obrazovanje i plata

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Tesnim

#1 obrazovanje i plata

Post by Tesnim »

Činimi se da ima negdje odgovor na moje sljedeće pitanje, ali ne mogu sad da kopam....Naime interesuje me kolika je plata u HNK profesora koji rade u osnovnoj školi (pripravnik), te koliki je topli obrok i kako se reguliše naknada za prevoz.

Znam da će doći do nekih izmjena ovih dana, ali me interesuje sadašnje stanje.

A drugo pitanje vezano je za porez na plate, odnosno koliki je porez, ko je oslobođen? Tek sam diplomirala, tako da nisam upućena, a dok se o tome govorilo nije me baš puno interesovalo :).

Hvala.
sposa0408

#2 Re: obrazovanje i plata

Post by sposa0408 »

Tesnim wrote:Činimi se da ima negdje odgovor na moje sljedeće pitanje, ali ne mogu sad da kopam....Naime interesuje me kolika je plata u HNK profesora koji rade u osnovnoj školi (pripravnik), te koliki je topli obrok i kako se reguliše naknada za prevoz.

Znam da će doći do nekih izmjena ovih dana, ali me interesuje sadašnje stanje.

A drugo pitanje vezano je za porez na plate, odnosno koliki je porez, ko je oslobođen? Tek sam diplomirala, tako da nisam upućena, a dok se o tome govorilo nije me baš puno interesovalo :).

Hvala.
Koliko sam ja informisana, plata je oko 700 KM, nisam sigurna za topli obrok i prevoz. Porez snosi zaposlenik, stopa 10%, odbija se od plate, ali imas pravo na licni odbitak, kao olaksicu porezne osnovice i to zagarantovanih 300 KM i jos u zavisnosti ako nekog izdrzavas u porodici.
Post Reply