OBRAZOVNA SRUKTURA "VODEĆIH" TV NOVINARA
Moderator: anex
-
proljetni kauboj
#1 OBRAZOVNA SRUKTURA "VODEĆIH" TV NOVINARA
Nedavno sam imao priliku sjediti sa nekim ljudima iz rtv doma i saznao frapantnu cinjenicu da vecina tv lica koje gledamo svaki dan na javnim emiterima za koje placamo pretplatu, uopce nema fakultetsko obrazovanje.
Ljudi me uvjeravaju da je tako i onda pobrojase citavu salvu poznatih sa BHT i FTva- tipa Dzenita Zirdum, Sanjin Beciragic, Suzana Stambol, Ognjen Blagojevic, Vanja Furtula, Almira Huseinovic, Blazica Kristo, Tomo Djuric , Amarildo Gutic, Nikolina Veljovic itd.
Kazu da je slicna situacija i sa cuvenijim novinarima,
Dali je ovo stvarno istina, i kakvo je Vase misljenje, trebaju li javno mijenje kreirati osobe bez fakultetskog obrazovanja, jer se ipak radi o znacajnom javnom poslu, za koji na kraju krajeva i gradjani placaju pretplatu,
Ljudi me uvjeravaju da je tako i onda pobrojase citavu salvu poznatih sa BHT i FTva- tipa Dzenita Zirdum, Sanjin Beciragic, Suzana Stambol, Ognjen Blagojevic, Vanja Furtula, Almira Huseinovic, Blazica Kristo, Tomo Djuric , Amarildo Gutic, Nikolina Veljovic itd.
Dali je ovo stvarno istina, i kakvo je Vase misljenje, trebaju li javno mijenje kreirati osobe bez fakultetskog obrazovanja, jer se ipak radi o znacajnom javnom poslu, za koji na kraju krajeva i gradjani placaju pretplatu,
-
Lisac
ovo shto si nabrojao teshko da kreira bilo shto osim vlastitih grimasa prilikom chitanja vijesti a skoro nikad ih niko od njih sam ne uredjuje i priredjuje. bilo je dodushe pokushaja da se pomenuti okushaju u nekim malo komplexnijim stvarima od dikcije i boje glasa no i one su mahom zavrshile neslavno. otud bi odgovor na tvoje pitanje bio da im za ovo shto rade fakultet zaista nije neophodan, a daleko od toga da oni kreiraju javno mnijenje jer su oni samo (ustvari trebali bi biti ali ni to ne rade kako treba) glas javnosti.
ne znam gdje si ti do sada skupljao i gradio mishljenje o medijima ali novinarstvo je jedna od grana za koje fakultet zaista nije neophodan ali kvalitetno obrazovanje jeste. novinar mozhesh biti sa bilo kojim fakultetom, a bogami i bez njega, a ne morash neophodno biti diplomirani zhurnalista kao edu
da bi mogao kvalitetno shupljirati
i kakvog bi sad znachaja za tvoje pitanje, iliti za cijenjeno javno mnijenje, imala eventualno zvanje diplomiranog inzhenjera agronomije, blazhice krishto recimo

ne znam gdje si ti do sada skupljao i gradio mishljenje o medijima ali novinarstvo je jedna od grana za koje fakultet zaista nije neophodan ali kvalitetno obrazovanje jeste. novinar mozhesh biti sa bilo kojim fakultetom, a bogami i bez njega, a ne morash neophodno biti diplomirani zhurnalista kao edu
-
basta sljezove boje
spikeru ne treba fakultet. Postoji mnogo odlicnih novinara koji nikad nisu zavrsili fakultet. Problematicno postaje onda kada novinarstvo sluzi kao odskocna daska za diplomaciju ili politiku. TV spikerici ne treba fakultet, ali ambasadorici i predsjednikovoj savjetnici treba. A najproblematicnije je kada takva osoba predstavlja BiH na vrlo vaznim dogadjajima kao sto je izricanje haske presude ...
-
proljetni kauboj
Stvar je u tome, a to zna svako ako cita odjavne spice da se ove navedene osobe dice i potpisuju funkcijom urednika. To za spikere se slazem , ali 80% od ovih su i kao neki urednici.
Cuo sam i da je zbog toga veliki broj ljudi koji su skolovani i otisao iz tih redakcija jer nisu htjeli da im svako sefuje.
Prica se da su svi koji su otisli sa rtv na druge pozicije, (oko 15 ljudi za godinu dana) upravo imaju fakultete, sto je tuzno , da takvi odlaze...
Cuo sam i da je zbog toga veliki broj ljudi koji su skolovani i otisao iz tih redakcija jer nisu htjeli da im svako sefuje.
