prve čete. Nakon toga naša brigada više nije bila prije toga, ali smo i dalje gurali koliko god smo mogli. Ja sam poslije toga prekomandovan u četu Centar, odnosno na liniju u Fočansku ulicu iznad TAS-a.
Jako često sam znao gledati na Žuč i prisjećati se pakla koji se desio te '93- će. I dan danas ne mogu da vjerujem da sam preživio, i dalje računam vrijeme na "prije i poslije Žuči".
Rat sam ipak preživio (zadnjih godinu dana rata sam radio kao pionir, postavljao i skidao mine. I tu je bilo nezgodnih momenata) Psihički osakaćen kao I mnogi drugi koji su preživjeli strahote rata u Bosni I Hercegovini, nastavio sam dalje, i evo me...tu sam.....
Super odradjeno.. Drug poceli su novogradski dani.. 8 juna je centralna manifestacija na Brdu ZuC ..

Sve ovo jako mije vazno a rat sam proveo na blizu ove linije.. :thumbup:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#27 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by mIRCerka »

kad smo vec kod obruca i slicno, guglajuci jednu stvar naletih na nesto gadno...spisak masakriranih srba u sarajevu...
I tu nadjem ime i prezime djevojke sa dobrinje ciju pogibiju nazalost i TV kuce imaju zabiljezenu...pokosio je snajper iz C4...koji je tad bio pod VRS kontrolom...
Interesuje me da li se neko bavi utvrdjivanjem ili provjerom takvih spiskova? ili se sve to jednostavno pusta da pise ko sta hoce i kako hoce....
isto kao ove raznorazne mape obruca.
Fiore

#28 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by Fiore »

mIRCerka wrote:kad smo vec kod obruca i slicno, guglajuci jednu stvar naletih na nesto gadno...spisak masakriranih srba u sarajevu...
I tu nadjem ime i prezime djevojke sa dobrinje ciju pogibiju nazalost i TV kuce imaju zabiljezenu...pokosio je snajper iz C4...koji je tad bio pod VRS kontrolom...
Interesuje me da li se neko bavi utvrdjivanjem ili provjerom takvih spiskova? ili se sve to jednostavno pusta da pise ko sta hoce i kako hoce....
Istrazicako -dokumentacioni Centar.. Mirci.. i ovo sve gore napisano je tacno 100/h znam ponesto malo bolje..

Jesi zapamtila sta je Sefer rekao? > U gradu su mi govorili da ne treba oslobadjati Zuc.. <
( naravno to su govorili isti oni koji su za ceker kafe i secera prodavali linije i ljude..) I znas sta mi je drago.. sto ti ljudi su danas izvikani i provaljeni :thumbup:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#29 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by mIRCerka »

Fiore wrote:
mIRCerka wrote:kad smo vec kod obruca i slicno, guglajuci jednu stvar naletih na nesto gadno...spisak masakriranih srba u sarajevu...
Istrazicako -dokumentacioni Centar.. Mirci.. i ovo sve gore napisano je tacno 100/h znam ponesto malo bolje..

Jesi zapamtila sta je Sefer rekao? > U gradu su mi govorili da ne treba oslobadjati Zuc.. <
( naravno to su govorili isti oni koji su za ceker kafe i secera prodavali linije i ljude..) I znas sta mi je drago.. sto ti ljudi su danas izvikani i provaljeni :thumbup:
Bilo je vjencanje taj dan na Dobrinji, FIVA snimao vjencanje, pocela pucnjava, uhvati i njenu pogibiju ...
Hvala Fiore na informaciji.
sarajovasi

#30 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by sarajovasi »

putnik29 wrote:
sarajovasi wrote:Image

Ova formacija nije tacna. Motorizirane brigade nisu imale oklopne bataljone ni mjesovite artiljerijske divizione. Takodje, nema smisla ni jezicki, jer ako komandu stana pisemo kao zapovjednistvo stana, onda cete pisi kao satnije a divizione kao artiljerijske bataljone. Takodje pozadina je termin koji se zadrzao samo kod srpskih jedinica.

Putnik29
Tacno je.To su cetnicke formacije njihovih jedinica.Oni su se prilagodavali toku rata pa su vrsili kombinacije
sarajovasi

#31 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by sarajovasi »

Tacno je da se manipulise sa zrtvama u Sarajevu.Srbi uzimaju i stvaljaju na spiskove ljudi koje su oni ubili i prikazuju ih kao srpske zrtve u Sarajevu.Vidis da se manipulise sa brojem ubijenih Srba sa nekoliko stotina hiljada se preslo na nekoliko stotina.Osnovana je Komisija za utvrdivanje broja ljudi koji su ubijeni u Sarajevu za to i onda nista.
sarajovasi

#32 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by sarajovasi »

