Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
HelaS

#176 Re: Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Post by HelaS »

shape of despair wrote: 18/10/2024 22:21 Citanka 2. razred piše: vjetar duha ( puše valjda se misli). Kome prijaviti
U BiH nemamo normirana pravila pisanja, govora...ničega. Svi postavljaju i nameću svoja pravila, ko je "jači", njegovim se piše i govori :-)
Drugclanbiblioteke

#177 Re: Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Post by Drugclanbiblioteke »

Ublehaške reforme.
Orvelovski pravilnik su uveli a vršnjačkom nasilju nisu stali u kraj.
Maloljetne delinkvente nit izbacuju iz škole niti osiguravaju zaštitu djece.

30 godina minderpuza došlo na svoje.
Šlag na kraju će biti stručnjaci sa Travničkog.
mishic

#178 Re: Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Post by mishic »

Neko dobro reče, promijeniti roditelje i onda bi se sve promijenilo. I bi! Jer ovdje svi ovi problemi koje nabrajamo nisu od jučer niti je u odgojno-obrazovnom procesu zakazao samo jedan segment društva. I nije samo odgojno-obrazovni proces defektan jer ni zdravstvo, sudstvo i da ne nabrajam, nisu ništa bolji.

I kako god samo jedan segment nije defektan tako se ni popravljati ne može samo jedan, bilo koji segment društva.

Oni koji imaju uvida znaju i svjesni su da se sa školskim sistemom eksperimentiše i u mnogim drugim, čak i u onim najnaprednijim državama. Pa čak i dalje od toga, pored eksperimentisanja žestoko se sudaraju i neke teorije.

Pedocentristićke teorije koje učenika stavljaju u fokus i zagovaraju obrazovanje "bez napora", "kroz igru i zabavu" dugo su bile dominantne u mnogim obrazovnim sistemima ali one nisu dale željene rezultate. Zbog toga se sve češće osporavaju i prave se alternative kroz privatne škole. Odgoj i obrazovanje su neodvojivi i to nisu dva uporedna nego je jedan složen, dugotrajan i mukotrpan proces. Bez kvalitetnog prije svega kućnog pa onda i institucionalnog odgoja nema kvalitetnog obrazovanja jer ponavljam to ide jedno s drugim.

A koliko toga ima kod nas vidi se svakodnevno. Roditelji iz najbolje namjere kako sami zakažu u odgoju vlastite djece još više ih osakate prevelikim uticajem i pritiskom na školu i nastavnike. Od tog poziva se danas bježi i po cijenu nezaposlenosti
Od prosvjetnih radnika se slikovito opisano očekuje da od malo loših namirnica naprave vrhunsko jelo, specijalitet. A to nije moguće.

Danas je krug zatvoren. Od predškolskog do univerzitetskog obrazovanja ide se linijom manjeg otpora, ocjene se dijele ne prema radu i rezultatima nego prema zahtjevu i pritisku koji se vrši na institucije i uposlenike u tim institucijama i dobije se to što mi imamo. Malo ko hoće da tamo radi a kada radi onaj ko mora jer nema alternativu neće da se izlaže pritisku i problemima ni đaka, ni roditelja, ni drugih koje ovi angažuju jer i onako ni njegova plata ni napredovanje u struci niti bilo šta drugo izuzev problema on nema od svoga rada i uspjeha. Daje ocjene koje se od njega traže a šta iza njih stoji nikoga ne brine i ne zanima.

Otišli smo daleko u rušenju obrazovnog sistema i to se može brzo i lahko uraditi ali da bi se on popravio treba daleko daleko više i vremena i truda i svega drugog. I treba zdravo okruženje. A u ovako truhlom okruženju to postaje nemoguća misija.

I da ne bude zabune, sam sam se i školovao i ovdje i van BiH, moja djeca takođe, i to u više zemalja, a i radio sam u prosvjeti, i ovdje i van BiH, te nakon svega toga ni djeci ni unučadima ne dam ni blizu prosvjete makar to ne bilo u BiH.
Edin H.

