Obrezivanje muške djece

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

filozofija

#1 Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

Pozdrav svima,
tražio sam slične teme i našao ih nekoliko, međutim većina ih je starija i podaci sa tih tema nisu baš relevantni. Interesuje me slijedeće: Gdje se u Sarajevu ili okolini vrši obrezivanje dijeteta laserskim nožem i ukoliko imate kontakt informacije navedenih klinika?

Dalje, podaci i o ostalim klinikama, koje su po vašem mišljenju i iskustvu dobre, nisu na bacanje :)

Koliko košta obrezivanje dijetete, gdje je to nabolje učiniti, koliko treba da rana zaraste i da li dijete nakon dan, dva može da putuje?

Hvala svima na direktnim odgovorima!

Napominjem: Tema ne bi trebala da vodi u raspravu koliko je to ispravno ili ne!
Last edited by filozofija on 09/10/2012 12:21, edited 2 times in total.
AdnanSA

#2 Re: Obrezivanje djetete

Post by AdnanSA »

Na Koševu. Sve prošlo ok. Nisam platio ništa osim što sam "bacio" 50 evra na kafu osoblju (pred svima) da ne bi neko zalapio novce.
Oporavak kod djeteta prošao super. Za dva- tri dana se mali oporavio. Obrezivanje je bilo klasični ništa laser nego prava mala operacija.
blesava

#3 Re: Obrezivanje djetete

Post by blesava »

Klinika Karabeg, sredit ce mu cunu, nece bit ljepse u sarajevu :)
vozač

#4 Re: Obrezivanje djetete

Post by vozač »

filozofija wrote:Pozdrav svima,
tražio sam slične teme i našao ih nekoliko, međutim većina ih je starija i podaci sa tih tema nisu baš relevantni. Interesuje me slijedeće: Gdje se u Sarajevu ili okolini vrši obrezivanje dijeteta laserskim nožem i ukoliko imate kontakt informacije navedenih klinika?

Dalje, podaci i o ostalim klinikama, koje su po vašem mišljenju i iskustvu dobre, nisu na bacanje :)

Koliko košta obrezivanje dijetete, gdje je to nabolje učiniti, koliko treba da rana zaraste i da li dijete nakon dan, dva može da putuje?

Hvala svima na direktnim odgovorima!

Napominjem: Tema ne bi trebala da vodi u raspravu koliko je to ispravno ili ne!
ja sam to obavio nekad davno u hitnoj, platio tada 80 KM, nismo htjeli ništa da eksperimentišemo po nekakvim klinikama, osunetio ga onaj Nane ili tako nekako, ma nisam baš siguran za ime, al nikakvih problema, klasično sunećenje, znam da su bile velike vrućine, juni, dijete imalo 3 mjeseca, poslije par sati bacio piš, nasmijao se i mislim da je sva "muka" bila gotova do poslije podne
ovo ti je moje iskustvo pa se ti ravnaj i skontaj šta ćeš i kako ćeš

... i sa srećom
filozofija

#5 Re: Obrezivanje djetete

Post by filozofija »

Mene je iskreno strah da radim operaciju pod punom anestezijom. Trebao sam ga nedavno osunetiti u Austriji. Medjutim, kada su mi rekli da se djetetu prvo daje sredstvo za uspavljivanje, zatim puna anestezija, pa onda lokalna, ja sam odustao, jer ne zelim da mi dijete dise na masku.

Mene interesuje lokalna anestezija ili puna anestezija, ali bez maske, dakle da dijete dise samo. Kako se to radi kod nas? Ako neko moze da opise, bio bih vise nego zahvalan. Takodjer, kako bih imao mogucnost da u Sarajevu boravim samo pet-sest dana, da li je prporucljivo da dijete putuje cirka nekih 12 sati par dana (tri-cetiri) nakon operacije.

I dajte neke kontakt informacije, ako nije frke :)
uglavnomja

#6 Re: Obrezivanje djetete

Post by uglavnomja »

znam da se to u sanasi radi, ima web, kontakt... pa pitajte detalje.
Halcyon

#7 Re: Obrezivanje djetete

Post by Halcyon »

uglavnomja wrote:znaci kad pise dijete, misli se na decka
a curice nisu djeca :run:
Hajde ne smaraj, u BiH se definitivno ne misli na djevojčice tako da nema potrebe da smaraš tom pričom.
filozofija

#8 Re: Obrezivanje djetete

Post by filozofija »

Ma dijete je cirka jednu i pol godinu staro. Znam da sam malo zakasnio, ali situacija nije dozvoljavala ranije.

Za trollere: Pa zna se, koje se dijete kod nas suneti ;)
don_refoni

#9 Re: Obrezivanje djetete

Post by don_refoni »

filozofija wrote:Mene je iskreno strah da radim operaciju pod punom anestezijom. Trebao sam ga nedavno osunetiti u Austriji. Medjutim, kada su mi rekli da se djetetu prvo daje sredstvo za uspavljivanje, zatim puna anestezija, pa onda lokalna, ja sam odustao, jer ne zelim da mi dijete dise na masku.