Objavljeno na blogu BLOB,a objavio gost¬_8862

KAKO JE PALA SREBRENICA
Britanski list "Sunday Times" ovih dana objavljuje šokantno svjedocenje bivšeg pripadnika specijalnih jedinica SAS i dobitnika Vojnog kriza za hrabrost iskazanu u BiH, koji je nakon sedam godina odlucio prekršiti strogu zapovijest Ministarstva odbrane Velike Britanije po kojoj nikad ne smije objaviti detalje svoje misije u Srebrenici tokom ofanzive srpske vojske i pokolja osam hiljada civila; "Slobodna Bosna" u posljednjem nastavku prenosi dramaticno svjedocenje Nicka Camerona, u kojem priznaje da nakon srebrenickog zlocina ne moze mirno spavati niti zivjeti

"Komadant Ton Karremans je znao da ce Srbi strijeljati sve Srebrenicane;
Dok su Mladicevi zlocinci masakrirali Bošnjake, srpski civili su se smijali!!!"
Da su NATO avioni pravovremeno i odlucno reagovali, Srebrenicani bi bili spaseni
General Ratko Mladic dao je cvrsta obecanja da ce zarobljeni Bošnjaci biti evakuirani nakon ispitivanja
Dok smo šetali bazom rekao sam svom šefu iz Sarajeva: "Znaš, meni se cini kao da niko nije htio da se bori za ovo mjesto"; zastao je, pogledao u mene i kazao: "Mi nikada nismo namjeravali da se borimo za ovo mjesto, to nikada nije bio naš plan"

Piskav zenski glas se prolamao kroz statiku radija: "Windmill 01, ovdje Kirk 01." Ona je bila pilot Nizozemskog ratnog vazduhoplovstva. Šest dana poslije pocetka srpskog napada na zašticenu zonu Srebrenice Ujedinjene nacije su poslale NATO avione da ih kazne. Pod zestokom srpskom paljbom koja je dolazila iz rovova iznad grada, cuo sam nekoliko vojnih aviona kako nadlijecu sa sjevera i visoko nad enklavom. Paul, nizozemski vezista, usmjerio ih je u pravcu dva srpska tenka koja su se nalazila juzno od grada. Citav dan, dok su Srbi przili Srebrenicu u poslednjoj bici za enklavu, molio sam glavni štab UN-a u Sarajevu za avionske napade. Cak i nakon što su napadi odobreni, tri sata su prošla prije nego su se avioni pojavili. Kasnije sam saznao da su drugi ratni avioni mogli stici u enklavu u roku od nekoliko minuta. Ali UN su mislile da bi nizozemski avioni trebali pruziti pomoc pošto su nizozemske snage bile stacionirane u Srebrenici. Dva aviona su obišla pocasni krug prije nego što su krenuli s pocetnim napadom.

NEBO JE BILO PRAZNO

Paul je pozelio nizozemskoj pilotkinji srecu. Buka je bila gotovo nesnošljiva. Bombardovanje grada je prestalo dok su se srpske jedinice povukle na dobro prikrivene pozicije. Tenkovi su krenuli nazad, znajuci da tako pod UN-ovim pravilima ne bi bili legitimne mete. Ali pozicija iznad grada na kojoj sam se ja nalazio, i dalje je bila pod stalnim napadom. Sa mnom je bio Jack, SAS oficir, Pete, oficir britanskog ratnog vazduhoplovstva koji je ujedno bio i prevodilac, tri nizozemska komandosa i nekoliko bosanskih boraca. Srbi su nas vidjeli dok smo se penjali uz planinu u plavim UN-ovim šljemovima, i znali su da smo mi jedini koji su bili u poziciji da kontroliraju avione. Dva NATO aviona su nadletjela iznad srpskih pozicija, ovaj put nize, bacajuci bombu od 500 kg cija je snazna eksplozija potresla citavu zemlju. Gust, crni dim se dizao sa pozicije na kojoj se nalazio srpski tenk. Tenkovi su sada za nas bili nevidljivi tako da nismo mogli potvrditi njihovo uništavanje. Potvrda je kasnije došla sa drugih nizozemskih pozicija.

Dva nizozemska aviona su odletjela nazad a mi smo ocekivali još napada. Ja sam, dakle, ocekivao konstantnu zracnu podršku. Zamišljao sam jata ljutih ratnih aviona kako se strmoglavo spuštaju da bombarduju srpske pozicije, kada i kako zele. A ništa se nije dogadjalo. Nebo je bilo prazno. Cekali smo i cekali. Primijetio sam cetu muškaraca kako se penju na greben nekoliko stotina metara od nas. Sa sobom su imali minobacace, mitraljeze i municiju, a izgledali su toliko nezaokupljeni situacijom oko njih da sam pomislio da su sigurno Bosanci. Stigli su do vrha i ja sam ih gledao kad su otvorili pucnjavu na nas. Sada smo se našli pod konstantnom srpskom vatrom sa zapadne i istocne strane. Bosanski vojnici koji su bili s nama su htjeli da napuste bunker. Naredio sam im da se odmah vrate nazad i nastave pucati. Sve to vrijeme preko radija sam pitao Sarajevo što se desilo s ostalim avionima. Nekoliko minuta kasnije cuo sam karakteristicni zvuk A-10 ratnog aviona. Paul je pokušao da usmjeri americkog pilota na srpske pozicije koje su se upravo ugnjezdile zapadno od nas. Poslije nekoliko pokušaja pilot je odlucio da se okrene i snabdije gorivom. Panika je sada obuhvatila Bosance na našim pozicijima i oni su pobjegli. Dok su zurili da prodju pokraj nas, još su više oštetili antenu na našem radiju. Ovaj put kvar nismo mogli popraviti.