Prica se da su svi koji su otisli sa rtv na druge pozicije, (oko 15 ljudi za godinu dana) upravo imaju fakultete, sto je tuzno , da takvi odlaze...
-
skojotovski
#6 Re: OBRAZOVNA SRUKTURA "VODEĆIH" TV NOVINARA
a, sta bi tek bilo da imaju?proljetni kauboj wrote:Nedavno sam imao priliku sjediti sa nekim ljudima iz rtv doma i saznao frapantnu cinjenicu da vecina tv lica koje gledamo svaki dan na javnim emiterima za koje placamo pretplatu, uopce nema fakultetsko obrazovanje.
-
callmethebreeeze
imali smo jednom raspravu na ovu temu. ja sam zagovarao stav da dobar novinar ne mora imati fakultet, ali mora imati znanje. e sad, hoce li to znanje sticati na fakultetu ili se sam obrazujuci to je nebitno. recimo, gojko beric nema fakultet, a ni jedan analiticar se ne moze porediti s njim.
-
branimir_s
Najvise volim Vanju Furtulu. Prosto sam impresioniran njenim znanjem geografije (slucaj sa mostom koji spaja kopno i "ostrvo Peljesac" . Valjda se to uci na prestiznom Univerzitetskom centru u Kasindolu .
- van Basten
Čudi me da ovom spisku obrazovanih još niste pridodali Sabahudina Topalbećirevića. 
-
basta sljezove boje
zanimljivo je da TV nije nikakav izuzetak od cjelokupnog drustva u kojem je situacija ovakva - ako imas politicku poledjinu sve ostalo ti je zagarantirano. Postoje u nasoj dragoj Be i Ha likovi kojima firme zele platiti magisterije, usavrsavanje, strane jezike u inostranstvu a oni to ne zele. Sta ce urednicima na TV fakultet kad imaju politicku garanciju. Zauzvrat naravno oni emituju onakav program kakav traze oni koji ih drze. Jesu li kompetentni ili nisu, znaju li jezik, makar svoj, napisati clanak - nebitno, zato je tako kako je.
-
Krugman
Kao sto neko rece, za spikere diploma nije toliko ni potrebna kao za neke druge pozicije. Medjutim cudi me da nisu pokupovali diplome na raznim fantomskim "internet fakultetima" k'o ambasadorica Bisera Turkovic.
Prijeratni anonimus i pripravnik, ona odjednom preko noci postade Doktor Nauka. I sad nam drzavu u najjacoj zemlji svijeta takva spodoba predstavlja. U Ambasadi i Konzulatu BiH u Americi nista ne funkcionise, spodobe samo obilaze dzamijska sijela i prosipaju suplju pricu. Prosle godine, Bisera jedne prilike izjavi nesto u stilu: "U BiH je u zadnjih 10 godina postignuto vise nego u Europi u zadnjih 50" i ne propade u zemlju od vlastite gluposti.
Prijeratni anonimus i pripravnik, ona odjednom preko noci postade Doktor Nauka. I sad nam drzavu u najjacoj zemlji svijeta takva spodoba predstavlja. U Ambasadi i Konzulatu BiH u Americi nista ne funkcionise, spodobe samo obilaze dzamijska sijela i prosipaju suplju pricu. Prosle godine, Bisera jedne prilike izjavi nesto u stilu: "U BiH je u zadnjih 10 godina postignuto vise nego u Europi u zadnjih 50" i ne propade u zemlju od vlastite gluposti.
-
skojotovski
callmethebreeeze wrote:imali smo jednom raspravu na ovu temu. ja sam zagovarao stav da dobar novinar ne mora imati fakultet, ali mora imati znanje. e sad, hoce li to znanje sticati na fakultetu ili se sam obrazujuci to je nebitno. recimo, gojko beric nema fakultet, a ni jedan analiticar se ne moze porediti s njim.
-
Nancy Drew
- uvjek dobar gost
Ja se nekad pitam imaju li novinari majku...?
To govorim a mislim na njihovo saučesništvo u politici aparthejda, podjele... straha i na igranje sa sudbinama ljudi......
To govorim a mislim na njihovo saučesništvo u politici aparthejda, podjele... straha i na igranje sa sudbinama ljudi......