Mene interesuje lokalna anestezija ili puna anestezija, ali bez maske, dakle da dijete dise samo. Kako se to radi kod nas? Ako neko moze da opise, bio bih vise nego zahvalan. Takodjer, kako bih imao mogucnost da u Sarajevu boravim samo pet-sest dana, da li je prporucljivo da dijete putuje cirka nekih 12 sati par dana (tri-cetiri) nakon operacije.

Mi smo malog sunetili kod Dr. Ah-Hashish u Langobarden Straße, ja mislim u 10. Bez. u Becu.. (Ako si vec imao priliku da ga sunetis u Austriji)

Cijena je bila 120€, cak mu se odmah i prouci i to je to. Nije puna anestezija, vec lokalna, a za smirenje su mu dali neku spricu, tako da je mali, dok ga je ovaj sunetio, igrao "tashun-tashun" i smijao se doktoru.. Malo je bolilo kad je prvi put mokrio, ali to je to..

Pozz
filozofija

#10 Re: Obrezivanje djetete

Post by filozofija »

don_refoni wrote:
filozofija wrote:Mene je iskreno strah da radim operaciju pod punom anestezijom. Trebao sam ga nedavno osunetiti u Austriji. Medjutim, kada su mi rekli da se djetetu prvo daje sredstvo za uspavljivanje, zatim puna anestezija, pa onda lokalna, ja sam odustao, jer ne zelim da mi dijete dise na masku.

Mi smo malog sunetili kod Dr. Ah-Hashish u Langobarden Straße, ja mislim u 10. Bez. u Becu.. (Ako si vec imao priliku da ga sunetis u Austriji)

Cijena je bila 120€, cak mu se odmah i prouci i to je to. Nije puna anestezija, vec lokalna, a za smirenje su mu dali neku spricu, tako da je mali, dok ga je ovaj sunetio, igrao "tashun-tashun" i smijao se doktoru.. Malo je bolilo kad je prvi put mokrio, ali to je to..

Pozz
Koliko je dijete bilo staro?
don_refoni

#11 Re: Obrezivanje djetete

Post by don_refoni »

Par dana poslije prvog rodjendana..
blue033

#12 Re: Obrezivanje djetete

Post by blue033 »

MI smo to nedavno obavili u poliklinici SaNaSa. Otišli smo na zakazan pregled ( nismo čekali ni minute), nakon sat vremena nas zazvali da je sve ok i da sutradan u zakazano vrijeme dovedemo malog. Sljedeći dan isto tako nismo čekali ništa, oni su obavili to za 15 minuta, postoji mogućnost lokalne anestezije ili potpune anestezije. Platili mislim 200 KM i kući.
filozofija

#13 Re: Obrezivanje djetete

Post by filozofija »

blue033 wrote:MI smo to nedavno obavili u poliklinici SaNaSa. Otišli smo na zakazan pregled ( nismo čekali ni minute), nakon sat vremena nas zazvali da je sve ok i da sutradan u zakazano vrijeme dovedemo malog. Sljedeći dan isto tako nismo čekali ništa, oni su obavili to za 15 minuta, postoji mogućnost lokalne anestezije ili potpune anestezije. Platili mislim 200 KM i kući.
E hvala na informaciji. Znaci vi ste prvi dan odradili pedijatriski pregled, a vec sutra osunetili klinca.
kadinica

#14 Re: Obrezivanje muške djece

Post by kadinica »

.
blue033

#15 Re: Obrezivanje djetete

Post by blue033 »

filozofija wrote:
blue033 wrote:MI smo to nedavno obavili u poliklinici SaNaSa. Otišli smo na zakazan pregled ( nismo čekali ni minute), nakon sat vremena nas zazvali da je sve ok i da sutradan u zakazano vrijeme dovedemo malog. Sljedeći dan isto tako nismo čekali ništa, oni su obavili to za 15 minuta, postoji mogućnost lokalne anestezije ili potpune anestezije. Platili mislim 200 KM i kući.
E hvala na informaciji. Znaci vi ste prvi dan odradili pedijatriski pregled, a vec sutra osunetili klinca.
Da, sve je bilo jako brzo i na vrijeme pa se covjek nije imao vremena nervirati i brinuti, tamo ima neki doktor kojeg su supruzi nahvalili tako da je tražila njega. Inače malom je bilo 5,5 mjeseci.
alibegoa

#16 Re: Obrezivanje muške djece

Post by alibegoa »

Skaka brate, samo čitajući ove cifre, skontam da sam puno dao.
filozofija

#17 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

@blue333

Fakat hvala na korisnim informacijama. Znas li mozda je li tesko dobiti termin tamo za takvo nesto ili? Kod mene je kao sto rekoh oko godinu i pol star decko. Koliko je trajao proces zarastanja? Moze li dijete putovati nakon par dana?
zenskaglava

