Obrt
Moderator: anex
- w0rld
#1 Obrt
Pozdrav, da li neko ovdje ima kakvog iskustva sa otvaranjem obrta za web razvoj i ostale web usluge kao i za otvaranje web shopa ? Koja je procedura i koji oblici postoje tj kakve su mogucnosti sa prijavom obrta od kuce odnosno bez poslovnog prostora ?
-
modem33
#2 Re: Obrt
w0rld wrote:Pozdrav, da li neko ovdje ima kakvog iskustva sa otvaranjem obrta za web razvoj i ostale web usluge kao i za otvaranje web shopa ? Koja je procedura i koji oblici postoje tj kakve su mogucnosti sa prijavom obrta od kuce odnosno bez poslovnog prostora ?
Ne treba nista prijavljivati .... radi na crno vise ti para ostane.
Ako prijavis neces moci odjvaiti zbog dugova ako ti lose krene.
- w0rld
#3 Re: Obrt
Da, sve mi je to jasno ali također određene firme ne zele raditi na ozbilnjim projektima ukoliko nisi pravno lice a razmisljao sam i jedan web shop spojiti sa ovim pa me zanimaju konkretna iskustva sta je sve potrebno i koliki su troskovi mjesecno.
- w0rld
#4 Re: Obrt
Upravo zbog toga i pitam, jel vecina firmi traze legalnu firmu kao i racun prilikom vrsenja web usluga.
-
modem33
#5 Re: Obrt
Kastanienallee wrote:Zanima me kako mislis da radi na crno obzirom da je vjerovatno manji procenat pojedinaca/firmi koje ce platiti usluge web dizajna bez izdatog racuna? Ko mislis da placa bez izdatog racuna kojim ce prikazati troskove i u svojim knjigama? Da li vjerujes da se isplati vise loviti te sitne ilegalne poslice i da li zaista ima toliko prilike da se zaradi u tom svijetu mimo zakona i izdatih racuna? Znatizeljna sam.modem33 wrote:Ne treba nista prijavljivati .... radi na crno vise ti para ostane.
Ako prijavis neces moci odjvaiti zbog dugova ako ti lose krene.
Dosta je kesha u toku van regularnih tokova firme i takvih ti je 90% ..... danas mozes transferisati virmanom novac preko BH Poste iako ti je blokiran racun firme i ne mozes transferisati preko banke i eto ti dokaza za knjizenje.
Ovih 10% ostalih firmi ne zele zafrkavati sa blagajnom jer nece nitko da skuplja sitne papirice .... pa im je zgodnije preko ziro-racuna ali zato trazi ispostavljenu fakturu za pravdanje izvoda.
90% je u ilegali ..... a inspektori ne rade svoj posao ..... samo pogledaj koliko ne neplacanih dorpinosa za PIO i zdravstveno .... i sve ti je jasno. Tko jos igra po pravilima ? Kad prva drzava ne placa dobavljace sto je tesko kriminalno djelo .... A formalno moze izdati fakturu bez PDV-a kao stranac. .....i rijesen problem.
Nitko to ne provjerava jer ovi u poreznoj su nepismeni i rade sa srednjom skolom.
-
stidljiv
#6 Re: Obrt
Daj pustite se suplje, covjek je pitao vrlo dobro pitanje, vjerujem da bi odgovori bili korisni ne samo za njega vec i za dosta drugih ljudi koji planiraju da otvaraju nesto slicno...
- w0rld
#8 Re: Obrt
Zar je moguce da niko u BiH se ne bavi ovom vrstom posla legalno ? 
- milannin
#9 Re: Obrt
Ja bih da radim legalno, da uvozim robu i da je prodajem online. Jesi pokrenuo taj posao?w0rld wrote:Zar je moguce da niko u BiH se ne bavi ovom vrstom posla legalno ?
- w0rld
#10 Re: Obrt
Nisam jos uvijek radim na manje kolicine na crno 
- milannin
#11 Re: Obrt
Meni se cini da moze uspijeti online prodaja, cini mi se da sve vise raje kupuje preko neta.... Vidim puno opcija za dostavu, dosta nacina placanja... Imam i nekih ideja sta i odakle bih uvozio, samo da sve to izprogramiram lijepo.... I jos uvije imam puno pitanja oko troskova tako da se raspitujem, ici cu do speditera za dan dva i tako.. Valjda ce biti ok.w0rld wrote:Nisam jos uvijek radim na manje kolicine na crno
- w0rld
#12 Re: Obrt
I ja sam pravio puno kalkulacija da li da ulazim u posao ili ne ali jos se nisam usudio zbog stvarno velikih dodatnih troskova na raznorazne gluposti koje se moraju placati.
- milannin
#13 Re: Obrt
Ma ja nikako da izracunam koliko je to mjesecno troskova, ukupno SVI troskovi...w0rld wrote:I ja sam pravio puno kalkulacija da li da ulazim u posao ili ne ali jos se nisam usudio zbog stvarno velikih dodatnih troskova na raznorazne gluposti koje se moraju placati.