-
basta sljezove boje
fakultetsko znanje svugdje u svijetu ima rok od 5 godina, jer se u tom vremenu promijeti state of the art i jedino kod nas studenti studiraju po knjigama i izdanjima starim 30 godina. Fakultet je ionako da ti da neko opce obrazovanje u struci kojom se zelis baviti, ali dalje se moras specijalizirati sam. Zamisli samo sve te nase politicare i diplomate i koliko oni imaju jos pojma o profesijama kojima su se prvobitno bavili odnosno fakultetima koje su zavrsilicallmethebreeeze wrote:imali smo jednom raspravu na ovu temu. ja sam zagovarao stav da dobar novinar ne mora imati fakultet, ali mora imati znanje. e sad, hoce li to znanje sticati na fakultetu ili se sam obrazujuci to je nebitno. recimo, gojko beric nema fakultet, a ni jedan analiticar se ne moze porediti s njim.
analiticar kojeg si spomenuo sigurno nekoliko sati dnevno cita prvo o onome o cemu ce pisati i normalno je da kao takav ima puno, puno vise kredibiliteta o "novinara" koji ne znaju da je Peljesac poluotok ... ako me sjecanje ne vara to se nekada ucilo u prvom osnovne, Istra i Peljesac
- Pooll
Najveci problem je to sto novinarstvo - zurnalistika nije zasticena profesija...
Novinari su ljudi sa razlicitim zvanjima... svi se vade da je novinarstvo zanat i da se uci... eto pozeljno je imati VSS drustvenog smjera...
Evo ja sutra kao profesor historije mogu biti novinar...
Dipl. zurnalista nikad ne moze biti profesor historije...
Al tako je kako je...
Novinari su ljudi sa razlicitim zvanjima... svi se vade da je novinarstvo zanat i da se uci... eto pozeljno je imati VSS drustvenog smjera...
Evo ja sutra kao profesor historije mogu biti novinar...
Dipl. zurnalista nikad ne moze biti profesor historije...
Al tako je kako je...
-
Velicina
Potpuno se neslazem sa ovim, takva vrsta antiintelektualizma je dosta stetna. Vise obrazovanje je jako vazno narocito za vazne pozicije, bez njega nemozes biti novinar, jos manje dobar ili kvalifikovan novinar.callmethebreeeze wrote:imali smo jednom raspravu na ovu temu. ja sam zagovarao stav da dobar novinar ne mora imati fakultet, ali mora imati znanje. e sad, hoce li to znanje sticati na fakultetu ili se sam obrazujuci to je nebitno. recimo, gojko beric nema fakultet, a ni jedan analiticar se ne moze porediti s njim.
Druga stvar, da vise obrazovanje ne znaci mogu samo reci ljudi koju nemaju dobro vise obrazovanje, ili nikakvo. To ima veze sa metodom i analizom koja se nauci pisanjem magisterija ili slicno.
-
basta sljezove boje
sarajevski fakulteti su jako intelektualni, posebno oni na kojima se ispiti polazu sa 400 stranica naucenih napamet. O kvalitetu zavrsnih radova koji su napisani iskljucivo deskriptivno (literary review) da ne govorimo. Naucni casopisi u BiH skoro da i ne izlaze, pa profesori nemaju sta gdje objavljivati. Doktorski radovi su posebna prica, u tekstu se citiraju autori kojih uopce nema na spisku literature. A forumasa/forumasicu sa nickom "Velicina" bih zamolila da sa naucnog aspekta analizira doktorsku disertaciju vrhunskog naucnika iz oblasti ekonomije i managementa Hasana Muratovica i da mi kaze sta je uopce cilj, znanstveni doprinos i prakticna relevanca tog djela?
-
Lisac
ti se pretpostavljam nisi (visoko) obrazovao/la u BiH, a sudeci po sklopu rechenica ne mislim ni da si ovdje odrastao/la. u suprotnom znao/la bi da visoko obrazovanje u ovoj zemlji (barem u zadnjih 15 godina) nazhalost nije garant dobrog, o kvalitetnom da i ne govorimo, opceg obrazovanja iliti znanja a josh manje je garant bilo kakvog intelekta.Velicina wrote:Potpuno se neslazem sa ovim, takva vrsta antiintelektualizma je dosta stetna. Vise obrazovanje je jako vazno narocito za vazne pozicije, bez njega nemozes biti novinar, jos manje dobar ili kvalifikovan novinar.callmethebreeeze wrote:imali smo jednom raspravu na ovu temu. ja sam zagovarao stav da dobar novinar ne mora imati fakultet, ali mora imati znanje. e sad, hoce li to znanje sticati na fakultetu ili se sam obrazujuci to je nebitno. recimo, gojko beric nema fakultet, a ni jedan analiticar se ne moze porediti s njim.
Druga stvar, da vise obrazovanje ne znaci mogu samo reci ljudi koju nemaju dobro vise obrazovanje, ili nikakvo. To ima veze sa metodom i analizom koja se nauci pisanjem magisterija ili slicno.
