Obrezivanje muške djece

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Altsa

#26 Re: Obrezivanje muške djece

Post by Altsa »

malca sa 4 mjeseca osunetili...konci se sami uklone tj. ne ide se ponovo kod sunetlije :D
filozofija

#27 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

m@m@

Jeste li i vi radili u Sanasi?
duboka_misao

#28 Re: Obrezivanje muške djece

Post by duboka_misao »

ya i kad se skine zavoj ,zna biti malo krvi pa ako djete nosi pampers chuna se zaljepi za pampers pa prilikom skidanja bude vriska,zato treba prednji dio pelene dobro namazati sa bademovom ili nekom drugom dobro masnom kremom da se ne ljepii.
swarley_s

#29 Re: Obrezivanje muške djece

Post by swarley_s »

ima li i ovdje onog haraca da prosvijetli pucanstvo.

ili jos nije vidio temu :?:
filozofija

#30 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

duboka_misao wrote:ya i kad se skine zavoj ,zna biti malo krvi pa ako djete nosi pampers chuna se zaljepi za pampers pa prilikom skidanja bude vriska,zato treba prednji dio pelene dobro namazati sa bademovom ili nekom drugom dobro masnom kremom da se ne ljepii.
Pa valjda se cuna zamota kakvim zavojem ili ide onako osunećena direktno uz pelenu?
duboka_misao

#31 Re: Obrezivanje muške djece

Post by duboka_misao »

filozofija wrote:
duboka_misao wrote:ya i kad se skine zavoj ,zna biti malo krvi pa ako djete nosi pampers chuna se zaljepi za pampers pa prilikom skidanja bude vriska,zato treba prednji dio pelene dobro namazati sa bademovom ili nekom drugom dobro masnom kremom da se ne ljepii.
Pa valjda se cuna zamota kakvim zavojem ili ide onako osunećena direktno uz pelenu?
sarajlija-x

#32 Re: Obrezivanje muške djece

Post by sarajlija-x »

Sjetih se jutros imena i prezimena doktora i to je bio dr.Zlatan Zvizdić.Možeš provjeriti i na internetu da je specijalista dječije hirurgije.Ne znam kakve su probleme imali drugi ali ja, fala Bogu, sa malim nisam imao nikakve.
Koliko se sjećam da je bilo konaca ali isto tako znam da više nismo išli kod sunetlije tako da su vjerovatno sami ispali.
Dijete ne krvari već mu se oko chune ufati ko nekakva bijela skrama koja s vremenom otpadne.
Vjerovatno ti je prvi put čim se tako sikiraš.Opusti se malo i vidjećeš da će to ako Bog da proći bolje nego se nadaš.
filozofija

#33 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

@sarajlija-x
Ma jeste mi prvi put, ali ne bih da dijete istraumatiziram. Supruga bi radio bila sa njim tokom intervencije, ali ja znam da ne bih imao snage :(

@duboka_misao
Ama, vidis da sam malo zblanjen, tako da ne uzimas u obzir. Nije mi jasno, ako imas zavoj, kako se onda moze zalijepiti za pelenu. U svakom slucaju, jedno veliko hvala za savjet ;)
duboka_misao

#34 Re: Obrezivanje muške djece

Post by duboka_misao »

jeste Zvizdić fin covjek nama je rekao ako sta bude vece krvarenje ili sta god da mu odmah dodjemo na kliniku .

@filozofe ako ces ici u sanasu dobijes a4 papir sa svim sto moras raditi kad se beba osuneti, samo prati to i nema frke cirka ti pishe ovako :
nakon 5 sati skinuti zavoj sa mlakom kamilicom (najzajebaniji dio jer je cuna otekla i stegla zavoj i jos se krv skorila uh)

nakon toga ne stavljati nikakav zavoj vec samo poljevati chunu kantarionovim uljem vise puta na dan
mislim nakon dan ili dva da trebas bebu staviti u kadicu tople vode da se ona bijela skrama skine

opet poljevati kantarionovim uljem i mazati pelenu bademovom opet zbog ljepljenja

bice cuhna ko pionirska za 4 5 dana vrh!
zara79

#35 Re: Obrezivanje muške djece

Post by zara79 »

