Obrt Leasing

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
rossonero4ever

#1 Obrt Leasing

Post by rossonero4ever »

Zanima me koliko dugo obrt mora postojati da bi se moglo auto kupiti putem finansijskog leasinga? Kreditna historija je uredna, medjutim odlucio sam se na otvaranje vlastitog obrta prije mjesec dana, pa nisam siguran kako idu uslovi u ovom slucaju. Auto bih svakako kupio na obrt, ne na sebe licno.
Me_again

#2 Re: Obrt Leasing

Post by Me_again »

rossonero4ever wrote: 13/04/2022 20:22 Zanima me koliko dugo obrt mora postojati da bi se moglo auto kupiti putem finansijskog leasinga? Kreditna historija je uredna, medjutim odlucio sam se na otvaranje vlastitog obrta prije mjesec dana, pa nisam siguran kako idu uslovi u ovom slucaju. Auto bih svakako kupio na obrt, ne na sebe licno.
Na osnovu obrta možeš kupiti isključivo "teretno" vozilo tipa Caddy itd... Zvanično.
Ima fora tj rupa u zakonu da napraviš ugovor sa nekim o iznajmljivanju njegovog vozila pa onda možeš pravdati troškove korištenja svog privatnog vozila na osnovu tog fiktivnog ugovora.
Ali zvanično luksuzno vozilo ne možeš kupiti na osnovu obrta.
Neka mi neko dokaže suprotno, odmah dajem otkaz knjigovođi :D
morelSeLezat

#3 Re: Obrt Leasing

Post by morelSeLezat »

Me_again wrote: 13/04/2022 23:02
rossonero4ever wrote: 13/04/2022 20:22 Zanima me koliko dugo obrt mora postojati da bi se moglo auto kupiti putem finansijskog leasinga? Kreditna historija je uredna, medjutim odlucio sam se na otvaranje vlastitog obrta prije mjesec dana, pa nisam siguran kako idu uslovi u ovom slucaju. Auto bih svakako kupio na obrt, ne na sebe licno.
Na osnovu obrta možeš kupiti isključivo "teretno" vozilo tipa Caddy itd... Zvanično.
Ima fora tj rupa u zakonu da napraviš ugovor sa nekim o iznajmljivanju njegovog vozila pa onda možeš pravdati troškove korištenja svog privatnog vozila na osnovu tog fiktivnog ugovora.
Uzmes SuperB, i zavedes ga ko teretno :mrgreen:
Me_again

#4 Re: Obrt Leasing

Post by Me_again »

morelSeLezat wrote: 13/04/2022 23:03
Me_again wrote: 13/04/2022 23:02

Uzmes SuperB, i zavedes ga ko teretno :mrgreen:
Aha, super ideja, ne znam kako se ranije toga nisam sjetio :D
drndalo

#5 Re: Obrt Leasing

Post by drndalo »

Lizinzi obicno traze barem 2 zavrsna racuna da vide da se profitabilno....
Me_again

#6 Re: Obrt Leasing

Post by Me_again »

drndalo wrote: 13/04/2022 23:07 Lizinzi obicno traze barem 2 zavrsna racuna da vide da se profitabilno....
To nema veze sa ovom pričom, poreska ti ne daje za pravo da kupuješ takvo auto na osnovu obrta.
Gray

#7 Re: Obrt Leasing

Post by Gray »

Pa zavisi kakav je obrt i kakvo je auto, ali možeš imati luksuzno auto ako ga nor koristiš za službena putovanja i slično, ne mora biti teretno i možeš pravdati troškove za svrhe poreza na dohodak. Naravno uvijek PU može osporavati da li je to bilo neophodno za obrt.

Druga je stvar pdv, tu samo priznaju odbijanje ulaznog pdv-a ako je djelatnost koja je direktno povezana za auto (npr ako si autoprevoznik pa kupiš teretno auto ili kombi, i tako nesto slično).
pinkman

#8 Re: Obrt Leasing

Post by pinkman »

Me_again wrote: 13/04/2022 23:09
drndalo wrote: 13/04/2022 23:07 Lizinzi obicno traze barem 2 zavrsna racuna da vide da se profitabilno....
To nema veze sa ovom pričom, poreska ti ne daje za pravo da kupuješ takvo auto na osnovu obrta.
Mozes li citirati tacno propis po kojem to nije moguce? Ako si recimo elektricar, ispada da ne mozes koristiti vozilo da ides do klijenata nego iskljucivo teretno? A koje ti ne treba.

Za ovo stvarno nisam siguran, ali d.o.o., jasno, moze kupiti koje god zeli vozilo.