-
Velicina
Ova zadnja recenica je jako dobro pitanje sto se tice evaluiranja jednog naucnog rada. " Velicina" doduse nije ekonom mada volim tu nauku neizmjerno, putevi su me odnjeli prema magisteriju iz druge oblasti ali u dijaspori. Da su takva stanja nasih fakulteta je razocaravajuce, navedeni pojmovi citiranje i slicno je jako vazan kriterij kao i otvorenost o metodi, izvorima informacije i sl. Ekonom bi trebao da evaluira taj rad, mada ako je tako lose kvalitete svako sa visim obrazovanjem bi mogao uociti nedostatke. Ako su nasi fakulteti toliko losi to je onda ne samo zalosno vec i alarmantno zar ne?basta sljezove boje wrote:sarajevski fakulteti su jako intelektualni, posebno oni na kojima se ispiti polazu sa 400 stranica naucenih napamet. O kvalitetu zavrsnih radova koji su napisani iskljucivo deskriptivno (literary review) da ne govorimo. Naucni casopisi u BiH skoro da i ne izlaze, pa profesori nemaju sta gdje objavljivati. Doktorski radovi su posebna prica, u tekstu se citiraju autori kojih uopce nema na spisku literature. A forumasa/forumasicu sa nickom "Velicina" bih zamolila da sa naucnog aspekta analizira doktorsku disertaciju vrhunskog naucnika iz oblasti ekonomije i managementa Hasana Muratovica i da mi kaze sta je uopce cilj, znanstveni doprinos i prakticna relevanca tog djela?
-
Velicina
" Basta sljezove boje": tvoji prijasnji komentari o ovoj temi su takodje jako dobri, svaka cast!
Poznato je da su ekonomija i obrazovanje povezani (to je to sto sam mislila sa alarmantno), mada ako je situacija u BiH obrazovanju tako losa to EU npr. nikad nece prihvatiti. "Drustvo nauke" je jako strogo i losi naucnici su na kratkorocnim radnim ugovorima bilo gdje.
Poznato je da su ekonomija i obrazovanje povezani (to je to sto sam mislila sa alarmantno), mada ako je situacija u BiH obrazovanju tako losa to EU npr. nikad nece prihvatiti. "Drustvo nauke" je jako strogo i losi naucnici su na kratkorocnim radnim ugovorima bilo gdje.
-
Sarafcina
basta sljezove boje wrote:sarajevski fakulteti su jako intelektualni, posebno oni na kojima se ispiti polazu sa 400 stranica naucenih napamet. O kvalitetu zavrsnih radova koji su napisani iskljucivo deskriptivno (literary review) da ne govorimo. Naucni casopisi u BiH skoro da i ne izlaze, pa profesori nemaju sta gdje objavljivati. Doktorski radovi su posebna prica, u tekstu se citiraju autori kojih uopce nema na spisku literature. A forumasa/forumasicu sa nickom "Velicina" bih zamolila da sa naucnog aspekta analizira doktorsku disertaciju vrhunskog naucnika iz oblasti ekonomije i managementa Hasana Muratovica i da mi kaze sta je uopce cilj, znanstveni doprinos i prakticna relevanca tog djela?
a posto si ti tako lijepo naucila generalizovati.... sta mislis da malo zagrebemo to... jesi li sigurna da ces uspjeti da se odrzis vise od pet minuta u ringu?
-
Velicina
Pitanje:" Kakvo je kvalitetom vise obrazovanje u BiH?" Ja sam cula od rekla- kazala da ima dosta korupcije, plati toliko i toliko maraka i evo diploma. Je li to istina? Je li moguce da covjek preda rad a da rad nije "pregledan" od objektivnih oponenata. Ja o ovoj temi ne znam absoultno nista tako da bi bilo fino cuti od vas ostalih.
-
broj1
Slazem se sa Velicinom...ja ne bih volio da me operise doktor sa 3-mjesecnim kursom hirurgije, makar se u njega kleliVelicina wrote:Potpuno se neslazem sa ovim, takva vrsta antiintelektualizma je dosta stetna. Vise obrazovanje je jako vazno narocito za vazne pozicije, bez njega nemozes biti novinar, jos manje dobar ili kvalifikovan novinar.callmethebreeeze wrote:imali smo jednom raspravu na ovu temu. ja sam zagovarao stav da dobar novinar ne mora imati fakultet, ali mora imati znanje. e sad, hoce li to znanje sticati na fakultetu ili se sam obrazujuci to je nebitno. recimo, gojko beric nema fakultet, a ni jedan analiticar se ne moze porediti s njim.