Obracun plate i stvarno stanje neusaglaseni?
Moderator: anex
- phillie
#1 Obracun plate i stvarno stanje neusaglaseni?
Prijatelj mi radi u jednoj javnoj ustanovi, sluzba mu je tako organizovana da rade u "cetverobrigadnom sistemu" dakle radi 12 sati, pa 12 odmara, onda 12 radi (nocna) pa 24 odmara. Ovakav sistem i nije los sam po sebi, medjutim kod obracuna plate njegovoj sluzbi pisu "osmice" kao i administrativnim radnicima. Poenta je u tome sto on u toku mjeseca ima bar za dvije tri dnevnice vise naradjenih sati nego sto je to obracunato, vjerski praznici ako ga "kace" on ih mora raditi (nema toplog obroka za taj dan), a kasnije ga ne moze iskoristiti? Ima li ovdje koji pravnik da napise neki savjet jel ovdje "sve po zakonu" ?
Hvala
Hvala
- djulba
#2 Re: Obracun plate i stvarno stanje neusaglaseni?
Jedino on može dat otkaz ako nije zadovoljan platom.
- KadSeMrtviProbudimo
#3 Re: Obracun plate i stvarno stanje neusaglaseni?
djulba wrote:Jedino on može dat otkaz ako nije zadovoljan platom.
Najjednostvnije je čovjeka nagovoriti na otkaz
Postoji i Zakon o radu, postoje i ugovori ili unutrašnji pravilnici o radnom vremenu, nagrađivanju prema radu i sl.
@crkvice, tvoj prijatelj bi mogao koristiti neka od prava prigovora ili zahtijevati kontrolu rada organa koji rade obračun plaće ili evidencije radnog vremena. Za te poslove postoje i inspekcije na nivou kantona.
- Bosna i Hercegovina
#4 Re: Obracun plate i stvarno stanje neusaglaseni?
Nije mi namjera da budem ciničan.Ovo je samo jedan od hiljadu primjera iz stvarnog života - privatni poslodavci. Trebaš raditi 8h-radiš 9h dnevno, x 6 dana u sedmici-administracija, radnici u proizvodnji rade i više a često se i nedjeljom radi. Plate od 450KM do maximum 1000KM, ( 1000KM-oni koji su neophodni poslodavcu, pa ih tako „dobro“ plača). Topli obrok , šta je to? Godišnji odmor, šta je to? Kada nema posla dobiješ maximum sedam dana. Regres, da li to još postoji? Naknada za prevoz, šta je to?crkvice wrote:Prijatelj mi radi u jednoj javnoj ustanovi, sluzba mu je tako organizovana da rade u "cetverobrigadnom sistemu" dakle radi 12 sati, pa 12 odmara, onda 12 radi (nocna) pa 24 odmara. Ovakav sistem i nije los sam po sebi, medjutim kod obracuna plate njegovoj sluzbi pisu "osmice" kao i administrativnim radnicima. Poenta je u tome sto on u toku mjeseca ima bar za dvije tri dnevnice vise naradjenih sati nego sto je to obracunato, vjerski praznici ako ga "kace" on ih mora raditi (nema toplog obroka za taj dan), a kasnije ga ne moze iskoristiti? Ima li ovdje koji pravnik da napise neki savjet jel ovdje "sve po zakonu" ?
Hvala
P.S.
Savjet tvome prijatelju:“ Čuvaj dobro to što imaš i Bogu se zahvaljuj što nisi u jednoj od hiljada privatnih firmi gdje je ovako a često i gore, ili među 500.000 onih koji su bez posla !!!“
- madner
#5 Re: Obracun plate i stvarno stanje neusaglaseni?
Ne slusaj ove beskicmenjake da treba sutit i trpit.
Prvo treba uzeti svoj ugovor u radu i vidjet sta mu tamo pise o radnom vremenu. Radni sati se naravno moraju obracunati. Sto se tice praznika to moze biti da se ne mora korigovati.
Prvo treba uzeti svoj ugovor u radu i vidjet sta mu tamo pise o radnom vremenu. Radni sati se naravno moraju obracunati. Sto se tice praznika to moze biti da se ne mora korigovati.
-
sakop
#6 Re: Obracun plate i stvarno stanje neusaglaseni?