Jedan od nizozemskih komandosa mi je rekao da je na svom radiju cuo nizozemskog komandanta UN snaga kako naredjuje da se Srebrenica napusti. Odlucio sam da ostanemo gdje jesmo i da pokušamo kontaktirati neke od dolazecih aviona. Ostali smo na poziciji još petnaest minuta cekajuci ostale avione da se pojave. Nebo je bilo tiho i prazno. I dalje sam mogao cuti fanaticnu pucnjavu sa grebena iza naših pozicija. Potpuno sam bio svjestan da bi nas Srbi ubili na mjestu ako bi nas uhvatili sa opremom koju smo imali sa sobom. Sada je pucnjava pocela i ispod naših pozicija jer je srpska vojska ušla u grad. Odjednom mi je sve bilo jasno: pozicija koju su zauzeli zapadno od nas je napravljena da bi dala podršku napadima na našu rov. Ne mogavši stupiti u kontakt sa Sarajevom, shvatio sam da je naša pozicija neodbranjiva. Na moju komandu svi smo iskocili iz rova. Zrak je zvizdao dok su srpski meci prolijetali pored nas. Buka je bila stravicna. Mark je otvorio protivpaljbu pokušavajuci da omoguci ostalim da stignu do veznog rova deset metara odatle. Izgledalo je nemoguce doci do tog slijedeceg rova i mislio sam da nijedan od nas nece stici ziv.

OSAKACENA TIJELA NA ULICAMA

Uskocio sam u rov dok su meci zvizdali oko mene, okrenuo se i vidio da smo svi još uvijek zivi. Meci su nadlijetali iznad nas dok smo puzali duzinom rova od nekih sto metara. Srbi su znali da cemo se morati pokazati prije ili kasnije. Rov se završavao na izlozenom djelu brda. Morali smo sici sa brda što je prije moguce. Padali smo i kotrljali se niz brdo. Cuo sam paljbu sa pozicija koje smo napustili samo nekoliko trenutaka ranije. Srbi su vec zauzeli te rovove. Klonuo sam. Znoj se slijevao ispod mog plavog šljema i tekao je pravo u moje oci. Zvukovi rata su kao gromovi odjekivali oko mene. Prašina i dim su visili u zraku. Osakacena tijela su lezala na ulicama. Artiljerija, minobacaci i hiljade metaka su uništavali taj nesretni grad. Ljudi su još uvijek stizali u Srebrenicu iz okolnih sela koja su pala pod srpskim napadima. Cuo sam njihov plac i uzvike dok su oni ocajno trazili utocište. Ali, vec je bilo prekasno, grad je napušten.

Dok sam stajao zapanjen pokušavajuci odgonetnuti nocnu moru koja se odvijala ispred mojih ociju, bosanski vojnik mi je prišao i pruzio mi ruku. Ocaj se ocrtavao na njegovom licu. Nisam se mogao sjetiti da li je on bio jedan od vojnika sa nama u rovovima. Bilo je teško cuti njegov glas u svoj toj buci ali nekako sam shvatio šta mi je rekao. Dok su suze lile niz njegovo lice, zahvalio mi se na pokušaju da im pomognem. Mislim da je tek shvatio da su Bosanci konacno i potpuno izdani. Stajao sam i gledao ovog covjeka kao da gledam film na velikom platnu. Iza mene, meci su udarali u zemlju oko nizozemskog transportera koji su UN poslale po nas. Bosanski vojnik je rekao da zali što se nismo sreli u nekom drugom vremenu jer bismo mozda bili prijatelji. Iznenadjen sam da je cak i kada je pokušavao pronaci nacin da izbjegne tu kataklizmu našao vremena da mi se zahvali. Uhvatio sam ga za rame i, sa knedlom u grlu, rekao da mi je zao sto nismo mogli uraditi nešto više. Nismo uspjeli. UN su potpuno izdale ove ljude. Ono što smo mi uradili je bilo premalo i prekasno. Znao sam da je za ovog covjeka kao i sve ostale Bošnjake u enklavi prava bitka, bitka za opstanak tek pocinjala. Gledao sam ga kako odlazi sa ostalim preplašenim narodom prema sjeveru u pokušaju da izbjegne srpsku armiju. Pete je opet sam uzvracao vatru prema srpskim pozicijama dvije stotine metara od nas. Rekao sam mu da je vrijeme da krenemo. Za nekoliko minuta srpski vojnici ce biti u gradu zaslijepljeni krvolocnošcu.