#179 Re: Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Post by Edin H. »

HelaS wrote: 18/10/2024 22:40
shape of despair wrote: 18/10/2024 22:21 Citanka 2. razred piše: vjetar duha ( puše valjda se misli). Kome prijaviti
U BiH nemamo normirana pravila pisanja, govora...ničega. Svi postavljaju i nameću svoja pravila, ko je "jači", njegovim se piše i govori :-)
Zavisi koji kolokvijalizam se govori u selu iz koga dolaze, to se zove bogatstvo narodnog jezika :lol:
duh_sa_sjekirom

#180 Re: Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Post by duh_sa_sjekirom »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /241204094

Kakav naslov, u pm :-)
Uriniram na diplomu onome ko je pisao ovaj naslov.
dr_Evil

#181 Re: Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Post by dr_Evil »

duh_sa_sjekirom wrote: 04/12/2024 15:06 https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /241204094

@Laplace , profa bolan sta je ovo, evo kako cemo?
Laplace

#182 Re: Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Post by Laplace »

dr_Evil wrote: 04/12/2024 15:07
duh_sa_sjekirom wrote: 04/12/2024 15:06 https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /241204094

@Laplace , profa bolan sta je ovo, evo kako cemo?
Kaoi kod PISA testiranja: prestaćemo da testiramo.

Do ovog je moralo doći. Vidio sam gdje ide kad je prije 22 godine u školu u kojoj sam radio došao direktor pedagoškog zavoda sa pričom kako matematika djeci treba biti laka i da ih ne maltretiramo. A ono u šta ulažemo malo ili nimalo napora obično bude lošeg kvaliteta.

Sve gori učenici, sve gori roditelji, sve gori nastavnici i mi se nečemu čudimo.
Laplace

#183 Re: Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Post by Laplace »

mishic wrote: 18/10/2024 23:27 Neko dobro reče, promijeniti roditelje i onda bi se sve promijenilo. I bi! Jer ovdje svi ovi problemi koje nabrajamo nisu od jučer niti je u odgojno-obrazovnom procesu zakazao samo jedan segment društva. I nije samo odgojno-obrazovni proces defektan jer ni zdravstvo, sudstvo i da ne nabrajam, nisu ništa bolji.

I kako god samo jedan segment nije defektan tako se ni popravljati ne može samo jedan, bilo koji segment društva.

Oni koji imaju uvida znaju i svjesni su da se sa školskim sistemom eksperimentiše i u mnogim drugim, čak i u onim najnaprednijim državama. Pa čak i dalje od toga, pored eksperimentisanja žestoko se sudaraju i neke teorije.

Pedocentristićke teorije koje učenika stavljaju u fokus i zagovaraju obrazovanje "bez napora", "kroz igru i zabavu" dugo su bile dominantne u mnogim obrazovnim sistemima ali one nisu dale željene rezultate. Zbog toga se sve češće osporavaju i prave se alternative kroz privatne škole. Odgoj i obrazovanje su neodvojivi i to nisu dva uporedna nego je jedan složen, dugotrajan i mukotrpan proces. Bez kvalitetnog prije svega kućnog pa onda i institucionalnog odgoja nema kvalitetnog obrazovanja jer ponavljam to ide jedno s drugim.

A koliko toga ima kod nas vidi se svakodnevno. Roditelji iz najbolje namjere kako sami zakažu u odgoju vlastite djece još više ih osakate prevelikim uticajem i pritiskom na školu i nastavnike. Od tog poziva se danas bježi i po cijenu nezaposlenosti
Od prosvjetnih radnika se slikovito opisano očekuje da od malo loših namirnica naprave vrhunsko jelo, specijalitet. A to nije moguće.

Danas je krug zatvoren. Od predškolskog do univerzitetskog obrazovanja ide se linijom manjeg otpora, ocjene se dijele ne prema radu i rezultatima nego prema zahtjevu i pritisku koji se vrši na institucije i uposlenike u tim institucijama i dobije se to što mi imamo. Malo ko hoće da tamo radi a kada radi onaj ko mora jer nema alternativu neće da se izlaže pritisku i problemima ni đaka, ni roditelja, ni drugih koje ovi angažuju jer i onako ni njegova plata ni napredovanje u struci niti bilo šta drugo izuzev problema on nema od svoga rada i uspjeha. Daje ocjene koje se od njega traže a šta iza njih stoji nikoga ne brine i ne zanima.

Otišli smo daleko u rušenju obrazovnog sistema i to se može brzo i lahko uraditi ali da bi se on popravio treba daleko daleko više i vremena i truda i svega drugog. I treba zdravo okruženje. A u ovako truhlom okruženju to postaje nemoguća misija.

I da ne bude zabune, sam sam se i školovao i ovdje i van BiH, moja djeca takođe, i to u više zemalja, a i radio sam u prosvjeti, i ovdje i van BiH, te nakon svega toga ni djeci ni unučadima ne dam ni blizu prosvjete makar to ne bilo u BiH.
:thumbup:
Laplace

#184 Re: Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Post by Laplace »

suspect_zero wrote: 31/01/2024 15:02 Pa vala evo ovi što rade u trgovini rijetko ko ima završenu tu školu. ...trgovačka može biti poput nekog kursa.
Misliš da je svaki konobar završio ugostiteljsku?....raja to počne raditi onako, kasnije se ušteli, neko to baš i zavoli.