Sunetili malca kod dr. Salahudina Dizdarevića na Grbavici sa cca 8 mjeseci. Mislim da je cijena bila oko 250KM prije 3 godine. Sve prošlo da ne može bolje, bez pucanja šavova i krvarenja poslije zahvata. Mi bili prezadovoljni. Napominjem samo da je dr. prije samog sunećenja tražio da se djetetu urade nalazi krvne slike i urina. samo ako je sve uredno on zakazuje termin. Mislim da smo svi mi previše uplašeni jer ne znam o šta nas čeka. Zapravo se sve završi vrlo brzo, bude malo suzica i to je to.

Sretno sa obrezivanjem :-D
filozofija

#36 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

Ljudi, niste svjesni koliko ste mi pomogli. Huh. Ma srce hoce da mi punke. Ne spavam vec tri sedmice misleci sta i kako.

@zara79
Da li taj Dizdarevic radi samostalno ili je na Sanasi?
turquoise

#37 Re: Obrezivanje muške djece

Post by turquoise »

mi smo sunetili dijete prije 2 sedmice u sanasi, sunetio ga je dr zvizdic i to pod lokalnom anestezijom, 200 KM - sve kako je vec opisano. sve je proslo veoma brzo i lahko. zavoj smo skinuli sljedeci dan i nakon toga rana je potpuno otvorena i zaista izgleda lose ali nas sin nijednom nije zaplakao osim kad su ga izveli iz operacione sale tako da prepostavljam da to zaista toliko ne boli dijete. jedino je bio malo neorvozan ali ja sam ga puno dojila, on je puno spavao, tako da je sve bilo zavrseno za dva dana kad se on potpuno vratio u svoje ranije razdragano stanje i opet se poceo okretati (on ima samo 6 mjeseci pa jos ne puze).
posto je vase dijete starije mozda ce to biti problem jer je naucio da se vise krece, ali samo ga malo smiriti vi znate svoje dijete najbolje. mislim da je problem sa putovanjem sto dijete ide u autosjedalicu pa ga mozda kais moze stezati, ali samo malo labavije ostavite, vozite pazljivo i neka neko bude s njim pozada.
meni je najvaznije bilo da mazem pelenu kremom tako da sam ja citav prednji dio pelene mazala bademovom kremom i mijenjala sam pelenu svaka 2, 3 sata. to sam radila nekih 6 dana (potrosila 2 kreme po 120ml), nakon toga zaista vise nije bilo potrebe (mislim da realno nije vise bilo potrebe nakon 4 dana, ali eto bolje sprijeciti nego lijeciti ;)).
ovo su upute iz sanase:
Image

doktor je veoma ljubazan, pristupacan i odgovara na sva moguca i nemoguca pitanja.

kad smo se spremali za sunecenje ja ni u jednom momentu nisam pomislila da bih pustila da dijete ide samo, ali kad smo dosli na operaciju oni su rekli da ne mogu uci s njim, ja sam ostala vani nervirajuci se i dok sam se izrondala muzu :D sve je proslo za 10, 15 min.
zaista nema potrebe za sikiracijom jer sve bude stvarno brzo i lahko.
sretno!! :)
kadinica

#38 Re: Obrezivanje muške djece

Post by kadinica »

Je li iko bio u Općoj bolnici ili Dječijoj hirurgiji?

Ja izbjegavam Sanasu, a dobili smo uputnicu od pedijatrice, pa me zanima iskustvo u državnim ustanovama.
filozofija

#39 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

@turquoise

Ti si gigant.

Ljudi, niste svjesni, koliko ste mi briga otklonuli. Hvala Vam do neba. Javim ishod aBd nakon bajrama :)
alibegoa

#40 Re: Obrezivanje muške djece

Post by alibegoa »

filozofija wrote:Ljudi, niste svjesni koliko ste mi pomogli. Huh. Ma srce hoce da mi punke. Ne spavam vec tri sedmice misleci sta i kako.