Inace, za obrt je i svejedno jer se svakako odgovara solidarno svojom imovinom.

Dobar clanak ovdje koji objasnjva oko PDV-a i ostalih poreza:
https://profitplus.ba/sluzbeno-vozilo/
Me_again

#9 Re: Obrt Leasing

Post by Me_again »

Gray wrote: 13/04/2022 23:13 Pa zavisi kakav je obrt i kakvo je auto, ali možeš imati luksuzno auto ako ga nor koristiš za službena putovanja i slično, ne mora biti teretno i možeš pravdati troškove za svrhe poreza na dohodak. Naravno uvijek PU može osporavati da li je to bilo neophodno za obrt.

Druga je stvar pdv, tu samo priznaju odbijanje ulaznog pdv-a ako je djelatnost koja je direktno povezana za auto (npr ako si autoprevoznik pa kupiš teretno auto ili kombi, i tako nesto slično).
Volio bih da me prosvijetliš, jer lično imam problema sa tim. Jesam PDV obveznik, i najlakši način bez pitanja hoče li mi ili ne PU nešto priznati nalazim u fiktivnom ugovoru o iznajmljivanju tuđeg vozila.
Lično sam više zainteresovan o legalnijem načinu ako postoji mogučnost za to.....
ZoomZoomKiwi

#10 Re: Obrt Leasing

Post by ZoomZoomKiwi »

Zašto ne bi dali?

Na putničko vozilo svakako nemaš odbitak ulaznog PDVa ni za putarinu ni za gorivo. Imaš iste troškove kao i fizičko lice.
Ako može d.o.o. biti vlasnik putničkog vozila zašto ne može obrt?

Druga stvar je što za isto, u slučaju obrta, realno nema ni potrebe. Pošto si ti kao fizičko lice u poreskom i odgovornom smislu = obrt i obrnuto.
Tj. odgovaraš za obrt svom svojom imovinom, ali isto tako u potpunosti raspolažeš imovinom obrta kao vlasnik/osnivač istog.

Znači ha kupio auto ti, ha obrt, auto je tvoje svakako, dok kod d.o.o. to nije slučaj.
Me_again

#11 Re: Obrt Leasing

Post by Me_again »

pinkman wrote: 13/04/2022 23:15
Me_again wrote: 13/04/2022 23:09

Mozes li citirati tacno propis po kojem to nije moguce? Ako si recimo elektricar, ispada da ne mozes koristiti vozilo da ides do klijenata nego iskljucivo teretno? A koje ti ne treba.

Za ovo stvarno nisam siguran, ali d.o.o., jasno, moze kupiti koje god zeli vozilo.

Dugo sam ti ja u ovoj priči i vjeruj mo da je tako kao što sam ti rekao.
Nemoj miješati PDV sa ostalim, mislim da tu najviše griješiš.
Gray

#12 Re: Obrt Leasing

Post by Gray »

Razlika je samo u porezu, jer ako koristi auto za službene svrhe pravda kao trošak sto mu umanjuje osnovicu za porez na dohodak.
pinkman

#13 Re: Obrt Leasing

Post by pinkman »

Me_again wrote: 13/04/2022 23:17
pinkman wrote: 13/04/2022 23:15

Dugo sam ti ja u ovoj priči i vjeruj mo da je tako kao što sam ti rekao.
Nemoj miješati PDV sa ostalim, mislim da tu najviše griješiš.
Ja samo kazem da mi citiras propis ili stav FMF po kojem nije moguce koristiti vozilo luksuzno, neluksuzno ili sta god. Mozes i u privatne svrhe koristiti, samo se mora obracunati "korist" po formuli iz Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak FBIH.
Me_again

#14 Re: Obrt Leasing

Post by Me_again »

EFD22 wrote: 13/04/2022 23:16 Zašto ne bi dali?

Na putničko vozilo svakako nemaš odbitak ulaznog PDVa ni za putarinu ni za gorivo. Imaš iste troškove kao i fizičko lice.
Ako može d.o.o. biti vlasnik putničkog vozila zašto ne može obrt?

Druga stvar je što za isto, u slučaju obrta, realno nema ni potrebe. Pošto si ti kao fizičko lice u poreskom i odgovornom smislu = obrt i obrnuto.
Tj. odgovaraš za obrt svom svojom imovinom, ali isto tako u potpunosti raspolažeš imovinom obrta kao vlasnik/osnivač istog.

