Obrt

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
w0rld

#1 Obrt

Post by w0rld »

Pozdrav, da li neko ovdje ima kakvog iskustva sa otvaranjem obrta za web razvoj i ostale web usluge kao i za otvaranje web shopa ? Koja je procedura i koji oblici postoje tj kakve su mogucnosti sa prijavom obrta od kuce odnosno bez poslovnog prostora ?
modem33

#2 Re: Obrt

Post by modem33 »

w0rld wrote:Pozdrav, da li neko ovdje ima kakvog iskustva sa otvaranjem obrta za web razvoj i ostale web usluge kao i za otvaranje web shopa ? Koja je procedura i koji oblici postoje tj kakve su mogucnosti sa prijavom obrta od kuce odnosno bez poslovnog prostora ?

Ne treba nista prijavljivati .... radi na crno vise ti para ostane.

Ako prijavis neces moci odjvaiti zbog dugova ako ti lose krene.
w0rld

#3 Re: Obrt

Post by w0rld »

Da, sve mi je to jasno ali također određene firme ne zele raditi na ozbilnjim projektima ukoliko nisi pravno lice a razmisljao sam i jedan web shop spojiti sa ovim pa me zanimaju konkretna iskustva sta je sve potrebno i koliki su troskovi mjesecno.
w0rld

#4 Re: Obrt

Post by w0rld »

Upravo zbog toga i pitam, jel vecina firmi traze legalnu firmu kao i racun prilikom vrsenja web usluga.
modem33

#5 Re: Obrt

Post by modem33 »

Kastanienallee wrote:
modem33 wrote:Ne treba nista prijavljivati .... radi na crno vise ti para ostane.

Ako prijavis neces moci odjvaiti zbog dugova ako ti lose krene.
Zanima me kako mislis da radi na crno obzirom da je vjerovatno manji procenat pojedinaca/firmi koje ce platiti usluge web dizajna bez izdatog racuna? Ko mislis da placa bez izdatog racuna kojim ce prikazati troskove i u svojim knjigama? Da li vjerujes da se isplati vise loviti te sitne ilegalne poslice i da li zaista ima toliko prilike da se zaradi u tom svijetu mimo zakona i izdatih racuna? Znatizeljna sam.

Dosta je kesha u toku van regularnih tokova firme i takvih ti je 90% ..... danas mozes transferisati virmanom novac preko BH Poste iako ti je blokiran racun firme i ne mozes transferisati preko banke i eto ti dokaza za knjizenje.

Ovih 10% ostalih firmi ne zele zafrkavati sa blagajnom jer nece nitko da skuplja sitne papirice .... pa im je zgodnije preko ziro-racuna ali zato trazi ispostavljenu fakturu za pravdanje izvoda.

90% je u ilegali ..... a inspektori ne rade svoj posao ..... samo pogledaj koliko ne neplacanih dorpinosa za PIO i zdravstveno .... i sve ti je jasno. Tko jos igra po pravilima ? Kad prva drzava ne placa dobavljace sto je tesko kriminalno djelo .... A formalno moze izdati fakturu bez PDV-a kao stranac. .....i rijesen problem.

Nitko to ne provjerava jer ovi u poreznoj su nepismeni i rade sa srednjom skolom.
stidljiv

#6 Re: Obrt

Post by stidljiv »

Daj pustite se suplje, covjek je pitao vrlo dobro pitanje, vjerujem da bi odgovori bili korisni ne samo za njega vec i za dosta drugih ljudi koji planiraju da otvaraju nesto slicno...
osmanovicsejo

#7 Re: Obrt

Post by osmanovicsejo »

@modem33 SVAKA TI DALA :izet:
w0rld

#8 Re: Obrt

Post by w0rld »

Zar je moguce da niko u BiH se ne bavi ovom vrstom posla legalno ? :)
milannin

#9 Re: Obrt

Post by milannin »

w0rld wrote:Zar je moguce da niko u BiH se ne bavi ovom vrstom posla legalno ? :)
Ja bih da radim legalno, da uvozim robu i da je prodajem online. Jesi pokrenuo taj posao?
w0rld

#10 Re: Obrt

Post by w0rld »

Nisam jos uvijek radim na manje kolicine na crno :)
milannin

#11 Re: Obrt

Post by milannin »

w0rld wrote:Nisam jos uvijek radim na manje kolicine na crno :)
Meni se cini da moze uspijeti online prodaja, cini mi se da sve vise raje kupuje preko neta.... Vidim puno opcija za dostavu, dosta nacina placanja... Imam i nekih ideja sta i odakle bih uvozio, samo da sve to izprogramiram lijepo.... I jos uvije imam puno pitanja oko troskova tako da se raspitujem, ici cu do speditera za dan dva i tako.. Valjda ce biti ok.
w0rld

#12 Re: Obrt

Post by w0rld »

I ja sam pravio puno kalkulacija da li da ulazim u posao ili ne ali jos se nisam usudio zbog stvarno velikih dodatnih troskova na raznorazne gluposti koje se moraju placati.
milannin

#13 Re: Obrt

Post by milannin »

w0rld wrote:I ja sam pravio puno kalkulacija da li da ulazim u posao ili ne ali jos se nisam usudio zbog stvarno velikih dodatnih troskova na raznorazne gluposti koje se moraju placati.
Ma ja nikako da izracunam koliko je to mjesecno troskova, ukupno SVI troskovi...
Post Reply