@zara79
Ja sam svog prvog sunetio kod Dizdarevica i zato sam sa drugim trazio Skaku. U odnosu na Skaku Dizdarevic je bio horor prica. Kao daje neku anesteziju ali sta je djete i ja koji ga je cuvao predeveralo to je horor. Sa Skakom je bilo udji izadji i tih malo suzica.

Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2
filozofija

#41 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

alibegoa wrote:
filozofija wrote:Ljudi, niste svjesni koliko ste mi pomogli. Huh. Ma srce hoce da mi punke. Ne spavam vec tri sedmice misleci sta i kako.

@zara79
Ja sam svog prvog sunetio kod Dizdarevica i zato sam sa drugim trazio Skaku. U odnosu na Skaku Dizdarevic je bio horor prica. Kao daje neku anesteziju ali sta je djete i ja koji ga je cuvao predeveralo to je horor. Sa Skakom je bilo udji izadji i tih malo suzica.

Ti si znaci isao na lokalnu anesteziju prvi put? Je li sve ispali kako treba na kraju - mislim zdravstveno-estetski?
alibegoa

#42 Re: Obrezivanje muške djece

Post by alibegoa »

filozofija wrote:
alibegoa wrote:

@zara79

Ti si znaci isao na lokalnu anesteziju prvi put? Je li sve ispali kako treba na kraju - mislim zdravstveno-estetski?
Zdravstveno je sve ispalo ok oba puta, stvarno nije bauk, samo i estetski je Skakin rad puno bolji.
filozofija

#43 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

Skaku je jako tesko dobiti i naci termin, a ja nemam mnogo vremena. Mozda neko ima njegov broj telefona? Koliko sam cuo od ljudi kada se radi pod opcom anestezijom u Sanasi da je okay i da nema vecih problema. Potrebno je samo valjda naglasiti da zelis sunecenje "do kraja", dakle da nikakva kozica ne ostaje, da ne bi kasnije izazivalo probleme. Takodjer, koliko vidim iz iskustva drugih, doktori u Sanasi to takodjer urade estetski dobro.
žuti

#44 Re: Obrezivanje muške djece

Post by žuti »

filozofija wrote:
sarajlija-x wrote:Malog u mene osunetili u Sanasi i sve je prošlo u najboljem redu tako da nema razloga da se sikiraš.Sunetio ga je doktor koji je inače i dječiji hirurg na Koševu (zaboravio prezime), što je nama roditeljima davalo dodatnu sigurnost u slučaju kakvih, ne daj Bože, komplikacija.
To je doduše bilo ima haman dvije godine ali sjećam se da je i tada cijena bila 200 km.Sjećam se i da je najveći problem bilo skinuti onaj zavoj i da smo skuhali kamilicu i kad se ohladila dobro natapali zavoj da se lakše skine.Poslije toga je bitno da se baci prvi piš i nakon dva-tri dana možete gdje hoćete.
Nadam se da sam bio od pomoći.
Ej drug, hvala ti na rijecima smirenja. Ne mozes da vjerujes koliko to djeluje na mene. Koliko sam vidio na drugim forumima, problem je uglavnom u tome sto ne skrate dovoljno, pa dijeca imaju problema sa fimozom. To znači da ja moram naglasiti da želim da ga "osunete" do kraja.

Btw, da li ovi na Sanasai šiju ili?
'Problem' je sto u Sanasi daju totalnu anesteziju, taku su nama rekli za dijete od godinu i po. Iskreno ja bih izbjegao totalnu anesteziju.. I mene zanima ova tema jer nismo još zavrsili a skoro 2 god...
filozofija

#45 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

Ne, ja sam razgovarao par puta sa osobljem. Oni daju slabiju verziju opce anestezije. Dakle, dijete samo dise, te povlaci kisik i odredjeni opijat kroz masku, te se budi cim se maska skine. Takav vid anestezije nije opasan i ne steti disajnim putevima dijeteta. Dalje, kada ga uspavaju, daje se lokalna anestezija u cunu, te se vrsi operacija. Dakle, dijete ne osjeca nista i ne zna nista tokom intervencije. Budi se cim mu skinu masku.