Ali na stranu sve, lik preko deceniju uzima lopatom od sindikata i niko mu ništa ne može, kako?
I kod trgovaca i kod konobara se vidi da su priučeni, bar u objektima u kojima sam bio (a bio sam u mnogima). To su, ipak, ozbiljni zanati za koje je potrebno adekvatno školovanje ako se želi raditi kako valja.
Laplace

#185 Re: Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Post by Laplace »

Haris.ba wrote: 16/09/2024 11:41 Postoji li ikakva sansa da se nastavni planovi u nekim kantonima u FBiH prilagode da se uci sta nam komsije uce o nama? Barem da djeca budu informisana bolje sa kim zive u drzavi?

Ili, bas niko nema hrabrosti i samopostovanja?

Zar je tako tesko staviti jednu recenicu u udzbenik - U entitetu RS u zvanicnim udzbenicima se ne spominje genocid na Bosnjacima, ratni zlocinci Mladic i Karadzic su pozitivne licnosti.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sta-sve ... /240916047
Kraj rata je opisan tako što je vojska RS-a zauzela Srebrenicu i Žepu. Naravno, zločini se nigdje ne spominji, a kamoli genocid nad Bošnjacima.
Kraj rata je opisan tako što je vojska RS-a zauzela Srebrenicu i Žepu. Naravno, zločini se nigdje ne spominji, a kamoli genocid nad Bošnjacima.

Ratko Mladić je opisan kao važna figura za Srbe, kao general i načelnik Glavnog štaba vojske RS-a. Njegovi zločini za genocid i ostalo se nigdje ne spominju, izuzev rečenice da su ga vlasti Srbije 2011. isporučile sudu u Hagu. Gotovo identično je predstavljen i Radovan Karadžić. Niti slova o zločinima i presudama.
Pogledaj koliko je Robert Dacešin popljuvan zato što je na to ukazao.
Laplace

#186 Re: Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Post by Laplace »

GarfieldLover wrote: 27/09/2024 11:29
akcija007 wrote: 27/09/2024 07:24 Sistem treba mijenjati ali je ne moguce. Moja mama radi preko 30 godina u istoj skoli u SA i sada najnovijim pravilnikom roditelj moze potpisati iziavu da mu dijete ne smije biti pozvano na informativni razgovor npr kod pedagoga /psiholpga i sl.... i vi ste tu dalje nemocni.
Previse ima djece s posebnim potrebama/poteskocama u razvoju u redovnoj nastavi a nastavno osoblje nisu logopedi.
Sve se svelo na administraciju . Novim pravilnicima koji vrijede od ove skolske godine sve je vise i vise administracije .
Jedva ceka da ide u penziju vjerujte mi

Kao roditelj koji NIJE potpisao spomenutu izjavu, da napomenem kako se izjava ne odnosi na neprihvatanje pozivanja na informativni razgovor, nego isključivo na uzimanje pismene izjave od djeteta bez prisustva roditelja/staratelja. Dakle, dijete može biti pozvano na razgovor (i mora, to ne mogu ni zabraniti) vezano za incident u kom je učestvovao ili bio svjedok, ali ne dozvoljavam da se uzima ikakva pismena izjava djeteta bez prisustva roditelja. Može usmena, i na osnovu nje pedagog/psiholog/direktor (ne znam tačno ko) sastavlja neki zapisnik, tako i piše u izjavi.
Smatram da maloljetno lice ne smije davati pismene izjave bez prisustva roditelja jer ja ne znam pod kakvim je stresom i pritiskom i šta će napisati u tom trenutku, i koliko će to biti istinito a ne 'iznuđeno' strahom.
Kod nas (srednja škola u ZDK) je toodavno tako, i bez izjava roditelja. Učenik daje usmenu izjavu na osnovu koje pedagog sastavi zapisnik. Praksu da učenik daje pisanu izjavu smo odavno izbacili i zamijenili je praksom koju sam maloprije opisao.
Laplace

#187 Re: Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Post by Laplace »

Drugclanbiblioteke wrote: 18/10/2024 23:18 Ublehaške reforme.
Orvelovski pravilnik su uveli a vršnjačkom nasilju nisu stali u kraj.
Maloljetne delinkvente nit izbacuju iz škole niti osiguravaju zaštitu djece.