#18 Re: Obrezivanje muške djece

Post by zenskaglava »

Mislim da covjek pita za laser, svi znamo za ove stnadardne metode. I mene zanima ovo al ne za dijete nego za dragog...druge je vjere al sam ga nagovorila, mislim...kazu laserom brze prodje i manje boli. a oboje je meni u interesu :D :D :D :D
filozofija

#19 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

zenskaglava wrote:Mislim da covjek pita za laser, svi znamo za ove stnadardne metode. I mene zanima ovo al ne za dijete nego za dragog...druge je vjere al sam ga nagovorila, mislim...kazu laserom brze prodje i manje boli. a oboje je meni u interesu :D :D :D :D
Ja koliko sam cuo, postoji neki ljekar koji radi laserski u fojnici, ali niko nista ne zna. Ne bi bilo lose da nam neko izbaci bar broj telefona ako zna.

Btw, kontaktirao sam sanasu i dogovorio vecinu stvari, ali koliko vidim postoje neki (na forumu ringeraja) koji nisu zadovoljni sa njima. Sada iskreno ne znam sta da radim.
sarajlija-x

#20 Re: Obrezivanje muške djece

Post by sarajlija-x »

Malog u mene osunetili u Sanasi i sve je prošlo u najboljem redu tako da nema razloga da se sikiraš.Sunetio ga je doktor koji je inače i dječiji hirurg na Koševu (zaboravio prezime), što je nama roditeljima davalo dodatnu sigurnost u slučaju kakvih, ne daj Bože, komplikacija.
To je doduše bilo ima haman dvije godine ali sjećam se da je i tada cijena bila 200 km.Sjećam se i da je najveći problem bilo skinuti onaj zavoj i da smo skuhali kamilicu i kad se ohladila dobro natapali zavoj da se lakše skine.Poslije toga je bitno da se baci prvi piš i nakon dva-tri dana možete gdje hoćete.
Nadam se da sam bio od pomoći.
filozofija

#21 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

sarajlija-x wrote:Malog u mene osunetili u Sanasi i sve je prošlo u najboljem redu tako da nema razloga da se sikiraš.Sunetio ga je doktor koji je inače i dječiji hirurg na Koševu (zaboravio prezime), što je nama roditeljima davalo dodatnu sigurnost u slučaju kakvih, ne daj Bože, komplikacija.
To je doduše bilo ima haman dvije godine ali sjećam se da je i tada cijena bila 200 km.Sjećam se i da je najveći problem bilo skinuti onaj zavoj i da smo skuhali kamilicu i kad se ohladila dobro natapali zavoj da se lakše skine.Poslije toga je bitno da se baci prvi piš i nakon dva-tri dana možete gdje hoćete.
Nadam se da sam bio od pomoći.
Ej drug, hvala ti na rijecima smirenja. Ne mozes da vjerujes koliko to djeluje na mene. Koliko sam vidio na drugim forumima, problem je uglavnom u tome sto ne skrate dovoljno, pa dijeca imaju problema sa fimozom. To znači da ja moram naglasiti da želim da ga "osunete" do kraja.

Btw, da li ovi na Sanasai šiju ili?
duboka_misao

#22 Re: Obrezivanje muške djece

Post by duboka_misao »

Isto sunetili sina u sanasi prezadovoljni, skidanje zavoja je fkt bilo najteze jer se zaljepi za chundaru,isli smo na totalnu anesteziju mada je sve trajalo oko 15 minuta ma ni toliko, dok smo se okrenuli donose djete koje vristi vec se probudio,tada je imao 6 mjeseci i najbolja odluka koju smo donjeli je sto smo to radili dok je jos bio mali.
filozofija

#23 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

duboka_misao wrote:Isto sunetili sina u sanasi prezadovoljni, skidanje zavoja je fkt bilo najteze jer se zaljepi za chundaru,isli smo na totalnu anesteziju mada je sve trajalo oko 15 minuta ma ni toliko, dok smo se okrenuli donose djete koje vristi vec se probudio,tada je imao 6 mjeseci i najbolja odluka koju smo donjeli je sto smo to radili dok je jos bio mali.
Pa šiju li ćunu kada sunete ili ne šiju? Ako šiju, koristi li se onaj samo-razgradivi konac?
duboka_misao

#24 Re: Obrezivanje muške djece

Post by duboka_misao »

vjeruj da ja nisam konca nigdje vidjel, oko chune je bila samo bijela ovojnica koja je spala nakon dan dva od mazanja kantarionovim uljem.
filozofija

#25 Re: Obrezivanje muške djece

Post by filozofija »

m@m@

Hvala na informaciji. Meni je bitno da dijete moze da putuje nakon tri-cetiri dana. Cuo sam da postoje neke kapi koje se dijetetu mogu davati prije spavanja i ujutro, te da dijete ne osjeca nikakvu bol sa tim kapima. Koliko otprilike vremena treba da rana zaraste? Je li dijete krvarilo ili?
Post Reply