Bosna i Hercegovina wrote:Nije mi namjera da budem ciničan.Ovo je samo jedan od hiljadu primjera iz stvarnog života - privatni poslodavci. Trebaš raditi 8h-radiš 9h dnevno, x 6 dana u sedmici-administracija, radnici u proizvodnji rade i više a često se i nedjeljom radi. Plate od 450KM do maximum 1000KM, ( 1000KM-oni koji su neophodni poslodavcu, pa ih tako „dobro“ plača). Topli obrok , šta je to? Godišnji odmor, šta je to? Kada nema posla dobiješ maximum sedam dana. Regres, da li to još postoji? Naknada za prevoz, šta je to?crkvice wrote:Prijatelj mi radi u jednoj javnoj ustanovi, sluzba mu je tako organizovana da rade u "cetverobrigadnom sistemu" dakle radi 12 sati, pa 12 odmara, onda 12 radi (nocna) pa 24 odmara. Ovakav sistem i nije los sam po sebi, medjutim kod obracuna plate njegovoj sluzbi pisu "osmice" kao i administrativnim radnicima. Poenta je u tome sto on u toku mjeseca ima bar za dvije tri dnevnice vise naradjenih sati nego sto je to obracunato, vjerski praznici ako ga "kace" on ih mora raditi (nema toplog obroka za taj dan), a kasnije ga ne moze iskoristiti? Ima li ovdje koji pravnik da napise neki savjet jel ovdje "sve po zakonu" ?
Hvala
P.S.
Savjet tvome prijatelju:“ Čuvaj dobro to što imaš i Bogu se zahvaljuj što nisi u jednoj od hiljada privatnih firmi gdje je ovako a često i gore, ili među 500.000 onih koji su bez posla !!!“
uvijek imati na umu da ima gore od tvog stanja, nazalost
- Bosna i Hercegovina
#7 Re: Obracun plate i stvarno stanje neusaglaseni?
Zaposli se u bilo kojoj privatnoj firmi, potpiši ugovor na 8h dnevno i 40h sedmično, pa reci gazdi kada dođe subota ili prođe tvoje od 08h do 16h a on ti donese nešto da radiš ili te pošalje da obiđeš neke poslovnice ili slično da je tvoje radno vrijeme završeno ili da npr. ne radiš subotom ili nedjeljom, pa mi javi šta ti je odgovorio. Naravno ovo pod uslovom da si visokoobrazovan i neophodan kadar, jer u protivnom, ovo ne možeš reći ni svome poslovođi. Ovo je realnost !!!madner wrote:Ne slusaj ove beskicmenjake da treba sutit i trpit.![]()
P.S.
A da, zaboravio sam. Pozovi se na svoja radnička prava i reci da ćeš otići na bolovanje! Ha, ha, ...
Dobićeš otkaz a javiće se njih 50-tak da konkurišu na tvoje radno mjesto, i da rade, "od zvijezde do zvijezde".
- madner
#8 Re: Obracun plate i stvarno stanje neusaglaseni?
Nemoj praviti od sebe pravilo.
Tebi je 1000 cifra, meni je prva plata bila veca itd...
Ako se ti neces boriti za svoja prava, nece ni drugi.
- Bosna i Hercegovina
#9 Re: Obracun plate i stvarno stanje neusaglaseni?
madner wrote:Nemoj praviti od sebe pravilo.
Naravno da mi nije "cifra", samo budi realan šta je danas privatni poslodavac i da se traži rad, rad i samo rad ! Radio sam ranije u "državnim" firmama a i u privatnim, to mi nije uopće bila velika cifra, ali znam da je za razliku od državnih firmi , kod privatnika pozivanje na radno vrijeme,vikende, godišnje odmore i "ovo hoću" a "ovo neću", "šuplja priča" !!!
Last edited by Bosna i Hercegovina on 29/01/2010 10:03, edited 1 time in total.
- madner
#10 Re: Obracun plate i stvarno stanje neusaglaseni?
Traze, ali ako ne radis posao gdje te moze zamjenit cigance sa rasksnice nije mu u cilju da te mora mijenjati kad se malo naucis raditi.
- phillie
#11 Re: Obracun plate i stvarno stanje neusaglaseni?
Samo da napomenem da nije u pitanju privatni sektor, nego je budzetski korisnik, dakle Kanton daje platu...pa samim tim bi trebalo valjda da je bolje regulisano nego da neki privatnik iz svog dzepa daje svoju "crkavicu"
PS. 1000 KM kao plata mu je misaona imenica...
PS. 1000 KM kao plata mu je misaona imenica...