30 godina minderpuza došlo na svoje.
Šlag na kraju će biti stručnjaci sa Travničkog.
Zapravo će nove (dobro si rekao: ublehaške) reforme dovesti i do povećanja vršnjačkog nasilja.

Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti učenika je izmijenjen na način da, kako tvrde nastavnici u KS, učeniku ne možeš ni sniziti vladanje ako mu nisi prethodno dao tri mjeseca tokom kojih pratiš hoće li napraviti još prekršaja.

Znači, nasilnik može ozbiljno povrijediti drugo dijete (ili nastavnika), primiriti se tri mjeseca, ponoviti isto i opet se primiriti i tako završiti razred sa primjernim vladanjem.
mishic

#188 Re: Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Post by mishic »

Ne brinite! Naše obrazovanje propada tek tridesetak godina (a šezdeset će trebati da se popravi ovo što je propalo) i u propadanju smo tek na pola puta. Pametan nastavnik okreće glavu da ne vidi i ne čuje ko pravi probleme a kada ljut roditelj dođe da prigovori za ocjenu on jednostavno daje ono što roditelj želi. Brižni i odgovorni učenici u takvoj sredini brzo "frce" a niko ne izlazi sa podacima koliko ih je zaglavilo i neophodna im je ljekarska pomoć.

Evo opet smo tokom testiranja na dnu ali nas to ne brine. Mi možemo još gore. Znam desetine osoba koje godinama traže posla ali ni u ludilu ne bi u školu. I razumijem ih. Krug se zatvorio. Ljudi bježe od prosvjete, onaj ko mora radi onako kako će ga manje glava boljeti, djecu je sve manje briga za bilo čim jer od njih niko više ne traži da se trude i rade, roditelji djeci "perspektivu" otvaraju peticama koje iznude i tako je sada od osnovne, preko srednje do fakulteta... Istina na fakultetima se prosjek mora i platiti pa ti što mogu i kupuju ocjene i diplome sutra će raditi odgovorne poslove među nama i npr. liječiti nas.

Dakle na pola puta smo u padu ka dnu i kada konačno shvatimo da ovako više ne može trebati će nam najmanje duplo više godina da to ispravimo od godina u kojima smo padali a ljudski vijek nije trocifren pa većina nas to neće ni dočekati.
duh_sa_sjekirom

#189 Re: Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Post by duh_sa_sjekirom »

Nije sve tako crno kako se prikazuje...
Da smo u dubiozi, jesmo, ali masa je pozitivnih primjera i priča koje se u medijima i ne spominju.
Valjda je to posljedica i stanja društva.
Glede tog testiranja koje se spominje, ne bih ga uzimao za relevantno
cyprus

#190 Re: Obrazovanje u BiH-Osnovne škole u Sarajevu-Problemi-Šta vam najviše smeta, šta biste mijenjali i kako?

Post by cyprus »

mishic wrote: 05/12/2024 23:33 Ne brinite! Naše obrazovanje propada tek tridesetak godina (a šezdeset će trebati da se popravi ovo što je propalo) i u propadanju smo tek na pola puta. Pametan nastavnik okreće glavu da ne vidi i ne čuje ko pravi probleme a kada ljut roditelj dođe da prigovori za ocjenu on jednostavno daje ono što roditelj želi. Brižni i odgovorni učenici u takvoj sredini brzo "frce" a niko ne izlazi sa podacima koliko ih je zaglavilo i neophodna im je ljekarska pomoć.

Evo opet smo tokom testiranja na dnu ali nas to ne brine. Mi možemo još gore. Znam desetine osoba koje godinama traže posla ali ni u ludilu ne bi u školu. I razumijem ih. Krug se zatvorio. Ljudi bježe od prosvjete, onaj ko mora radi onako kako će ga manje glava boljeti, djecu je sve manje briga za bilo čim jer od njih niko više ne traži da se trude i rade, roditelji djeci "perspektivu" otvaraju peticama koje iznude i tako je sada od osnovne, preko srednje do fakulteta... Istina na fakultetima se prosjek mora i platiti pa ti što mogu i kupuju ocjene i diplome sutra će raditi odgovorne poslove među nama i npr. liječiti nas.

Dakle na pola puta smo u padu ka dnu i kada konačno shvatimo da ovako više ne može trebati će nam najmanje duplo više godina da to ispravimo od godina u kojima smo padali a ljudski vijek nije trocifren pa većina nas to neće ni dočekati.
Mnogo, mnogo pretjerivanja...
Post Reply