Obrtnicka djelatnost!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nisrin

#1 Obrtnicka djelatnost!

Post by Nisrin »

Na više mjesta pročitah sljedeće:

"U obrtu, vlasnik sebi ne može isplatiti platu, nego dobiti novac može samo preko isplate dobiti, koju može isplatiti tokom cijele godine, kada god želi. Na taj iznos je dužan platiti 10% poreza na dobit."

Ono što me zanima jeste koji zakon tretira upravo ovaj dio- "NE MOŽE ISPLATITI PLATU SEBI"...i kako se pravda isplata dobiti?!
Baton_Ilirski

#2 Re: Obrtnicka djelatnost!

Post by Baton_Ilirski »

Nisrin wrote:Na više mjesta pročitah sljedeće:

"U obrtu, vlasnik sebi ne može isplatiti platu, nego dobiti novac može samo preko isplate dobiti, koju može isplatiti tokom cijele godine, kada god želi. Na taj iznos je dužan platiti 10% poreza na dobit."

Ono što me zanima jeste koji zakon tretira upravo ovaj dio- "NE MOŽE ISPLATITI PLATU SEBI"...i kako se pravda isplata dobiti?!
Knjigovodstveno se pravda kako drugacija..dakle ukupni prihodi preduzeca(od prodaje proizvoda, usluga...) minus ukupni rashodi(troskovi nabavke, troskovi proizvodnje, troskovi rada,placeni doprinosi i slicno) ako ti iznos nakon oduzimanja ove dvije kategorije pokaze da imas pozitivnu vrijednost imas dobit i onda na tu dobit placas 10 % poreza..ako se dobro sjecam davno je bila srednja skola :-D
Nisrin

#3 Re: Obrtnicka djelatnost!

Post by Nisrin »

Baton_Ilirski wrote:
Nisrin wrote:Na više mjesta pročitah sljedeće:

Knjigovodstveno se pravda kako drugacija..dakle ukupni prihodi preduzeca(od prodaje proizvoda, usluga...) minus ukupni rashodi(troskovi nabavke, troskovi proizvodnje, troskovi rada,placeni doprinosi i slicno) ako ti iznos nakon oduzimanja ove dvije kategorije pokaze da imas pozitivnu vrijednost imas dobit i onda na tu dobit placas 10 % poreza..ako se dobro sjecam davno je bila srednja skola :-D

A u kojem zakonu to pise, jer mi treba da bih opravdala strancima zasto vlasnik nema platnu listu?! U Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima ne nadjoh te podatke, a ni jedan knjigovodja ne zna, a ni advokati...:D
Baton_Ilirski

#4 Re: Obrtnicka djelatnost!

Post by Baton_Ilirski »

Nisrin wrote:

A u kojem zakonu to pise, jer mi treba da bih opravdala strancima zasto vlasnik nema platnu listu?! U Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima ne nadjoh te podatke, a ni jedan knjigovodja ne zna, a ni advokati...:D
Mozda zakon o dobiti..
S@din

#5 Re: Obrtnicka djelatnost!

Post by S@din »

zakon o dohotku :-D
Drinski

#6 Re: Obrtnicka djelatnost!

Post by Drinski »

A sta je sa PIO doprinosa i doprinosa za zdrav. osiguranje, kako ih onda obracunaju i uplate?
JThomas

#7 Re: Obrtnicka djelatnost!

Post by JThomas »

sve je regulisano zakonom o porezu na dohodak. plata je dohodak od nesamostalne djelatnosti (član 10), a dohodak obrtnika je dohodak od samostalne djelatnosti (član 12). obrtnik nema platu (jer se plata plaća za nesamostalni rad po ugovoru o radu, sve drugo nije plata) i doprinose plaća minimalno po osnovici koju svake godine utvrde (a može i više ako hoće, ove godine minimalni doprinosi izađu oko 580 KM, prošle nekoliko manje). ako na kraju godine "izađe" u plus, to predstavlja dohodak od samostalne djelatnosti i na to plaća 10%.

tragično je da ovo advokati ne znaju jer su i oni u članu 12...a knjigovođe da ne govorim.
Nisrin

#8 Re: Obrtnicka djelatnost!

Post by Nisrin »

JThomas wrote:sve je regulisano zakonom o porezu na dohodak. plata je dohodak od nesamostalne djelatnosti (član 10), a dohodak obrtnika je dohodak od samostalne djelatnosti (član 12). obrtnik nema platu (jer se plata plaća za nesamostalni rad po ugovoru o radu, sve drugo nije plata) i doprinose plaća minimalno po osnovici koju svake godine utvrde (a može i više ako hoće, ove godine minimalni doprinosi izađu oko 580 KM, prošle nekoliko manje). ako na kraju godine "izađe" u plus, to predstavlja dohodak od samostalne djelatnosti i na to plaća 10%.

tragično je da ovo advokati ne znaju jer su i oni u članu 12...a knjigovođe da ne govorim.

Hvala na odgovoru, nasla sam sve ovo navedeno neki dan, iskopala sam zakon, ja koja veze nemam sa pravom i knjigovodstvom, a naravno da je sramota da ne znaju SKOLOVANI pravnici i knjigovodje, racunovodje, pritom jos i RADE!
Post Reply