Uskocili smo u UN vozilo i hidraulicna vrata su nas poštedjela stravicnih scena na ulicama. Nisam mogao vjerovati da smo do sada ostali citavi. Mnogi nisu. Srbi su uzeli grad tog popodneva i docnije sam cuo price o stravicnim pokoljima kada su vojnici klali bošnjacke zene, starce i djecu i ostavljali ih da umiru na prašnjavim ulicama kao pašcad. Naše vozilo se pridruzilo koloni ostalih koji su se kretali prema nizozemskoj bazi u Potocarima. Naglo smo usporili. Oruzje smo stavili na gotovs kad se vozilo zaustavilo a vrata se pocela otvarati. Ispred mene se ukazala slika koja ce zauvijek ostati u mom sjecanju. Starica obucena u crno je stajala u sredini tog pokolja i ruševina. Nija imala ništa sa sobom. Mora da je nekako zaostala kad je njena obitelj pobjegla. Neko je izašao i pomogao joj da udje u vozilo. Vrata su se zatvorila i ponovo smo bili na putu ka Potocarima. Starica je pricala sama sa sobom. Kad smo stigli u bazu UN-a, vidjeli smo da je jedna strana ograde oborena kuda su hiljade izbjeglica ulazile.

MLADICEVA ZAKLANA SVINJA

Pošto nisu svi moglu stati u vojne zgrade okolne fabrike su korišcene kao štit za ostatak izbjeglica od srpskih koljaca. Nizozemci su poslali nekoliko vojnika da ih zaštite. Uskoro su Srbi bili na pozicijama direktno iznad izbjeglica i nekoliko stotina metara od UN baze. Jedinstvo medju bosanskim vojnicima se potpuno raspalo. Jedan komandir je pucao u glavu svog vojnika dok je ovaj nišanio minobacacem na nizozemski transporter koji se povlacio. Komandirova porodica se nalazila u tom transporteru. Na sjevernoj strani grada kolona hiljada izbjeglica je zapocela dugi, opasni put prema slobodnoj teritoriji. Kolona je bila toliko duga da su neki tek zapocinjali svoj put deset sati nakon što su se prve izbjeglice probile kroz obruc. Ali do tada su Srbi poslali dodatne snage na te pozicije. Prica o ovom bijegu puna je bosanske hrabrosti i trpnje, no u isto vrijeme to je prica o nevidjenom uzasu koju moraju ispricati oni koji su prezivjeli.

Ponovo smo postavili naš radio i stupili u kontakt sa štabom u Sarajevu. Rekli su nam da su NATO avioni još uvijek "pod naredbama" i da nadjemo poziciju sa koje mozemo slati upute. "Sad je prekasno", viknuo sam, "enklava je vec pala!" Rekao sam im da su nam sada najpotrebnije zalihe hrane, lijekova i vode. Granate su padale oko UN baze a onda smo dobili upozorenje od Srba. Uhvatili su trideset nizozemskih vojnika i rekli su da ce ih ubiti ako avioni odmah ne napuste odmah zracni prostor oko Srebrenice. Avioni su se vratili u Italiju. Komandant nizozemskih snaga Ton Karremans je pozvan da razgovara o uslovima predaje sa Srbima. Iz Sarajeva su mi rekli da mu dam neke instrukcije prije nego što se sastane sa generalom Ratkom Mladicem. Rekao sam Karremansu da mora biti strog i oštar. Takodjer sam postavio svoj radio kraj njegove kancelarije kako bi on mogao popricati sa komandom u Sarajevu. Dok smo cekali poziv iz Sarajeva, gledao sam nizozemske vojnike kako cuvaju bosanske izbjeglice. Karremans je rekao kako je doveo djecake na ovo mjesto a oni su sada postali muškarci. Bez obzira na negativne stvari koje se mogu reci o Karremansu, bezbjednost njegovih trupa mu je bila od ogromne vaznosti.

Te noci Karremans je odveden u hotel Fortuna u Bratuncu, srpskom gradu izvan enklave. Docekala ga je zastrašujuca scena. Prvo su zaklali svinju pred njim a onda je Mladic zapoceo tiradu pitanja zahtijevajuci da mu se kaze ko je pozvao vojne avione. General je rekao Karremansu da drzi njega licno odgovornim za smrt deset srpskih vojnika tokom zracnih napada. Dao mu je listu zahtjeva ukljucujuci predavanje svih bosanskih vojnika u enklavi. Karremans je rekao da on nema kontrolu nad naoruzanim bosanskim muškarcima. Mladic je uzviknuo ce "muslimani biti evakuirani nakon što ih on ispita da bi vidio da li su pocinili ratne zlocine; njima ce biti pošteno sudjeno na srpskim sudovima." Ako njegovim zahtjevima ne bude udovoljeno do deset sati slijedeceg jutra, srpske snage ce bombardovati izbjeglice i UN bazu. Onda je nizozemski komandant napravio najvecu grešku u svojoj karijeri.

