npr ako dizemo kredit u iznosu od 3000KM, period otplate 5 godina, kamatna stopa 10% ?
molim one dobro upucene koji znaju da napisu..da informisu nas neuke
Moderator: anex
Jesi li ti ovo dobro napisao , kako god izračunam vratičeš 7.651,00 KM za pet godina.Na 3000,00 KM ovo je previše .A moraš vodit računa da sve banke obračunavaju dekurzivnu tj.opadajuću kamatnu stopu , odnosno na ostatak duga .Pa kad vratiš prvu ratu izbije se iz osnovnog duga iznos glavnice pa se onda opet na preostali dug obračunava kamata , a ne kako većina misli na 3.000,00 KM X kamata pa se to podijeli na rok otplate .A u efektivnu kamatnu stopu su ti obračunati i svi troškovi oko kredita , uzima se u obzir i rok otplate .bullmastiff wrote:nesto bezveze gledam na intesa stranici i kreidt od 3000KM na pet godina mjesecna rata 127,52KM..
kad pokusavam da izracunam kamatu nikako da uspijem
bullmastiff wrote:nesto bezveze gledam na intesa stranici i kreidt od 3000KM na pet godina mjesecna rata 127,52KM..
kad pokusavam da izracunam kamatu nikako da uspijem
prosti je pošteni a slozeni mutni gulikozniSmoki wrote:prosti sistem obracuna kamata se i ne koristi u praksi. Slozeni je zastupljen, a banke su uzimale kako su uzimale zbog neobrazovanosti naroda u BiH. Svi se pravili da sve znaju, a onda banke lopovi.
Upravo tako, nije vazno kako se racuna kamata nego koliku kamatu banka zavali, svejedno dal racuna prostom ili slozenom metodom ili lopatom ili bagerom ... a ljudi je prihvate ... a poslije kreditiranja nema kajanjaSmoki wrote:prosti sistem obracuna kamata se i ne koristi u praksi. Slozeni je zastupljen, a banke su uzimale kako su uzimale zbog neobrazovanosti naroda u BiH. Svi se pravili da sve znaju, a onda banke lopovi.
A bogami i tarabljenje !sarajevomojgrad wrote:... deracina...krkacina...taslacenje...
I jos jesdnom upravo takoSmoki wrote:ne branim banke i u biti ih mrzim. Medjutim narod je kriv sto dopusta da se s njima igraju i pristaju na ama bas sve ponudjene uskove, a istovremeno ne zahtjevaju nista zauzvrat od banaka. Ako malo sada obratite paznju na njihove reklame primjetit cete da prikazuju sada i EKS sto do sada nisu....
na osnovu toga sto je receno 127,52 mjesecna rata ... na pet godina ... kao sto vidis znak pitanja je jel to fixna rata i jel to realan primjer neke ponude ... lici na neku mikrokreditnus_master wrote:Meni nije jasno kako ste vi dobili taj iznos ...
Ja ne znam gdje si ti polagao Finansijsku matematiku. Kod Krčmara sigurno nisi jer bi te istjerao iz amfiteatra da si lupio ovu formulu.s_master wrote:Meni nije jasno kako ste vi dobili taj iznos od 7700 KM. Račun je veoma jednostavan (s tim što moram napomenuti da ima ipak neke male razlike u obračunu banaka i ovom obračunu koji ću navesti zbog tih nekih dodatnih troškova banke)
dakle po prethodnom primjeru
iznos kredita K = 3000
kamata p = 10%
rok otplate n = 5%
jednostavan račun iz finansijske matematike (ko je polagao znace o cemu je rijec)
...
Koristio sam obracun kamate na godinu dana jer je obracun kamata godisnji za sve kredite, nisam isao na mjesecne anuitete direktno da racunam iz razloga sto nemam pristup tablicama interesa na interes da bi mogao izvuci tacan podatak za mjesecni obracun. Eh, sto se tice formule koju sam koristio haj mi ti reci koja tacno treba, koliko ja znam a siguran sam 100% u ovo sto pisem da se koristi V tablica za obracun anuiteta.alys wrote:Ja ne znam gdje si ti polagao Finansijsku matematiku. Kod Krčmara sigurno nisi jer bi te istjerao iz amfiteatra da si lupio ovu formulu.s_master wrote:Meni nije jasno kako ste vi dobili taj iznos od 7700 KM. Račun je veoma jednostavan (s tim što moram napomenuti da ima ipak neke male razlike u obračunu banaka i ovom obračunu koji ću navesti zbog tih nekih dodatnih troškova banke)
dakle po prethodnom primjeru
iznos kredita K = 3000
kamata p = 10%
rok otplate n = 5%
jednostavan račun iz finansijske matematike (ko je polagao znace o cemu je rijec)
...
Dakle, kamata se pripisuje na mjesečnoj osnovi (tj. na kraju mjeseca) a obrračunava na stvarni broj dana protekao u mjesecu (zato se i zove dekurzivna a ne anticipativna). Kamata se obračunava na ostatak glavnice a matematički je dokazano da se i prvoj trećini trajanja kredita otplate dvije trećine kamata.
Razlika između efektivne i nominalne kamatne stope je samo u tome što efektivna kamata uzima u obzir sve troškove vezane za kredit i pridodaje dobijeni procenat nominalnoj kamatnoj stopi.
Ali fakat, ova računica sa kreditom od 3.000,00 KM ne valja. Ništa. Možda si nešto pogrešno pročitao? Nego hajde ti polahko provjeri to. Rata je tačno 63,74 KM pod onim uslovima koje si naveo.
Koristio sam obracun kamate na godinu dana jer je obracun kamata godisnji za sve kredite, nisam isao na mjesecne anuitete direktno da racunam iz razloga sto nemam pristup tablicama interesa na interes da bi mogao izvuci tacan podatak za mjesecni obracun. Eh, sto se tice formule koju sam koristio haj mi ti reci koja tacno treba, koliko ja znam a siguran sam 100% u ovo sto pisem da se koristi V tablica za obracun anuiteta.s_master wrote:
Eto, sada ti je jednostavno da se „nađeš“.bullmastiff wrote:pogrijesio sam u tome da je kredit u eurima u iznosu od 3000eura bio predstavljen u KM po pitanju anuiteta![]()
http://www.intesasanpaolobanka.ba/userf ... jenski.pdf
bullmastiff wrote:pogrijesio sam u tome da je kredit u eurima u iznosu od 3000eura bio predstavljen u KM po pitanju anuiteta![]()
http://www.intesasanpaolobanka.ba/userf ... jenski.pdf