- van Basten
#12 Re: Obracun plate i stvarno stanje neusaglaseni?
tu eknomisti (po nalogu direktora ili čak ministara kantonalnih kod kojih su sehare) uzimaju lopatom, naravo sa ciljem da uštede koju marku u budžetu. Ne plaćaju vjerske praznike iako većina institucija tada ne radi, vikendi se posebno ne boduju, iako bi rad vikendom trebao ići 30% (subota) i 50% (nedjelja) do osnovice plaće. Također noćni rad ne tretiraju kao 30% NA osnovicu nego OD osnovice... jednom smo sreli i izračunali da tim malverzacijama čovjeku koji ima platu 1000KM uzmu oko 250KM mjesečno.
Kome se žaliti? sjajno pitanje... svi na kraju zauzmu stav "dobro je da se ne puca" " šta hoćeš, imaš posao, hoćeš da ga nemaš" i sl.
Kome se žaliti? sjajno pitanje... svi na kraju zauzmu stav "dobro je da se ne puca" " šta hoćeš, imaš posao, hoćeš da ga nemaš" i sl.
-
Qu-sky
#13 Re: Obracun plate i stvarno stanje neusaglaseni?
uvaženi,
čudno je da budžetski korisnik je to pravno lice a da se ponaša tako kako si opisao na pocetku...
ima svakakvih pravnih lica danas,i jasno je da kruh koji se danas jede u BiH je gorak,
sumnjam da će ti p omoći neko slijepo pozivanje na odredbe iz radno-pravnog odnosa, kao što ti neće puno pomoći niti šutnja.rećei cu ti slučaj iz svoje firme.
radnica napustila firmu, nisu joj uplaćeni doprinosi, ona tuzila firmu, i ja odem na sud ispred firme, kazem sudinici da firma trenutno nije u mogucnosti da izmiri obaveze kako njoj tako i svim radnicima koa i direktoru,,,naravno sud to odbije kao obrazlozenje i nalozi da se toj radnici ispalte doprinosi..
naravno, firma nije to ispaltila, da bi ta radnica dosla i molila da preuzme obrasce Zo-! i M2 jer nasla je drugi posao, a ona je sklopila ugoovr sa PIO i zdravstovm da plati jednu ratu duga, samo da se moze u drugu firmu prijaviti..
pa ti sad sam prosudi...
ako mene pitas: ako ti od posla kakav je god ovisi kruh tebi i porodici, ne odbijaj ga, jer tko zna, mozda neces imati druge prilike..
čudno je da budžetski korisnik je to pravno lice a da se ponaša tako kako si opisao na pocetku...
ima svakakvih pravnih lica danas,i jasno je da kruh koji se danas jede u BiH je gorak,
sumnjam da će ti p omoći neko slijepo pozivanje na odredbe iz radno-pravnog odnosa, kao što ti neće puno pomoći niti šutnja.rećei cu ti slučaj iz svoje firme.
radnica napustila firmu, nisu joj uplaćeni doprinosi, ona tuzila firmu, i ja odem na sud ispred firme, kazem sudinici da firma trenutno nije u mogucnosti da izmiri obaveze kako njoj tako i svim radnicima koa i direktoru,,,naravno sud to odbije kao obrazlozenje i nalozi da se toj radnici ispalte doprinosi..
naravno, firma nije to ispaltila, da bi ta radnica dosla i molila da preuzme obrasce Zo-! i M2 jer nasla je drugi posao, a ona je sklopila ugoovr sa PIO i zdravstovm da plati jednu ratu duga, samo da se moze u drugu firmu prijaviti..
pa ti sad sam prosudi...
ako mene pitas: ako ti od posla kakav je god ovisi kruh tebi i porodici, ne odbijaj ga, jer tko zna, mozda neces imati druge prilike..
- phillie
#14 Re: Obracun plate i stvarno stanje neusaglaseni?
@Qu-sky
Zahvaljujem u prijateljevo ime. Nadam se da on nema namjeru napustati firmu, hajmo reci zbog ove "sitnice". A isto tako, njegova "firma" nije tamo neka, ipak ih Kanton finansira
Nesto mi je spominjao da je slican slucaj zabiljezen i u KPD-u kada su strazari na isti nacin bili "obradjivani" pa su tuzili i valjda dobili tuzbu. A valjda su strazari KPD-a na Federalnom budzetu, sto je licno meni nejasno, jer ako vazi neki zakon na federalnom nivou, zar to automaski ne bi trebalo biti preneseno i na kantonalni nivo?
Hvala jos jednom...
Zahvaljujem u prijateljevo ime. Nadam se da on nema namjeru napustati firmu, hajmo reci zbog ove "sitnice". A isto tako, njegova "firma" nije tamo neka, ipak ih Kanton finansira
Hvala jos jednom...