Prihvatio je cašu šampanjca i tada su ga uslikali kako sa Srbima "slavi" pobjedu. Ali, on nije imao nikakvih iluzija. Kada se vratio u bazu, rekao mi je o Mladicevom uslovu za predaju bosanskih vojnika: "Ako on stavi svoje ruke na njih, sve ce ih pobiti." Apsurdne price su kruzile poslije rata, izmedju ostalog i kako su vojnici UN-a zajedno sa Srbima slavili pad Srebrenice. Ove price su lazi. Realnost je da je baza UN-a bila puna izbjeglica, vecinom zena i djece. Vecina muškaraca je otišla sa kolonoma prema sjeveru. Neki su ipak ostali vjerujuci da ce ih UN zaštititi.

Oskudna vecera, vodena supa, raspodijeljena je. Borba je prestala. Nastala je noc puna napetosti. Ujutro je stigao srpski kameramen koji je snimio Mladica kako dijeli hljeb i slatkiše preplašenoj djeci i zenama. Pokloni su prestali kada je kamera ugašena. Mladic je kasnije tog dana na srpskoj televiziji dao Srebrenicu kao poklon srpskoj naciji. Pregovori o evakuaciji izbjeglica su zapoceli. UN su zahtjevale da one kontroliraju tu operaciju, dok je Mladic insistirao da on to organizira. Hodao sam po UN bazi u nizozemskoj uniformi da me srpski vojnici ne bi prepoznali i vidio uzasne scene. Hiljade i hiljade izbjeglica su se zbile u bivšu tvornicu. Svi su stajali jer nije bilo mjesta ni da se sjedne ni da se legne. Kako je dan odmicao, tako je vrucina postajala sve nesnosnija.

Cuo sam pucnjavu negdje u bazi. Kasnije sam saznao da su srpski vojnici ubijali bošnjacke civile u obliznjoj kuci. Price o srpskim zvjerstvima nad izbjeglicama su vec stizale do mene. Srbi bi prozivali imena Bošnjaka i, kada bi se ovi javili, bili bi odvedeni. Nekoliko nizozemskih vojnika je vidjelo pogubljenja kraj jedne kuce u sjevernom djelu enklave. Jedan od vojnika je prepoznao Bošnjaka koji je bio naš prevodilac. Klecao je na zemlji i vikao: "Nije tacno, nije tacno!" Odveli su ga u kucu i ubili. Drugi nizozemski vojnik mi je rekao kako je otišao u jednu od fabrika u bazi gdje je našao covjeka koji se objesio ne zeleci da padne u srpske ruke. Ista stvar se desila još cetiri puta samo tog dana. Treci vojnik mi je rekao kako je naišao na svjeze leševe jedanaest muškaraca. Nijedan nije bio u uniformi i svi su upucani sledja. On je fotografisao ovu jezivu scenu kada su ga primijetili srpski vojnici i poceli pucati na njega. Nakon što se izvukao sa filmom, ispostavilo se da je navodno nizozemski fotografski tehnicar koji je razvijao slike "slucajno" uništio ove dokaze.

UN JE SRBIMA PREDAO SREBRENICU

Postojala je bitna razlika izmedju vojnika u rovovima tokom bitke za Srebrenicu i ovih koji su sada bili u enklavi. Ovi drugi su bili manje disciplinovani. Oteli su oruzje i vozila od nizozemskih vojnika. Cuo sam da su neki srpski vojnici obukli nizozemske uniforme da bi uvjerili bosanske izbjeglice da se predaju. Oni koji su se predali su odvedeni i ubijeni. Uskoro je kamp skoro potpuno "ocišcen" od izbjeglica osim nekoliko ranjenih i bolesnih. Ove izbjeglice su odvedene u Bratunac gdje su vecina muškaraca i djecaka ubijeni. Sve skupa oko osam hiljada izbjeglica je pogubljeno. U UN bazi nismo ništa znali o ovome. Štaviše, culi smo da je prvi konvoj izbjeglica stigao na bosansku teritoriju. Izgledalo je da su se Srbi mogli drzati za rijec. Mislim da nam je naš "civilizirani zapadnjacki mentalitet" govorio da postoji mogucnost da Srbi mozda i nisu takvi barbari kao što smo prije mislili.