Znači ha kupio auto ti, ha obrt, auto je tvoje svakako, dok kod d.o.o. to nije slučaj.
Interesantan stav, meni pogodan, ali zakon podrazumijeva da kao obrt možeš koristiti "Caddy" i slično...
Please, ako imaš konstruktivan prijedlog javi se, a a ko ne mojne majke ti....
Me_again

#15 Re: Obrt Leasing

Post by Me_again »

pinkman wrote: 13/04/2022 23:20

Ja samo kazem da mi citiras propis ili stav FMF po kojem nije moguce koristiti vozilo luksuzno, neluksuzno ili sta god. Mozes i u privatne svrhe koristiti, samo se mora obracunati "korist" po formuli iz Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak FBIH.
Pinkman

Ne mogu ti citirati takve stavove jer se lično ne bavim time, imam knjigovođu za te poslove, ali mi je sve to nelogično ...
Ako imaš kvaliteno objašnjenje ili pak obavljaš te poslove profesionalno please javi se.
ZoomZoomKiwi

#16 Re: Obrt Leasing

Post by ZoomZoomKiwi »

Konkretno za pitanje o odobrenju leasinga.

Pretpostavljam da je u pitanju finansijski leasing, a ne operativni.

Ja sam nakon 2 mjeseca postojanja d.o.o. uzeo novo auto na leasing bez puno muke (doduše u ne u prvobitnoj banci iz samo njima poznatih razloga). U Raiffeisen Leasingu, bez problema.

U čemu je kvaka, finansijski leasing podrazumijeva uplatu avansa u određenom procentu (onako kako se dogovoriš) i cjelokupnog PDV-a na vozilo s prvom ratom.
A sam instrument obezbjeđenja naplate je predmet leasinga (u ovom slučaju vozilo).

Znači svaka leasing kuća bi ti trebala odobriti leasing, bez puno muke.

Jer ako i zakasniš sa drugom ratom odmah, auto je svakako njihovo, ti si do potpune otplate samo korisnik, a ostaje im i avans!
Me_again

#17 Re: Obrt Leasing

Post by Me_again »

Tema je "Obrt leasing" a ne " doo leasing"
ZoomZoomKiwi

#18 Re: Obrt Leasing

Post by ZoomZoomKiwi »

Totalno je nebitno ko je korisnik leasinga. Ako imaš za 15-20% i PDV odmah, svaka normalna leasing kuća će ti odobriti kupovinu. Jer, realno nemaju šta izgubiti. Ne platiš dvije rate, oduzmu ti auto, koje svakako i nije tvoje, i prodaju ga.

Obrati se RLBH ljudi su susretljivi i sve će ti objasniti.

Također pogledaj kod njih ima dosta vraćenih predmeta leasinga na web stranici, možda ima šta interesantno.
https://www.rlbh.ba/Leasing/Returned?Id ... i-leasinga
Me_again

#19 Re: Obrt Leasing

Post by Me_again »

EFD22 wrote: 13/04/2022 23:35 Totalno je nebitno ko je korisnik leasinga. Ako imaš za 15-20% i PDV odmah, svaka normalna leasing kuća će ti odobriti kupovinu. Jer, realno nemaju šta izgubiti. Ne platiš dvije rate, oduzmu ti auto, koje svakako i nije tvoje, i prodaju ga.

Obrati se RLBH ljudi su susretljivi i sve će ti objasniti.

Također pogledaj kod njih ima dosta vraćenih predmeta leasinga na web stranici, možda ima šta interesantno.
https://www.rlbh.ba/Leasing/Returned?Id ... i-leasinga
Nismo u "istoj fazi".
Ne radi se o tome ko će mi odobriti leasing, nego imam li "pravo" kupovati auto nekakve kategorije na osnovu obrta, a na osnovu kojega ću pravdati troškove u vezi s njim.
pinkman

#20 Re: Obrt Leasing

Post by pinkman »

Me_again wrote: 13/04/2022 23:25
pinkman wrote: 13/04/2022 23:20

Pinkman

Ne mogu ti citirati takve stavove jer se lično ne bavim time, imam knjigovođu za te poslove, ali mi je sve to nelogično ...
Ako imaš kvaliteno objašnjenje ili pak obavljaš te poslove profesionalno please javi se.
Iskreno, ne znam 100% precizno jer nemam iskustvo sa obrtima, samo sa d.o.o.