Sto se tice pune anestezije, to rade u Austriji, zato sam i odustao da to radim ovdje. Naime, prilikom davanja pune anestezije, procedura je slijedeca: dijetetu se da sredstvo za smirenje i uspavljivanje, zatim mu se stavljaju cijevcije kroz nos ili maska koja stimulise, tj forsira disanje kod djeteta i unosi dodatni opijat, sto moze da bude jako opasno za djecije disajne organe, a nakon toga se daje ponovo puna anestezija intravenozno. Kod ove vrste anestezije dijete ne dise samo i treba dva do tri sata da se probudi iz narkoze.

Ovo sto rade u Sanasi je blagi oblik i mislim da je bolje rijesenje cak i od lokalne, jer se dijete ne traumatizira. Problem je sto termin puna/opca anestezija nije bas najbolje definisana i koristi se podjednako, a metode i nacini su razliciti od zajednice do zajednice.

Takodjer, kolicina opijata koje dijete inhalira je podesena za njegove godine i kilazu.
leptiricsareni

#46 Re: Obrezivanje muške djece

Post by leptiricsareni »

Poliklinika Bosanes U Hrasnom, cijena je mislim 300 KM ,maj ove godine, dijete 2,5 godine VELIKO za sunecenje, ali je proslo ok. Anestezija opca, uspavano dijete, ne znam detalje te anestezije, rana sivena razgradivim koncem. Znam kroz sta prolazis jer smo i mi imali traumu kako ce to proci, dijete veliko, zna sve.Probudenog ga iznijeli iz sale i odmah je pitao jesu li ga osunetili :-D . Ali vjeruj mi sto se tice bola nije strasno.Dijete je bilo mirno tako da se nije htio pomjeriti da se ne uvrijedi a prvu noc dok je spavao smo ga cuvali. Prvi put ga je zabolilo jer je poceo da piski prije nego smo skinuli zavoj, tako da su se desile dvije stvari odjednom: zavoj sam spao i zapis'o ranu. Svaki sljedeci put kada bi piskio, nije nosio pelenu, nije ga boljeno. Dobije se detaljno upustvo sta raditi nakon sunecenja.
Jedan od tezih trenutaka je potpisivanje pristanka za anesteziju i zahvat, to je uobicajena procedura, ali eto :(.
MOJ SAVJET JE OBAVEZNO TRAZITE DA MAJKA ILI OTAC UDU SA DJETETOM U SALU, DOK GA NE USPAVAJU, ILI OSUNETE. Kod nas to nije bio slucaj pod izgovorom da treba izvrsiti sterilizaciju, VI OBAVEZNO TRAZITE, kako oni izvrse sterilizaciju tako mozete i vi :wink:
filozofija

#47 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

@leptiricsareni
Tako sam i mislio. Bez mene nista dok ne zaspi ;) Tebi hvala na savjetu!
zara79

#48 Re: Obrezivanje muške djece

Post by zara79 »

@zara79
Ranije je radio kao šef Klinike za dječiju hirurgiju pri Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i redovni profesor pri Medicinskom fakultetu, a u zadnje vrijeme zaista ne znam. Ima svoju hiruršku ordinaciju na Grbavici, u ulici Behdžeta Mutevelića, a znam da je radio i u Bosanesu (takođe ne znam radi li tamo više).
Malca sam ja čuvala jer sam tako htjela, sve je trajalo oko 30 minuta. Jbg, nije mi bilo jednostavno, ali ko ga može može bolje čuvati i jače zagrliti od mame :-D , zar ne?
brezan

#49 Re: Obrezivanje muške djece

Post by brezan »

Danas se djeca sve cesce sunete polovicno, odnosno namjerno se ostavlja dio kozice.

Ne znam zasto je to. :?
duboka_misao

#50 Re: Obrezivanje muške djece

Post by duboka_misao »

brezan wrote:Danas se djeca sve cesce sunete polovicno, odnosno namjerno se ostavlja dio kozice.

Ne znam zasto je to. :?
bolje da neznas , istina je previse strasna da bi se izgovorila !
Post Reply