Hasan Nuhanovic, prevodilac koji je radio za UN, nam je govorio da ce Srbi masakrirati svakoga koga stignu. Drugi prevodilac nam je rekao da Srbi i nisu toliko loši. Ispostavilo se da je Hasan bio u pravu. Njegov otac, mama i brat su ubijeni. Nekoliko sati nakon što su posljednji autobusi sa izbjeglicama napustili grad, grozna tišina je narušena cudnim zvukom: smijehom djece. Izvan ograde UN baze srpska djeca su skakutala. Civili su dolazili u Srebrenicu. Uskoro su se na horizontu pojavili autobusi, kamioni i automobili. Mnogo ljudi ljudi je došlo da izvidi novu teritoriju Republike Srpske. Sve što se moglo ponijeti je odneseno. Odjeca i orudje za obradu zemlje, krave i ovce. Ljudi su prolazili kraj baze optereceni plijenom. Silovanje Srebrenice je završeno. Camili smo sa Nizozemcima u toj bazi još desetak dana. Dvadeset prvog jula stiglo je poslanstvo UN-a koje je trebalo da nadgleda evakuaciju Nizozemaca. Moj šef iz Sarajeva je bio medju njima. Dok smo šetali bazom rekao sam mu: "Znaš, meni se cini kao da niko nije htio da se bori za ovo mjesto." Njegov odgovor me je iznenadio. Zastao je, pogledao u mene i rekao: "Mi nikada nismo namjeravali da se borimo za ovo mjesto, to nikada nije bio naš plan." Ja sam ostao stajati dok je on nastavio hodati. U glavi su mi se miješale njegove rijeci. Pomislio sam na svu patnju što sam je vidio tokom nekoliko prošlih mjeseci, prazna obecanja koja sam dao bosanskim borcima. Ljudi ove enkalve su prodani.

Nekoliko sedmica poslije pada Srebrenice, Srbi su dobili ono što ih je vec dugo vremena cekalo. Prekoracili su svaku granicu sa svojom svirepošcu. Dok su Bošnjaci i Hrvati udruzili snage u sjeverozapadnoj Bosni da poraze "nepobedivu srpsku silu", NATO snage su uništavale srpsku artiljeriju. Za nekoliko sedmica borba je prestala. Mir opstaje a bosanski Srbi polako ali sigurno odgovaraju za svoje zlocine. Glasovi zrtava Srebrenice se konacno cuju. Ali, zašto su, prije svega, ostavljeni da budu ubijeni?
sarajovasi

#33 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by sarajovasi »

Objavljeno na blogu BLOB
Zločinačko selo: JEDNA OD IZJAVA O ULOZI GENERALA MCKENZIA U BOSNIIzvod iz izjave jednog Bošnjaka zatočenog u kasarni Semizovac, zatim u logoru kod "Sonje". Radi se o muškarcu koji je i seksualno zlostavljan.
Redovno sam svaki dan izvođen, batinjan, ispitivan. Jedno veče negdje oko 23 sata izvela su me trojica četnika, koje nisam poznavao. Izveli su me na prugu i naredili mi da legnem, a prethodno su mi vezali ruke na leđa. Legao sam na prugu, okrenuli su mi vrat na šinu i htjeli da me zakolju. Držali su me tu oko 15-20 minuta i govorili: "Nećemo danas, sutra naveće te koljemo". Vratili su me u logor "Sonja". Sljedeći dan je počelo dovođenje muškaraca. Svaki dan su dovodili muškarce različitih starosnih dobi. Sjećam se u logoru kod "Sonje" bili su:
1. Hido Ahmet sada u Švrakama,
2. HalilovićAlija sada u Švrakama,
3. Muračević Esad sada u Švrakama,
4. Durić Suljo sada u Švrakama,
5. Šišić Hamid, umro,
6. Beširević Ismet poginuo,
7. Piknjač Ekrem sada u Švrakama,
8. Kodžaga Taib iz Semizovca,
9. Balešić Šerif iz Vogošće,
10. Balešić Hata, žena Šerifova iz Vogošće,
11. Balešić (Šerfe) Armin i mnogi drugi kojih se momentalno ne mogu sjetiti.
U logoru "Sonja" također sam vidio i dovođenje žena. Prepoznao sam:
1. Šenderović Šahidu iz Vogošće,
2. Jozić Soku iz Vogošće.
Soku sam vidio kada je general Mekenzi došao u logor "Sonja". Mene su tada četnici natjerali da pečem jagnje za generala Mekenzia. Ja neznam gdje je sada Soka, ali sam je ranije dobro poznavao, jer je ona radila u istom preduzeću gdje i ja, UNIS, Ugostiteljstvo, Biokovo.
U junu 1992. godine ponovo su me pozvali stražati logora "Sonja" da pečem jagnje. Dok sam ja pekao jagnje mene je čuvao Dragović Ignjatije iz Vogošće. On mi je rekao: "Znaš li za koga pečeš jagnje". Ja sam rekao: "Ne znam". On mi je rekao: "Pečeš za generala Mekenzia". Kada sam ispekao jagnje, pomogao mi je logoraš Ahmed Hido, (sada živi u Švrakama), da ga unesemo u restoran logora "Sonja". Tada sam vidio 2 transportera na kojima je pisalo UN. Jedan transporter je bio "točkaš", a drugi "gusjeničar". Mene su uveli u kuhinju da isječem meso. Tada je ušla Soka Jozić. Muzika se čula. Soka je iz sale došla u kuhinju. Na sebi je imala kecelju. Soka je imala oko 35 godina, plavu kraću kosu, srednje visine i građe. Soka nosi pečenje i pića u salu, a mene ponovo vode u logor kod "Sonje". Kada sam izlazio iz restorana uz pratnju čuvara vidio sam da i dalje stoje dva naprijed navedena transportera.
midja