Najbolje je uplatiti taksu od 50,00 KM i poslati zahtjev za misljenje:
http://www.pufbih.ba/v1/stranica/29

Nakon toga ces dobiti odgovor i postupi kako ti je napisano. Pitanje je jasno: Smije li obrt kupiti vozilo marke XYZ koje je kategorisano kao putnicko vozilo?
Me_again

#21 Re: Obrt Leasing

Post by Me_again »

pinkman wrote: 13/04/2022 23:50

Nakon toga ces dobiti odgovor i postupi kako ti je napisano. Pitanje je jasno: Smije li obrt kupiti vozilo marke XYZ koje je kategorisano kao putnicko vozilo?
Hvala ti na savjetu, idem im odmah uplatiti cca 1000 KM jer ću vjerovatno imati još pitanja za njih.
Naravno da obrt smije kupiti bilo kakvo auto ali je pitanje da li može pravdati sve moguče račune vezano za isto....
Nikako da se razumijemo....
ZoomZoomKiwi

#22 Re: Obrt Leasing

Post by ZoomZoomKiwi »

Pravdanje troškova na putničko vozilo možeš zaboraviti.
Za poreznu je to veliki no-no, jer imaš mnogo mjesta za zloupotrebu.

Samo teretno. Zato uzmeš nekog kedija, tipa Dacia Dokker, putničku verziju, staviš mu mrežicu iza zadnje klupe, prenamijeniš ga iz M1 u N1 kategoriju. Nabaviš PP aparat, servisiraš ga svakih pola godine. Ideš na tehnički svakih pola godine. I kad hoćeš u granap pišeš putni nalog.

Znači to pravdanje troškova korištenja vozila ima svoju cijenu. Sve ovo gore navedeno meni nije vrijedno tog nekog mizernog povrata i odbitka na kraju godine.

Sa putničkim vozilom ti ne treba putni nalog, ne treba ti polugodišnji tehnički, i još milion drugih gluposti. Sipaj i vozi.

Šta god da odlučiš neka ti je sa srećom!
Me_again

#23 Re: Obrt Leasing

Post by Me_again »

EFD22 wrote: 14/04/2022 06:54 Pravdanje troškova na putničko vozilo možeš zaboraviti.
Za poreznu je to veliki no-no, jer imaš mnogo mjesta za zloupotrebu.

Samo teretno. Zato uzmeš nekog kedija, tipa Dacia Dokker, putničku verziju, staviš mu mrežicu iza zadnje klupe, prenamijeniš ga iz M1 u N1 kategoriju. Nabaviš PP aparat, servisiraš ga svakih pola godine. Ideš na tehnički svakih pola godine. I kad hoćeš u granap pišeš putni nalog.

Znači to pravdanje troškova korištenja vozila ima svoju cijenu. Sve ovo gore navedeno meni nije vrijedno tog nekog mizernog povrata i odbitka na kraju godine.

Sa putničkim vozilom ti ne treba putni nalog, ne treba ti polugodišnji tehnički, i još milion drugih gluposti. Sipaj i vozi.

Šta god da odlučiš neka ti je sa srećom!
Odlučio davno, a tebi svakako hvala na trudu i savjetima :thumbup:
pinkman

#24 Re: Obrt Leasing

Post by pinkman »

Me_again wrote: 13/04/2022 23:56
pinkman wrote: 13/04/2022 23:50

Hvala ti na savjetu, idem im odmah uplatiti cca 1000 KM jer ću vjerovatno imati još pitanja za njih.
Naravno da obrt smije kupiti bilo kakvo auto ali je pitanje da li može pravdati sve moguče račune vezano za isto....
Nikako da se razumijemo....
Ozbiljni ljudi tako rade jer ti onda ne moze reci da si vrsio utaju poreza ako si postupio onako kako oni kazu, i ako je slucaj isti. :wink:

Ako mislis koristiti vozilo u privatne svrhe onda moras obracunati doprinose na to kao i porez na dohodak.
(3) Ukoliko se vozilo daje na korištenje zaposleniku u privatne svrhe, poslodavac je obavezan
donijeti odluku o načinu i uslovima tog korištenja, kao i načinu utvrđivanja plaće zaposlenika
i lica koje ostvaruje prihode iz člana 10. stav (3) Zakona.
(4) Ukoliko se korist po osnovi korištenja vozila u privatne svrhe utvrđuje prema obimu
stvarnog korištenja, poslodavac je obvezan voditi evidenciju o prijeđenoj kilometraži i
vremenu korištenja vozila u privatne svrhe, a način vođenja te evidencije utvrđuje odlukom iz
stava (3) ovoga člana.
(5) Ukoliko se ne vodi evidencija o stvarnom korištenju iz stava (4) ovog člana, prihodi od
korištenja vozila u privatne svrhe mogu se utvrditi u visini 1% nabavne vrijednosti vozila
mjesečno odnosno u visini 20% iznosa mjesečne rate za operativni lizing ili dugotrajni najam.
Clan 17. Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak FBIH.
Post Reply