#34 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by midja »

za ove sa zuci 93
ma ja ne znam kako je iko gore ostao živ jula 93, i ko je ostao ziv da je ostao pri zdravoj pameti.
mi smo kao ispomoć prvi bataljon prve brdske došli kao druga smjena i ono što smo vidjeli , doslovce preorana livada 200-300 metara od linije prema gradu
i neobjašnjiv mir na liniji , polako su se počeli sakupljati borci prve slavne i tu smo ostali još 15 dana doduše u rezervi . ali vojnička sreća mi je donijela to da smo njihovu sudbinu doživjeli na moševačkom brdu oktobra 94 godine .
Mogly

#35 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by Mogly »

@sarajovasi

Očito je da imaš zadatak da opravdaš cijene švercovane robe u gradu za vrijeme rata pa te molim da onako analitički komentarišeš prvu odluku predsjedništva poslije rata o verbalnom deliktu.

Ko je ubio Safeta Zajku :!: :?:
Koliko puta je u ratu Ceriću opljačkana kasa :?: :!:

Sirotinja je ginula stari moj, nema Balkan pobjednika, istina ispliva brže no što bi to privremeni vlastodršci željeli (na Balkanu druga vrsta vlastodržaca još nije izmišljena).

Čuvaj se :bih:
karanana

#36 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by karanana »

ima balkan pobjednike. to su slovenija, hrvatska i manje-vise kosovo. nema bosna pobjednika si htio da kazes.
Pietje_Bel

#37 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by Pietje_Bel »

kj
sarlo

#38 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by sarlo »

Procijene da je Armija R BiH 1995.god. imala 200 ili 250 hiljada boraca treba uzeti sa rezervom. S obzirom da se ovaj broj cesto pojavljuje u javnosti vjerovatno je da su to podaci iz nekih stvarnih izvora, a koji cinu sumu boraca brigada i drugih jedinica koji su tvorili Armiju i MUP R BiH i da se na spiskovima stvarno nalazi toliko vojnika, ali..:
- Na brojnim stanjima jedinica Armije i MUP-a su se nalazili i poginuli borci. Tako je bar bilo u Sarajevu i sjecam se inicijative da se briga za sehidske porodice prebaci na opcinske organe, a samim tim i smanji i priblizi realnom brojno stanje jedinica. Porodice poginulih su se tome suprostavile jer su se osjecale zasticenijim u okviru jedinica. Pocetkom 1995.godine Armija je imala preko 25 000 poginulih (prema Tokacinom-IDC podacima koje uzimam kao realne). Ovo je uz ogradu jer ne znam kako se se vodila evidencija u drugim korpusima.
- Ranjenici koji su izasli na lijecenje u inostranstvo su se takodje vodili na spiskovima jedinica do kraja rata.
- Teski ranjenici, amputirci, sa fiksatorima i sl.. koji su gotovi svi poslije rata proglaseni vojno nesposobnim (a to su bili prakticno od samog ranjavanja) su se takodje rijetko demobilisali i vodili su se kao pripadnici jedinica na lijecenju citav rat.
Ovo su samo dokazivi podaci o vjestackom uvecanja brojnog stanja Armije. Znaci ne uzimam veliki broj onih koji su se vodili kao vojnici a ni linije ni puske nisu vidjeli.
U jesen '92 moja jedinica je mogla na liniju poslati 80-90% svog sastava. U septembru '95 na teren van grada nismo poslali ni 50% svog brojnog stanja a isla je i logistika i veza, i imali smo samo 1-2 slucaja „skrivanja“ . U bazi je ostalo 10-tak ljudi na strazi,i i jos je bilo petnaestak ranjenika koji su se mogli oporaviti. Gotovo 40 % jedinice zapravo nije ni postojalo. U jedinicama za proboj i tzv "prve rezerve"(manevarski i jurisni bataljoni ili kasnije lahke i oslobodilacke brigade te specijalne jedinice MUP-a) je u drugom dijelu rata bilo mnogo manje ljudi nego na pocetku, a u takvim jedinicama nikad i nema viska boraca..
Poseban problem su podaci iz enklava.
S obzirom da je VRS prakticno bila dio dobro organizovane JNA tako su i podaci kojima su raspolagale njihove komande bile mnogo realnije.
HVO je od 1994.godine bio malobrojan i nije imao borbenih djejstava tako da su valjda njihovi podaci mnogo realniji.
Tokom rata su se cesto pricale price da je srpska vojska malobrojna, da nemaju rezervi i sl., ali gdje god smo napadali na drugoj strani je linija bila dobro popunjena i vidjelo se po pjesadijskoj vatri i artiljerijskoj podrsci da s druge strane ima mnogo ljudi i da dobro funkcionisu. Takodje su uvijek imali rezervne linije.
Neko je pitao o Drugoj sarajevskoj brigadi VRS. Cuo sam da je drzala i liniju na Bjelasnici u jesen 1994.
Pietje_Bel

#39 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by Pietje_Bel »

Napravio sam jedan film za you tube u kojem je u kratko objasnjen rat u BiH.

Evo link: http://nl.youtube.com/watch?v=OQHVM7R3ASs
Fair Life

#40 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by Fair Life »

Pietje_Bel wrote:Napravio sam jedan film za you tube u kojem je u kratko objasnjen rat u BiH.

Evo link: http://nl.youtube.com/watch?v=OQHVM7R3ASs
New cujem dobro...

Kakvi su ovo gluvi telefoni ??
svirac

#41 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by svirac »

midja wrote:za ove sa zuci 93
ma ja ne znam kako je iko gore ostao živ jula 93, i ko je ostao ziv da je ostao pri zdravoj pameti.
mi smo kao ispomoć prvi bataljon prve brdske došli kao druga smjena i ono što smo vidjeli , doslovce preorana livada 200-300 metara od linije prema gradu
i neobjašnjiv mir na liniji , polako su se počeli sakupljati borci prve slavne i tu smo ostali još 15 dana doduše u rezervi . ali vojnička sreća mi je donijela to da smo njihovu sudbinu doživjeli na moševačkom brdu oktobra 94 godine .
Od tog cijelog dana pamtim samo preorane livade i velike kratere, gelerima "potsisana" stabla, jato vrabaca kako bezglavo leti tamo-amo, jednog dedu sa "tandzarom" (5 metaka unutra, sesti u cijevi i jos jedan okvir rezerve) kako jede okrajak hljeba ..... i od straha velike oci dvojice mojih drugova kad su culi kako se pali T-84 i turira masina ... negdje dole ispred nas. Taj dan je, uz ostale, poginuo Sehovic.
Da bog sacuva!
Pietje_Bel

#42 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by Pietje_Bel »

jesam li dobro opisao pocetak rata u mom video-u:

http://nl.youtube.com/watch?v=OQHVM7R3ASs
karanana

#43 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by karanana »

ma ima mali milion ovakvih videa. sve ti je to isto manje-vise. nego moze li me neko uputiti malo vise u bitke na zuchi. ima li kakva knjiga napisana o tome?
Pietje_Bel

#44 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by Pietje_Bel »

karanana

#45 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by karanana »

joj covjece ovaj si video dao milion puta vec. nije nista novo, nista sto nismo vec vidjeli i ima nekih gresaka u engleskom jeziku. oskara za ovo neces dobiti, moze se pogledati ali apsolutno nista novo.
anais_nin

#46 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by anais_nin »

Pietje_Bel wrote:[youtube]http://nl.youtube.com/watch?v=OQHVM7R3ASs[/youtube]

evo

sarajovasi

#47 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by sarajovasi »

karanana wrote:ma ima mali milion ovakvih videa. sve ti je to isto manje-vise. nego moze li me neko uputiti malo vise u bitke na zuchi. ima li kakva knjiga napisana o tome?
Neznam za knjigu ali ima fil pod nazivom VANZEMALJICI IZNAD SARAJEVA.Pogledaj ga vrijedi.Slika govori vise od rijeci
:bih:
Ponekad s'proljeca

#48 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by Ponekad s'proljeca »

Mozes li mi poblize opisati tog dedu????

[quote="svirac"][quote="midja"]za ove sa zuci 93
i neobjašnjiv mir na liniji , polako su se počeli sakupljati borci prve slavne i tu smo ostali još 15 dana doduše u rezervi . ali vojnička sreća mi je donijela to da smo njihovu sudbinu doživjeli na moševačkom brdu oktobra 94 godine .[/quote]

Od tog cijelog dana pamtim samo preorane livade i velike kratere, gelerima "potsisana" stabla, jato vrabaca kako bezglavo leti tamo-amo, jednog dedu sa "tandzarom" (5 metaka unutra, sesti u cijevi i jos jedan okvir rezerve) kako jede okrajak hljeba ..... i od straha velike oci dvojice mojih drugova kad su culi kako se pali T-84 i turira masina ... negdje dole ispred nas. Taj dan je, uz ostale, poginuo Sehovic.
Da bog sacuva![/quote]
Maraschino

#49 Re: Obruc oko Sarajeva 1992-1995

Post by Maraschino »

ovako je to izgledalo, ako se ne varam

Post Reply